Det har varit en jobbig dag. Tankar och känslor har brottats. Började tvivla. Var tanklöst på väg att svika ett andligt löfte för några droppar alkohol. Det är inte klokt. Prövningen var svår. Men även starkaste panikkänsla ger vika om övertygelsen är sann. Det gäller verkligen att hålla i och hålla ut. Känner ödmjuk tacksamhet och kör alkoholfritt vidare ett steg i taget. Kul att ni tittade in idag: @Andrahalvlek @marsmallow11 @vår2022.
Ha det gott mina vänner!

Tänk så lätt det är att tappa fattningen och bara falla platt och kanske tappa allt man har för en tokig känsla. Nu är det fredag och jag fryser lite så smått i kroppen, får nog sätta på mig lite mer kläder tror jag. Hade det varit för bara några månader sen så hade alkohol legat och skvalpat i magen och dess skadliga nervgift hade flutit runt i mina ådror och gjort sitt skadliga verk på både kropp och själ. Detta för att väl få en i andligt förfall. Mår nu skapligt bra och är i någorlunda balans trots allt. Önskar er alla en fin, trevlig och nykter helg!

Har här vid köksbordet funderat på hur jag fungerar som en nu sedan drygt tre månader tillbaka helt nyktert tänkande människa denna lördagsmorgon så att säga. Först, så har jag har faktiskt inte sovit alls i natt. Det blir sådär ibland för mig. Jag funderar väl för mycket på livet, själen det andliga och vad jag vill med tillvaron och sådana grejer. Tiden kan då lätt ticka iväg så att jag missar att få någon sömn på rätt tid. Men då brukar jag lägga mig och sova på morgonen och sova intill eftermiddagen eller när jag så känner för det.

Vet att jag väl borde, och skulle må bäst av en fast sovtid som följdes var dag, men det fungerar sällan fast jag ofta provat att få till det hela bättre. Men jag är ju inte en så strukturerad människa på det sättet, utom om jag inte är tvungen på grund av tid att passa. Vilket jag numera på flera år inte haft något tvingande skäl till, anledning eller ens motivation för. Då gör jag lite mer som husdjuret katten ungefär, som gamla mor väl även gjorde, och äter och sover när det faller mig in liksom.

Det att jag nu försöker att hålla mig helt alkoholfri handlar i grunden för utom andliga värderingar om ett logiskt tänkande om att jag numera förstår att det rent kroppsligt är det bästa. För att om jag fortsätter att dricka alkohol helt fritt utan begränsning ungefär som vatten liksom vilket jag gjorde tidigare. Detta då för att slippa lida av malande jobbiga mörka tankar och känna ett inre obehag. Då vet jag att dessa tankar blir ännu värre när mängder av alkohol till sist blir allt för omfattande dagligen. Kort sagt, blir jag som människa då sjuk och får kroppsliga och ännu mer psykiska problem i onödan.

När det gäller det psykiska har jag ju det redan svårt ändå. Detta eftersom att jag i grunden är, och alltid har varit mer eller mindre grunddeprimerad, orkeslös, stresskänslig och har stark ångest för olika stressande situationer, som i vardagslivet hindrar mig i väldigt mycket. Skulle kanske kunna tvinga mig själv en kortare tidsperiod till mycket om jag kände det meningsfullt. Men jag trivs inte under sådan slags press eller situationer där det inte är jag som styr över mig själv så att säga. Då blir jag fort utmattad, tungt nedstämd och till sist väldigt djupt mörk i sinnet och för mig själv mycket självskadligt depressiv.

Mitt humör svänger rätt så fort också. Just i den här skrivande stunden är jag i balans, nöjd och i en tacksamhetskänsla till min skapare Gud, han son Jesus Kristus och den Helige Anden. När det gäller det andliga så har jag inget problem alls känner jag. Tycker mänskligt sett även att jag har haft, och just nu har bra nytta av det här forumet. Då jag kan samla mina tankar och bli i balans på något sätt. Tycker att det finns så mycket samlad visdom och livskunskap här om sånt som jag inte har satt mig in i riktigt tidigare som vandrande i alkoholdimma. Förstår väl nu även att jag inte kan leva helt isolerad i längden utan någon struktur och kontakt med min omvärld om jag ska ha någorlunda trygghet mänskligt sett.

