@Andrahalvlek Jag har själv liknande grej. Sonen pratade på ett ytterst empatisk sätt utan att skuldbelägga alls. Hans oro var balanserad och genuin. Den kom in som frågor inte som påståenden. Otroligt modigt. Han gjorde det med sådan icke dramatik. Bara lugnt och genuint. För mig blev det då så självklart. Inget mer att diskutera. Bara att visa att jag har fattat och jag kommer leverera på mitt ord. Aldrig mer ska de behöva känna oro. Allt bara föll på plats.

Just det där modet. Att våga och samtidigt göra det empatiskt och odramatiskt är det få som klarar. Genuint och genomträngande på ett mjukt men tydligt sätt. Jag tror många signalerar egen rädsla inför samtalet. Lägger man på ilska på det så blir det lätt en låsning. Få chefer klarar det. De ser inte / tar inte riktigt in hur saker landar och är redo att byta grepp. De är för upptagna av sig själva. Jag tror inte riktigt det handlar om erfarenhet här. Vissa har den stabiliteten i sig när de tar svåra samtal. Vågar glida in mitt i prick utan drama. Jag har inte träffat många som fixar det. Få klarar sätta katten på bordet utan konflikt.

Även jag är otroligt tacksam över min son. Jäkligt stolt faktiskt. Han kommer lösa svåra situationer på ett bra sätt i livet. En guldgruva.

Händelserika dagar. Blev pushad att testa blodtryck. Det låg på 210/116. Inte så bra så ringde sjukvårdsupplysningen som bad mig åka in. Vid första sjukhuset mätte de 220. De höll på att stänga så fick åka vidare till nästa. Där blev jag inlagd efter att ha mätt 230. De gjorde en rad prover & satte in medicin. Fanns inget uppenbart fel så vet de tusan vad det handlar om..Har märkt av domningar i händer & ben ett längre tag samt att andra har kommenterat att jag låter andfådd. Inte har jag tänkt att blodtryck skulle vara i fara. Nu är det nere på 150 så det gåt åt rätt håll iaf.

Fick ju träffa flera olika läkare. Alla hade 3 frågor.

- Dricker du, röker eller snusar? Den är lite intressant för hur många svarar nej på dricker du? Bra fråga egentligen då den är svår att krångla sig ur utan vidare specifikation.

Det kändes så befriande att bara kunna svara nej på alla 3. Har även läst på gällande blodtrycksmedicin och de säger ingen alkohol. Funderar verkligen. Det är så många som har problem med blodtryck. Läste 1 av 4. Väldigt många vet inte om det. Mitt var ju väldigt högt, tillräckligt för att bli inlagd direkt. Jag hade ingen aning. Det var en slump att jag testade.

Har ju läst på gällande vilket sjukhus man bör ta. Väldigt nöjd att jag gjorde det. Jag fick inte vänta alls. Rakt in och sedan fick jag eget rum, meny att välja fritt från och fantastiskt support. Har verkligen inget att klaga på gällande den vården alls.

@Lora
Jisses! Livsfarliga siffror på ditt systole! Märkligt att de inte hittar någon orsak, men kroppen är väl lite av ett mysterium.

Kul att du fått vård som du är nöjd med! Du har ju haft lite blandade upplevelser sedan tidigare.
Så borde det naturligtvis vara varje gång!

@Onkel F Tack för att du tog dig hit. Ja, kroppen är nog ett mysterium. De tog massa prover på organ, hjärtat samt sidospår. Det enda är ökad risk för stroke men det kommer ju med det höga värden. Så kanske har nu min andra son räddat livet på mig. Så märklig tanke. När jag kom till första sjukhuset å de sa till mig att åka in till akuten sa jag konstigt att jag mår så bra när jag är död. Vi skämtade friskt där inne kan man säga. Fick tag i en riktig lirare. Kul prick.

Jag har nog känt fast det inte kopplats dit. Förra sommaren hade jag panik pga dålig andning. Jag kopplade själv det till öron, näsa, hals. De hittade en svullnad och skickade mig på remiss. Där avskrivs detta. Ingen kollade blodtryck utan man konstaterade bara att jag andas. Tryck över bröstet hade jag ju. Känner ju faktiskt en skillnad nu. Det får man vara glad för. Det är lite jobbigt att inte kunna andas... Sedan har ju fötter och händer domnat. Då har jag skakat om dem bara och inte tänkt mer på det.
I övrigt är jag inte överviktig eller har för höga saltvärden så har ingen aning vad det kommer ifrån. En gåta.

