Har sovit ett par timmar på eftermiddagen. Har ätit och är mätt. Solen skiner ute och jag är normalt lugn. Blodtrycket är helt okej. Borde vara nöjd och glad, eller åtminstone neutral. Kanske helst i alla fall bara nedstämd som för det mesta, vilket är mitt normaltillstånd som dystemiker. Så tänkte jag efter att ha vaknat och känt en enormt otroligt mörk, och djupt depressiv panikkänsla som direkt skulle ha fått mig att att införskaffa vin, sprit eller öl och öppna en burk eller flaska för att sedan halsa på stående fot som tidigare. Känner mig precis som när jag var ung innan jag drack första slurken vin.

Men idag finns ingen alkohol hemma. Skulle utan problem kunna åka till bolaget och handla för drygt tusen spänn utan vidare. Men jag har bestämt mig för att sätta mig över varje känsla till att börja dricka alkohol igen. För en känsla ska inte få övermanna mig. Jag är så mycket starkare än så. Minns min mormor som väl inte alltid var en glad lax hon heller. Minns hennes ständiga uttryck att vila, det får man göra i graven.

Känner till att mormor blev 91 år gammal. Kanske får även jag ”njuta” av livet lika länge som helnykterist. Sitter inte och klagar på något sätt för kroppen fungerar ju som den ska och det är ju bra i alla fall. Hade jag inte varit i total avsaknad av energi så skulle jag gått ut och gått lite meningslöst planlöst i rask takt för att det är nyttigt, och för att skingra tankarna lite. Men det får vänta tills jag har ork nog att klä på mig och bara är normalt orkeslös och nedstämd som vanligt. Biter alltså ihop och kämpar nyktert vidare vad det nu ska vara bra för. Men sagt är sagt, och inget ska få mig att ta första glaset.

Ha det så gott!

Fick sova några extra timmar idag på eftermiddagen och har kommit fram till att jag fortsättningsvis kommer att äta och sova när jag känner behov av det. Har som person med sjukersättning inget behov eller något krav på mig som gör att jag måste gå efter klockan som en slags maskin. Det här med arbete är inte aktuellt längre då jag inte klarar av något sådant som finns på arbetsmarknaden.

Har inte ens ork att delta på daglig basis i något sammanhang alls, då jag kan ha lite energi en dag, för att dagen därpå vara helt dränerad på energi som gör att jag inte inte orkar att göra något alls. Brukar i alla fall försöka att borsta tänderna för att slippa få hål i dessa i onödan. Man skulle väl kunna säga att jag som dystemiker med fler psykiatriska diagnoser mest bara lever och andas.

När jag tidigare talade med folk, eller experter inom psykiatrin så berättade jag att jag fungerade som en slumpgenerator och att det bara var vin som höll mig uppe. Vilket fick mig att inte bara ge upp och avsluta min miserabla tillvaro med ständig depression, energibrist, allmänna ångest samt det här med ett snabbt skiftande humör från glad till djupt nedstämd under dagen.

Har ju även mina problem med panikångest som kommer utan anledning, samt trista sociala fobi som gör att jag ofta får bita ihop rejält när jag går utanför dörren och går ut för att då exempelvis handla mjölk och limpa. Folk inom psykiatrin tänkte väl att det var alkohol som var boven i dramat. Det var väl därför som jag till sist efter att ha provat alla deras mediciner skrevs över till vårdcentral med allmänläkare som väl direkt inte har någon djupare kunskap inom psykiatri.

Har för någon vecka sedan talat med en ung psykolog som gjorde en avstämning och berättade att jag inte kunde få någon samtalskontakt hos dem. Detta då de inte hade någon sådan kompetens på vårdcentralen. När det blivit en bit in april ska jag få komma på besök till en ung läkare som de tänkt ska vara min fasta läkare för både fysiska och psykiska problem.