Men jag har som nykter nu börjat ta små steg till ett mer socialt, strukturerat tänkande känns det. Detta då inte minst genom att jag nu är rätt så öppen med hur jag tänker och känner genom mitt skrivande på detta forum. Som människa har jag kommit på att jag nog är en ganska enkel och naturlig sådan, som tycker att man ska försöka att göra sitt allra bästa utifrån egna förutsättningar och vara någorlunda hygglig mot sig själv och sina medmänniskor. Tänka gott och positivt och inte kanske medvetet vara i strid med det högsta andliga. Man mår bäst av att det är lugn, ro och någorlunda balans på det flesta områden. För det som går helt till överdrift som olika missbruk som exempelvis min tidigare dagliga konsumtion av alkohol är ju inget som är bra och konstruktivt i längden.

Vad ska man hitta på i denna stund kan man då kanske fundera på. Har ju redan dragit upp mina persienner och tagit mig en nypa morgonluft och sett att det var dryg nio grader kallt utanför köksfönstret här på gården. Dricker just nu lite vanligt kallt vatten och funderar starkt på om det inte vore dags att försöka få hem den där mjölkflaskan som jag har känt behov av att få hem ett bra tag. Men jag har ju så lite energi så vi får väl se vilka stordåd jag kan genomföra idag. Men något inköp av alkoholhaltiga drycker känns då inte aktuellt. Har ju faktiskt även lovat min skapare andligt att hålla mig nykter om jag får vara frisk till sista andetaget. Har inget direkt att klaga på så att säga. Kanske får man lite inspiration till att göra lite musik senare idag, vem vet...

Ha det gott!

Hejsan! Fortfarande lite kvar av denna dag. Bara några minuter, men ändå. Nykter är jag, har kämpat med tankar, minnen, känslor, fantasier, psykologi. Kort sagt bara en vanlig dag där gott och ont, samt logik och idioti brottats om själen så att säga. Blev inget mjölkinköp idag heller. Men kör alkoholfritt vidare steg för steg. För det är vettigast.
Tar mig nu en slurk alkoholfri läsk. Nu är det alltså kväll, eller natt. Snart ny morgon...
Ha det gott!

Den berusade filosofen tänker oftast djupt och stort om allt och ingenting och tankarna snurrar runt i timmar. Men till sist så landar allt bara i känsla av ett tomt blaha och en massa strunt som saknar allt av mening. Sedan börjar allt om igen och tankekarusellen snurrar vidare i en lätt febrig dimma där kanske tiden står still och en konstlad harmoni finns, samtidigt som stressen över att inte vara sig själv ändå väl ofta kan vara rätt påtaglig.

Har så många gånger tyckt man varit en idiot som suttit och i princip slagit sig själv i huvudet med en flaska av gammal vana, fast man egentligen inte velat göra så, men ändå velat göra det för att slippa tänka så mycket. Dricker nu en slurk läsk, en sparad gammal julmust och skriver spontant i takt med hur tankarna kommer och ser då liksom hur väl min hjärna fritt arbetar för att jag väl ska kunna landa andligt i något mer vettigt tänkande och kanske förstå saker och ting lite bättre.

På nåt sätt när jag drack alkohol dagligen på det sätt som jag gjorde för bara drygt tre månader sen då var jag inte det minsta nöjd med mig själv. Nu känner jag då ändå lite nykter stolthet över att jag nog kanske inte är en så betydelselös och värdelös idiot som jag negativt ständigt intalat mig i så många år. Det enda som jag egentligen av värde har haft i alla år, och ännu tack och lov har. Det är känslan av att skaparen Gud fader är med mig hela tiden.

Kan inte säga att jag är religiös i en kyrklig mening. Men vem vet, kanske landar man i nåt sånt om det är menat att det ska vara så. Tycker ändå att det är lite väl mycket påklistrat tjafs och hyckleri i församlingars framställning om hur man ska tänka, känna och tro. Men alla blir väl saliga på sin uppfattning om vad som personligt är det rätta andliga tänkandet liksom.

Det är vilodag och söndag när tangenterna liksom av sig självt automatiskt trycks ned och formar ord som blir till skrift. Känslan inom mig sade att jag kanske borde gå ut på nätet och kolla in nån trevlig gudstjänst senare idag. Får väl se hur det blir med den saken liksom. Men tackar ändå andligt skaparen för att jag är helt alkoholfri. Fast det väl i sanning var lite svårt att stå emot tankar på att falla tillbaka i dåligt beteende och onödigt drickande av alkohol en liten stund innan bolagets stängningsdags igår.

Ha en fin söndag!

Det universella flytande tänkandet som lever sitt eget liv nånstans inom en kan få en lite frustrerad. Kanske speciellt då om man inte kan få fatt på en fast punkt inom en som säger om man kanske ens vill ha snabb eller långsam musik i sina hörlurar. Då kanske man får gå helt på den fria spontana känslan som ofta visar sig att vara helt rätt i stunden.

