När kaffet just hade kommit i termosen och jag satt och tänkte på alkohol och vad det har betytt i mitt liv så började jag helt nykter fundera på det här med livet i sig självt och livsresan. Det är så lätt att inte bry sig, eller att även överanalysera det mest enkla liksom. Minns när man ibland snackade med morsan och vi diskuterade stort som smått. Du är som luft för mig, var ett uttryck man en gång snackade om, och visst finns det väl ett mångfasetterat djup i ett sådant uttryck som väl morsan var inne på någon gång.

Har sovit som en stock på eftermiddagen idag och väl inte kommit in i nån vettig rutin liksom. Känner mig ändå rätt trött i denna stund. Drömde här om natten om en man som dragit upp en fisk och minns att jag tänkte, att har man dragit upp en fisk så ska den ätas upp. Borde väl försöka att komma utanför dörren i dagsljus i morgon och handla kanske en fiskgratäng eller två och inte bara sitta och skriva en massa strunt som väl inte ger så värst mycket egentligen. Men varför låta tankar bara fritt åka karusell i skallen och bara gå runt liksom...

Det här är inte nån ny tanke då jag har funderat och även skapat så mycket musik genom åren som väl få hört och inte många lyssnare förstått sig på. Men vi alla har väl vårt eget tidsfördriv. Det man känner igen kan man relatera till. Tänkte just på några ord från en allmänläkare som fastnade på nåt sätt. Det var väl något mer filosofiskt om att när allt kommer omkring så är det nog som så att man inte ska tro att nån väl bryr sig så värst mycket om en egentligen.

Då allt väl handlar om att alla väl är rätt så självcentrerade och att det kanske mest glimmar till en gnutta ljus i mörkret en kort liten stund då och då, som man väl då får försöka att fånga i stunden och kanske då spara inom sig själv till de tider då ljus är som svårast att få fatt på. Tacksamhet är något som det väl rätt sällan visas fast det kanske borde göras lite oftare. Sände just i denna stund en liten andlig tanke till den högste som alltid varit med mig och väl inte alltid jublat över en kan man tro. Det är ändå allt stort att kunna säga att man är alkoholfri. Men visst är det en utmaning tidvis.

Kan ibland känna mig som en som bara sitter och inte gör någon nytta. Nog kan man tänka att man bara andas och tar upp plats på detta jordklot helt i onödan. Men så negativt ska ingen tänka och känna är sånt jag som nykter kan säga utan tvekan. För alla människor kan i rätt stund vara en återspegling av det högsta och ge lite positiv energi till omgivningen. När jag läser här på forumet kan jag känna det som att man har hittat en dagbok där man ofta kan känna igen så himla mycket.

Har inte någon idol eller författare som fungerar som ställföreträdare för skaparen. För mig så finns det trots allt bara tilltro till en enda levande Gud fast jag väl rätt så sällan sitter och ber med någon större energi. Men nog känner jag ändå största tacksamhet mot den högste anden för hans tillsynes eviga tålamod. För ju mer man lär sig desto mer förundrad blir man. Nog kan man lätt börja tänka lite djupt när man ser att det sakta tycks dra ihop sig så smått till oväder här i världen.

Men allt som sker är väl endast en del i den utveckling som måste fortgå för att den högstes vilja och plan ska gå igenom och ta plats liksom är känslan i nuet. Sitter nu ännu en kväll här i köket helt nykter och kan säga att musik är sånt som jag som alkoholfri kan uppskatta trots all den tid som kommit och gått. Just nu snurrar det i spelaren en rätt välproducerad låt från det så kallat glada sextiotalet med sångaren Johnny Rivers - Where Have All The Flowers Gone.

Tänk så det det kan bli när man har sett eller läst om nyheter angående världsläget och tänker på världens pågående snurriga utveckling. Tänker på orden ur bibeln och Predikaren, där det väl står skrivet att: ”Det finns inget nytt under solen.” Den här tiden på kvällen ska man inte dricka kaffe, men vem bryr sig väl om detta om hundra år kan man tänka liksom. Man ska nog inte tänka så mycket för då blir man bara trött...

Ha det gott!

