Hej!
Jag är ny här. Hittade av en slump alkoholhjällpen.se igår när jag surfade på alkohol och viktökning. Oj, om jag hade vetat att dessa forum funnits tidigare... Har ägnat större delen av gårdagen och dagen av att ta del av alla era starka historier och hur otroligt konstruktiva och peppande ni är mot varandra! I många historier känner jag väl igen mig. Nu får det vara nog och det är dags att försöka göra något åt saken!

Vi får se hur det går att skriva nu. Jag lider sedan ett par år av utmattningssyndrom och det tar sig i uttryck bland annat av "fågelkvitter i huvudet" när jag försöker tänka eller skriva, vilket är extremt frustrerande. Jag hamnade i utmattning efter ett antal år varit duktig mamma med stort engagemang för barnens skola och fritidsaktiviteter, full fart på ett krävande arbete etc. Förstår när jag läser i andra trådar att jag inte är ensam om att ha hamnat i alldeles för hög alkoholkonsumtion som ett resultat av detta.

Jag har under många år kunnat hantera måttlig alkoholkonsumtion (1-2 glas 4-7 dagar i veckan) men i samband med att jag fick utmattningssyndrom och var sjukskriven började jag dricka vin oftare. Framför allt i samband med att jag skulle göra något som krävde koncentration. Jag blev frisk, men det hände saker som gjorde att utmattningen i form av panikångest, koncentrationssvårigheter och en extrem stresskänslighet kom tillbaka. Sedan 2014 har allt varit en nedåtgående spiral, blev tröttare och tröttare, huvudet funkade sämre och sämre, ångesten blev värre och värre och samtidigt ökade alkoholintaget sakta men säkert.

För drygt två år sedan fick jag en ny VD och vi saknade samsyn i det mesta så vi kom överens om att jag slutar. Jag fick ett sjysst avgångsvederlag och tänkte att nu får jag möjlighet att vila och tänka efter och god tid på mig att hitta något annat. Bara veckor efter att jag hade slutat brakade det dock rejält och jag ramlade hela vägen ner i källaren. Det var egentligen här mitt osunda beteende började. Jag var ensam hemma och "unnade" mig ett glas vin på eftermiddagen för att lindra ångesten.

Mitt avgångsvederlag började närma sig slutet och det fanns inte på kartan för mig att söka jobb. Hur skulle jag kunna göra det när jag var fullständigt utmattad? Vilket jobb skulle jag kunna ta? Fanns inte en susning att jag skulle kunna skriva CV / personligt brev. Jag hade ett inledande samtal med Arbetsförmedlingen och förklarade detta. De var mycket förstående och tyckte att jag skulle kontakta läkare så att jag kunde bli sjukskriven. Sagt och gjort. Men, tror ni att jag fick någon sjukskrivning? Icke sa nicke. De bollade mig tillbaka till arbetsförmedlingen. Då hade jag fått en ny kontaktperson som sa att för att få A-kassa måste man söka jobb... OK. Då var det bara att börja kämpa (fast jag vet sedan mina KBT samtal att det är just det man inte ska göra när man lider av utmattning). Så jag började söka jobb. För att tillgodose arbetsförmedlingens krav. För att klara att skärpa hjärnan var jag tvungen att dricka vin samtidigt. OK, detta var i samband med att jag skrev ansökningar, alltså inte varje dag. Just i detta skrivande nu har jag rest mig flera gånger för att gå och hämta vin, då min hjärna vill ha det när jag skriver (men hittills har jag lyckats hejda mig).

Det var ju egentligen inte relevant för mig att ta en anställning på heltid. Jag gick en starta eget kurs på trygghetsrådet förra våren och för ungefär ett år sedan startade jag mitt företag. Det är jätteroligt, MEN. Det var mycket krävande arbete i samband med detta, så min vinkonsumtion ökade dramatiskt. Företaget går egentligen bra, efterfrågan finns och jag skulle kunna expandera kraftigt. OM JAG BARA ORKADE!!! URK! För att få ork har jag druckit mer och mer vin och nu under sommaren har det spårat ur helt.

