När jag för en stund sen satte mig ned här i köket efter en timmes vila och verkligen medvetet tänkte efter lite mer på djupet om vad alkohol har givit mig genom åren så är det egentligen inte så mycket och märkvärdigt egentligen. Detta som slutsats kom jag fram till medans detta eminenta forum uppdaterades och det fanns tid över till lite reflektion. Några tankar som väl kanske var lite utanför ramen av det tänkande som blivit lite av en slags vardaglig meditation och tankegymnastik för mig under de senaste 3 månaderna och 4 veckor som helt alkoholfri tänkande människa.

Det man inte har inom sig och söker av hela sitt hjärta eller själ om man så vill det kan man då inte få genom flytande form ifrån någon dryck innehållandes alkohol. Detta var den tanke som slog mig efter att jag verkligen hade djupandats genom att då andas in och hålla andan så länge jag orkade. För att sedan sakta andats ut för att få lite extra inre fokuserat lugn. Detta bara för att genom denna procedur på en tre gånger liksom samla mina inre tankar och få lite bättre kontakt med mig själv.

Hade just innan min vilostund på eftermiddagen sett ett trevligt naturprogram på tv och ätit en smörgås och druckit ett glas med kolsyrad läsk. Jag var inför vilopausen i någorlunda harmoni och balans. När jag som bäst låg där i min säng och vilade mig kom sakta en känsla smygande inom mig om att det vore helt underbart att bara helt sakta få flyta bort en stund och in i en avkopplande och varm berusning så som man har brukat göra så många gånger. Detta genom att dricka de mest skilda alkoholdrycker. Tänkte i stunden på alla gånger som man hade känt sig avkopplad och liksom inte behövt tänka och känna så himla mycket.

Mindes under min vilopaus både gråa regniga och mörka dagar samt även de mer ljusa och fina dagar man ofta stilla hade suttit i skuggan i någon grönskande skogsdunge i ljum sommarkväll och då känt sig nästan lite smått andligt närvarande, men samtidigt i stort tankemässigt bortkopplad på något odefinierbart flytande sätt. Mindes glimtar av inre tankekonversationer man hade haft med sig själv liksom, och kom då fram till att det nog inte är så värst mycket av värde berusning på grund av alkohol egentligen har givit en liksom.

För nu när jag i skrivande stund har varit nykter i längre sammanhållande tid än på mycket länge så har jag nu liksom hunnit ikapp mig själv och så sakteliga börjat att landa i ett lite mer nytt tänkande. Det man ofta kanske söker utanför sig själv det har man nog redan med sig om man man bara vågar att ta det lugnt och inte försöker att forcera fram något på konstlad väg. Har just dragit ned mina persienner här i köket då skymning blivit till kväll. Men känner att man nu går mot ljusare tider.

Tänkte när jag tittade ut på gården där utanför på ord jag läst någonstans om att man ska sitta lugn i båten när ett alkoholsug kanske gör sig påmint. Det finns så mycket vishet man kan hitta på detta forum om man alkoholfri bara tar till sig orden med ett nyktert och klart sinne sade mig en känsla. För livsresans sanna insikter är då inget man kan få i berusat tillstånd är utan tvekan min nyktra erfarenhet. Det tar vi oss en slurk alkoholfritt vanligt vatten på, sade mig en klar och nykter känsla.

Ha det gott!

Forumet ser ju helt knasigt ut- men så glädjande att få kika in hos dig efter. Göra dagar och läsa dina rader @flarran
Visst borde du snart ”fira” 4 månader här på forumet- och tillika nykter? Kram på dig kompis! Så bra kämpat!

Förändringar är inte alltid av ondo så att säga. Ibland behövs väl lite förnyelse kanske. Tänker här lite på ens egen väg från trist missbruk av alkohol till en större medvetenhet och fokus på nykterhet. När det gäller layout på forumet så tycker jag det är svårt att läsa nu. Tyckte det var lättare att läsa text när det var en grå bakgrund. Kanske kunde AH på den punkten fråga sina läsare om vad de tycker. Hur som helst, fokuserar stenhårt på fortsatt alkoholfrihet och ser fram emot torsdag den 22 februari som om jag har räknat rätt, borde vara den dag då man kommer in på månad fyra som helt alkoholfri och nykter medlem på detta forum. Det var trevligt att du tittade in @Se klart.
Ha en fin kväll kompis!

