@Majblomman ❤️ Det känns såklart bra. Tack och lov visste jag typ redan på förhand att den skulle bli nykter pga återfall tidigare i påskveckan. Grattis till dig och att påsken gick i nykterhetens tecken och att stod emot! Behöver skriva här ofta, jag har under helgen dissekerat mitt beteende och jag har i min tråd nu beskrivet hur jag funkat det senaste året (vilket har stora likheter med när jag var som sjukast i bulimi). Jag försöker och banka in den fruktansvärda ångesten efteråt och har nu kommit till en punkt där det är nu eller aldrig. Jag vill ha ett bättre liv, ett mindre slitsamt sådant och det kan jag bara få utan a. Ska läsa din tråd, ser att du också varit här ett tag… så kan vi kroka arm mot en nykter vår, sommar och Tillsvidare. 🥰

Vaknade lite mindre ångestfylld, skönt. Idag är jag nykter och om känslor på a poppar upp ska jag försöka bottna i känslan och dokumentera här.

@Ny dag tack❤️ glad att ha lyckats. Skriver lite kort nu men krokar gärna arm.
Känner igen mig i en hel del av vad du skrev, också varit drabbad av bulimi och ångesten av den påminner om ångesten av för mycket alkohol.
Idag finns inget sug efter vin, är på dag 11 idag och fortsätter alkoholfritt💪🏻 vi hjälps åt.
Ha en fin onsdag🤗

Sovit nästan hela natten och känner mig hyfsat utvilad. Idag är jag nykter! Igår på eftermiddagen kom tankarna på a ganska starkt, inte att dricka just där och då men jag känner ju igen dessa tankar. Tankarna brukar dock inte komma såhär tidigt inpå ett återfall. Jag läser och ska fortsätta läsa vad jag skrivit och försöker sätta mig in i hur hemskt jag mådde.

@Ny dag Bra att du sovit ordentligt och fint att du är nykter. Jag vet att minnet av genomgångna fyllor och dess konsekvenser och efterspel (fysiskt och psykiskt) gärna bleknar med tiden. Att läsa hur hemskt du mådde sist, är nog en rätt okej metod för att avhålla sig från en repetition.

Du skriver att alkoholfantasier inte brukar dyka upp så här snart inpå ett återfall. Du behöver inte svara mig, men vet du vad det är du längtar efter? Är det alkohol, eller kan det vara något annat också? Jag tänker att man lite dunkelt vill uppnå något genom att dricka. Som man ju tyvärr inte uppnår, som du vet. Eller som man uppnår, men i samma glas får man också oro/ångest, hjärtklappning, bakfyllesvettningar och i värsta fall skamkänslor. Vilket man är fullt medveten om. Men det förträngs gärna när fantasierna om alkoholen dyker upp.

En klok person sade till mig; Antingen dricker man sig TILL något, eller IFRÅN något. Kan vara värt att klura på tycker jag. Själv har jag inte till fullo knäckt den nöten!

@Denlillamänniskan Hmmm… där gav du mig något att tänka på. Vad vill jag uppnå? Vad längtar jag efter? Avslappning från mig själv och mina negativa tankar om mig själv, negativa känslor/negativ självbild. Jag är min största kritiker och även om jag försöker säga till mig själv att jag är bra som det är låter det ihåligt. Du gav mig något att tänka på. Hur är det för dig?

@Ny dag Tack för frågan. Det är överlag bra med mig. Bökar vidare med mina egna svagheter vars gemensamma nämnare är att jag är rädd för en massa saker. Jag som fått för mig att jag alltid är en sådan modig människa! Jo, jag tackar jag. Rädd för att vara ensam och övergiven. Rädd för folk inte gillar mig eller tycker att jag är viktig för dem. Ägnar mycket tid åt att förstå mig på det här och i de övningarna ingår det att ta mig förbi den första tanken -"Nu skulle det sitta fint med ett glas rödvin efter den längre promenaden". För bakom den tanken, som ju är en högst normal alkoholromantisk tanke, lurar något svårare;

- Kommer jag att klara den här kvällen alldeles ensam? Kommer jag känna mig som en oviktig och lite tragisk halvgammal kärring? Som äter middag för sig själv framför Netflix och sen äter för mycket godis resten av kvällen.

Det är sådana saker jag tränar på. Inte spilla upp ett glas vin (eller tre), Bara tänka;

- Du kan ta hand om dig själv. Folk gillar dig. Serien på Netflix är underhållande. Du behöver inte vara rädd och ledsen. Vinet kommer hur som helst inte göra skillnad. Det är okej att äta godis även efter påsk.

Nu känns det bättre. Tack Ny Dag, för att du finns där!
Jag tror att om man har druckit bort massa jobbiga saker så tar det ett tag att hand om dem. Jag tror att det är bra att lägga mer fokus på sig själv än på alkoholen.

Godkväll kära @Ny dag! Jag har hittat en ny bok som jag hoppas du vill lyssna på ”Beroende på ren svenska: Frihet från beroende med Buddhas lära utan att vara religiös”
Buddas lära är inte Buddism utan ett otroligt hjälpsamt sätt att lära sig tänka på! Påminner mycket om olika strategier i olika terapiformer jag läst om.
Författaren har även skrivit boken ”Buddha på ren svenska: konsten att praktisera Buddhas lära utan att vara Buddhist” Jag gillade den skarpt med!
Båda finns på storytel.