Har beslutat att gå dit fast jag inte ser någon större mening med det, då jag ju redan vet att de inte har något att erbjuda mig mot min psykiatriska problematik. Nu äter jag utskrivna piller mot mitt höga blodtryck som medicinerat oftast ligger inom normala ramar. Jag äter den svaga sömntablett dom ger mig för att i snitt få en tre timmars sömn var natt. Samt tar de lugnande piller jag får ta vid behov enligt ordination som väl fungerar lika bra som ett sockerpiller.

Nu när jag snart har varit nykter i fem månader så vet jag vet att jag kan vara helt nykter och med viljestyrka sätta mig över all längtan till att få vara lite berusad och avslappnad för att få tankevila en stund ibland. De medicinkunniga på vårdcentralen vill säkert följa upp mina blodvärden när det gäller alkoholmarkörer. Det får de gärna göra, för jag lär väl i mitt nyktra tillstånd säkert ligga omkring 0,025 i PEht-värde. Med ett CDT-värde som kommer att visa att jag är helnykterist.

Kan säga att allt annat när det gäller alkoholmarkörer väl i mitt fall vore lite av en större medicinsk sensation. För att det inte ska bli ett falskt positivt förhöjt värde vid blodprovstagning kommer jag fortsättningsvis även att kräva att de på vårdcentralen använder ett alkoholfritt desinfektionsmedel vid nålsticket kan jag då helt logiskt säga så här på förhand. För ingen ska nånsin kunna komma och påstå att jag mår psykiskt dåligt för att jag skulle vara missbrukare av alkohol längre.

Förstår att min sida Promillebikt här på forumet, väl inte gör många människor direkt upprymda av glädje när det gäller drömmar om hur vackert och underbart livet blir när man väljer helnykterhet. Men då kan jag bara säga att den som inte lider av dystymi nog kommer att finna livet utan alkohol bra mycket bättre. Kan själv säga att jag blivit bättre i magen och sparat en massa pengar, men hur länge jag står ut med att vandra omkring som levande död det får väl framtiden utvisa. Men jag tar allt dag för dag, och steg för steg som man måste göra från vaggan till graven enligt skaparen.

Jag håller mitt löfte till min Gud om att att vara helnykterist om kroppen fungerar korrekt och funktionsdugligt. Samt att då leva till sista andetaget utan att hoppa framför ett tåg eller nåt sånt. Kroppsligt sett är det väl drägligt, så där har jag väl inget direkt att anmärka på, men rent psykiskt så mår jag bara skit rent ut sagt. Men nu så vet jag att det inte är något alkoholrelaterat i alla fall. Men jag kämpar vidare genom skiten till det bittra slutet precis som mina föräldrar lyckades göra.

Jag har nu från mina allra första steg här i världen analyserat mig själv och klarsynt gått igenom min livshistoria fram till skrivande stund. Känner mig nu i stort sett färdig med att skriva av mig om min tillvaro här på detta eminenta forum. Men kommer kanske att titta in här då och då och kanske säga något ord om hur vädret är utanför mitt köksfönster och om jag tagit mig en underbar promenad.

Kanske berättar jag om i fall jag lyssnat på någon trevlig svängig musik, eller kanske gjort någon elektronisk instrumental musik själv som är min hobby. Kanske berättar jag i fall jag varit ut och tagit nåt foto på naturen eller sånt. Samt vad jag ätit till frukost och lunch, samt om jag kanske har slagit mig lös och druckit en liten kopp kaffe. Skulle jag mot förmodan även en stund råka vara lite allmänt nyktert glad i ett par minuter någon gång kan väl även det vara värt att nämna eller kanske skriva nån rad om känns det som.

Ha det fint!

Tänkte ta och skita i alltihop. Var så himla trött på allt snack om alkohol. Kände att visst har det väl blivit lite mycket av den varan genom åren. Men vadå, sitta och läsa och skriva om drycken istället för att bara hälla i sig skiten. Då har man väl andligt sett flyttat upp missbruket en våning ganska nära längtan till ruset i sig, sade den nyktra logiken.