@Flarran skrev:"Kanske kunde AH på den punkten fråga sina läsare om vad de tycker". Det kommer vi definitivt att göra. Vi behöver först få tekniken på plats och allt innehåll säkert överflyttat. Därefter tar vi gärna synpunkter och har diskussioner om hur vi ställer in sidan så att det passar användarna. Det är viktigt för oss att ni har inflytande på Alkoholhjälpen.

Återkommer!
/magnus

@Flarran Jag håller med om att det tunna typsnittet mot det lite mörkare blå är lite svårläst. Men de fixar säkert det när allt är överfört. Många miljoner inlägg garanterat. Jag gillar den nya loggan! Förra omgörningen var det många som verkligen ogillade, men man vänjer sig snabbt. Huvudsaken är att vi kan bibehålla kontakten med varandra. Och du får leta upp en cool bild till din signatur.

Kram 🐘

God morgon! @Alkoholhjälpen och alla ni på administrationen. Hade det inte varit för att frågan om alkohol har kommit att bli så pass viktig för mig. Då hade jag aldrig någonsin som nu försökt att tvinga mig till att läsa och skriva text som just nu är så svårt tydbar för mig rent textmässigt när det gäller främst den störande effekt och jobbiga kontrast, som en blå text på lila bakgrund tyvärr ger.

För mig med synnedsättning krävs en mycket god läsbarhet. Man kan väl säga att svart text på en vit bakgrund, svagt grå, svagt beige eller gultonad färg på bakgrunden tillsammans med vanliga svarta standardiserade bokstäver i den stil som gällde tidigare väl borde vara en självklarhet på ett forum i fråga om dess läsbarhet så att säga.

Den enda anledningen att jag läser och skriver nu idag trots att jag får ont i ögonen av att tvingas läsa bokstäver och ord på en sida som i skrivande stund tyvärr faktiskt fysiskt ger mig en rejäl huvudvärk efter en kort stund. Det är att jag anser att information om alkohol och dess problematik på olika sätt, är för viktig att missas på grund av att ett forum som detta är under uppdatering och väl förhoppningsvis inom kort återfår en godtagbar läsbarhet.

När jag för drygt fyra månader sedan började min nyktra vandring på detta jordklot så kan jag säga att forumet i dess tidigare skepnad varit mig till stor hjälp och inspiration. När det gällde att läsa text, enkel hantering av kommunikation, användbarhet och möjlighet att klicka på användarnamn för att följa trådar och inlägg bakåt så var tidigare standard helt överlägset bäst är min uppfattning.

Hoppas nu att ni inte tar illa upp på något sätt av mitt inlägg utan ni tar det för vad det är, vilket handlar om att jag anser att enkelhet och läsbarhet alltid bör komma i första rummet så att säga. Speciellt detta då det gäller en så här pass viktig sida för oss som vill kunna ta del av viktiga erfarenheter i alkoholfrågan.

Jag är så klart medveten om att det kan ta lite tid att uppdatera en webbsida och passar här även på att tacka dig Magnus på administrationen, för snabbt svar angående det här ämnet på min sida igår. Avslutningsvis önskar jag er alla en fin dag.

Tack för ordet!

Hej! @Alkoholhjälpen, Tackar för snabb respons angående mitt inlägg om läsbarhet av text här på forumet. Kan säga att ert val av bakgrundsfärg till bokstäver för närvarande är mycket bättre nu än för några timmar sedan. Har dock ännu lite problem med färgen på bokstäverna vid läsning på datorn, men det kan ju vara nån inställning på just min skärm. Tycker som en läsare ovan, att typsnittet är en aning tunt eller svagt i tonen på nåt sätt liksom.

Men här vet jag att det är mycket individuellt hur man uppfattar läsbarhet av text på exempelvis datorskärm och mobiler. I mitt fall så känns det bäst med svarta bokstäver av den typ ni tidigare hade och helst då på svagt ljusgrå botten. Har även problem med mycket ren och klart vit färg, det känns stickigt åt ögonen har jag märkt, blir fort trött i ögonen av att läsa på sådana sidor. Har varit in på Synskadades Riksförbund och hittat en pdf-sida som förklarar det här med läsbarhet bättre.