Hej @flarran
Jesus finns ju på jorden i en mängd olika skepnader- eller människor inspirerade av hans gärningar. Människor som ger oss hopp. Som ger oss tro på att förändring är möjlig. Härom dagen pratade jag med en person som har varit med om nästan orimligt många tragiska händelser, så som att vid två tillfällen förlora sina barn. Han lever och jobbar och vill - tro på livet. Men han sa att han slutat tro på Gud för att orättvisan kändes för svår att bära. Då sa jag: men tänk om du är Jesus här på jorden som visar oss hur hoppas överlever de mörkaste tider?
Han trodde inte på mitt babbel. Men jag sår ett frö här om att vi har våra olika uppdrag på jorden, och ibland är de outgrundliga men klarnar så småningom.
Kämpa på kompis, kram 🥰

Hejsan! @Se klart, det var kul att du tittade in en sväng på nattkvisten. Gick in på din sida nyss och såg att du varit krasslig och förkyld. Sånt är tråkigt och jobbigt. Kan säga att jag avskyr förkylningar, men ta i trä som det väl heter så har jag då ingen sådan just nu i alla fall. Tror och har en känsla av att du rätt så snart är pigg och kry igen.

Såg att du var en av de första som skrev till mig här på detta forum i oktober förra året. Det är då rätt så mycket som jag har lärt mig här på de drygt fyra månader jag varit helt nykter och alkoholfri medlem. Det var nog livsviktigt att jag gick in här och inte bara läste, utan även började att arbeta med mig själv lite mer medvetet så att säga. Kan väl säga att jag ofta gnäller och gnyr på min sida, men det kan ju lätt bli så, när man bara har ett forum att världsligt vända sig till liksom.

Nu när jag har gått in för att förstå hur jag fungerar och varför jag druckit alkohol på det sätt som jag har gjort tidigare, och nu även har läst en hel del kloka ord av psykologer på nätet bland annat. Så har jag förstått att jag varit i det närmaste emotionellt död inombords i rätt många år. Det enda som har hållit mig uppe har nog i stort varit övertygelsen om att Gud varit, och är med mig liksom. När jag drack så brydde jag mig ju inte så värst mycket om livet alls kan jag säga.

Men nog finns det rätt mycket kvar att lära än det förstår jag. Man växer nog som människa genom olika saker man går igenom även andligt sett, om man har känslan av kontakt med en högre makt tror jag. Men om då sedan prövningar blir allt för svåra och ihärdiga är det lätt att även den starkaste övertygelse sviktar. Som berusad är man då mest bara helt avstängd och avskärmad från det mesta. Man lever och existerar, men med knapp nöd liksom, visst beskydd kan man dock ha, är väl mitt sätt att nu se på det hela. Så nog ska man försöka att göra sitt allra bästa och vara nykter, hygglig och rejäl.

Men ibland är det rätt motigt och tungt här i världen. Till och med min gamla kristna mor höll ju på att till sist ifrågasätta eller tappa sin starka tro i de sista dagarna efter en närmare två månaders sjukhusvistelse som slutade med lunginflammation. Men dagarna innan då sade jag för en gångs skull nåt vettigt tror jag, vilket var att hon skulle hålla fast vid sin tro som vanligt. Då blev hon lite lugnare trots att hon inte kunde förstå varför hon skulle behöva vara så sjuk som hon sade. Kanske är det som du säger att vi har våra olika uppdrag på jorden, fast det kan vara svårt att förstå det ibland.

Kämpa på kompis!

Idag var alkoholdjävulen svår. Hade ju bestämt att gå ut i dagsljus för att handla mjölk och limpa. Vilket är gjort, men vid avdelningen för läsk och sånt kom ett akut sug efter pilsner. Tankarna gick som så att, nog kan man väl ta sig bara en liten oskyldig pilsner nu när det var så längesen. Känslan och logiken hade verkligen brottningsmatch inom en. Du vet ju att det inte bara blir en öl utan det blir att köra igång som vanligt sade logiken. Känslan kontrade med att, nu när det så smått är lite vår och så i luften, så ska det väl firas alltså – eller hur...

Förhandlingen med mig själv satte igång och alkoholdjävulen lade in en ny växel. Du behöver ju inte köpa 3,5:or det finns ju 2,8:or, och för smakens skull kan du ju även nöja dig med att köpa bara en liten lättöl, det är du väl värd i alla fall. Det var allt en kamp vid läsk-avdelningen idag. Men jag vann matchen till sist. Stoppade ned ett par alkoholfria flaskor med äppelcider i korgen. Är nu imponerad av att jag klarade av att stå emot alkoholdjävulen även denna gång.

