Skriver ett citat från en saknad Anabell som tidigare var aktiv här på forumet .

Saknar dig @Annabell ser du detta så hör av dig !

”När det gäller alkohol och upprepade återfall/snedsteg (dag 1 igen och igen… som det ju varit för mig) och det här med ”bara-att-hoppa-upp-på-hästen-igen!” vill jag bara dela med mig av hur jag har känt och tänkt (alltså utifrån hur JAG har upplevt det)… Så här ser jag på det (inte så här ÄR det): Att bara ”hoppa-upp-på-hästen” när det gäller alkohol och återfall är nästintill omöjligt. Det handlar om att desperat och typ blind kräla sig fram till hästen, få en spark, grina, gräva en tunnel fram till hästen och försöka smyga sig upp på den bakifrån, flyga rakt av, skita i hästen fullständigt en stund, böna och be till hästen att man ska få komma upp, hästen kutar iväg fem km, bestämma sig som satan för att man ska upp!, åla sig fram fem km i sitt allra sämsta skick mot hästen och sen inte ens orka klättra upp på den, komma upp tillslut, hästen rör sig inte ur fläcken, tröttna och självmant hoppa ner i leran igen, desperat och typ blind kräla sig fram till hästen…etc etc - på repeat. Och allt det här slitet med att komma upp på hästjäveln ska göras parallellt (helst omärkbart), med att det övriga livet ska pågå och man utåt sett verkar helt normalglad och powerful. Det är egentligen ofattbart att man nånsin kan glömma hur jäkla svår hästkampen är och hur dåligt man mår medan man håller på med den…😞.”

@Majaella Ja, det är en otroligt målande och bra beskrivning av hur kampen kan se ut, puh! Men sen när man till slut kommit upp på hästen trots allt och den sakta börjar lunka framåt, med dig på ryggen, halvdöd, och man orkar hålla sig kvar hårt på hästen, då börjar det hända saker. Något har hänt som gör att man orkar sitta kvar på hästen och det ger krafter till att rida mot solnedgången. Man stannar vid en vid en källa för att dricka färskt vatten och vidare mot en sjö för att tvätta av sig dammet och flyta ett tag på rygg. I hästens packsedel finns det mat och kaffe som man äter vid en uppgjord brasa på stranden när man beundrar solnedgången. Dags att få vila skönt i en sovsäck, till slut somna och vakna sittandes vid brasan med nykokt kaffe och se hur en ny dag gryr när solen går upp. Ett nytt kapitel i livet, nykter med nya krafter på hästryggen. Mer rak i ryggen mot nästa solnedgång och en ny soluppgång🌞.

Allt är möjligt! Ha en fin onsdag!❤️

@Majaella Syns inte mina trådar när du går in på mitt nick? Dom är alla fall kvar😊
Ja det går bra med nykterheten, passerade 19 månader nyss!

Jag är också medberoende, det och mycket mer har jag kommit på hos mig själv under tiden. Jag började med att läsa och lyssna på allt om hur alkohol påverkar hjärnan och kroppen, det sociala och självkänslan. Lyssnade på poddar hur mycket som helst, kändes som dom på alkispodden och Nemo fanns i mitt liv på riktigt så mycket lyssnade jag på dom. På alkispodden lyssnade jag från första avsnittet till kanske 80. ”Tänka klart med Annie Grace gjorde enormt mycket för mig med” och självklart de fantastiska stöd jag fått från medmänniskor här på forumet 🙏
Efter jag hade hjärntvättat mig med nyktra fakta började jag läsa olika böcker inom personlig utveckling och nu fullkomligt älskar jag det faktum att man aldrig blir färdig, finns alltid mer utvecklingsmöjligheter ❤️ Kram

Andra helgen i antågande !
”Missbrukade” godis igår. Orkade inte analysera tankarna utan bara skyfflade in.
Är inte särskilt orolig för vikten ”ännu” , men det var helt klart nåt tomrum som jag försökte fylla .
Sovit gott ytterligare en natt. Det här med sömnen är verkligen något som är på den positiva sidan.
Jag är fortfarande mkt bestämd men har fått tankar och lite sug som jag får bearbeta genom att titta på min lista över negativa konsekvenser av mitt alkoholbruk.
Sen har jag upptäckt att det ligger mycket sorg i suget . Det bränner liksom i bröstet av sorg när jag ger mig tid att känna inåt .
Jag har fyra tillfällen där jag kommer bli testad närmaste månaden . En resa och tre fester/ tillställningar. Jag känner mig dock inte orolig över tillställningarna, har aldrig haft något problem socialt . Däremot resa och flyga blir en utmaning .
Jag har mest ägnat mig åt hemma drickande, med gömda flaskor.
Jag har mycket alkohol i vinhyllor o barskåp men det har än så länge inte frestat mig.
Jag vet att ni säger att tillgängligheten skall man undvika . Men hur ser ni på det som varit nyktra lite längre . Bekymrar det er ?
Jag tänker att jag ser till att ordna det om jag vill ha. Men jag vill inte ha .
🍀

@Majaella Hej! Du frågar hur vi som varit nyktra lite längre ser på att ha alkohol hemma. För min del finns det ingen anledning att ha alkohol hemma för det är inget som ingår i mitt liv längre. Jag får lite avsmak när jag ser en flaska vin, jag ser alkoholdjävulens flin i den😂. Om jag går på fest eller så där det finns flaskor så bekommer det inte mig längre. Visserligen kan jag haja till lite för det symboliserar ett förgånget liv med ångest och skit, men känner alltid tacksamhet över att den tiden är förbi och det stärker mig. Jag känner mig då stolt och att jag har ett fräscht liv.

