Eftersom allt gick överstyr för en månad sedan fick jag ta hjälp av någon som min man har stor respekt för som gjorde att han varit nykter till ikväll. Ikväll har det åter varit intag och bråk över bagateller. Jag har fler som jag kan berätta för som han inte vill ska veta hur vi har det. Bland annat vänner som har vuxit upp i alkoholisthem som har tagit avstånd från sin alkoholiserade förälder. De skulle bli förtvivlade om de visste hur våra barn har det. Denna fasad. Men… vår yngsta vill inte prata om det här med någon.

@gladpålåtsas
Hej.
Ledsamt, frustrerande att det blivit så där. Beklagar. 🌹

Jobbigt då det finns barn med i bilden, där är ju du den friska, kloka och behöver sätta upp planer för deras trygghet.

En nyfikenhetsgrej, att berätta för fler, vad är ditt syfte med det?

Kram,
Varma tankar.
💜

@Tröttiz Mitt syfte är att han skämmas ännu mer och att det ska hålla honom borta från återfall. Att de kanske kan förklara för honom hur det är att vara barn till en alkoholist som dessutom blir arg och elak när han dricker. Jag greppar efter halmstrån….

@gladpålåtsas Jag tycker du ska berätta för de som du litar på. Man ska vara medveten om att skuld och skam heller inte hindrar någon från att dricka, men är det omöjligt att hålla hemligheten om missbruket dolt bakom hemmet fyra väggar så är det också svårt att fortsätta undanhålla det. Har socialtjänsten kopplats in, med tanke på barnens väl och ve?

Hej
Tänker att det första nu är att du direkt sätter dig och barn i trygghet i eget boende. Och att de och du får samtalsstöd.
Kontakta skola och kommun.

Visst berättade jag för omgivningen men det håller inte en alkoholist nykter utan är sekundärt.

Sen tänker jag att barn inte ska behöva ta ställning i dessa frågor.
Barn vill skydda sina föräldrar.

@gladpålåtsas
OK, förstår jag.
Jag kan tänka att han kan skämmas över sitt återfall, och då är ju frågan vad han gör. Risken är ju att han också är besviken på sig själv, och med fler människor som berättar om sina upplevelser att han däremot kan börja dricka i stället. Att det inte gynnar situationen, och att det däremot slår fel liksom. En tanke bara ...
Håller med bella 70 och Åsa M här ovan. Som medberoende lätt att fokusera på den i missbruk, men du, försök fokusera på dig själv och dina barn.

Kram!!

Hej,
Läser ditt inlägg och funderar lite; du skriver att ni har vänner som växt upp i hem med missbruk. Jag vet själv hur lätt det är att fastna i att allt fokus hamnar på den som missbrukar, har själv levt så i många år.

Om han har problem med missbruk så är ju du den som har bäst förutsättningar för att ge barnen trygghet, hur tänker du kring hur du ska hantera det?

Förstår att det är oerhört tungt men det är också viktigt att ändra perspektivet här tror jag.

Tack för svar alla och så är det förstås. Fokus på mig och barnen och mindre fokus på honom. Helt rätt. Tack och lov har vi aktiva liv utanför hemmet både jag och barnen. Föreningsliv och många vänner och stor släkt att umgås med. Jag ska lägga ännu mer fokus på det! Märkligt liv bara… lever bredvid varandra istället för med varandra.

Hur känns tanken på att ha det livet som du beskrev ovan tillsammans med barnen i lugn och ro i eget boende? Med ditt fokus helt på (o trygghet) barnen?
I kombination med samtalsstöd? Tänker att ni upplevt mycket som behöver hanteras.
Har du funderat på att prata med t ex skolan?

@bella70 Vi är överens om att han ska flytta. Dessvärre har han inte fokuserat så mycket på det just nu. Han hoppas väl att jag ångrar mig antar jag. Jag har medvetet undanhållit ålder på våra barn.
Jag tittar också efter eget boende, det hade varit underbart men känner att jag inte är redo att lämna huset än.

Ah ok
Tyvärr tror jag inte att du kan lägga separationen i hans händer

Jag lämnade ett fint hus för lägenhet , men inget är viktigare än ditt och inte minst barnens trygghet.
Blir bara större konsekvenser ju längre det går.
Sen är det tufft att ta hand om allt själv men man fixar det.

Önskar er en fin dag ❤️