@Varafrisk Oj, så mycket som hänt dig senaste tiden. Och så mycket att ta ställning till. Jag tror att allt kring din dotter sugit mycket kraft. Då var du tvungen att vara till hands under så lång tid och nu behöver du kanske lika lång återhämtning. Minst.
Tyvärr är det ju så svårt att få och även när man får det så finns där alltid någon stress eller press att man snabbt ska tillbaka. och då funkar det ännu sämre.
Jag tycker bara att du ska tänka på dig själv, vad du orkar och vad som är återhämtning för dig. Det är ingen idé om du tar slut på dig helt och hållet. Ingen, varken man eller dotter kommer ju att må bättre av det.
Ibland måste man vara lite egoist, tror jag. Just för att man är den där stolpen som alla möjliga lutar sig emot... och då måste den ju vara väl jordad och stadig.
Det där med att sticka iväg på spa lät skönt. Brukar vara väldigt avkopplande, tycker jag.
För mig har träningen varit till stor hjälp. Utan träning känner jag mig missnöjd och trött.
Jag går på gym under vinterhalvåret iaf, och har två olika program som jag följer och skriver upp iplus min träningsklocka. Det är lite nördigt, men jag tycker det är roligt att se framsteg. Kolla statistik. Vet inte om sånt passar dig, men om det gör det, så kanske det kan ge lite extra puff och draghjälp att komma igång.
Fast promenader är ju också jättebra om det känns lättare.
Huvudsaken att du avsätter tid till dig själv och kanske något med din man?
Jag förstår att du är så innerligt trött, men jag tror vila är flera saker. Det är vila, men också att ha saker att se fram emot, att göra... Du har varit så stark, så länge.
Nu är tiden då du måste återhämta dig.
(Förlåt om jag säger självklarheter, men jag vet hur svårt det kan vara att ta ett steg tillbaka, på riktigt.) Det är bara välment!!!
Jag hoppas att du får den hjälp du behöver också så du slipper kämpa för det också...
Många kramar.

@vår2022 @Amanda L Tack för att ni tittar in och delar med er🙏🏻❤️

Har legat vaken ett tag och tänkt på jobbet…på min chef. Hon är så stressad så hon hör inte vad jag säger, och säger jag ngt som inte passar henne så går hon i försvar. Det är verkligen så jobbigt😩

Handläggaren på Försäkringskassan ringde mig igår. Han hade fått läkarintyget att ingen förbättring skett därför ville han höra av sig. Om jag som lekman läser mitt intyg så skulle jag säga den personen behöver vara sjukskriven 150%. Fast det är väl ok men det måste vara tydligare…nu är jag som en öde ö. Denna gången blev jag även diagnostiserad med ”recidiverande depression, lindrig episod”. Handläggaren sa att hans erfarenhet är att stressade chefer påverkar läkandet hos den anställde. Jag tänker att stressade chefer påverkar hela personalstyrkan.

Jag har tid h läkare på företagshälsovården fast inte förrän 12/4. Tänker att det blir bra. De kan nog hjälpa mig lite m strukturen på jobbet. Handläggaren på FK sa att hans upplevelse är att företagshälsovården och vuxenpsykiatrin är bäst på utmattning.

När det gäller träning/promenader är det ju ngt som har funnits i mitt liv men inte lika frekvent under de senaste åren. Nu när jag är så trött så är det ju tröttheten som är orsaken att jag inte kommer ut det beror ju inte på att jag är bekväm. Jag tror faktiskt inte läkaren förstod det. Han pratade om 1-1,5 timma varje dag är jag är glad om jag kommer ut varje dag och då kanske 20 minuter. Behöver tänka om även när det gäller tolvstegsprogrammet och möten. Jag satte upp en plan men den är för en frisk Varafrisk. Jag behöver tänka om och jag behöver hålla det levande men på ett sätt som inte blir stressande.

Min man och jag ska åka iväg över helgen för att titta på ngt han tycker om. Jag är egentligen för trött men får se till att få många pauser. Tycker att det är lite jobbigt att åka iväg när vår dotter är då dålig. Tänker inte att hon är suicidal men undrar hur länge hon ska orka må så här. Det påverkar mig starkt😔

Ha det fint alla🌺Kram❤️

@Varafrisk Hoppas verkligen du får den hjälp du behöver via fhv.

Helt ärligt, ibland är det ett lotteri. Bästa lotten är en läkare som förstår symtomen och vågar sjukskriva rejält så att en återhämtning över tid blir möjlig. Detta ihop med en fk- handläggare som är erfaren och inte bara går efter fk matriser kring förväntad sjuktid på en viss diagnos.

Det är många saker som ska klaffa utöver läkare o fk. Det du säger om din chef tex. Har många pat där stressade chefer är ett problem. Och det är ju så, stressen gör att det är svårt att tänka rationellt. Det känns också som att hon ser dig med färgade glasögon?

