@Fjärilen81 skulle kunnat vara jag som skrev detta! Så bra att du sätter ord på dina känslor! Att spela upp filmen inför sig är bra ”medicin”. Det gör att det blir lite, lite lättare att avstå vinet när fredagen kommer. Bra kämpat!

Ah funderar en del på det här måttlighet i ditt drickande. Är det helt orimligt att man i framtiden skulle klara av att vid vissa tillfällen tillåta sig att dricka alkohol. Alltså inte på regelbunden basis såsom alla fredagar osv, utan ibland. Tex vid ett firande av en årsdag, en födelsedag etc. På AA säger man att återfall om man har intagit alkohol vid ett tillfälle och att man alltid startar där man sist slutade. Men är det verkligen så? Vad säger forskning 🤔

@Fjärilen81 Har oxå funderar mycket just orden "aldrig mera dricka någon alkohol för all framtid" personligen så är tanken nästan för stor just nu att greppa, det ända jag vet om är att jag ska kämpa för att vara nyckter dom kommande 24 tim. Varför? jo jag litar inte på min hjärna att ett glas blir bara ett glas. Sedan om det ändras med tiden vet man inte, men då kanske även suget och tankarna inte är dom samma häller. Så lev i nuet en dag i taget så får man ta det som det kommer.

Ha en fin sista tisdagen i veckan 😊

@Fjärilen81 Du undrar vad forskningen säger om att dricka måttligt efter ett längre uppehåll.
Det finns, vad jag vet ingen egentlig forskning om det, eftersom det beror på hur pass beroende man är. De flesta människor som utvecklar beroende, befinner sig länge i ett s.k. riskdrickande. De sköter sitt jobb, tar hand om sina dagliga plikter och är någotsånär friska och pigga. Så den kategorin har vården ofta inte så mycket kontakt med, så de är "svåra" att forska på. AA vänder sig av tradition mer till dem som utvecklat ett tydligt beroende med sociala konsekvenser och inriktar sig i sin behandling till total nykterhet.

Sen finns det ju mottagningar som vill stödja överkonsumenter att lära sig dricka måttligt. Det finns också de beroendeläkare som menar att öppenvården kan hjälpa folk att dricka mindre genom att ha ett fåtal samtal utifrån avvikande blodprover, och att sådana "korta interventioner" är fullt tillräckligt. Typ; Du har ett förhöjt Peth-värde. Nu vill jag att du ska hålla igen på alkoholen och komma tillbaka för ny provtagning om en månad. Läkaren informerar som kortast om alkoholens skadeverkningar och ber patienten att rätta till sitt drickande. Som mätvärde och utvärdering hur det gick, tas sedan ett nytt blodprov. Så kan de gå i de mer enkla fallen.

Då det är så svårt att veta hur pass beroende man själv är, eller hur beroende en annan människa är, är det nästan hopplöst att hitta ett tillräckligt antal personer för en forskningsstudie. Det enda som det finns konsensus kring, är att man bör vara nykter en längre period innan man ger sig på måttlighetsdrickande. Under den perioden har man fantastiska möjligheter att fundera över sina triggers, sitt mående och prova nya strategier för att fira helg, koppla av och känna sig tillfreds med livet.

Att lära sig att förhålla sig till alkohol ser jag som ett konsthantverk. Man måste ha materialkunskap, verktygen och en tydlig bild av vad man vill åstadkomma. En del konstnärer arbetar väldigt mycket utifrån inspiration och låter konshantverket skapas under processen, medan andra har en tydlig bild av vad som ska skapas och arbetar sedan sig metodiskt fram.

Vilken typ av konstnär är du?

@Fjärilen81
Vissa personer kan säkert lära sig att dricka med måtta vid vissa tillfällen är inget jag rekommenderar dock har själv provat men inte fungerat.
Det AA säger att man tar ett återfall så man tar ett glas kanske stämmer för dem. Att man börjar där man slutade kan jag inte riktigt hålla med om. Hade en längre nykterhet 2022 och började igen men blev inte lika illa men svårt att komma igen. Är dock nykter nu igen sedan en tid.

@Denlillamänniskan Mycket klokt formulerat. Min husgud Annie Grace har författat en liten skrift som heter ”Six vital tvings yo need to know about moderation”. Det är en e-bok på ett 20-tal sidor och den är gratis att ladda ner. I skriften skriver hon många bra saker. Hon skriver bland annat att sällan i sammanhanget handlar om månader emellan tillfällena.

Hon skriver också att man kan rannsaka sig själv. Säg att det är planerat sen länge att du ska ut på tjejhäng och även dricka lite. Sen kommer ni till baren och de säljer ingen alkohol den här kvällen - de säljer bara alkoholfritt hela kvällen. Och då rycker du bara på axlarna, ”skit samma”, sen tar du en alkoholfri öl och har riktigt kul med tjejkompisarna. Om du reagerar så - då kan du dricka sällan.