När det gäller hur just jag uppfattar läsning på den sidan som det länkas till här: text-som-fler-kan-lasa_tillganglig.pdf (srf.nu) Så anser jag att den helvita bakgrundsfärg de har valt i sitt dokument är aningen för skarp att läsa om texten är så pass lång som deras är. Hur som helst, så kan jag säga att ni verkar vara på väg att få till det här med läsbarheten, vilket känns bra. Det är ju också lite av en en avvägningsfråga med design och sånt där. Så att det inte blir ett för trist intryck läsaren möts av. Kollade nyss mobilen och där fungerade det bra med ert val av färg på bokstäver och bakgrund.

Ha en fin dag!

Hej Flarran! Ville bara titta in och heja på, härligt med fyra månader! Det känns som att du har färre djupa dippar i humöret, eller hur? Läste i DN idag om hur alkohol får hjärnan att åldras i förtid. De goda nyheterna är att processen genast avstannar när vi slutar dricka, så för varje nyktert år får vi ha kvar en frisk hjärna lite längre.

Hej! Kennie! Kul du att tittade in en sväng. Just idag har jag mått skapligt faktiskt. Först i morse var jag dock lite trött i huvudet och ögonen ett bra tag. Det är lite bättre nu. Hade ju rätt svårt med den nya layouten färgmässigt, det slet verkligen på min lite trötta ögon. Gillade liksom den tidigare sidans färgsättning bättre. Men när de på forumet valde en lite bättre bakgrund till text så blev det en aning lättare att läsa och skriva som jag skrev om till de som uppdaterar forumet.

Hoppas de väljer skarpare och tydligare bokstäver också framöver, hade lättare att läsa text på den tidigare versionen av sidan när det handlade om färgsättning. Har faktiskt själv för flera år sedan gjort några egna webbsidor, så jag vet att det är mycket jobb med uppdateringar sånt. Hur som helst, är hur nykter som helst även idag och ser fram emot att det väl om ett par dar kommer att stå att man varit medlem i fyra månader här och det känns lite stort och märkligt på något sätt att har lyckats vara helt alkoholfri så pass länge.

Det är jag både stolt och tacksam över. Här är det då som jag har skrivit, mycket att jag har fått så bra vägledning och tips av skribenter på detta eminenta forum. Hoppas även att teknikerna för webbsidan gör så att det går att klicka på användarbilder så som det var tidigare, så att man lättare kan hoppa mellan sidor utan att behöver leta sig fram så förskräckligt under ämnesraden för olika delar av forumet. Har märkt att fler nog känner lite som jag på den punkten.

Nog märks det att hjärnan har återhämtat sig rätt bra efter denna tid av helnykterhet. Sedan har det ju varit viktigt att skriva en hel del för att få ur sig lite tankar som man haft instängt inom sig i en massa år liksom. Ska man kunna ta sig fram nykter så måste man nog förstå sig på hur man tänker, känner och fungerar rent psykiskt. Men jag har ju min grunddepression och allmänna ångest att släpa på, det är även jobbig att man är så pass orkeslös. Men det blir förhoppningsvis lite bättre nu när det går mot vår på riktigt. Såg just i almanackan att sommartid börjar om drygt en månad. Förresten, @Andrahalvlek kul att även du skrev några ord tidigare i dag.

Ha en fin kväll!

Du har helt rätt @Se klart. De på AH och @admin som sköter forumsidan med mera gör ett bra jobb för oss användare, inget snack om saken, Jag hade väl lite barsk ton i morse kanske, men det var bara för att jag hade så svårt att läsa texten som sagt. Men nu funkar ju den biten skapligt.

Kan nog inte vara så himla kul att bara få höra en massa gnäll. Så det var bra att du hittade på en medalj att plocka fram liksom. Tror sidan blir bra när de väl har fått allt på plats. Tack för ditt hurra också, kämpar vidare som alkoholfri dag för dag. Har inget alkoholsug alls nu, är mer trött och ska väl snart försöka att komma i säng i någorlunda vettig tid idag.