Men man kan allt undra hur det kommer att gå när vårsolen sätter igång att skina på allvar framöver. Sommaren blir nog inte lätt att tas med den heller kan jag tro. Men idag gick det då vägen och det är man då tacksam för. Sitter nu här vid köksbordet och pustar ut och dricker en slurk cola och tänker på äventyret som nyss var i matbutiken liksom.

Ha en fin dag!

@Flarran Bra att du red ut stormen. Och du blir lite starkare för varje vunnen delseger, inte alls säkert att det blir svårare i vår/ sommar. Ett tips är att se till att ha ätit innan du går till affären, mindre sug efter annat när man är mätt tycker jag.

@Flarran En sådan erfarenhet ska du vara stolt över! Den ger dig ännu mer råg i ryggen. Du tar fajten med alkoholdjävulen - och du vinner den. Bam! Och det blir inte värre framåt, alkoholdjävulens grepp blir svagare efterhand. Glesare mellan anfallen och allt tystare för varje nykter månad.

Ibland kan det vara klokt att göra lite tvärtom. Gå en annan runda i affären, bara köpa läsk vid kassorna tex. Och äta en frukt och dricka lite läsk eller saft innan är bra, så det inte är lågt blodsocker som härjar med dig.

Jag handlar endast efter att jag har ätit, annars skriker sockerspöket öronbedövande högt i affären 🤣 Hen tillhör samma destruktiva familj som alkoholdjävulen.

Och tankar är inte farligt - de lyfter inte glaset/flaskan till munnen.

Kram 🐘

Hej mina vänner! Nog är det märkligt att man inte har blivit immun mot sånt där, som att man kan få ett galet anfall av att vilja testa att dricka lite alkohol igen fast man ju vet hur det blir. Det har ju gått över fyra månader som man har varit helt alkoholfri och ändå så kan man ansättas så hemskt av kanske inte längtan direkt till någon berusning, men en så stark känsla av att det skulle vara okej att dricka sånt som en folköl fast man ju vet hur det blir.

Jag har ju bestämt mig för att inte dricka alkohol mer och känner till allt om hur det fungerar med HALT och allt sånt det. Det är många videos och annat som jag verkligen har marinerat mig med dagligen under lång tid för att hålla känslan för det vettiga nyktra tänkandet vid liv så att jag inte snubblar till och sätter igång och börjar dricka som en idiot igen. Det var idag en chockartad upplevelse verkligen. Jag törs inte dricka ens en alkoholfri öl för då jag vet att det lätt kan trigga igång alltihop igen.

När jag var in i butiken så var jag varken trött eller hungrig, var till och med på gott och balanserat humör och kände mig hur stark och normal som helst, och ändå så kom känslan till att köpa onyttig skit så starkt över mig. När jag gick in i butiken så var det helt lugnt där och inte ens någon stressad situation som man skulle kunna skylla på. Jag hade inte ens haft tankar på någon öl eller tankar eller längtan efter berusning innan jag kom förbi läsk-avdelningen.

Hade till och med innan jag gick ned till butiken tagit ett lugnande piller som jag får ta enligt läkare, vilket brukar få mig lugn och klara av stressiga miljöer som kan ställa till det när det gäller känsla och tankar. Skulle aldrig i hela världen våga gå i närheten av exempelvis bolaget för att kanske köpa nåt alkoholfritt som många här på forumet gör. Det skulle ju vara alldeles för farligt för mig alltså. Nu var det här en liten lokal matbutik i kvarteret så att försöka att undvika att gå i närheten av dryckesavdelningen är inte det lättaste alltså. För från båda hållen, både från frukt och grönt, samt frysdiskar så ser man ju öl-hyllan.

Det är ju knepigt det här. Ska man vara tvungen att hålla någon slags meditation innan man går ut och handlar i förebyggande syfte, eller hur gör man för att inte överrumplas av sånt som kan få en att plötsligt falla spontant liksom. För tänk om man skulle träffa på nån bekant som kanske sitter på en bänk utanför butiken eller nåt sånt där när det blir varmare ute och man kanske blir erbjuden en pilsner eller nåt liknande. Hur sjutton ska man klara av eller tackla en sådan knepig situation egentligen.

Detta då man tydligen är så himla svag i sig själv, fast övertygelsen om att inte vilja dricka någon alkohol alls är så stark. Förstår att det krävs mera läsning här på forumet, och även kanske fler verktyg rent psykologiskt i form av videos för att stärka sina mentala muskler. Kanske finns det någon kort lärorik video som man har missat.