@Lora Jösses, vilken chock. Jag tänkte struma direkt. Då är sköldkörteln på halsen påverkad så den speedad, vilket också ger högt blodtryck. Men ämnesomsättningen har de testat på dig antar jag? Läskigt att man kan ha så högt blodtryck utan att märka av det speciellt mycket.

Jag har alltid haft lågt blodtryck, och nu ännu lägre sen jag slutade dricka. Blir yr när jag stiger ur badkaret. Hoppas du får snar hjälp!

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack för omtanke. Vet inte om de kollat ämnesomsättning. Ska fråga. De sa att de gick igenom alla vitala organ. Samtliga ok, vad nu vitala organ innefattar? Borde inte sköldkörteln ingå, kanske inte? Får kolla. Har ringt idag igen för jag mäter högre på ena sidan än andra. Har en maskin hemma så jag kan testa. Samma sida som har högre värden är stortån lite blå på och avdomnad. Om det skulle kunna vara ett samband, inte vet jag. Skickade bilder till sjukvårdsupplysningen. De sa inget akut men kolla upp inom en vecka. Tills dess borde ju papprena från akuten finnas hos min vårdcentral. Ringde dem så de kollar tider.
Man inser att man måste lyssna på sin kropp. Göra som jag gjort, bara vifta bort kan få rätt tråkiga konsekvenser. Dricka ovanpå det som man gjort kunde ju verkligen vara förenat med livsfara i mitt fall. Aldrig mer, verkligen aldrig mer.

Hej! Lora,
Det låter rent allmänt inget vidare när du beskriver dina aktuella symtom kring ditt höga blodtryck. Läser att du är inte överviktig, röker inte, använder inte annan form av nikotin och dricker alltså inte heller någon alkohol. Du beskriver att du ett tag har haft tryck över bröstet, förmodligen av och till, samt upplever det svårt att andas, och att händer och fötter domnar bort ibland. Förstår att de inom sjukvården har gjort vanlig undersökning genom att lyssna på andning, hjärtat, tagit EKG, kollat blodtryck samt väl givit dig blodtrycksmedicin och att du fått med dig en blodtrycksmätare för väl en 24-timmars mätning som görs automatisk ett antal gånger under ett dygn av ditt blodtryck, för att fastställa blodtrycket lite mer precist.

Men det finns även en del speciella blodprover som kan visa vägen till vad det kan vara för något som ger dig dina knepiga problem. Spontant tänkte jag på att det kan handla om kärlkramp. Har även läst på nätet om något som kallat för hjärtamyloidos som kan ge märkliga symptom. Mitt tips är nu att du minskar ner rejält på all form av stress, då negativ sådan kan ställa till mycket med kroppen, men det förstår du säkert redan. Nu får du nog ligga på sjukvården så att de följer upp det här alltså. Förresten, drycker som innehåller mycket koffein, så som energidrycker samt kaffe bör du nog även undvika.

Hur som helst, vänta inte i onödan utan ligg nu på sjukvården som en rem för att få veta vad det är som krånglar, gå till akuten och tjata på dem om du känner det behövs, klaga hellre lite för mycket än för lite, så att de gör sitt jobb. Den som är tyst får hjälp sist, så bukar det tyvärr vara rätt ofta. Man får idag nästan var sin egen läkare. Minns min gamla mor som sade att man får allt vara bra frisk för att få en vettig sjukvård när sådan behövs. Hur som helst, önskar dig allt gott och vila nu upp dig ett tag och kontakta sjukvården direkt om du känner dig sämre på något sätt.

Sköt om dig kompis!

@Flarran Tack för att du bryr dig 🤗.
De tog 6 olika blodprover tror jag det var. Först 3 och sedan kom någon in och sa vi ska ta 3 akuta blodprov 😨. Alltså svenskan var inte helt där så jag landade i att de nog sa så för att de skulle hinna få svaren innan utcheckning givet att de var ok. Inte en susning vad de sista var för några men de sa att de ville kolla hjärtats funktion. Inte för att de trodde det var illa men för att. Det var väl då de såg att jag har förhöjd risk för stroke. De sa att det är normalt när man har så högt blodtryck som jag. Att förvänta. Annars fungerar hjärtat bra.