Förresten @Andrahalvlek, du föreslog ju att jag kanske skulle försöka att fixa till nån bild på min sida eller hur det nu var. Hittade faktiskt en kul porslinsfigur i ett skåp i rummet som jag tog ett foto av på i kväll. Tror det föreställer en gammal fiskargubbe eller nåt sånt. Faktiskt en flaska man för många år sen nog fick tag på en loppis eller nåt sånt. Men vet inte vad det ska vara för storlek på pixlar i JPEG-format, kanske du vet vad som funkar bäst på sidan?

Hur det gott mina vänner!

Tack för dina förstående ord Flarran. Det är bra om ni känner att ni kan framföra vad ni tycker. Även om det är saker som behöver förbättras. Det är ju ni användare som gör forumet till det som det är.

/magnus

@Flarran Bilden kan vara rätt så liten. Du lägger in den under ”Din sida”. Exakt hur vet jag inte det nya. Men jag ser fram emot att få se en bild på dig som porslinsfigur!

Kram 🐘

Hejsan! @Andrahalvlek, kul att du tittade in. Har tagit det lugnt idag och nyss ätit en lasagne från mikron och tagit ett glas cola till. Ingen alkohol här idag heller alltså och inget sug efter sånt heller. Det är man då glad och tacksam för. Det är svårt att hitta en bild som man känner sig hemma med. Var ut på en sida som har en hel del copyright-fria bilder, tror det var på Pixabay. Men hittade ingen bild som jag spontant kände var helt perfekt liksom.

Det ligger rätt mycket symbolik i bilder man väljer ibland. Den bild som jag nu funderar på att använda fotade jag själv igår. Den ska jag redigera en aning om en stund. Bilden är övre delen av en äldre flaska i porslin, där korken föreställer ansiktet av en skäggig, troligtvis fiskargubbe. Kanske är det ens undermedvetna som lite fyndigt vill säga en något om logiken i att i princip sitta och slå sig själv i huvudet med en flaska, och sedan hälla i sig det hälsovådliga nervgiftet kallat för alkohol som man har gjort i så himla många år.

När det nu gäller att lägga upp en bild som symbol på forumsidor så brukar det väl oftast finnas rekommendationer om storlek i antal pixel och bildtyp för att resultatet av ens avatar eller signatur-bild ska bli som bäst och tydligast. Så var det i alla fall när jag tidigare i slutet av förra året skapade en musiksida och lade upp lite instrumentala låtar på Soundcloud under mitt musikaliska hobby-projekt Flarran Stuff liksom.

Kanske kommer det senare från Alkoholhjälpen och @admi, upp lite ny och kompletterande information om lämpligt antal pixel på användarbild. Men annars får man väl prova sig fram och experimentera lite. För det borde väl gå att radera en bild lätt, samt byta ut en upplagd bild när och om man så önskar liksom även här på forumet, fast det väl inte står att läsa om det. Tyckte att den tidigare sidan hade en bra lösning på det hela med en stiliserad bild på ett anonymt ansikte. Kanske blir det nåt sånt man satsar på i slutändan, har inte helt bestämt mig i bildfrågan än.

Men som det är nu så ser det allt lite knepigt ut med ett ”vägguttag” som du kallade den förinställda symbolen för. När jag första gången såg den där runda figuren med två prickar på, då kom jag i stället för ett vägguttag att associera bilden till en stor knapp från en vinterkappa eller något sånt. Man läser in så himla mycket information av, till och med en liten symbolbild fast man inte tänker på det. Det märks att det har tänkts till en hel del kring AH:s och forumets nya logga och stora bokstav A, som har en form av liksom en flaska, som är inbyggd i själva bokstaven, rätt så reklamtekniskt fyndigt utformat. Ska som sagt i alla fall idag snickra lite på mitt foto av en kork från en gammal flaska, så får vi väl se vad det blir för nåt...

Ha en fin dag!

@Flarran skrev:"lämpligt antal pixel på användarbild"
Minst 300 px och max 1MB storlek är bra när det gäller profilbild. Kvadratiska bilder brukar se bäst ut.

@Flarran Bra input du kommer med gällande hemsidan. Sitter just nu och gör om en hemsida så blir nyfiken. Vilket typsnitt föredrar du för att enkelt kunna läsa & vilken storlek? Man kan ju förstora texten på sin telefon men för att slippa det? Har du fler enkla tips så tar jag tacksamt emot det.