Nog kan man bli trött i skallen för mindre än att ständigt bara tänka negativt på alkohol i form av vin, sprit, öl och annan skit. Det är logiskt sett lite konstigt att man inte blev helt utmattad och trött i skallen när man ofta lyssnade på fåniga fyllevisor och tänkte positivt på alkohol jämt och ständigt. Men då var väl den stackars hjärnan så impregnerad av alkohol att man väl inte var riktigt klok.

Då snackade man ju inte ens om alkohol. För då hade man ju fullt upp av att planera fester av olika slag och liksom hylla fyllan utan att man fattade det. Tänk att med egna pengar frivilligt förgifta den egna kroppen med nervgift i form av alkohol för en stunds verklighetsflykt. Men det är väl som det sägs i det gamla talesättet, att är huvudet dumt så får ju kroppen lida.

Ha en fin kväll!

Spiknykter och lyckligt alkoholfri i hela 4 månader och 4 veckor idag. Detta måste man ju fira på något sätt tänkte jag för nån timme sedan och kastade mig över riktigt starka doningar i form av lite hälsosam frukt. Det blev faktiskt en hel röd grapefrukt. Får väl lite skämtsamt nu ta och säga Skal! För det är endast skalet från festen på frukten som är kvar. Nu är det inte många dagar kvar till man får fira fem månader som helt nykter. Då måste man ju bara ta och korka upp en flaska med nåt gott alkoholfritt, så som en trevlig äppelcider från den lokala matbutiken. För att gå in på bolaget är inte längre aktuellt, denna butik har man då besökt i sina dar så att det räcker och blir över. Förresten, @Kebne1, det var kul att du tittade in en sväng tidigare idag kompis, sånt uppskattas.
Ha det gott!

Godkväll @flarran, du beskriver något som många av oss också reflekterar över det första året nykter - att det tag mycket tid och tankekraft att formulera sina känslor kring processen, och många timmars skrivande på forum, eller på AA-möten. Och även om jag som nykter inne på år fem, är bortom alkoholen hemska klo. Så får jag alltid vara medveten om och jobba fortsatt med skälen till att jag drack, och hur jag behöver leva för att förhindra att någonsin dricka igen.
Vi hart utmaningar- men jag kan inte se någon större utmaning än att vara alkoholist i full fart. Förnedringen skammen och skulden. DEN slipper vi.
Så länge vi skippar första glaset
Bra jobbat och kram till dig!

@Flarran Grattis till 4 mån och 4 veckor nyktra! 🥳🥳🥳 Fy fan vad du är bra! Du jobbar på med dig själv så himla bra. Upp med skiten på bordet - sen granska och analysera, slänga och arkivera valda delar. Du behöver klappa dig själv på axeln lite oftare, för du är verkligen jätteduktig 🤩

Kram 🐘

@Flarran Grattis till 4 månader och 4 veckor!🥳🥳🥳. Så otroligt bra jobbat av dig, för det kan verkligen vara ett tufft och utmanande jobb, inte likt något vanligt jobb som man kämpar med. Ett jobb med sig själv och sitt liv, reflektera, värdera och omvärdera, pannben och jävlar anamma! Du är stark som en oxe!💪.

Sköt om dig❤️

Hur länge har man varit nykter egentligen kan man ibland roa sig med att räkna ut genom att besöka någon sida så som exempelvis webbplatsen, kalkyleramera punkt se, eller någon liknade plats alltså. Det finns ju även många intressanta nykterhetsappar man kan använda sig av numera.

Men jag orkar inte hålla på och krångla till allt så himla mycket när det gäller vilken dag det var som var den sista jag senast medvetet satt och drack en massa strunt. Detta då det matematiska inte är min starkaste sida. Därför har jag gjort det hela så pass enkelt att jag numera mest kollar in datum mellan det att jag blev nykter medlem på detta eminenta forum till den dag som i stunden är.

Klev ju in på forumet som helt nykter skribent med några nyktra dagar i bagaget morgonen 2023-10-22 och började sedan skriva en massa tok om allt och ingenting. Kollade alltså en kalkylerare för nån timme sen och såg att jag idag 2024-03-20 inte har druckit en droppe alkohol av något slag på över 150 dagar som skribent alltså. Detta måste ju firas på något sätt. För så har man ju alltid tänkt kring intag av starka drycker förr om åren. Ja, att alla större händelser och även mindre skulle firas med diverse alkohol så att säga.