Ska fråga om hjärtamyloidos (svårt ord) & kärlkramp. Tacksam för alla förslag för jag har ju absolut 0 koll. Har ju varit expert på att förtränga allt.

Detta med stress. Jag har nog haft ett rejält påslag pga allt under lång tid. Har ju inte riktigt lyckats landa i allt förrän nu. Känner mig faktiskt helt ok med allt numera för jag har lyckats sortera upp allt i mitt lilla bångstyriga huvud. Därför får jag inte helt ihop stress nu. Jobbade som en galning förvisso från Maj tom Dec. 7 dagar / vecka minst 12 h / dag. Vissa bitar var riktigt tuffa. Galet påfrestande men jag rodde dem i land.
Om man kan få högt blodtryck permanent pga stress över tid köper jag det. För mig skulle det vara den mest naturliga orsaken.

Jag inser att ju förr man kan lära sig hur man fungerar psykiskt desto bättre. Hitta vägar att förstå när man helt enkelt måste acceptera att psyket inte riktigt är där ännu. Våga gå andra vägar då och kanske tom kunna säga vet du jag klarar inte mer nu. Även inse vad som tillhör mig och inte. Jag har varit för snabb på att ta på mig allt direkt. Sedan när jag landat i det blir det övermäktigt och känns inte rättvist. Bättre då att inse direkt att allt inte handlar om en själv. Andra är ofta väldigt snabba på att skjuta över som ren försvarsmekanism. Det är mänskligt och betyder inte att jag måste göra något alls mer än att tidigare sätta egna gränser. Jag mår bra av att sätta gränser. Börjar lära mig fast jag tycker det är obekvämt & läskigt..Mycket bättre än att lägga samma kraft på att försöka rätta till allt för alla alltid och sedan känna mig utnyttjad / förledd. Jag är alldeles för snabb på bollen. Det bygger mycket stress. Bättre att låta andra halta och ta sitt ansvar för det, sätta gränser för hur långt jag är villig att gå och sedan skjuta över resterande.

Det kan man ju göra snyggt. Man behöver ju inte vara otrevlig när man gör det. Bara tydlig. Gör jag så tror jag mycket av min stress blir ett minne blott. Om jag verkligen lär mig det.

@Lora
Har de kollat hur sköldkörteln fungerar? Om dina värden för TSH, T3 och T4 är normala? Hormoner som ser till att Hypotalamus, Hypofysen och Sköldkörteln pratar med varandra som de ska. Kan påverka blodtryck och ge domningar och darrningar i extremiteter. Det påverkar också ämnesomsättningen.
Jag har själv ett förhållande mellan dessa tre hormoner som trotsar all logik och vetenskap.
Läkaren på endokrinologen är överförtjust, det är rena julafton för hen att träffa på något som inte borde finnas!
Verkar lite läskigt med din stortå! Hur är det med blodcirkulationen?

Nåväl, det är ju bra att de har konstaterat att du andas😉Det är ju en bra början!

Håller med @Flarran. Ligg på vården lite grand så att du får vettiga svar.

Allt gott!

@Onkel F Tack snälla för input. Lusläste journalerna. Det kan man göra på 1177.

Diagnosen just nu är I109-Essentiell hypertoni-Huvuddiagnos. Alltså högt blodtryck utan känd orsak. Så det är nog bara att leta på.

De har ju tagit blodprov men grekiska för mig vad de tagit för. Hjärtsvikt lyckades jag dock lista ut. Verkar ok.

Får fråga om sköldkörteln. Hur testas den? Är det blodprov?

Jag har legat på nu på morgonen. De ska återkomma med ny tid. Förstår iaf varför jag åkte igenom hela kön. Det stod i journalen från första sjukhuset så läkarna kan ju se till att det går undan. Det kan jag vara bra att veta. Blir man inte prioriterad så är det ett gott tecken.