Om vi ska tänka att du har både utmattningssyndrom och lindrig depression är det en balansgång enligt min erfarenhet kring aktivitet. Depressionen behöver en spark i baken "bara gör". Massor av evidens för träningens goda effekter tex. Utmattningen behöver återhämtning, och en del får tex feber om de gör för mycket.

Du borde verkligen få träffa någon som kan detta o kan guida dig framåt utifrån dina förutsättningar! Vi är ju summan av våra liv. Allt med kampen kring alkoholen, dottern etc har såklart påverkat dig genom åren. Och så är vi alla en grundpersonlighet med olika känslighet som påverkar oss.

Njut av din o makens helg iväg. Gör det du orkar, men lämna marginaler. Planera dagarna glest, om det går!

@Varafrisk Ja, hoppas också att du verkligen får den hjälp du behöver och någon som verkligen kan förstå. Egentligen är det inte rocket science att kunna sätta sig in i och förstå din situation, det är fyrkantiga regler och fyrkantiga processer som verkar styra. Tänker också att det gäller att ha tur och få en läkare som inte är fyrkantig, som kan skriva ett bra underlag till FK som tar beslut. Det är i alla fall min förhoppning.

Absolut så påverkar en chef sina medarbetare och det är så många som inte borde få vara chefer med personalansvar, som inte har det kapaciteten eller kompetensen. Som inte har förmågan att handskas med svåra situationer eller att lyssna på vad man säger.

Ha en fin dag med din man och gör bara det du orkar. Kram❤️

@Varafrisk vad bra att du fått en tid hos företagshälsovården, även om den ligger långt framme. Måste du verkligen vänta så länge? Tänker att under tiden lyssnar du på dig själv. Orkar du promenera 10 min eller 20 är det OK, orkar du inte en timme är det OK. När jag var sjuk i min utmattning skrek min kropp efter energi. Jag löste det genom att äta. 20 kg gick jag upp på ganska kort tid. Hade önskat att jag hade kunnat hålla igen men hade inte förmågan just då. Känns igen? Är det helt slut med din efterbehandling nu? Tänker att det var väldigt bra att återfallsrisken kom upp för det är ju det sista vi vill - börja dricka igen.

Kram!

Utbrändhet/depression eller psykisk ohälsa är en fruktansvärd åkomma/sjukdom som inte alltid sysn utåt. Hoppas du får hjälp snabbt och bra hjälp. Det finns bra medicin (inte alkohol dock). Ofta hjälper vila och stresslöshet

När jag var akut utmattad för många år sedan fick jag lära mig en teknik som kallas pacing. Kolla upp det! Det hjälpte mig mycket. Man skulle under två veckor föra dagbok över allt man hör och hur mkt man vilar. Sedan göra upp en plan där h ha örsndet o vilandet hela tiden varvas. Annars blir det lätt att man tar ut dig o sen vilar för mycket, vilket inte hjälper. Nu har du ju en stor väldigt konkret stressorsak, men det kan iallafall vara värt att prova. Kram från mig!

Tack snälla för era omtänksamma inlägg i min tråd🙏🏻 Så himla kloka och förstående❤️

@Sattva Jag skulle behöva möta en sådan som du på min rehabmottagning. Så mycket kunskap😘

@vår2022 Ja..precis som Sattva skrev så känns det verkligen som ett lotteri hur man blir bemött/bedömd av läkare mfl😘

@Charlie70 Jag undrar verkligen om läkaren förstår hur trött jag är😘

@aeromagnus Ja, det känns som om jag behöver överbevisa hur jag mår😘

@Geggan Ska kolla in pacing om det är ngt som är lätt att ta till sig😘

Helgen med maken har varit trevlig men kanske lite över min gräns. Något som gjorde mig väldigt glad var när min man och jag var på ett café och jag fick en komplimang av en kvinna för tröjan jag bar. En tröja med svart rygg och med toner i orange, gul, grön mm på framsidan. Kvinnan var i 70-årsåldern med tatueringar på halsen nedanför öronen, mycket kortklippt och bar lite orangea toner. Hon sa att hon blev glad av min tröja och jag tackade och sa detsamma. Ett litet möte på några minuter som gjorde mig väldigt glad. Tänk egentligen vad lite som behövs för att göra en annan människa glad🙏🏻

När vi åkte hem och satt i bilen sa jag till min man att jag är så trött på att inte bli riktigt tagen på allvar. Jag förstår att motion är viktig för min hälsa, att chips mm inte är bra, att jag ska gå förbi chipshyllan. Jag förstår även att det är viktigt att arbeta m nykterheten. Det handlar inte om okunskap….ja men ni fattar ju…jag behöver inte förklara för er.

