I början av nästa vecka kommer vi att genomföra en stor uppdatering av Alkoholhjälpen. Arbetet startar efter lunch måndagen 19/2 och kommer att pågå under några dagar. Under viss tid så kommer det inte att gå att använda Alkoholhjälpen. Om du har frågor under tiden så går det alltid att kontakta oss på kontakt@alkoholhjalpen.se eller via linjen 020-844448.

Användare kan även kommentera eller ställa frågor här i forumet innan, under och efter uppdateringen

Hej, jag mejlade igår ang den nya formen till mejlaadressen. Nu har jag hittat kommentarer här på forumet, men jag fattar inte var man lägger upp sina egna eller var dessa kommentarer ligger.
Igår tittade jag in i mobilen och hittade mörkblå/lila text på lila bakkgrund. Så bra att ni förbättrat det. Helst skulle jag vilja ha bakgrunden ännu ljusare och texten svart eller mycket mörkgrå.
Det är kontrasten som är det viktiga, ju mindre kontrast , ju mer svårläst. Böcker, som ju handlar om text och läsning, har oftast ett papper som inte är helt vitt utan en aaaning åt det gula eller grå, men med svart eller möjligen mycket mörkt grå text. Det är det bästa för de flesta helt enkelt.
Jag tycker också att typsnittet är svårläst, tyvärr betyder inte reklambyrå alltid att de är typografiskt kunniga. Typsnittet i forumen anser jag vara störande, det stör läsningen istället för
att bara vara lättläst och osynligt. Det kan vara kul i en annons eller i en liten färgplatta, men inte att just bara läsa. Byt gärna till något mer lättläst.
Nu ser det lite olika ut i olika inlägg, men en annan sak som är väldigt viktig är att hitta var de nya styckena börjar. När en längre text ser ut som en fyrkant, utan ingångar och indrag där det är nytt stycke så känns den ointaglig och jobbig att läsa.
Se till att det blir ett indrag vid nytt stycke, så blir det mycket lättare.
Eller en extra rad mellan stycken.
Själv gillar jag också om det är ett rubriktypsnitt (linjär/typ Franklin Gothic), då de kan vara något mindre och fetare och samtidigt tydliga.
Hoppas ni kan göra det mer lättläst, för oss är det ju det allra viktigaste, många har så mycket annat att jobba med och orkar inte kämpa för att läsa en text. I synnerhet när det känns så onödigt.
Amanda

PS Kollade just på DN i datorn, som ju har lång och gedigen erfarenhet av att producera text.
Titta gärna där. Inte bara typsnittet är bättre, utan de har också mer luft mellan raderna.
Detta är extra viktig för äldre, vet jag, Till och med viktigare än själva storleken på teckensnittet.
Ligger raderna för nära varandra så blir det mer svårläst.

@Amanda L Tack för att du tar dig tid och förklarar vad vi kan förbättra. Vi kommer att ta hjälp av en formgivare som är typografiskt kunnig som får titta på det du skrivit om.

För tydlighetens skull så vill jag upprepa att vi inte är klara med uppdateringarna än. Vi prioriterade att få igång sidan så snabbt som möjligt. Som många av er har märkt så fins det en hel del som inte är på plats än.

@admi
Vem pinkade på sidan? Kontrasten mellan den gula bakgrunden och den blåaktiga texten är katastrofal!
Mitt förslag är att ni dumpar reklambyrån och anlitar proffs på design av webbplatser.

Sökstrukturen på sidan har också blivit dj..ligt oöverskådlig.

Det känns som om ni har genomfört en förändring för förändringens skull, inte för att förbättra sidan.
Reklambyrån garvar naturligtvis hela vägen till banken, med fickorna fulla av pengar.
Men det känns som om ni behöver göra om och göra rätt.

@Onkel F Jag har tyvärr jobbat med tillräckligt med "proffs" på webdesign för att veta att det inte heller är någon garanti för att det blir bra. Fördelen här är att vi har makten att göra ganska mycket själva och nära till användarna. Om du kan vara lite tydligare i hur du tycker att vi kan förbättra så tar vi gärna emot det. Vi kommer har någon som tittar på färgen och typsnitt för läsbarheten. Hur skulle sökstrukturen kunna bli bättre?