Var för en stund sen lite mollstämt ofokuserad, så där som man varit så ofta nån stund innan nån burk eller flaska med alkohol bara korkats upp och sedan skickat in en i en seg dimma en stund och givit en lite tom och oftast rätt så intetsägande tankefrid och sedan en allmän ångest över det mesta. Tog och gick in i rummet och kollade igenom en hög med CD-skivor för att se om känslan skulle styra en rätt på nåt sätt.

Hittade då en gammal platta med musik som man nog inte spelat sen - ja, man vet väl inte när... Men hur som helst, så placerades plattan i spelaren, och just i denna stund körs ELO och deras version av Roll Over Beetoven och det känns faktiskt kanonfint att vara spiknykter och bara sitta och slurka på en skvätt nykokt kaffe. Det behövs ibland inte så värst mycket för att höja det inre stämningsläget några snäpp. Nästan som att i tanken vrida på en volymratt. Detta då om man bara tänker en aning mer positivt än kanske vanligt och då ser lite ljusare på tillvaron.

Vilket är bästa melodin som ny-nykter. Det negativa tänkandet har man ju med åren blivit något av en oslagbar mästare på och det har väl givit rätt så djupa insikter. Men nu så är det allt dags för det lite mer självsnälla och medvetet positiva tänkandet som gäller. Järnspikar vad kul det är att gå på upptäcktsfärd som nykter i denna invanda värld som man som missbrukare var så himla trött på. Konsten att förnya musik som snurrat på ett tag i hörlurarna heter utan tvekan, volymskiftning uppåt.

Ha det så gott!

@Flarran Vilken fin liknelse, volymskiftning uppåt. Du behöver mycket musik i ditt liv. Musik når in i oss på en helt annan nivå, går liksom rakt in i hjärtat. Jag har låtar som jag kan gråta till, låtar som liksom höjer mig inombords av ren vördnad, och andra låtar som får mig att spontandansa. Mest svenska låtar, jag har svårt att ta in innebörden i engelska låtar. Har jag märkt. Finns det musikterapi?

Kram 🐘

Hej! @Andrahalvlek, musik som man gillar och använder praktiskt är ju en slags terapi. Man kan få extra fokus, energi, eller bli lugn och i balanserad stämning, slappna och sånt. Du beskriver rätt så bra hur musikterapi praktiskt kan fungera. Gillade faktiskt ordet spontandans. Det är lite så som bra musik kan fungera. Man blir spontant berörd på nåt sätt. Har inte kommit ut på promenad på ett tag, men vid sådan använder jag gärna snabb rockmusik, oftast engelsk då faktiskt. Mycket sånglyrik inom pop och rock har väl inte direkt så avancerad innebörd, utan bildar mer en melodisk eller rytmisk enhet ihop med musiken i sig liksom. Vid vila kan det ofta vara bra med lugn klassisk musik tycker jag. Har blivit inspirerad till att göra egen musik efter att ha hört på klassiskt ibland. Det beror ofta på hur man mår och känner sig i stunden när det gäller musik. När det gäller rent instrumental musik, som gamla gitarrgodingar kan även sånt vara bra, då slipper man analysera lyrik om man inte känner för sånt.
Ha det gott kompis!

God kväll! Har vilat en stund och till och med sovit i två timmar. Sitter nu och dricker lite småvarm nyponsoppa alltså. Har ätit en limpsmörgås med mjukost på också. Har mediterat på djupet, men inte gått allt för nära psykosens mittpunkt, det aktar man sig för som nykter. Har alltså filosoferat lite över tillvaron och dess olika möjliga utfall om man så säger. Det är då ingen ide' att bry sig så pass att man hamnar i berusat tillstånd. Det är många gånger man smått hysteriskt har sprungit och gömt sig tillsammans med den knepige så kallade vännen alkohol. Nog är det bra mycket trevligare att sitta i lugn och ro och dricka lite varm nyponsoppa. Sånt blir man då inte dum i huvudet av skulle nog ens helnykterist till farsa ha sagt, och förmodligen skulle helnyktra morsan ha gäspat den här tiden och hållit med kan jag tro. Tänka sig, ny vecka är det i morgon, och alkoholfri har man varit i över drygt tre månader. Känner här och nu inget sug efter några onyttigheter heller. Så det kan vara och bli liksom...
Ha det gott vänner!