Men nu firas det ju med annat som en kopp med nykokt kaffe, för annars så skiter det sig direkt med nykterheten. Har ett tag roat mig med att ta ut det genomsnittliga beloppet jag sparar varje månad på att inte besöka bolaget sedan 2023-10-05 och sparat pengarna i sedlar i en gammal plåtburk som det har varit tepåsar i en gång. Men nu är den burken så pass fylld med sedlar att det inte går i så värst mycket mer. Så man får väl skaffa sig en större burk av något slag framöver...

Det känns nästan som när man var liten grabb för längesen och hade som hobby att samla mynt i en stor tioliters-kastrull. Den blev en dag så full av mynt eller småskrot att det inte gick att knappt få på locket till sist. Sen gick man till banken och satte in mynten. Det tog nog en halv timme innan kassörskan hade rasslat färdigt med myntmaskinen.

Hade inget mål med sparandet, tyckte bara det var kul att fylla kastrullen liksom. Det lite lustiga är att man faktiskt började spara småskrot i samma teburk som nu är fylld med sedlar av alla de slag. Länge leve landets kontanter som det finns folk som vill fasa ut. Men det tycker jag är helt fel. Pengar i form av siffror på ett kontoutdrag eller vid köp med kort ger då inte alls samma känsla.

Har idag lyssnat på en gammal kul låt av Thore Skogman som heter – Penningagallopen. Har väl inte direkt gått och blivit helt galen i pengar för pengars skull. Minns ändå att morsan väl tyckte att man som liten grabb var lite väl pengahungrig. Men visst är det kul att som nykter ha lite mer än att alltid bara ha minsta möjliga liksom.

Kommer allt ihåg en del knepiga månader vissa år bakåt i tiden när man gick på försörjningsstöd och att man då rätt ofta hade mindre än tio spänn kvar på kontot sista veckan innan nya slantar kom in till sist. Så på den punkten är det allt bättre nu tack vare nykterheten kan man då säga.

Minns när man var en fem år gammal och vi var på besök hos en bekant och drack kaffe och det där satt en gammal gubbe vid kaffebordet. Han berättade att han aldrig hade haft så mycket pengar som efter det att han hade fattat beslutet att sluta att dricka brännvin. Sedan satte han visst igång att för nöjes skull åka taxi runt i landet istället tror jag.

Kalkyler och såna där appar kan allt ha sina poänger ibland. Detta speciellt om det då kan bidra till motivation att vara nykter liksom. Kul att ni tittade in här @Se klart och @Andrahalvlek. Har för ovanlighetens skull varit på rätt bra humör en stund fast jag inte har sovit nåt speciellt. Men det är ju lite ljusare ute nu. Det är ju vårdagjämning och såg i almanackan att sommartid börjar på söndag.

Ha en fin dag!

Hejsan! @vår2022, såg att du också tittade in en sväng här nyss. Stark som en oxe är väl att ta i lite. Men kämpar då nyktert vidare mot 5-månaders strecket. Har inget alkoholsug alls just nu och det är man då tacksam för. Får väl ta en kopp med varm choklad snart så att man inte tappar för mycket energi, vilket inte är bra för mig. Sedan får det bli en vilopaus och sträckning på sängen tror jag.

Ha det gott!

Det är märkligt att man kan hitta så mycket livserfarenhet på ett och samma ställe som detta forum. När jag bara ständigt drack alkohol kunde jag inte se och förstå enkla självklara saker. Sammanhang och att allt i mycket hänger ihop i långa kedjor liksom. Det har betydelse vad man som en människa tänker och gör. Det är rätt självklart egentligen att för mycket och för lite skämmer allt. Det måste vara en balans på alla områden. Det måste råda naturlig harmoni och kärlek liksom. Omtanke om sig själv, natur, djur och människor samt lite tacksamhet till den högste andemakten tror jag alltså. Ha en fin dag gott folk!