Vi flyttade över all data till vårt nya system igår och valde då att bara ha nedstängt några timmar, eftersom de flesta vill att forumet ska hålla öppet. Vi är alltså inte klara med uppdateringen och tar gärna feedback från er användare för att det ska bli bra.

Vänliga hälsningar
/magnus

Vi har fått in lite frågor om programinnehållet och alkoholkalendern och här kommer lite information gällande det:

Vi håller på att flytta över historiken till den nya sidan, men det är ännu inte helt klart. För er som använt alkoholkalendern, så finns den tillgänglig på er profilsida nu. Alla funktioner i kalendern har dock inte flyttats över ännu, men kommer dock att blir tillgängliga inom kort. Tidigare uppsatta mål i programmet kommer också att finnas tillgängliga på profilsidan inom kort.
Vi kommer att lansera en ny version av programmet och det är ännu lite osäkert på hur mycket av tidigare programinnehåll vi kommer att kunna flytta över. Allt innehåll finns dock kvar och kommer att gå att få tillgång till senare ifall det finns behov av det.

Godkväll @admi
Säkerligen har ni redan koll på detta, men noterade att alla inlägg verkar få en tidstämpel HH:02. Dvs 2 minuter över varje timma. Och nu, kl 20.22 har inga inlägg publicerats sedan 19.02
Mvh VM

Hmm, intressant @Vinägermamman Det hade vi inte noterat, måste kolla vad det beror på. Det verkar som att inläggen visas i senaste kommentarer, men med "fel" tid.

Jag tror att jag hittade och kunde fixa felet nu. Tack för hjälpen!

Hejsan! @admi, bara en tanke...
Något som var praktiskt i tidigare version av forumet, det var att man kunde klicka på en forumbild och direkt hamna hos skribenten vars avatar man klickat på. Nu när man nu klickar på en bild som man brukat göra tidigare så möts man bara av en trist textsida med orden: Åtkoms nekad - Du har inte behörighet till denna”. Nog hade det väl varit lite trevligare att hamna hos den skribent man vill veta lite mer om, och då kanske lätt kunna skriva eller kommentera något som man i stunden kanske känner för utan att först få leta en längre stund för att kanske till sist hitta rätt tråd.
Ha det gott vänner!

@Flarran tack för att du uppmärksammade detta! Jag tror att den funktionen ska vara igång nu, fungerar det för dig?
Vi jobbar så fort vi kan med att få klart siten och alla funktioner är ännu inte på plats. Tack för överseende!

Hej! @admi, Har läst att man måste vara inloggad för att kunna se andras profiler. Känner att det är en stor brist i den här nya versionen eller uppdateringen av forumet. Det är inte alla som är medlem, men som ändå ofta läser här på forumsidorna. Så var det i mitt fall i flera år innan jag till sist kom mig för att bli medlem alltså. Hade jag innan jag blev lite mer medveten om alkohol och dess risker som vanlig läsare mötts av texten: ”Åtkomst nekad - Du har inte behörighet till denna sida.” När jag kanske av ren nyfikenhet klickat på en profilbild och inte kommit vidare. Då hade jag utan tvekan lämnat forumsidan och kollat in något annat på nätet. Tror att det är fler som känner så. Kanske bör ni ta er en funderare på det hela.
Ha en fin dag!

@Flarran och Admin.
Som anhörig vill man kanske också läsa andras erfarenheter före man blir medlem. Man är ju ofta desperat, det har gått långt då man vänder sig hit ...
Sedan saknar jag alternativ som funnits tidigare, t ex "de senaste kommentarerna", eller om det är så att jag inte kan hitta dem. 🤔

@Tröttiz God kväll på er. Foruminlägg både för anhöriga och övriga är öppna för alla att läsa. Tillgång till användarprofilerna behöver ställas in. Vi undersöker det.