Hejsan! Nu är det måndag igen. Kunde inte sova och knackar lite på tangentbordet. Har ätit lite sallad och ska göra ett nytt försök att vila alldeles strax. Har inget sug efter nån alkohol i skrivande stund. Men för en timme sen så blixtrade det kort till en lurig tanke som sade så här: Det är väl inte så farligt om man dricker lite öl eller tar sig en skvätt vin ibland... Får nog vara lite vaksam och inte allt för snabbt glömma bort vikten av nykterhet. För annars finns det nog risk att man snart är tillbaka ner i alkoholträsket igen...
Ha en fin dag!

Kände mig lite nyktert dyster och funderade på om det fanns nån kul musik som kunde lyfta upp humöret en aning. Gick därför in i musikrummet och kollade in plattor man har i musiksamlingen. Kände alltså att det behövdes lite glada tongångar som kunde få en att känna sig som en livsnjutare. Hittade då en platta med Gösta Linderholm och hans trevliga låt – Rulla in en boll och låt den rulla. Det är inte så mycket som behövs för att känna sig lite mer uppåt om man bara tar sig tid och tänker en aning positivt. Förresten @skrynkelnylle, kul att du tittade in kompis, sånt uppskattas och piggar alltid upp.
Ha det gott!

Nu är det dags att fira! Precis så kändes det nyss som. Såg att man varit spiknykter medlem på detta eminenta forum i inte mindre än 3 månader och 3 veckor. Tjoho! Va' Jag är bra! Har just läst på nätet om vikten av ett självsnällt tänkande riktat mot sig själv alltså. Jag är Fantastisk! Nu ska här sjungas vackra kärlekssånger till en själv. För så säger experter att man bäst lyfter sin självkänsla. Ta den vackraste kärlekssången och rikta den till dig själv och snart skiner solen i ditt inre sinne. Det här låter ju inte riktigt klokt... Men skojigt är det, och bra mycket mer upplyftande än allt bedrövligt negativt dravel man i sketen alkoholdimma matat sin trötta hjärna med i alla år.
Älska Dig Själv! Tänk Positivt! Du Kan Allt! Jag Är Bäst!!! Tänk, dessa experter...
Ha det fint!

Hejsan vänner! Jag jobbar vidare på att höja min extremt låga självkänsla som beror på en massa prylar, erfarenheter och i hjärnan inkapslade minnen och tankar som styr mycket av mitt dagliga tänkande i stunden som producerar känslor som kan vara till nytta eller tvärt om faktiskt.

Sådana här grejer psykologiskt sett har jag helt bortsett ifrån i en massa år, och tidigare som tung alkoholmissbrukare inte kunnat se och förstå mig på alls. Men detta eminenta forum är dagligen mig till hjälp psykologiskt och känslomässigt på så många olika positiva sätt. Jag känner nu att jag får så mycket vägledande visdom så att det är helt otroligt när jag nyktert tänker på det hela.

Jag har exempelvis upptäckt att jag har ett mycket stort bekräftelsebehov just nu, behöver mycket ryggdunkande, vilket är rätt typiskt för en person med ett mycket lågt självförtroende och liten, eller nästan obefintlig kärlek och uppskattning till sig själv som människa.

Men så länge som man bara har åtminstone en liten gnutta av intresse för något som man verkligen brinner för och tycker om. I mitt fall musik som jag känner ger mig livsgnista. Då går det ändå att börja bygga upp sig från grunden så att man kan komma upp på banan igen så att säga. Man måste lära känna sig själv, veta vad man vill uppnå, samt varför, och förstå just sina egna unika behov.

Här gäller det dock för mig nu att jag inte hemfaller åt att gräva ned mig i sånt som jag känner är trist och jobbigt och då fastna i ett malande negativt självtänk. Det som har varit, får bli till en styrka och lärdom nu när jag försöker att göra om och göra rätt så att säga. Men det är en process som handlar om - Vad Jag vill göra - Vad Jag har för mål kroppsligt, själsligt och andligt så att säga.

När det gäller det andliga så har jag tack och lov inte så stora problem. Jag känner mig sedd och förstådd av den högsta andliga kraften så att säga. Jag läser här på forumet som om jag satt och tittade rakt in i en livskunskapens handbok. Som handlar om hur man ska göra på ett vettigt sätt för att växa som människa och må bra. Varje inlägg i varje tråd har små guldkorn här och där som jag tycks ha en förmåga att delvis vid behov kunna infoga i mitt positiva självtänkande. Detta är jag tacksam för kan jag säga. Man ska göra det allra bästa man kan utifrån sina egna förutsättningar.