@Flarran bra jobbat med 4 månader. Jag räknar inte heller dagar, jag orkar helt enkelt inte. Har inte heller app eller sånt. Jag är bara varje dag lycklig att jag är nykter. Bra kämpat🙏🏼❄️

Hej! Kebne1, Det var fint att du tittade in på min sida. För jag fick faktiskt lite positiv energi av det. Har tagit det riktigt lugnt idag och försökt att bara slötitta på lite tv och så. Men har inte varit lugn inuti mig liksom trots att jag ätit bra och druckit mjölk, och till och med tränat eller trampat lite grann på motionscykeln. Tidigare har jag när det känts så här pass jobbigt bara åkt iväg och inhandlat nåt onyttigt och sen öppnat en burk eller kört igång med nån flaska.

Har ju rätt att ta ett lugnade piller, eller faktiskt tre såna per dygn vid behov. Men idag har jag försökt att stå emot även att använda piller som stödhjul, för jag vill inte vara beroende av sådana kemikalier heller. Det ska inte krävas vare sig piller eller alkohol för att klara av att gå gå runt tycker jag. Men det är en rejäl kamp alltså. Men har ingen ovanligt mörk depressiv känsla vilket man ju är tacksam för.

Därför tänkte jag se om jag kunde stå emot vanan att ta lugnande piller vilket lyckades idag. Men det blev till sist en portionssnus, men försöker att sluta med även denna ovana. Har väl blivit lite mer sträng mot mig själv i tänkande som nykter. Vill klara mig på naturliga grejer och inte hela tiden som tidigare bara försöka att fuska mig fram igenom en svår stund av inre oro. När jag nu har skrivit av mig lite liksom, så har det faktiskt lättat en del. Så nog är det bra med ett sånt här forum.

Ha en fin kväll!

Som nykter dysterkvist med ett gäng spretiga diagnoser kan man ibland som jag få för sig att besöka nån matematisk webbsida för att göra en uträkning om hur miserabel ens tillvaro är enligt humoristiska experters utsaga. Besökte just en sådan sida för skojs skull och fick det rätt så muntra svaret att ens tillvaro är ungefär så miserabel att skrattmåsar gråter när man går förbi. Det är allt tur att man har lite humor och kan skratta åt galenskaper för annars blev nog allt rätt så bedrövligt. Nej, nu får man allt ta sig en slurk halvljummet kaffe och lyssna på lite kul och svängig rockmusik känns det som.
Ha det gott mina vänner!

Man ska inte dricka kaffe på natten och lyssna på rockmusik, då blir det inget vidare med sömnen. Knasigt så det förslår alltså. Men ingenting mot hur det var förra året den här tiden. Då fanns det inga vettiga tankar som att dricka en kopp morgonchoklad liksom. Nej, då var det allt bara alkohol för hela slanten som gällde. Den allra viktigaste rutinen funkar då bra just nu alltså. Vilket är att vara helt nykter och alkoholfri. Ska som sagt följa min rätt trevliga nygamla morgonrutin att dricka lite varm mjölkchoklad och äta ett par limpsmörgåsar med mjukost på. Har dragit upp persiennerna och släppt in lite morgonluft. Tre plusgrader drygt, och solen skiner lite blekt utanför köksfönstret. Ska efter chokladen ta mig en sträckning på sängen om en stund känns det som.
Ha en fin torsdag!

Tänkte på alkohol och hur närvarande det är inom underhållningsbranschen i olika former. Gillar ju musik och då Rock 'N' Roll främst. Inom denna genre är inte alkohol ett främmande element direkt. Det är många av ens gamla musikhjältar som på olika sätt varit talespersoner och subliminalt, samt även mindre diskret liksom propagerat för alkoholdjävulen och nyttjande av starka drycker, och inte sällan även gått under på grund av drickande.