Hur som helst, har då inget alkoholsug alls i skrivande stund just nu. Men måste nog fortsätta att nöta in nyktra fakta på nåt ytterligare sätt. Är inte mycket för att läsa böcker utan har lättare att ta till mig information från videos. Hur som helst, tack för att ni tittade i tidigare idag på min sida @Kennie och Andrahalvlek.

Ha en fin kväll!

@Flarran Ett knep är att spela hela filmen i skallen. En bild som inte bara visar första glaset utan den där man tömmer lagret, gör tokiga saker & vaknar bakfull med ångest. Direkt sådant sug kommer ser du till att filmrullen löper på.

@Flarran God morgon! Även om det gått fyra månader som nykter så finns alkoholdjävulen där bakom kulisserna och kan göra sig både påmind och besvärlig. Det som du råkade ut för i affären. Det krävs tid och tar tid att svälta ut den fan! Sedan tänker jag att det är sådana här upplevelser man behöver lära sig att hantera om de dyker upp. Man behöver träna på att hantera sina tankar om ”bara lite skadar inte”. Man behöver träna på att möta tankarna utan att bli rädd för dem. Man blir en expert på att känna igen när alkoholdjävulen är i farten eller bara poppar upp så där plötsligt. Man förstår tydligt vad som är på gång, att den fan blivit triggad av något, av att se ölburkarna i affären och i panik försöker övertala en att dricka. När man förstår det kan man be den fara dit pepparn växer och lämna en i fred!

En övnings-skola i nykterhet. Då stärker man sina pannlober, där det sunda förnuftet sitter. Ju starkare pannloberna blir desto svagare blir känslohjärnan där suget sitter. Så övning ger färdighet. Bra jobbat av dig! Du fixade det och det stärker din beslutsamhet och vilja. Det visade på att du inte är svag i dig själv, tvärtom du var stark som stod emot. Det är ett tufft jobb att komma ”över” sitt beroende. Men som sagt övning och träning ger färdigheter till att handla på ett sunt sätt och det tar tid innan det sitter stabilt och man ska ge det den tid det tar.

Du är stark! Han en bra onsdag!🌺

@Flarran Det finns en film på youtube som heter ”Återfallsprevention” med Wirbing tror jag han heter. I samma serie finns en del andra filmer. ”Alkohol och hjärnan” kan du söka på också, då får du veta vad som verkligen händer i skallen. Och du stod emot! Du klarade det! Sträck på dig och var stolt över det 🤩

Kram 🐘

PS. Jag har sett en hel del filmer på temat ”intervention” också. Då får man se alkoholdjävulens mycket osmickrande sida. Fy fan vad folk kan ljuga och bete sig bara för att få dricka. Så jävla sorgligt 😢 Jag får flashbacks från min uppväxt, min pappa betedde sig så, och får direkt orosont i magen. Det där orosontet i magen präglade min uppväxt.

@Flarran
Du skriver att du tog ett "lugnande piller" innan du gick ut. Jag vet inte vad du har förskrivet av din läkare, men är det en bensodiazepin eller en bensderivat, så triggar det hjärnan exakt likadant som alkohol. De verkar på samma receptorer i hjärnan och kan alltså i sig igång köra ett alkoholsug. Prova att gå och handla utan att ha några substanser i omlopp. Det kanske kan bli lugnare då. Lycka till!

Nu har jag ägnat en stor del av den här dagen åt att logiskt försöka att komma på varför jag drabbades av ett alkoholsug i matbutiken igår. Detta då tillsynes alla parametrar och förutsättningar för att handla mat igår faktiskt var de rätta för mig. Jag hade innan besöket i matbutiken ifråga ätit, var utvilad, inte törstig, samt helt enkelt i balans. Hade inget medicin-relaterat alkoholsug som kunde knytas till det lätt lugnade piller som jag för dagen enligt läkares föreskrift hade använt. Kan säga att även mitt blodtryck och puls låg rätt inom föreskrivet intervall liksom.

Detta vet jag eftersom jag handlat tidigare vi samma tidpunkt och medicinering under samma förutsättningar och känslomässigt även när det psykologiskt handlat om huruvida jag tagit någon lätt lugnande tablett eller ej enligt läkares ordination. Kunde alltså helt utesluta att denna lätt lugnande tablett hade spelat in i sammanhanget som trigger av alkoholsug. När jag idag begrundade situationen här i köket noga. Då kom jag till sist på att det krävdes en ingående medveten närvaroanalys och tänkande på ett sådant sätt att jag faktiskt behövde återuppleva situationen kring gårdagen.