Skickar en storm och värmande kram till dig kära forumvän❤️

@Himmelellerhelvette 🙏 Jag håller på att lyssna på den just nu💪! Great minds think alike 🤣. Har kommit till avsnittet om anapanayoga. Jag uppskattar tankesättet i boken, känns logiskt. Tack för tips❤️. Ska även kolla in den andra boken. ❤️🥰

Ännu en natt med god sömn, så tacksam för det! Konstiga drömmar om beroende och jag var mycket tacksam när jag vaknade. Idag är jag nykter!

@Himmelellerhelvette Får nog lyssna på boken flera ggr för tankesättet tilltalar mig. Att upptäcka sig själv och hitta orsaken till lidandet=alkoholen och bulimin. Att parallellt arbeta med mindler tror jag kommer bli bra, det kan iaf inte bli sämre. 🥰

@Ny dag Jag har jobbat jättemycket med att hitta roten till lidandet, det var smärtsamt och läskigt. Jag tog det lite i taget, från barndoms trauman, vågade ta in smärtan, grät, pratade om det med de jag har förtroende för och läkte många, många sår. Där det var läskigast att titta, där jag inte ville minnas för jag trodde det skulle vara hemskare än det var, även där vågade jag minnas och det var inte så hemskt som jag hade trott. Jag kände efter många månader av traumabearbetning att jag viste mina orsaker till anorexia, bulemi och alkoholproblem. Att få gråta ut och säga ”det var inte mitt fel” ”jag var bara ett barn” det var så befriande. Att få vara bitter och hata mina föräldrar för att sedan sakta gå över i acceptans och att tänka att dom gjorde det bästa efter de förutsättningarna de hade. Det har varit befriande, jag skuldbelägger inte mig själv för att jag blev beroende, jag skuldbelägger ingen annan för det heller. Jag ser konsekvenserna av ett enormt lidande, det var mina överlevnadsstrateger som jag började med som barn som sedan blivit det jag vill fly ifrån genom hela livet, fly ifrån känslorna.

Jag tror du kommer klara det jättebra med hjälp av mindler och tankesättet i de två böckerna. Kram

@Himmelellerhelvette 🙏 för att du delar med dig❤️! Gjorde du detta parallellt med din nykerhetsresa? Och o så fall, tror du att det är tack vare detta som du närmar dig tvåårsdagen (iaf inom snar framtid 💪💪💪 och du känns så stabil i nykterheten).
Jag tänker på min barndom med två föräldrar som verkligen älskade mig men min mamma var psykiskt sjuk och min pappa var borta mycket i jobbet. När jag var knappt ett år blev mamma inlagd för första gången och mormor kom och hjälpte till. Detta hände ett par ggr under min uppväxt. Detta var något vi i familjen inte pratade om. Jag som liten var mycket blyg och väldigt känslig. Otrygg i grunden trots att vi hade det materiellt mycket bra och både mamma och pappa visade att de älskade mig. Hmmm detta kommer jag gräva vidare i. Vill heller inte skuldbelägga någon, de gjorde sitt allra bästa och mer kan man inte begära.

@Ny dag Ja detta har jag gjort för nykterheten. Jag läste i så många böcker och lyssnade på dom som gör poddar om alkisar som gått AA att det är väldigt viktigt att gå till botten med vad grundorsaken till missbruket är och reda ut för att få vidare, det är som att tvätta rent såren så de kan läka fint. Jag tror på att det hjälper många att hålla sig nyktra när man lär sig våga känna inåt. Jag känner att jag blir mer och mer stabil tack vare jobbet med mig själv.

Det är klart du har en massa sår som behöver läkas även om din mamma inte kan hjälpa att hon blev psykiskt sjuk. Oro, rädsla, övergivenhet är känslor ett barn behöver hjälp med att förstå. Kram

@Ny dag Man kan känna sig övergiven fast man inte vet att det är det man känner när en förälder inte är närvarande och ser barnets behov. Var din pappa dessutom tvungen att jobba för att försörja familjen kan det kännas som dubbel övergivenhet. Kram

@Himmelellerhelvette 🙏 Det är ngt jag ska utforska, lyfta upp till ytan iaf för att kunna sätta ord på det och veta hur det påverkat mig framåt. Jag älskar mina föräldrar och de gjorde allt som stod i deras makt så jag är inte bitter utan vill bara förstå hur jag påverkats. Fortsättning följer. ❤️🥰

Lördag och 10 dagar sedan återfallet, alkoholen har per definition lämnat kroppen. Måendet tillbaka. I veckan har jag jobbat på distans eftersom det varit påsklov. Skönt och lyxigt att ha denna möjlighet. Nästa vecka kommer vara intensiv, fulltecknade dagar och resa på agendan. Det blir en utmaning där jag får vara vaksam på 👺-tankar. Ska försöka skriva här för behöver nog hjälp med att sortera vad som är vad. Behöver verkligen reda ut hur och när mina fula tankar uppstår. Önskar alla forumvänner en fin och alkoholfri lördag 🥰.

@Ny dag Skönt att 10 dagar passerat och att måendet är tillbaka, antar att du menar mer lugn. Hoppas du får en vilodag och skön helg och kan ladda batterierna inför nästa vecka. Sköt om dig❤️

Huvudvärken jag vaknade med i morse var inte att leka med. Nu lite bättre. I alla fall beror den inte på alkohol. Vilar och lyssnar på ljudbok. Imorgon resa i jobbet vilket betyder tiiidig morgon så jag hoppas jag får sova inatt, brukar alltid få för lite sömn vid för tidiga morgnar. Hursomhelst har jag iaf inte druckit och helgen varit lugn så sömnkontot är fyllt.

@vår2022 🙏 precis, lugnet börjar komma tillbaka och jag är så glad att dagarna från återfallet ökar. Och ska fortsätta öka. ❤️