Så skulle jag aldrig reagera. Jag skulle kräva att vi gick till ett annat ställe. Så jag kan inte sällandricka. Jag skulle deala och försöka manipulera mig själv och snabbt hamna på ruta ett igen. Jag är en missbrukspersonlighet, jag hamnar i samma sits med sockret då och då. Jag ser även väldigt tydligt beteendet hos min yngsta dotter som är colaberoende. Tyvärr är det ju ärftligt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek @Lonely Man @S.Franzen @Denlillamänniskan

Tack för era kloka ord. Jag blir så trött på mig själv som överanalyserar och och planerar när jag så väl vet att jag ska ta en dag i taget. Idag är det superlätt att vara nykter! Dag 11 och jag upplever faktiskt ett annat lugn nu jämfört med den första veckan om än suget knackar på dagligen fortfarande. Jag promenerade förbi Systembolaget idag men jag tittade åt ett annat håll, jag kör utfrysningsmetoden mot min förrädiska ”vän” 😝 i övrigt har jag deltagit i AA-möten båda söndag och måndag men ikväll bestämde jag mig för att stanna hemma istället. Jag lyssnar mycket på poddar och böcker om alkoholism och beroende. Jag börjar närma mig att acceptera att jag är alkoholist. Men det är ett bittert smakande ord.

Jag har sovit så gott inatt! Äntligen! Jag har längtat efter den där goda nattsömnen utan alkohol som det talas om. Dessvärre har jag haft samma sovmönster som när jag drack men med skillnaden att mina uppvaknanden från kl 03 och framåt inte har innefattat svettningar, hjärtklappning, huvudvärk och ångest. Idag är det kvinnomöte på AA som jag ska delta i. Jag känner mig stolt över att få berätta att jag har varit nykter sedan förra veckans möte ☺️
Ha en fin onsdag. Kom ihåg, en dag i taget! Det enda beslut vi behöver ta idag är att avstå det första glaset! 🙏🏼

@Fjärilen81 wrote:"jag promenerade förbi Systembolaget idag men jag tittade åt ett annat håll, jag kör utfrysningsmetoden mot min förrädiska ”vän” 😝"
Vilken fin beskrivning och bra enkel strategi! Ibland tänker vi massor, dividerar, resonerar med oss själva. Ibland funkar det att bara ignorera det som inte får oss att må bra. Inspirerande!

Natten har inte alls erbjudit mig någon god sömn tyvärr. Kvällen igår avslutades med svårt att somna och planerande för hur jag skulle och vad jag skulle dricka idag. Jag bestämde mig för att köpa hem vin och smygdricka detta idag. Har vaknat under natten med dessa tankar och ångest över dito. Känner mig som Gollum och smeagol i sagan om ringen. Jag för någon sorts krig i min hjärna som är oerhört utmattande när det pågår. Vaknat upp med huvudvärk och tack och lov påminner huvudvärken mig om hur jävligt det är att vakna bakfull. Idag tar jag ett nytt beslut, jag ska vara nykter. En dag i taget 💪🏼

@Fjärilen81 Det kan kännas nästan som tortyr när man har krig i sina tankar, där ena sidan gör allt för att få dricka och den andra sidan kämpar emot med allt för att inte dricka. Det tar massor av energi. Starkt av dig att ändå orka tänka en dag i taget och att inte dricka💪.

Har tittat på Elitstyrkans hemligheter, ett program där personer genomgår extrema utmaningar likt de som blir antagna till elitstyrkan. De pressar sig till bristningsgränsen och instruktören säger ”när du inte orkar, ta ett steg till, ett steg i taget, du orkar mer än du tror”. Nu är ju detta program extremt och få som klarar det, men det ligger något i det. Man klarar av mer än man tror, med ett steg i taget. Precis som med utmaningen att vara alkoholfri. De flesta i programmet får under utmaningarna en bättre kontakt med sig själva och för vem de gör detta och hur viktigt det är att man gör det för sin egen skull. De blir ofta under den starka pressen medvetna om anledningar till att de inte mår så bra, dålig självkänsla och höga krav på sig själva. Jag upplevde att jag under min nykterhetsprocess fick möta mina utmaningar i livet, min uppväxt, mitt vuxna liv, mina skav, min oro, mina krav mig själv på ett helt annat sätt, i ett nytt ljus. Många gånger skitjobbigt och ledsamt, men nödvändigt för att kunna bearbeta och hantera det. Det har hjälpt mig att komma vidare med mig själv och mina tankar om mig själv. Precis som i programmet där man vill komma åt den äkta personen bakom fasaden. När man släpper ut sin ”skit” så får man mer kraft i sin mentala styrka. Den som ofta är avgörande för en utmanande förändring.

Så nykterhetsprocessen är en utmaning och det kan bli en spännande resa om man nyfiket närmar sig och undersöker den, för det är bara sig själv man möter och den man reser med. Sköt om dig och ha en fin torsdag🐣💕

@Fjärilen81 en dag i taget. Jag har precis samma tankar som du. Igår var jag inne på systemet och stirrade på flaskorna men gick tack o lov ut tomhänt. Skulle också smygdricka flaskan hade jag planerat. Sänder dej massor av kraft i ditt krig. Tänk på den sköna känslan när du vaknar på morgonen, utan baksmälla och fylleångest. Det var det som fick mej att vända på klacken. Kram!