Alltså börjar fundera på detta med journalföring. Det blir lite viskleken. Rätt naturligt för man pratar och sedan går de vidare och dokumenterar. Detta har jag jobbat med själv rätt mycket. När man sitter där funderar man men hur var det nu.

Då bytte jag stil och gjorde anteckningar på skärm så den berörde kunde läsa och godkänna innan jag sparade allt. 90 % blev rätt men någon gång fel. Sedan skärper man sig om man använder denna metod. Man vill sammanfatta rätt när någon hela tiden kan se. När jag kollar min journal står det dricker inte, har aldrig rökt eller snusat. Ganska långt ifrån sanningen.

Så tips är att läsa journalerna. Där är en del felaktigheter.

@Lora Jag läser alltid på 1177 när jag har varit i kontakt med vården, t o m efter tandläkarbesök!
När du kollar sköldkörteln börjar läkaren med att söka efter tecken på struma. Du får sitta på en stol och hen ställer sig bakom dig och tar strypgrepp! 😨Inte så behagligt, men hen klämmer och känner om det finns en förstoring.
När det gäller hormonbalansen så är det blodprov som gäller, ja. Man kollar upp de tre hormoner jag nämnde. Inget man gör vid ett "normalt" blodprov.

Hur mår du i övrigt? Stress och oro kan ju göra att du får högt blodtryck. Precis som @Flarran skrev.
Har du provat att meditera? Det hjälper för mig när jag känner mig stressad.

Ta hand om dig!

@Onkel F Tack snälla för ditt stöd. Ok, då ska jag be dem kolla sköldkörteln för det har de då inte gjort.

Jag har en nästäppa. Den har varit jäkligt jobbigt. Nu börjar den släppa efter flera månader. När jag vaknade idag var det helt fritt. Har ju inte hänt på månader. Blodtryck idag mäter 139/84. Alltså vilken skillnad på bara några få dagar! Ingen har riktigt sagt att nästäppa hänger ihop men nu har jag börjat googla på engelska (som vanligt). Vissa hävdar att det finns samband. Man råder på vissa sidor att man ska operera då bra luftflöde kan påverka blodtrycket positivt. Sedan är det vissa sprayer som har avsvällande effekt. Då sväller det inte bara där utan kan förflyttas till andra ställen i kroppen och påverka blodtrycket. Så även sprayerna jag använder kanske man ska testa att utesluta.

Nu lägger jag om det jag kan. Inget kaffe, mer frukt och grönt, inget godis, promenad i backar 2 ggr/dag och sedan slå igen datorn senast 18.00. Tänker till på hur jag känner och jobbar med att inte försöka lösa allt nu direkt.
Jag hoppas att det ska leda till enbart 1 tablett. Inte vet jag om jag kan lyckas själv reducera blodtryck till 120 från dagens värden men det hade ju känts bra. Så får jag parallellt trycka på vården. Fick tid om 3 veckor för uppföljning. De vill låta medicinen kicka in fullt ut för att sedan börja lägga på fler. Inte för många för snabbt säger de för då kan det bli för mycket istället. Kanske stämmer. Det verkar ju som värdena fortfarande sjunker givet dagens värden. Igår var det typ 150 så det känns ju lite rörligt just nu.

Ligger i sängen kollar Instagram. Just nu är jag väldigt taggar och leva likt dokumentären - lev till 100 de blå zonernas hemligheter. Okinawa är en liten Japansk by de besöker. Den har säkert flera hört om men det finns fler exempel i världen som de visar. De pratar om mat och äta tills man är 80% mätt, naturlig vardagsmotion, ingå i en grupp som umgås, jobb etc.

Man inser att vi i väst är rätt knasiga. Så mycket handlar om att skopa in pengar till aktieägarna i stora bolag. Vinster. Där lever de istället de enkla livet med mer inslag av livsglädje. Man tar sig runt byn till fots på och hjälps åt. Lagar traditionell mat och umgås. Man pratar om att inte tänka för mycket jobbiga tankar. Leva i harmoni.