Funderat på hur många rock och poplåtar på olika listor genom åren som hyllat nykterhet och märkligt nog inte hittat så värst många. När jag i skrivande stund just hade skrivit ned dessa ord och tankar, så blev jag lite törstig. Ja, inte på några onyttigheter utan faktiskt bara ville ha lite vanligt vatten, då inget alkoholsug fanns. Så fyllde då mitt saftglas med lite kallt kranvatten och sitter just nu och slurkar på lite sånt.

Kanske ska man ta och lyssna på en låt av någon gammal trubadur eller kanske folksångare som inte sjungit nån visa om alkohol. Men det är nog svårt att hitta någon sådan trubadur eller sångare kan jag tänka, för det är rätt så många alkoholreferenser inom de flesta profana musikgenrer har man då som nykter och alkoholfri faktiskt upptäckt idag.

Ha en fin kväll!

Har funderat på alkohol och risken att falla för frestelsen att börja dricka onyttigheter av gammal vana på favoritplatser eller smultronställen när det blir sol och sommartider. Har ju skrivit tidigare att det kanske blir som så att man kanske kommer att känna sig rätt sugen och vill testa om man kanske efter en lite längre tids nykterhet kan dricka lite lagom utan att helt gå till överdrift.

Men som helt nykter och alkoholfri i faktiskt drygt 5 månader idag har hjärnan nog börjat fungera lite mer logiskt än när man tidigare bara satt och drack för att oftast vara mer eller mindre berusad. När man till sist har insett att man inte kan bromsa efter en burk eller ett glas och att man i princip då riskerar att dricka hejdlöst utan kontroll. Då har man bara att låta bli att dricka alkoholhaltiga drycker helt. För man ska inte medvetet kasta sig i fara har jag läst någonstans så att säga.

Därför är det nu alkoholfria drycker som gäller. Sitter just nu och firar dagens nyktra milstolpe med lite äppeljuice och äter fiskgratäng. För varför ska man riskera att hamna i alkoholträsket igen om man nu har lyckats att ta sig upp ur det känns det som. För snart ett halvår sedan skulle en resa till bolaget nog stått på dagordningen. Idag finns det inte ens ett alkoholsug vilket man är tacksam för. Siktar nu mot nästa milstolpe som med guds hjälp och eget nyktert arbete infaller om en månad.

Ha det gott!

Märkligt hur snabbt det kan svänga när man har haft ett litet alkoholsug efter flera månader som helt nykter alltså. Kollade runt lite här på forumet och läste ett inlägg av en skribent som hade hållit helt upp med drickande av starka drycker i några veckor eller faktiskt bra mycket längre än så. Skribenten lade sedan tillfälligt nykterhetssträvan åt sidan för att smaka lite.

Detta för att väl som en själv gjort så många gånger för att se om det går att gå från kanske en galet högt tilltagen konsumtion av öl, vin och sprit till att bruka sånt inom rimlighetens gränser. Tänk, runt den första och andra månaden som helt alkoholfri skulle jag nog direkt kunnat ha blivit rätt triggad till att prova att dricka igen av ett sådant inlägg liksom.

Men nu idag när jag läste ett inlägg i en äldre tråd som tystnade efter ett test att bara dricka lite alkohol för att se om det gick. Så blev jag än mer stärkt i min inre övertygelse om att helnykterhet är det enda rätta för mig som inte klarar av måttlighetens finlir alltså.

För när jag har läst om sådana test, snedsteg eller återfall om man så vill, har jag upptäckt att det ofta leder direkt tillbaka in i tidigare mönster av överkonsumtion igen. Det här forumet är då verkligen lärorikt för mig som satsar på att bli helt alkoholfri.

Kör alltså nyktert vidare på min livsresa och önskar alla som kämpar mot alkoholdjävulen och kanske fastnat i ett skadligt beroende allt gott. Skulle som det känns idag aldrig våga smaka ens en enda droppe alkohol och kanske hamna på ruta ett igen.

Ha en fin kväll!

Nej @flarran det är absolut inte något för oss- att ”testa lagom”. Den frågan återkommer man till ofta under kanske första året- sedan bleknar den, och försvinner.
Men bara under förutsättning att man håller nollan. Bra kämpat- och du- du går med stormsteg mot halvåret! Wow.