Imorgon ska jag ha lönesamtal och avstämning m chefen. Att ha lönesamtal nu dels efter detta kaosartade år när jag har mycket sjukfrånvaro dels m denna trötthet känns inte bra. Efter fredagens avstämning så känns det inte så upplyftande att sitta och prata m chefen igen. Hon har ingen ställtid mellan sina möte vilket innebär att de börjar fem minuter för sent och avslutas några minuter innan sluttid. Jag sa det till henne då svarade hon att så måste det bli för henne eftersom hon nu har två verksamheter. Jag har försökt vara diplomatisk när det gäller min chef men i höstas blev jag väldigt irriterad och visade även detta för henne. På mitt medarbetarsamtal sa hon t mig ” och arg har vi ju sett att du kan bli”. Tyvärr, så har jag varit lite för öppen i början av min anställning vilket jag tycker att hon använder sig av nu. Vet inte om företagshälsovården går att nå imorgon men jag tänker själv ringa dit för att höra om jag kan få komma tidigare. Jag kan inte vänta t den 12/4 det funkar inte!

Nej, nu får det bli sängen😴

Kram🌺

@Varafrisk Tyvärr är det så när man är utmattad att även roliga saker slukar energi. Någon har liknat det vid ett batteri som bara är laddat till 10 procent. Man drar snabbt i botten, vad man än gör liksom. Även roliga saker blir jobbiga. Nya intryck, miljöer, mycket folk, ljud - allt drar batteri. Och när man har dragit batteriet i botten är det som att rycka ur sladden mentalt. Det krävs många dagars vila för att ladda batteriet igen. Jag brukar själv säga att jag har mycket ork men att den är kortlivad.

När man återfår lite ork gäller det att nästan enbart göra saker som laddar batteriet. Sakta kan man då öka laddnivån från 10 till 20 till 30 procent osv. Dansa, pausa, dansa, pausa. Därför är kortare arbetsdagar önskvärt. Man orkar i början 2-4 tim, sen måste man hem och vila. Efter ett tag orkar man 5-6 tim osv. En del kommer dock aldrig upp i 8 tim. För mig tog det ett halvår stegvis att gå från 2 tim till 8 tim/dag. Då hade jag varit sjukskriven på heltid ett halvår innan det.

Nyttiga vanor är viktiga. Alla vanor blir med tiden halvautomatiserade, det krävs ingen tankekraft för att jag göra dem. Man bara gör det. Samma sak på jobbet. I början krävdes hundra procent fokus för att utföra mina arbetsuppgifter, men nu går en hel del på halvautomatik och kräver inte riktigt lika stort fokus hos mig.

Nu är det ett år sedan jag kom upp i heltid, efter min fjärde sjukskrivning för utmattningsdepression. Från och med nästa vecka ska jag även jobba kvällstid vissa veckor, 11 tim/pass. Det oroar mig, men jag utgår från att det kommer att gå bra. Jag räknar med att jobba, äta, sova under mina jobbdagar och sen ska jag njuta av mina hellediga dagar. Jag ska skapa nya tider (sätter alarm i mobilen) för de vanor jag redan har och anpassa dem så gott det går till de nya arbetstiderna. (Jag jobbar 6 veckor kvällar och helger och därefter 12 veckor dagtid, på ett rullande schema.)

Helgerna för mig är heliga. Då laddar jag mitt batteri hjälp av med promenader, umgänge och även laga matlådor, tvätta, städa och allt sånt som måste göras för att jag ska slippa tänka på sådant under jobbveckorna. Om jag reser bort en helg så måste jag planera in vilodagar efter resan. Åker jag till min äldsta dotter lör-sön tar jag semester även på måndagen. I maj ska jag resa iväg med min mamma en lör-mån, och då har jag tagit semester även på tisdagen. (Allra helst hade jag velat ha en semesterdag innan resan också, men det blir nog svårt. Mycket att göra på fredagar.)

Jag hoppas innerligt att fyra sjukskrivningar är tillräckligt under ett yrkesliv för mig. Och jag hoppas lika innerligt att du får den förståelse och vägledning du behöver av din chef, din läkare och FK.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Jag hoppas också att fyra sjukskrivningar ska räcka för dig. Och kanske kommer det bli så för det känns iaf som du gör vad du kan göra och lite till❤️

Imorse kände jag mig verkligen dödligt trött🙈 Tänker att det blev för mycket för mig under helgen och även igår. När jag kom hem fr jobbet blev det hundpromenad därefter handla mat och matlagning dessutom eftervård. Inte mycket vila där inte men i em är hundpromenad och återhämtning som gäller.