Så nu när jag lägger om kost till mer grönsaker behövs en ny skärbräda. På Instagram hittade jag en pensionär som tillverkar väldigt vackra till låga priser. Där har jag köpt en. Sedan är honung en grej i filmen. Nu fixar jag eget te och då ska jag testa detta med honung. Hittade en annan pensionär på Instagram som säljer honung. Det blev ett köp där med. Surdegsbröd var ytterligare en grej i filmen. Har köpt 19 kg mjöl direkt från kvarn. Vi behöver stötta våra bönder och köpa inhemska varor. Då är Instagram perfekt för att hitta småföretag.

Bakade surdegsbröd idag. Det är ju väldigt gott. Har min egen surdegsgrund. Lite kul iaf. Ska försöka lägga morgondagens i en gryta i ugnen. Ser så himla gott ut när de gör så.

Har även läst en del på internet gällande blodtryck. Blir granska rädd av allt. Skrämmande. Sedan säger ena så och den andra si. Man blir inte klok. Hursomhelst har jag ont emellanåt i hjärtat men oavsett det mår jag bättre. Jag kan andas. Alltså det är en rätt stor grej för mig. Svårighet med det skapade en del panik emellanåt. Där fick jag verkligen träna på att blocka tankar. Börjar man fundera på om man får luft kan hjärnan bli rätt tokig. Går snabbt överstyr om man inte blockar de tankarna. Att styra sina tankar är en gåva att lära sig. Bara bryt och byt ämne till något som tillför.

@Lora Gomorron! Känner igen mej så väl! Jag blir också pepp på så mycket när jag är nykter, stark o mår bra! Har hört att man ska göra små förändringar stegvis, men det passar inte mej! Jag går ”all in”!
Har börjat reflektera över om det även är en del av mina dricka problem… Ibland kan jag känna varför dricka ETT glas, lika bra att festa på… Nu ska jag också boosta med BRA saker som ger kraft o mening!
Hittills har alkohol, dricka, fest varit så stor del av min tillvaro. Vilket slöseri o fördärv, när man tänker efter. Vill aldrig mer missa en dag av energi o glädje pga Alkoholen!!!! Önskar er alla en härlig nykter lördag! 💪😍

@TessanTuss Kul att du tittade förbi! Ja så är jag med. All in. För mig är det glädjen till livet. Min drivkraft är den jag glädjs åt. Det tar mig till nya äventyr. Det händer saker jämt. Visst är säkert alkoholen en del av det. Ett glas när man kan ta hela flaskan, varför 🫣?

Förresten detta med att lägga brödet i en gjutjärnsgryta. Vilken himla hit! Önskar dig å alla andra en trevlig helg med.

Mätte blodtryck nu. Nere på 130/80. Som högst mätte jag 230 förra söndagen. Tänk att det på en vecka går ner 100. Nästan lite häpnadsväckande.

Läkaren var helt inne på att jag kommer äta 2 olika. Nu undrar man ju om det behövs? Inte tar man väl en tablett till för att sänka ytterligare 10. Det borde man kunna skruva till på genom viss livsstil tänker jag. Eller bara avvakta för det verkar ju fortfarande sjunka. Väldigt glad är jag iaf. Detta trodde jag knappt skulle gå.

@Suburra Tack för input! Ja, en tablett verkar ju fungera. Jag ska få in en rutin så jag mäter blodtrycket bättre. Låta den bli vägledande för vad jag bör skruva till mer.

Har ju varit utomlands. Där finns inte godishyllorna i passagen vid kassorna. Man får verkligen leta. Det finns nästan inget godis att köpa heller. Sedan är det ingen skatt på frukt. Här börjar det ju bli en klassfråga med frukt. Att det ligger massa halvfabrikat innan godishyllorna måste ju även det påverka folks hälsa. Allt salt i halvfabrikat.

Går i backar nu 30 min / dag minst. Läste att den känsligaste perioden är när man sänker blodtrycket. Innan det har stabiliseras. Därför vågar jag inte mer än gå och äta väldigt sunt med massa grönt, frukt, bönor, nötter & örter. Inget koffein, massa kött, inget godis eller chips dra ner på salt. Lakritspulver på kaffe ett minne blott. Den gillade jag men nu kör jag koffeinfritt örtte med ekologisk honung istället. Riktigt honung är en fröjd. Avsluta jobb i tid och inte sitta still för länge. Om du har fler tips som jag borde tänka på tar jag tacksamt emot det.