Det som då efter en stunds tänkande slog mig var att det faktiskt hade varit vår i luften igår och att jag hade mått bra av solen och kände mig rätt glad och nöjd. Bestämde mig då för att gå ut på min balkong och åter få mig lite solljus då det faktiskt var en fin vårdag även idag, vid samma tidpunkt som jag igår var till matbutiken där alkoholdjävulen så att säga slog till med full kraft. Jag satte mig på en stol på balkongen och drack lite alkoholfri läsk av en sort som jag gillar, och mådde rätt så gott.

Jag blundade och kände vårsolens värme smeka mitt ansikte och njöt av stunden och var närvarande och kände efter i kroppen, lyssnade på ljuden på gården och verkligen kände in situationen. Det som slog mig då efter någon minut var att alkoholsuget igår hade sänt positiva vibbar till mig som kunde knytas till rent välbefinnande. Något som så ofta genom åren tidigare fått mig till att dricka alkohol för att fira just känsla av välbefinnande i stunden. Det som hade triggat fram känsla till att handla alkohol i form av folköl igår vilket jag klarade av att motstå. Det var att jag undermedvetet tydligen hade kopplat ett allmänt kroppsligt välbefinnande till ett känslostyrt belöningssystem i hjärnan.

Kort sagt så var det hastigt påkomna alkoholsuget en trigger som jag fortsättningsvis måste vara medveten om kan komma många gånger om det är vackert väder med solljus framöver. När man är nykter som jag är nu så är det lätt att analysera sina känslor om man verkligen sätter sig ned och funderar igenom varför ett alkoholsug har drabbat en. Det är inte någon slump som alltid styr över hur man känner sig har jag kommit fram till. Det har ofta sin förklaring som står att finna i invanda tankebanor och känslor knutna till tidigare upplevelser. Alltså bara helt vanlig psykologisk logik.

Nu vet jag att nästa gång det är vackert väder och jag mår bra så kan jag skjuta ett eventuellt hastigt påkommet alkoholsug åt sidan. Då det förmodligen, om då stress kan uteslutas, bara handlar om att jag kanske ska sätta mig ned på en bänk utanför butiken en stund om vädret och tidsfaktorn tillåter. För att då kanske dricka en liten slurk med någon god läsk, eller en slurk med helt vanligt vatten för att fira att jag kanske mår bra och att det eventuellt kanske råkar vara fint väder.

Nog är det bra mycket enklare att förstå sig på sina egna tankar och känslor när man är helt nykter. Sedan skadar det inte att man känner till det här med återfallsprevention och att man har gjort en egen riskanalys och då skrivit ned en del situationer som man vet kan lura en till att spontant ”råka” inhandla eller dricka alkohol om man inte är uppmärksam på sina känslor. Förresten, det var kul att ni tittade in en sväng på min sida @Lora @vår2022 @Andrahalvlek @Denlillamänniskan.

Ha en fin dag mina vänner!

Tankar om skadligt drickande av alkohol.

Om man måste dricka alkohol av olika slag för att orka med sig själv, eller den miljö som man befinner sig i då trivs man nog inte med sig själv, eller sin tillvaro, eller den miljö som man kanske tvingas att vara i på grund av olika orsaker. Det är den visdom jag har lärt mig idag. Det finns rätt så många böcker och även filmer på nätet som i spridda guldkorn här och där, kan ha mycket att säga till en om man verkligen lyssnar noga och tar till sig det budskap man i stunden kanske kan behöva.

Kan efter dagens studier på nätet säga att en så pass enkel mening som den här nedan om vikten av att tänka själv kan ge svar på sånt som man nog så som en tanklös aktiv missbrukare av alkohol väl sällan tänkte på. Vilket är vikten av att alltid våga tänka själv, och då tänka noga på hur man tänker, känner, gör och då även varför liksom. Något som också är viktigt det är att välja sina vänner med största omsorg om man värnar om sig själv och tänker på sin framtid.