Jag har gått tillbaka i min egen tråd ibland och sett hur jag har tänkt. Har idag funderat över många kloka ord som jag fått av forum-vänner från dag ett som helt nyktert psykologiskt och själsligt arbetande människa så att säga. Jag är tacksam för att jag har möjlighet att i lugn och ro just nu kunna helt fokusera på just mina behov. När det gäller alkohol så är det bara ett hinder för mig att fastna i en tom och intetsägande hälsovådlig och skadlig berusning.

När jag känner alkoholsug förstår jag nu att det handlar om att jag i sådan stund behöver vila och kanske någon näring i form av nyttig mat och alkoholfri dryck. Kanske även nån musik som skingrar eller hindrar felaktiga tankar och känslor från att få mig in i en negativ och nedstämd känsla och psykisk obalans. Det att jag är så motsträvig mot all form av ansträngning när det gäller nyttig träning som promenader, så beror det tydligen på att jag behöver den energi som en sådan träning tar till att hitta en grundbalans inom mig själv just nu. Förresten, det kändes kul och fint att ni tittade in här och skrev några rader @vår2022 och @ Andrahalvlek.

Jag har nu förstått att varje människa har sin väg att gå för att hitta hem inom sig själv för att kunna få ett inre lugn, balans och harmoni så att säga. Man kan inte i längden springa ifrån sig själv, för då blir man inte nöjd med sig själv och då är det lätt att man börjar missbruka olika prylar för att slippa tänka och känna knepiga och jobbiga känslor. Förstår att jag bara har börjat min livsvandring mot ett bättre välbefinnande på rätt så många plan. Men jag tar allt steg för steg nu. För det är så som alla måste göra för att utvecklas som människa tror jag liksom.

Ha en fin dag!

När man har tänkt djupa tankar och inte riktigt vet vilken väg man ska ta och det kanske känns lite förivrande och i stunden så tröttsamt så att man kanske skulle vilja ha haft möjlighet att öppna en burk starköl eller att korka upp en en vinflaska så brukar jag som ny-nykter nu låta inre känslan få styra lite. Men samtidig låter jag logiken få styra över känslan och gör en avvägning om vad som är bäst för mig. I skrivande stund sade logiken – Gå och lägg Dig! Sov en liten stund.

Men en obestämd känsla ville ha lite skoj i stället och nu har jag landat i en kompromiss som blev att köra en trevlig låt som låg i linje med mitt känsloläge i stunden. Tog alltså och kollade in datorns musikmapp och hittade en låt med Dire Straits och låten Walk Of Life. Ska nu ta mig ett glas med alkoholfri äppelcider av en läsktyp som jag kände mig rätt så sugen på.

Sedan får vi väl se om jag kommer i säng om en stund och kan sova någon timme så att jag får energi till att kanske gå och handla lite mjölk. Något som jag inte har kommit mig för att göra på flera dagar. Skulle jag nu eventuellt inte lyckas med det idag heller så var det väl inte meningen att det skulle göras kanske.

Det som känns rätt för mig är det som för mig nog är det bästa så länge som jag utesluter allt som riskerar att få mig att börja dricka alkohol, för då är det snabbt slut med allt vad logiskt tänkande heter och snart befinner jag mig i en värdelös intetsägande och nedbrytande alkoholdimma igen. Detta vet jag av erfarenhet. Nu lyssnar jag på svängig musik och följer i stunden min egen väg...

Ha det gott!

@Flarran Det är så otroligt fint att följa dig på din resa. Vi andra sår små frön här och där, som du sen processar och införlivar i ditt eget tänk. Det får ta sin tid, vi har all tid i världen. Processen måste komma igång och sen fortgår den i olika hastighet hela tiden. Klar blir man aldrig, och det är alldeles underbart ❤️

Bekräftelsebehov har nog alla missbrukare. ”Se mig, hör mig”. Där spelar forumet en enormt stor roll. Vi bekräftar varandra ❤️ En annan stor roll som forumet fyller är gemenskap. Motsatsen till missbruk är gemenskap som någon sa, minns inte vem.

Jag tänker att nu när ditt andliga intresse fått en rejäl skjuts så skulle kanske en församling kunna ge dig fysisk gemenskap också? Så att du får prova dina vingar även i fysisk form. Det finns kanske olika kyrkliga evenemang där du bor? Jobba som volontär i soppkök eller dyl vore kanske hjälpsamt. Åt båda håll. Det har jag också lärt mig - genom att hjälpa andra befäster jag min egen kunskap och värderingar, och det gör mig verkligen varm inombords att just kunna hjälpa andra.

Att hjälpa andra är en av många förundranseffekter som vi behöver fylla våra liv med. Googla!

Kram 🐘