Har haft en sjukt tung helg mentalt och ifrågasatt mycket av mina val. Separerad sen 6 månader tillbaka, två barn på halvtid och nykter sen 20190909. Har jobbat otroligt mycket när jag inte har haft barnen efter separation. Allt för att hålla ångest borta som näst intill alltid kommer smygandes med ensamheten. Jag har lyckats (med otroligt mycket jobb) att hålla mig nykter i 5 år i September som kommer. Ändå så har jag haft känslan av att allt jobb kopplat till nykterhet har vart i onödan på grund av att en helg utan mitt vanliga jobb och att "bara vara" utan barnen så kommer ångest, stresspåslag och panik känsla.. Jag testade AA under det första året men det kändes inte bra. Har kämpat på själv men känner inte att "lyckan" kommer med nykterhet lixom. Känns som att jag har gjort resan fel lixom... Försöker klamra mig fast vid att jag har sinnesro när jag vaknar och inte har gjort bort mig eller förstört någon relation. Samtidigt så har jag typ inga vänner kvar idag pga det enda som har funkat för mig i min nykterhet är att jobba... Jag vet inte.. Var bara tvungen att skriva av mig...

Jag tror inte att lyckan kommer med nykterheten för alla. Kanske inte för någon. Men om tänker på det du skriver, du har snart varit nykter i 5 år och tagit dig igenom en separation utan återfall. Du mår dåligt och känner dig ensam. Men vilket jäkla bra jobb du gjort! Imponerande!
Sen är det kanske så att det har varit slitit. Att bli nykter är ett jobb och jag tänker att en separation också är ett stort jobb och mycket nytt att förhålla sig till. Kanske är du trött och behöver hitta något nytt i livet.
Jag tror absolut inte att du har gjort resan ”fel” för att du inte mår bra. Var stolt över dig själv istället. Och ta fasta på vad du kan förändra. Kanske finns det någon som du kan återuppta bekantskapen med nu när du kanske har tid över. Sen är det kanske då att du behöver bearbeta både separationen och livet i övrigt och då kommer många känslor. Vila i det. Hoppas det känns bättre snart.

@AndyAndyAndy Hej och vad bra att du skriver av dig här. Fantastiskt bra gjort att du hållit dig nykter i över 4 år! Du berättar om en separation som tagit hårt på dig, att du har barnen varannan vecka och att jobbet är det som håller din ångest borta. Att ”lyckan” inte kommer med nykterheten. Tänker att lyckan eller lugnet kommer genom att man får en kontakt med sig själv och sina behov. Det första steget för att få kontakt med sig själv är att vara nykter, sedan behöver man bearbeta sin ryggsäck och få en kontakt med sig själv om vem man är. Det kan finns mycket outrett som ligger där under ytan som yttrar sig i ångest, stress, panik och ensamhetskänslor.

Det verkar som att du flyr på ett sätt genom ditt arbete, flyr bort från känslor då du får ångest, stresspåslag och panik känslan när du stannar upp utan jobb och barn. Att få dessa känslor är en signal om att dina verktyg inte räcker för att hantera denna situation. Tror du behöver komma i kontakt med varför du får dessa känslor och det underliggande om vad som utlöser dessa känslor. Ett sätt är att bearbeta detta tillsammans med en psykolog. Det kan vara svårt att själv få syn på detta. Få ett stöd och hjälp i att bolla och reflektera. Jag har tagit hjälp av psykolog för att reda ut min ryggsäck och det har hjälpt mig att komma framåt, inte fly, inte känna samma ensamhetskänslor och känna ett lugn.

Sköt om dig och var inte rädd för att ta stöd utifrån. Det är spännande resa att närma sig och nyfiket undersöka vem man är där innerst inne, det är bara sig själv man möter och reser med.❤️

Stort tack för svar! Ni båda skriver vettiga saker och jag håller med om allt! Jag tror känslan jag hade i helgen var "har jag inte kommit längre på 4,5 år".. Har massor av saker i ryggsäcken som jag måste bearbeta. Gjorde det aktivt tidigare i terapi. Det har blivit en oavsiktlig paus det senaste året..

@AndyAndyAndy Det är lätt att man blir förblindad av sina egna negativa och hopplösa tankar och tar dem för en sanning. Det är därför det är så bra att skriva av sig här och att få höra andras reflektioner. Då kan man stanna upp, komma tillbaka lite och tydligare se vad som behöver göras eller fattas. Det blir så tydligt att ryggsäcken tynger dig och att du behöver lätta på den bördan.

Ha en fin dag!🌞

Hej @AndyAndyAndy! Vad bra att du skriver här om ditt mående! Grymt bra jobbat med 4,5år! Det är viktigt tror jag att skriva med andra nyktra alkisar här på forumet när man inte går på AA för annars tappar man lite sanningen om hur illa det var när man drack och plötsligt har man kanske druckit det där första glaset som väcker beroendet och då är det inte säkert att man någonsin ser fönstret öppna sig för att bli nykter igen. Du har kämpat dig igenom separation och behöver vara utan dina barn varannan vecka, sånt är väldigt slitsamt. Jag tycker det hjälper mycket att skriva om mina känslor för hand på papper, att skriva tills pennan nästan går av sig själv, där får jag kontakt med mina känslor och får liksom tag på sånt jag inte förstår med mitt mående annars.

En jätteviktig del i att blivit nykter är att lära sig ha kontakt med sina känslor, inte vara rädd för dom utan låta sig känna det man känner. I en ångestattack försöker jag tänka att den går över, snart kommer toppen och sen kommer det dala igen, andas! Sedan skriver jag ofta på forumet när jag mår dåligt och får då bolla med andra som hjälper mig reda i mina tankar. Stor kram❤️