Dricker man alkohol för att kunna njuta av livet, eller mera kanske tror sig eller intalar sig att man trivs i en dålig situation. Då är det verkligen dags att tänka efter om det inte är dags att tänka efter på ett nytt sätt som gör att man inte behöver berusa sig. Detta för att man då kanske utan en rimlig anledning står ut med en knepig situation som nog utan tvekan kanske behöver förändras en del.

Det är många psykologiska bakgrundsfaktorer som gör att man kanske börjar att bete sig på ett märkligt och ohälsosamt sätt. När man sedan tar sig tid och verkligen analyserar varför man kan få lust till att kanske ta till ett beteende som att dricka onyttigheter fast man förstår att det är idiotiskt, då handlar det om att stanna till och tänka efter på vad man vill uppnå i stunden och varför liksom.

När jag vaknade i morse idag så mindes jag delar av en dröm jag hade under natten som så tydligt spelade upp scenarier inom mig som belyste sånt som väl just jag behövde för att väl kunna förstå ett och annat som jag nog förträngt, vilket ofta fått mig att fortsätta med ett för mig hälsovådligt och skadligt beteende. Det är inte normalt att förgifta sig själv med såna onyttigheter som alkohol för att kanske tro sig må bra en kort stund, för att någon timme senare må sju resor värre minst än innan man tanklöst började dricka.

Alkohol kallas av många flyktsoda inte bara av en ren slump alltså. För nog handlar det väl rätt ofta om att man genom ett skadligt drickande kanske vill fly från upplevelsen av en obekväm situation. Detta genom att snabbt i stunden hamna i ett annat känsloläge som man kanske sedan tidigare förknippar med en liten stunds inre välbehag, tankefrid eller kanske avkoppling. Kör nu vidare som alkoholfri.

Ha det gott!

Jaha, bluesdag igen...
Man borde väl dra upp persiennerna och släppa in lite morgonluft, men har ingen större lust. Känslan av sol i sinnet är som bortblåst, fast en strimma solljus tycks försöka att ta sig in genom den grå persiennen. Nykter och alkoholfri det är man sedan månader tillbaka. Men på nåt sätt så känns det ändå som en sketen baksmälledag. Bara gnäll och gny igen alltså. Hade det stått en starköl - eller tjugotvå i skåpet, tja då hade man nog varit igång igen. För nog vet man, och nog kan man, men att sen göra det rätta, det är inte det lättaste. Tur att ingen ser och hör en när man är så här himla grå och trist. Tacksam, var det ju man skulle vara. Så får väl försöka att klämma fram ett tacksamt stön då, öööh...
Kämpa på!

Tänka sig, att det ibland bara behövs lite kaffe för att man ska känna sig som en människa igen. Vem sjutton behöver väl alkohol. Kände just för lite solskensreggae. Så slängde i en platta med lite blandad reggae och just nu snurrar Steve Kekana och låten Raising My Family runt i spelaren. Ha en fin dag vänner!

Det kunde man då aldrig tro. Skulle egentligen bara kasta en soppåse, men sen fick man för sig att ta en promenad i det vackra vädret nu när det inte längre är snöslask, is och jäkelskap. Tyckte det var dags att handla lite i en matbutik en bit längre bort som har en salladsburk som liksom står på ens topplista just nu. Tokhandlade inte lika mycket som sist, men drygt 12 kilo blev nog i alla fall. Kollade stegmätarenn, och 3,5 kilometer blev det totalt. Så nu har man för ovanlighetens skull inte bara suttit och degat vid datorn i köket som så ofta.
Ha en fin kväll mina vänner!

Konsten att sluta med alkohol, är konsten att älska sig själv. Dessa ord kom till mig efter att jag sovit bättre än på mycket länge efter min promenad i vackert väder igår. Man ska inte sluta att dricka alkoholhaltiga drycker av ett yttre tvång eller rädsla för olika tester inom sjukvården. Man ska sluta att dricka alkohol-giftet för att det är det enda rätta och helt logiska.

Det här med att dagligen vara helt alkoholfri måste bygga helt på den fria egna viljan och inget annat alltså. När jag var inne i matbutiken igår för att handla mat. Då kom som vanligt en stark känsla över mig om att det väl inte kunde skada att köpa ett sex-pack med 3,5-procentig öl som man gjort så ofta tidigare.