Jag tog bort all alkohol när jag blev nykter, ville inte att det skulle finnas i mitt hem. Jag vet att det skulle störa mig att veta var det fanns och ta onödig energi i mina tankar och känslor. För mig var det viktigt att det var rent på alkohol hemma, det ville jag städa ut ur mitt liv.

Ha en fin fredag!❤️

Alltid böst att inte har alkohol hemma. Kommer alltid utgöra en frestelse för dig som på det ena eller andra sättet tar energi, fokus från dig. Och om det inte är så varför ha det hemma och samla damm. Om du vill dricka måttligt så kommer du dricka måttligare om du inte har ett vin- öl- sprit hemma. Är väl bättre? Jag funderar på att slänga alkoholattributen som martiniglas - och fina vinglas … då det är också någon slags påminnelse om alkoholen …

@Majaella Jag har provat ha alkohol hemma och hållit mig nykter. Det har gått bra eftersom jag hade stor motivation att inte dricka. För mig var det ett bevis att jag kunde avstå trots tillgång. Numer har jag ingenting hemma. Eftersom det är onödigt för den som inte dricker. Dessutom gör jag på så vis det svårare (men såklart inte omöjligt) för mig själv att dricka.

Prova dig fram till vad som känns bäst för dig.

@Vinägermamman tack snälla för frågan .💛
Det går JÄTTEBRA 😃
Jag mår bra, sover gott och funderar mkt på A men har inte en tanke på att dricka. Jag läser mycket här och lyssnar på beroende podden mm. Sen tänker jag också på vad mitt ibland uppkommande sug beror på. Vad är det jag saknar .. bekräftelse , mat, är jag trött, besviken, arg . Jag letar efter känslan varje gång och försöker åtgärda om det går..
Det är lite intressant . Just nu är jag ”hög ” på nykterheten men jag vet att tuffare tider såklart kommer ( så är ju livet ) och att jag då kanske måste ta hjälp på något sätt . Jag har hela huset fullt med mitt tidigare älskade vin, som började bli mitt fördärv, samt så har jag varit på tillställning och t o m och provsmakat , luktat , smuttat på vin utan att känna sug eller dricka något, bara analyserat smakerna tillsammans med övriga sällskapet som såklart druckit, men måttligt.
Jag vet att det inte är att rekommendera men jag är stark i mitt beslut just nu så det var lätt.
Jag skulle inte ha nöjt mig med att lukta om jag hade varit aktiv. Då hade jag provsmakat en hel flaska i taget .
Får jag plötsligt för mig att prova igen kommer jag se till att all alkohol inte blir så tillgänglig längre .
Ha en jättefin påsk du med ! 🐣💛🐣

Långfredag och snart kommer hela familjen. Är i vår stuga och jag känner mig ledsen för så många känslor dyker upp nu när jag inte dövar längre .
Jag känner mig samtidigt glad för att jag faktiskt känner mina känslor och inte dövar , så det är lite blandat.
Jag är i alla fall övertygad om att jag inte skall dricka någon alkohol i påsk, i alla fall . En helg i taget . Nästa vecka har det gått fyra veckor sen jag beslutade mig.
Just nu är det lite tungt, men jag är övertygad om att det blir bättre .
Har idag berättat för min man vad det är för känslor som dyker upp. En sorg att vi förlorar nåt som vi tidigare hade . Jag har berättat att jag har stått ut med det genom att döva med alkohol. Jag har också sagt att jag kräver inte något ( man kan ju heller inte tvinga fram respekt och kärlek) men att jag behöver respekt och kärlek för att må bra i ett förhållande .
Jag ville bara förmedla hur jag ser på det .

Än så länge har jag enbart fått respons genom tystnad . Det är så det brukar bli. Straff genom tystnad . Vi får se hur påsken blir .
Ha en fin påsk 🐣

@Majaella så bra att du berättar vad du känner för din man. Och jag känner så igen det där med att ”förlora” något man haft tillsammans när man slutar dricka. Känner precis likadant. Men jag har bestämt mig för att göra detta för min skull, även om det innebär en sorg. Att fortsätta skulle bara få oss att må sämre. En del av mig är rädd för att nykterheten ska medföra att vi går skilda vägar, men då kanske det inte var meningen att vi skulle fortsätta ändå? Styrkekram till dig! Vi tar en dag, en helg i taget. Glad påsk 💛

@Majaella Det låter som att du har en besvärlig situation med din make. Svårt att klara ut något och komma närmare varandra när den ena parten bara tiger. Klart man blir ledsen när kommunikationen inte fungerar.

Hoppas din påskhelg ändå förlöper väl. Jag håller med dig om att det är bättre att känna alla känslor, även de sorgsna, än att döva sig med alkohol. Det är den största vinsten med nykterheten.

@Denlillamänniskan,du har rätt. Jag har iallafall fall beskrivit vad jag vill ha utav en partner och såklart ska ge detsamma tillbaka om intresse finns. Annars får vi nog avveckla äktenskapet så småningom. Jag har inte lust att leva i en affärsuppgörelse relation som inte ens är byggt på respekt utan där nån tror att man kan behandlas hur som helst utan konsekvenser.
Att våga känna istället för döva är ju JÄTTEBRA !
Tack för input o Glad Påsk 🐣