Jag har länge velat förändra mina alkoholvanor men inte vetat hur. Hur ska jag få motivation? Hur ska jag kunna vara uthållig (har rättså kass impulskontroll) ? Det är många gånger jag tagit ett glas vin till frukost eller lunch bara för att det är ett sådant fågelkvitter i huvudet att jag inte klarar av att exempelvis ta fram en skål, öppna kylen och hälla i lite youghurt och sen hälla i lite müsli och ta fram en sked för att sedan äta. Det är så mycket att öppna kylen och tappa av lite från en box...Vinet stillade hungern.

Senaste månaden har jag haft mycket oro i kroppen på förmiddagarna och har vid ett par tillfällen druckit vin på morgonen bara för att stilla den.

Den senaste veckan har jag kommit till flera insikter.
Jag har märkt att jag blir supertrött så fort jag dricker vin och att min trötthet numera inte beror på utmattning utan alkohol.
Jag har insett att det faktiskt finns riktigt stora hälsorisker och det på allvar (vilket jag tror kommer att vara den tanken jag vill komma tillbaka till när det blir jobbigt). Under de senaste 5 åren har jag gått upp i vikt mer än 20 kg (vilket är mycket för en tjej på 158 cm). Har en stadigt expanderande ballongmage vilket varken är sunt eller roligt.

Så, då kom det lite fågelkvitter... vad skulle jag skriva nu? Nä, jag går INTE och hämtar ett glas vin nu.
Jo, i onsdags gjorde jag en ansats att bestämma mig för att bli sundare både vad gäller mat och alkohol. Jag inbillar mig att det kan vara fördelaktigt att ta bort både socker och alkohol samtidigt. Så att man inte ersätter ett "sug" med ett annat. Jag har kört LCHF för och det fungerar bra för mig. Jag blir pigg, får energi och tappar vikt (dock funkade det inte förra gången, men då drack jag samtidigt en hel del alkohol, smart va!). Införde att jag inte får dricka alkohol förrän 18.00 och då inte mer än 1-2 glas vin. Det har gått ganska bra hittills. I förrgår blev det 3 glas vin (för att jag glömde av mig) och i förmiddags blev det ett halvt glas för att motverka ångest eftersom jag var tvungen att prestera något.

Mina mål är att få tillbaka min energi och min hjärna, bli av med min övervikt (visar mig helst inte längre) och att snart börja en vit period. Förhoppningsvis en ihållande sådan. Tills dess, en begränsad konsumtion på 1-2 glas per dag. Tycker förresten att jag redan märker skillnad i toleransnivåerna. Kan det vara möjligt?

Min stora utmaning är att jag har så kass impulskontroll. Jag är även mycket dålig på att ta motgångar. Någon som har några bra strategier för att hantera detta?

@Ny dag Blir så glad och tacksam för ditt engagemang i mig❤️. Japp, jag behöver ta kontrollen över min hälsa igen. Tänk att det ska vara så lätt att tappa alla goda vanor man jobbat sig till. Ska göra mitt bästa för att kunna göra dig sällskap i vår! Stor kram🥰

@Vinägermamman hur går det för dig nu? Är du redo för att hänga på och möta våren o sommaren nykter i år? Kan du inte ta en påse godis istället när du behöver raketbränsle ? Själv åt jag nästan en hel påse bilar igår när jag skulle vara kreativ framför datorn .
Kram 💚🍀

