Järnspikar vad envis man kan vara ibland. Var så himla trött och slut sen utflykten igår att jag först bara orkade släpa mig ut på balkongen då solen råkade titta fram en stund. Fick då kanske en fem procent extra energi som var så pass att jag ändå lyckades ta mig utanför dörren med soppåsen.

Tyckte sen att det vore synd och skam om man inte skulle klara av att gå ett varv runt huset åtminstone. Så nu har man gjort en prestation med tanke på hur fruktansvärt slut man var när man satte på sig skorna. Det blev kanske 350 meter, inte mycket att skryta om kanske. Men ibland så är varje litet steg bättre än inget alls. Den här jäkla dystymin och energibristen är inte att leka med.

Men nu är man kanske 15 procent mer positiv och så pass energisk att man nog ska klara av att duscha åtminstone, vilket står på schemat närmast liksom. För i morgon ska man ju ut och fröjdas och träffa en nybakad läkare som man väl får hålla grundkurs i allmän psykologi med kan jag tänka. Med erfarenhet om hur fåkunniga många allmänläkare är angående kompetens på det området är så lär väl det besöket inte ge så värst mycket skulle jag tro, men vem vet...

Ha en fin kväll!

Hej Flarran! Jag läser dina dagliga betraktelser och uppskattar hur fint du beskriver dina tankar och din vardag. Du kämpar på så bra även när det känns motigt. Hoppas att du får ut något bra av läkarbesöket imorgon. Nu när du har en så lång vit period bakom dig kanske läkaren kan tänka i nya banor kring ev medicin? Hur som helst så hoppas jag du tar dig en skön dusch och kanske toppar kvällen med varm choklad och en limpmacka? Ha en fin kväll!

@Flarran Heja dig som tog dig ut! Att faktiskt ta sig ut är fullt tillräckligt, även om du bara går ett varv på gården!

Försök att ha noll förväntningar imorgon. Svara 100 procent på läkarens frågor. Sen blir det som det blir.

Kram 🐘

Måndagsmorgon igen. Har fått sova nån timme utan knasiga drömmar. Men är trött och seg som vanligt ändå. Närmast att göra nu är väl att slå sig lös på en kopp varm choklad och få sig någon limpsmörgås med mjukost. Tänk, vem kunde tro förra året vid den här tiden att morgonens första slurk med alkohol denna dag skulle vara utbytt mot en rutin med varm choklad i stället.

Sitter och oroar mig för att ta mig iväg till doktorn på vårdcentralen lite senare idag. Har ju sån förbannad ångest för att gå till vårdcentraler och sånt där. Men lär väl försöka ta mig dit i alla fall fast det är som att klättra upp på ett högt berg då jag saknar all energi och motivation. Har ingen lust alls att gå till en sån där fåkunnig allmänläkare som sällan kan nåt mer än att bara ta blodtrycket.

Tycker det mesta känns meningslöst och jobbigt då sådana där typer brukar fatta noll om min psykiatriska problematik med daglig nedstämdhet och orkeslöshet. Det är allt tur att man inte hade en flaska med portvin hemma nu, för då hade den direkt korkats upp och sedan hade man tömt den och gått och lagt sig och sovit igen. Det har hänt en del gånger genom åren att man suttit och druckit en hel natt för att ens klara av att gå till såna där pillertrillare.

Men nu kan dom då ta sina blodprover om de så vill då man varit spik nykter i över fem månader. Det skulle förresten faktiskt vara kul att se vad man har för värden nu, så därför lär de väl inte vara intresserade att ta något något prov om alkoholmarkörer idag kan jag tro. Men ska då berätta om hur meningslös och värdelös min tillvaro känns och lär väl bara få nåt nonsenssvar om att gå ut och röra på mig var dag och att äta lite nyttig råkost som morötter eller nåt annat fånigt standardiserat nonsens.

Borde väl försöka att ta en promenad dit då det är strax under tre kilometers avstånd dit. Men det får nog bli taxi. För fy faen vad trött och orkeslös man är. Det var inte roligt igår alls, men lyckades duscha och även faktiskt städa badrummet igår vilket man då aldrig först hade kunnat tro skulle vara genomförbart. Det är inte roligt att ha det som man har det. Men nykter det är man vilket väl är bra en dag som denna, men annars så är det väl inget som känns bra och positivt just nu. Förresten, @Loppan och Andrahalvlek, det var då kul i alla fall att ni tittade in igår en sväng.

Ha en fin måndag!