Igår var det soligt och vackert väder och jag tänkte att, nu så kan man ju handla pilsner och fira in vårens återkomst. Detta genom att helt enkelt bara sätta sig på en bänk efter vägen och dricka några burkar öl precis som man har gjort tidigare i alla år. Tänkte på hur skönt det skulle vara att få bli lite smått salongsberusad. Detta skulle ju ingen i hela världen få reda på, då jag är fri att göra vad jag vill utan nån övervakning av närstående eller liknande, då jag i princip är helt oberoende.

Det är väl inget konstigt att berusa sig ibland om man vill få känna sig lite fri en stund. För nog kan man väl kosta på sig att vara lite lätt berusad åtminstone en gång i veckan. Ett par flaskor portvin, några starköl och kanske en hela vodka eller whisky nån gång i månaden är väl rätt så normalt att dricka och inget att snacka om. Just så gick mina tankar på där vid öl-hyllan igår.

Precis samma gamla tankar som fått mig att varje år supa bort minst 35 tusen spänn och givit mig inte obetydliga hälsoproblem som jag tidigare år skitit totalt i liksom. Då jag inte brytt mig om nåt. Sitter nu här i köket och tänker på en allmänläkares visa och ärliga ord. Ja, det här om att jag inte ska tro att det finns någon människa som egentligen bryr sig det minsta om hur jag mår och har det. För inom vården så är jag ju faktiskt bara en siffra eller patient i mängden.

Om man har lärt sig att vara sin egen bästa vän och älskar sig själv. Då vill man ju sig själv det allra bästa är nu känslan som finns. Det finns då ingen logik i att förgifta sig själv med alkohol för att få vara avslappnad en kort liten stund, som man sedan får betala med genom fysisk och psykisk baksmälla. Det talas ibland om skam och skuld kring drickande av alkohol. Nog kan man känna sådan ibland, om man nu kanske har gjort bort sig på fyllan och eventuellt har dåligt samvete för olika prylar. Men den man då ska känna största skam och skuld inför är ju då mest logiskt sett mot sig själv.

När jag drack som allra mest utan större självbevarelsedrift. Då hade jag hela tiden en gnagande inre känsla av att jag var helt korkad som frivilligt och på egen bekostnad i princip dagligen satt och slog mig själv i huvudet med en flaska. För någonstans så visste jag ju att det inte var normalt att förgifta kroppen med alkohol. Nu när jag har varit helt nykter medlem på detta eminenta forum i drygt fyra månader och två veckor så har jag lärt mig rätt mycket om missbruk i stort. Har även noga begrundat min tillvaro och psykologiska faktorer bakom mitt tidigare mönster av att ologiskt vilja berusa mig.

Det som jag nu förstår, det är att jag aldrig någonsin kan resa ifrån mig själv. Jag kan heller aldrig springa ifrån mina inre obekväma känslor. För sig själv har man ju alltid med sig som det väl heter. Den som vill bli fri från ett drogmissbruk som överkonsumtion av alkohol har ju bara sig själv att arbeta med. Man måste lära sig att acceptera den man är och dra gränser, och även säga ifrån om det är saker som känns fel i ens tillvaro. Man måste kort sagt vara sin egen bästa vän och ta hand om sig själv på ett vettigt och naturligt sätt. Det är inte mycket som krävs egentligen om man tänker efter lite.

Man behöver en vettig och balanserad kost i rätt mängd, beroende på hur mycket energi man gör av med. Sedan behöver man ibland vila och återhämtning via sömn i det antal timmar som man känner att man mår bäst av liksom. Sedan när det kommer till dagligt arbete så ska det ju så klart vara något som man trivs någorlunda med liksom. Vänner och bekanta de ska alltid väljas med största omsorg. Motion eller träning i lagom hälsosam mängd efter ens egna förutsättningar är ju för välbefinnandet också eftersträvansvärt.

Ha det gott!

@Flarran Vad fint sagt ”Konsten att sluta med alkohol, är konsten att älska sig själv”. Så är det och stämmer väl överens med att man måste älska sig själv för att kunna älska andra. Den man gör illa och misshandlar är framförallt sig själv när man missbrukar alkohol. Man trycker ned sig själv i skiten rejält och som du säger och förstår ”man aldrig någonsin kan resa ifrån sig själv. Man kan inte springa ifrån sina inre obekväma känslor. För sig själv har man ju alltid med sig. Den som vill bli fri från ett drogmissbruk som överkonsumtion av alkohol har ju bara sig själv att arbeta med”.

Vilka fina insikter och reflektioner du gör så här på morgonkvisten. Det är precis så det är.

Ha en riktigt fin fredag🌞