Hej! Tack för stöttning, pepp och att ni undrar hur det är🥰😊 @Varafrisk @Majaella @Ny dag
Det har varit mycket oro de senaste veckorna och jag har medicinerat med A dagtid. Vintermånaderna har varit extra tunga denna gång. Solen har lyst med sin frånvaro. Oron har lättat något i helgen. Idag är dag 2. Få se hur länge det går. Och @Majaella nej, det går då rakt inte med godis 🤪, för det har jag också lyckats stoppa i mig den senaste tiden, den spär på generellt sug för mig, då det blir tvärtom, bort med socker och vitt mjöl. Mår så mycket bättre utan kolhydrater och jag vet sedan tidigare att det underlättar alkoholsuget oxå. Nu blir det 🧀 och 🥕 när suget sätter in.
Hoppas ni alla har bättre väder än här. Vi har mulet, +1 grad och blåsigt. Det räcker nu. Vill ha sol och 2-siffriga temperaturer.
Kram

@Vinägermamman Fortsätt skriv, vi kan stötta varandra. Jag kämpar liksom du men vi ger iaf inte upp. Min läkare menar att så ser det ut för det flesta eller iaf för många. Vi nynyktra forumgamlingar har faktiskt lärt oss ett och annat längs vägen. Jag är nykter dag fem nu och det värsta självhatet börjar lägga sig. Du är nykter dag två och undrar hur länge det går… varje nykter dag/dagar är bättre än motsatsen. Jag försöker fokusera på att sjukdomen är progressiv och det kan bara bli värre om jag inte slutar. Läser Annie grace bok igen och speciellt kapitlen om spontan nykterhet. De väcker mycket tankar. För varje misslyckande jag gjort upplever jag att alkoholen faktiskt inte ger de jag söker, ändå verkar min hjärna förvridas till att tro motsatsen. Andrahalvlek skrev att jag måste hitta andra ventiler, alkohol är för mig en ventil. Vag behöver du för ventil? Kram🥰🥰🥰

Veckan har avlöpt enligt plan. Äntligen har även vädret varit bättre, tror det har underlättat. Jag har varit ute och promenerat mycket.

@Ny dag Visst har vi lärt oss en del. Ganska mycket faktiskt. Tror det är en orsak till att jag inte skriver så mycket. Det där med ventiler… Tror det enda som fungerar i långa loppet för mig är daglig fysisk aktivitet och gärna något pulshöjande. Utmaningen är att hålla i där och att äta bra och aldrig prioritera bort detta. 🏃‍♀️🥗😊

@Majaella Hoppas att det var vändningen som infann sig för en vecka sedan😊

@Vinägermamman hoppas din plan över påsk också avlöper som du vill ha den.
Så roligt att du uppdaterar hur du har det . Kom inte vändningen denna gång så gör den det snart ! Skriv i vilket fall !
Tack för input i min tråd . Jag kommer skriva mer när det blir svårt.
Glad påsk igen ! 💛

@Vinägermamman Vad bra att det känns bättre och du får en riktigt bra och nykter påskhelg! Vi har båda varit med här på forumet länge och är det inte dags för oss att komma ur alkoholträsket en gång för alla. Ska vi göra gemensamt försök här. Jag behöver verkligen all stöttning jag kan få! Kram❤️

@Ny dag Har inte mått så bra det senaste, och gör fortfarande inte för den delen. Och det är flera orsaker till det. Berättar kanske mer så småningom. Finns ett antal hjärnspöken som härjar i amygdala och jag har svårt att bemästra dom. 😡

@Vinägermamman Skickar dig massor av styrkekramar🥰 Oavsett hur jobbigt det är i livet så hjälper det lite mot adjävulen att skriva här. Vi vill båda kunna se fram emot sommaren utan att ha en kidnappad hjärna. Finns här och stöttar och tänker ofta på dig, min medkämpe❤️

@Vinägermamman Du är välkommen och vi finns här när du är redo! ❤️
Du är värd bättre än att må så här ! Du är värd att vara stolt glad och nykter för din egen skull!❤️

Måste ju också skriva när det känns bra (eller betydligt mycket bättre i alla fall)😃

@Majaella tack 🙏 🥰 för dina fina stöttande ord! Hoppas det är bra med dig. Är grymt imponerad över hur du lyckades denna gången. Superbra gjort💪

@Ny dag Ja, vi kämpar på tillsammans. Jag är ju i och för sig långt efter dig i den mentala resan mot giftfrihet. Tycker du är fantastisk som har lyckats med så långa uppehåll och kortare och kortare återfall. Grym är du! Nu krokar jag arm med dig igen😊

Så till den här lilla skatan som tycks fastnat i någon berg-och-dalbana och hamnat i ett vaccum som hon nu försöker ta sig ur.