@Flarran ha en fin måndag! Jag hoppas att du får ett bra möte på vc. Ibland händer det faktiskt att man möter en läkare som fattar galoppen. Det hände mig en gång, jag är ff förvånad. Stå på dig och var supertydlig med hur du mår. Skickar energi till dig genom cybern🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼

Nu har man för nån timme sen kommit innanför dörren efter att ha varit ute i dagsljus och promenerat längre än vad man har gjort på mycket länge. Hade ju ingen energi alls egentligen i morse. Men jag skulle ju besöka en ny allmänläkare som ska fungera som min kontakt runt det psykiatriska främst, enligt vad jag har fått veta sen tidigare av någon tillfällig psykolog.

Vad ska man nu säga om denne ”expert”. Hade ju som du @ Andrahalvlek tipsade om tidigare idag ungefär noll i förväntning. Vilket jag väl har för det mesta när det gäller dagens sjukvård. Några nya mediciner mot depression hade han inte att komma med, och några blodprover var han inte heller intresserad av att ta. Det var som jag misstänkte. Det var väl inte så intressant att följa upp tidigare prov om alkoholmarkörer då de redan visste att jag inte äger eller kör bil trots innehav av körkort.

Någon samtalskontakt eller samtalsterapi i någon form föreslogs inte. Men visst var det en trevlig liten pratstund, och för ovanlighetens skull så var det en läkare som kunde flytande svenska. Jag var öppen som en bok och berättade för honom om hur min vardag ser ut och hur jag som oftast mår för det mesta, fungerar och ser på livet alltså. Berättade även om vad för slags tidigare insatser och mediciner jag har provat hos psykiatrin genom åren. Tror faktiskt att han nog delvis i alla fall hade ögnat igenom journalen

Som du @Kebne1 föreslog, så var jag supertydlig om min situation Man kan säga att han på fyrtio minuter fick hela min livshistoria i kort sammandrag. Så nu vet jag att det är så här jag för alltid ska må till sista andetaget alltså. Jag berättade för honom även öppet om mitt tidigare misslyckade självmordsförsök för nåt år sedan då jag råkade ha ett allt för dåligt rep som nog väl var lite för töjbart för att göra ett adekvat jobb. Berättade även om att det då blev rätt bra fart på de inom öppenpsykiatrin. De var väl oroliga för negativ suicde-statistik i området kan man tro.

Minns att jag hotades med hämtning av polis om jag inte dagen efter händelsen infann mig hos öppenpsykiatrins mottagning och visade upp min såriga hals, för en rätt ointresserad läkare, vilket jag alltså gjorde. Sedan var det inte mer med det. Ingen psykiatrisk uppföljning alls. Detta berättade jag för min nye läkare som bara log lite stilla mot mig. Så nu har jag gjort mitt jobb så att säga, och vet nu vad jag har för vårdkontakt om det verkligen gäller alltså, och det känns ju tryggt och fint...

Sitter nu nykter här vid köksbordet och dricker lite alkoholfri läskedryck av typen grapetonic. Känner mig rätt nöjd att jag efter besöket hos läkarexpertisen besökte den närbelägna matbutiken som har de konservburkar med den inlagda sallad som just nu står på min topplista så att säga. Köpte ingen folköl öl av typen 3,5 procent heller.

För det skulle nog ha krävts minst ett flak av sånt för att man det minsta skulle ha blivit på någorlunda gott humör efter läkarbesöket ifråga. Hade lätt kunnat åka taxi ned till bolaget och köpt några flaskor vodka och gjort slut på skiten med hjälp av diverse piller så att säga. Men det är väl vad de väntar och hoppas på kanske. Det nöjet tänker jag då faen inte den närmaste tiden bjuda dessa sjukvårdsexperter på. Men några dosor med portionssnus i lakritssmak trots ett lite förhöjt blodtryck blev det i alla fall. För man ska ju leva också...

Ha en fin kväll!

@Flarran Bedrövligt 🤬 Om rätt läkare träffade rätt person och gav rätt behandling så hade vården varit tusen gånger mer effektiv. Miljoner gånger!

Att råka på en riktig bra och erfaren läkare, som man dessutom får en bra dialog med, känns svårare än att vinna på lotto. Jag spelar dessutom inte.

Apropå snuset så råkade jag för en tid sedan byta ner mig från 20 g/portion till 13 g/portion. Den större storleken var slut i min smak, melon. Efter en vecka vande jag mig, så nu ligger jag kvar på slim-portionerna. Rätt schysst nedtrappning utan större uppoffring. Bara ett tips 🤩

Kram 🐘

@Flarran Det är ju svårt att förstå det du skriver. Här har vi en läkarkår som går till jobbet varje dag. Men till vilken nytta om det enda som sker är en liten pratstund och ett leende. Vad hände med att vara stolt över sitt jobb. Är det inte mer tillfredsställande att känna att man bidrar?
Att de lämnar dig vind för våg efter ett självmordsförsök. Nä, jag fattat inte. Jag fattar verkligen inte. Man blir ledsen att höra att det är så här det går till. Verkligen beklagligt 🤗.