Nu är det två gånger kvar på eftervården. Sista gången blir det smörgåstårta. Vi var tio stycken som började och vi är fyra stycken kvar. En av oss fyra har tagit ett återfall. Jag är tacksam över att jag har kommit så här långt utan något återfall. På torsdag har jag varit nykter i 14 månader. Jag sa att det känns som om jag inte gjort något speciellt men ledarna sa att det har jag/vi! Å med tanke på hur få det är som klarar sig så får jag ändå känna tacksamhet över att jag klarade det. Det var ungefär som när jag pluggade på Socionomprogrammet. När jag pluggade på Komvux och träffade kvinnor i min ålder (då var det 40-årsåldern)som skulle plugga på högskolan och pendla ca 25 mil tur och retur dessutom ha barn så tyckte jag det var SÅ stort men när jag själv gjorde det så kände jag aldrig så. Mina barn var tre och sju år när jag började och jag pendlade i snitt tre dagar i veckan. Restiden var drygt fyra timmar med två olika bussar samt tåg.

Vad jag vill säga med detta är inte att göra mig märkvärdig utan mer intala mig själv att jag har styrka och förmåga. Så jag ska komma tillbaka hel en dag om jag ger mig själv tid och gör vad som är bra för mig.

Att ta en socionomexamen i 40-årsåldern och att efter dryga 13 års drickande bli nykter i 60-årsåldern är ju ändå ganska stort😉

Kärlek och styrka t alla ni som kämpar men även till alla övriga❤️

@aeromagnus Tack för den fina hälsningen❤️

Idag har jag varit så trött och så ledsen. Gråtit😢 Gick en kort promenad med vår hund. Det känns som om vad jag gör så är det inte tillräckligt. Patienter som jag skulle träffat när jag har varit helt sjukskriven har satts upp på väntelista. Jag får inte ta ngn från väntelistan utan kontakt m medicinsk sekr och chef vilket jag gjort. Jag trodde det var så pga att jag inte skulle gå igång för mycket men då skulle chefen prata m teamet. Jag har ju faktiskt koll ..

Sov så gott😴

Pratade med Anhöriglinjen ikväll som sa att jag är så medberoende t min dotter. Och jo, jag vet. När hon väljer att komma hem t mig för att prata om sitt möte m chefen idag…en chef som undrar om hon ska vara på jobbet om hon inte ska vara sjukskriven . Mellan raderna förstår man att man inte har varit så nöjd på jobbet.
Som mamma vill jag finnas t för henne då. Allt är så dåligt skött….ingen som tar ansvar…hur ska jag då bara kunna titta på?

Kram🌺

Svårt att sova…så många tankar som far runt🙄 Upplever det så tungrott på jobbet…en chef som är överbelastad med arbete..som känns så frånvarande. Och eftersom….jag inte gör precis som hon säger…..pga att jag känner patienterna…och hon känner att jag gör lite motstånd vilket hon inte är riktigt van vid….så blir det taggigt mellan oss.
Ska försöka få tag på vuxenpsykiatrin idag…min dotter måste ha en läkartid. Hon mår verkligen inte bra.

Läste i ngn av trådarna kanske var det @Andra halvlek där det skrevs om socker. Jag gick in och kollade på mina provsvar igår. De flesta verkade bra men levervärden ngt förhöjda vilket inte beror nu på alkohol utan felaktig kost för mycket socker och fett. Så godis, fikabröd, glass, snacks, pommes, fet mat är verkligen ngt jag behöver ta bort nu! från vad jag stoppar i munnen. Munnen suktar efter denna tröst och hela mitt väsen. Fast det här kommer inte sluta bra om jag fortsätter så här…jag vill ju inte stoppa i mig skräp…jag vet ju bättre. Ska gå upp nu ..äta frukost…och … be sinnesrobönen.. vad kan jag påverka och vad kan jag inte påverka 🤔

Kram🌺

@Varafrisk
Grattis till 14 månader!
Har lite bråttom, men ville tipsa om nåt du kan lyssna på om tröst. Sveriges Radio, "I hjärnan på Louise Epstein". Senaste avsnittet just om tröst. Har inte lyssnat själv än.

Stort grattis! Tänk att du vågade språnget och bestämde dig! Och har hållit i det. Det är stort. Jag har en nära väninna som håller på precis som du gjorde innan. Inser att hon måste sluta, vill inte bestämma sig. Försöker ibland tro att det går att kontrollera. Det är ju då lurigt det för tillståndet, förnekelsen. Att man lägger dimridåer för sig själv. 🐳👍🏻

Stort grattis! Tänk att du vågade språnget och bestämde dig! Och har hållit i det. Det är stort. Jag har en nära väninna som håller på precis som du gjorde innan. Inser att hon måste sluta, vill inte bestämma sig. Försöker ibland tro att det går att kontrollera. Det är ju då lurigt det för tillståndet, förnekelsen. Att man lägger dimridåer för sig själv. 🐳👍🏻