Äntligen lite sol ☀️ tillika energitillförsel för mig. Den här vintern och inte minst våren med ett uruselt väder har påverkat mig oerhört negativt. Blåst, regn, kyla och mörker har dränerat min energi.
Finns även annat som dragit ner mig mentalt, men det tar jag nån annan gång.
Att döva detta med nervgift är ju ingen bra idé och det vet jag ju. Hur det sett ut den senaste tiden skriver jag kanske om en annan gång. Men nu sitter jag här ändå med en hjärna som sakta men säkert blivit avtrubbad igen. Likaså har oron byggts på så nya tag ska tas. Och som grädde på moset har jag lyckats gå upp 6 kg sedan i höstas och till min förtret har jag växt ur min nya garderob. 😡 Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen, jag måste ha fokus på helheten vad gäller hälsa för att hålla mig borta från giftet vilket då innefattar både kost och motion.
Mina tankar om hur jag ska hålla mig på banan nu och undvika giftet:
- en väsentlig ökning av fysisk aktivitet. De dagliga morgonpromenaderna har fått stryka på foten pga vädret. Har för avsikt att därför komplettera med att simma ett par gånger i veckan och gå på träningspass med fokus smidighet.
- inte äta något sött eller vitt mjöl. Socker skapar alkoholsug för mig. Vitt mjöl gör mig seg och däst. Se även till att alltid ha nyttiga mellanmål lättillgängliga. Typ kokta ägg och morötter.

Nu är jag igång i alla fall! Började dagen med 1 timmes hundpromenad. Vår lille kanalj hittade musslor som spolats upp i blåsten igår som hade öppnat sig och som han gned in sin hals med. Det luktade inte hallon. Det blev dusch med schampo efter det.
Därefter kokt ägg och kaffe för vidare avfärd till simhallen, som för övrigt är nybyggd och superfräsch. 1000 m i bassängen. Sen var det jobb och till middag Caesarsallad. Kvällspromenad med vovven. Te i soffan och nu läggdags. Natti natti

@Ny dag 😆 hur skriver jag egentligen!!
”@Ny dag Ja, vi kämpar på tillsammans. Jag är ju i och för sig långt efter dig i den mentala resan mot giftfrihet.”

Det blev ju heltokigt. Som om det bara skulle vara mentalt du är före. Jag har ju en bra bit till jag är ikapp dig vad gäller den praktiska avhållsamheten från A.

Hoppas du får sova gott inatt!

Har läst igenom min tråd sen 2022. Götapetter vad jag upprepar mig. Skriver samma sak om och om igen. ”Det är helhetstänket på hälsa, kost motion och alkohol” och”jag kan inte jobba som förr” ”alkohol gör mig långsiktigt avtrubbad, nedstämd, orkeslös, och orolig” och”de mörka vinterhalvåret påverkar mig negativt”. Trodde inte jag skrivit det så många gånger. Uppenbarligen har jag hyfsat med insikt och uppenbarligen har jag svårt att ta till mig min egen insikt. Jag såg också att jag insåg att det fina vårvädret 2022 underlättade mycke varför det gick lätt att bryta.
Såg också att att jag flertalet gånger lyckats 4-5 dagar men inte lyckats stå emot när helgen kommer. Dag 3 i dag.

Nu skiner solen och jag ska strax ta en promenad med hunden ☀️🐶