Man har inte roligare än att man gör på sig sa gamla mormor ibland. Inte fattade man alls vad hon menade med det när man var en liten grabb. Men visst är det väl så. För att göra på sig det gör man som allra jollrande minst. Sedan blir det lika i andra änden ut ur världen, med inkontinensskydd och blöjbyte på nån vårdavdelning i livets slutskede. Där emellan raglar man kanske hopplöst nedskitad omkring i spyornas bedrövliga alkoholdimma. Sånt är livet sa den dödfödde och slog ett ackord på navelsträngen. Det var en tänkvärd historia gamle farsan brukade dra ibland.

Nej, nu är det väl dags att dra upp persiennerna här i köket. Sovit en fem timmar drygt har man gjort efter läkarbesöket och lite nya insikter igår. Frukost på två bullar och ett glas mjölk har man intagit. Har dessutom druckit en kopp med vanligt hederligt kokkaffe. Kom på att det var dags för ett glas med vitaminberikat kosttillskott, så sög i mig lite sånt också. Nog är det godare med vanlig äppeljuice, men man får väl i sig nån extra nyttig vitamin kanske.

Har funderat på det här med logiken i snusande @Andrahalvlek, och tror att du har rätt i att det är bättre med lite mindre nikotin, fast jag själv ett tag rusat omkring och försökt hitta starkare doningar på snusets område. Så har nu beslutat att köra vidare med samma sorter man vant sig vid fast det ju inte heller är hälsokost direkt för ens redan höga blodtryck. Det var fint att även du @Lora tittade in en sväng och skrev några ord. Hade det inte varit för detta eminenta forum hade man nog gett upp kampen för nykterhet för längesen.

Ha en fin dag!

Gud hur ska jag göra med allting tänkte jag när jag nyss låg och vilade lite och såg hur solen sken in genom fönstret. Började känna mig stressad och smått jagat frustrerad på det sätt som alltid fått mig att ta på mig skorna och åka iväg till bolaget för att handla alkohol i form av vin, starköl och annat. Något som sedan fått mig att på nån bänk i solsken, hamna i en tom och värdelös dimma en stund.

Sedan har man allmänt förvirrat lufsat omkring och funderat på om man bara skulle ta och göra slut på skiten liksom. Men nu är man ju helt nykter sedan några månader tillbaka och kan tänka lite klarare och förstår att man måste försöka att göra något med livet kanske. För har man kommit så här pass långt är det ju korkat att bara ge upp så att säga. Men var sjutton ska man gå åt för håll kan man ibland tänka.

Har aldrig vetat vad jag vill egentligen, det mesta har fått gått på ren slump liksom och blivit som det har blivit. Nog vore det enklare om man visste vad man ville göra med allt och inte bara satt och funderade så himla mycket. Nog har man provat på lite allt möjligt. Men det har aldrig varit något som man har intresserat sig för, eller kunnat hålla fast vid så till den grad att man i stort sett har levt för det helt och fullt liksom. Det måste allt vara enklare för de som har hittat sin väg eller grej liksom.

Men om man ser på livet som en cykel, så vore det ju dumt att slänga cykeln i sjön från någon bro bara för att man kanske inte vet åt vilket håll man ska åka på den med. Har inte mycket till ork, och inga vänner eller bekanta, har bara skaparen med mig för det mesta känner jag, och det är väl egentligen inte så bara det heller kanske. Borde väl vara tacksam i stunden för att jag är alkoholfri för det kostar ju inget, och inte får man nån baksmälla av det heller. Kom nu på att man kanske skulle ta sig en kopp med varm choklad och ett par goda limpsmörgåsar med mjukost på så kanske tankarna klarnar lite om en stund.

Ha det gott!

@Flarran Det viktigaste jobbet håller du på med för fullt: Leva nyktert. Allt annat kommer att ramla på plats inom sinom tid. Vi är många här på forumet som har återupptagit gamla hobbies, eller hittat helt nya. Föreningsliv är också ett bra sätt att hitta nya vänner. Men som sagt, viktigast först: Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Ha en bra tisdag kompis!

Kram 🐘

Alla har vi väl vår egen metod för att mota bort alkoholdjävulen när denne lömskt knackar på och säger att nu skulle det väl allt sitta fint med nåt alkoholhaltigt när det är så fint väder ute. Men den här gången knäcktes denne fan med 3 deciliter svinstarkt svart kaffe, ett par lugnade piller, ett par portionssnus i lakritssmak samt en halvtimme med blandad snabb hårdrock i hörlurarna, alltsammans avnjutet i gassande solsken på balkongen. Har väl nu skruvat upp det mulna humöret och den ständigt låga energin så pass att man kanske nu kan ta sig utanför dörren och kanske gå och köpa sig en påse med kubb till kaffet och nog även ett par liter mjölk. Kör alltså helt alkoholfritt vidare även denna dag fast det ett tag kändes som ett omöjligt uppdrag. Inte kunde man väl nånsin tro att det skulle vara ett heltidsarbete att försöka att ge sig på att bli helnykterist. Förresten, @Andrahalvlek, kul att du tittade in en sväng kompis.
Ha en fortsatt fin tisdag!

Morsning, tittar in och hejar på lite. Skönt att du hittar nya vägar att avleda suget. Och nu kommer ljuset och värmen tillbaks och det finns så mycket att njuta av utan alkohol. Grönskan lugnar och stärker oss..

Nu är det sen kväll och man skulle väl gå och lägga sig nu egentligen. Men då gick man upp istället för en stund sen, tänka sig. Inte kom jag utanför dörren heller fast jag fick upp energinivån en stund på eftermiddagen med hjälp av både kaffe och andra prylar. Tappade sugen i alla fall och blev helt ofokuserad. Men gick då och vilade mig i stället för att åka iväg och köpa alkohol som det nog lätt hade kunnat bli. Så har sovit minst fyra timmar i sträck framtill kvart över nio här på kvällen.

Det är ju väldigt mycket omställningar i kroppen och psyket på många sätt när man går från dagligt missbruk av alkohol till att försöka att komma in i en mer normal dygnsrytm. Men försöker lyssna lite mer på kroppen nu och inte tvinga mig själv till att göra sånt jag inte tycker om eller är road av. Blev nyss så märkligt sugen på en röd grapefrukt, så satte i mig en hel sådan, och det var helt rätt. Hade faktiskt tänkt på grapefrukt ett par dagar och det är nog nått i den som behövs just nu.

Kanske en lite knasig, men väl ändå rätt vettig känsla infann sig nyss om att jag snart borde sluta med snusande och äta mer grapefrukt i stället. Så det kan bli när man är helt nykter och kan tänka lite mer normalt utan att krångla till allting. Har aldrig varit storkund av produkter från avdelning frukt och grönt om man så säger. Det har bara varit alkohol för hela slanten. Men nu kan man ju gå på upptäcktsfärd i fruktriket som väl kroppen blir mer nöjd och glad av. Har faktiskt funderat mycket på päron ett tag, vad det nu betyder. Har i denna stund inget alkoholsug alls och det är ju bra. Kanske dags för en kopp te och rostat bröd eventuellt...

Ha en fin kväll!

Nu börjar jag kunna det här. Har tappat lusten igen. Det är inget roligt liksom, har tröttnat på att skriva en massa deprimerat dravel. Nykter och alkoholfri det är jag. Men det känns bara tomt och allmänt meningslöst. Känner till att man ska rycka upp sig och väl ta en rask promenad. Vilket väl är universalmedlet för att kunna möta ännu en lika trist dag som igår, för att kunna vandra tomt rakt framåt mot evigheten. Har nu liksom tröttnat på att lyssna och göra musik också. Det finns ingen motivation alls längre. Känner inte alls för att skapa mig några påhittade roligheter.

Tröttnat helt på att försöka bry mig. Vet inte vad det är för mening att hålla på och kämpa längre. Saknar faktiskt motivation att ens göra en kopp med varm choklad och limpsmörgåsar med mjukost. Som jag väl borde göra då det i alla fall är en liten ljuspunkt att ha som frukost en stund. Det är nu grått, segt, mulet och känns bara helt som motvind och uppförsbacke igen. Ska väl vara tacksam och njuta av det nyktra alkoholfria livet kanske...

Det var inget paradis att sitta som missbrukare och dricka heller. Man har då inte nån baksmälla när man vaknar om man nu har haft lyckan att få sova en stund. Magen fungerar som den ska. Men det normala psykiska måendet som dystemiker är inte kul. Har inte lust och energi att göra något alls. Minns dagar förr när man mådde så här bedrövligt för flera år sedan när helnyktre farsan levde.

Då brukade han till sist inte orka höra mitt trista gnat om hur jag mådde. Så trots att han hatade allt vad alkohol hette så sade han. Gå och köp öl! Men då sket jag oftast i det också. Fanns väl som nu, även då, ingen energi att ens väl få på sig ett par skor. Han orkade väl inte höra på mitt jävla gnäll, och vem faen gör väl det i längden alltså. Skulle själv inte orka vara i närheten av en sån deprimerande typ som jag.

Har då i alla fall berättat precis hur det är att vara jag för sjukvården och fått all hjälp de har att erbjuda. Det förstod jag då helt utan tvekan här om dagen. Vid den i och för sig rätt så trevliga lilla pratstunden där på den lokala vårdcentralen. Men medicinskt sett, så var väl besöket hos min nye allmänläkare inte så värst givande. Berättade väl för honom om att jag ibland tänkt på att om jag hade haft en pistol så skulle man säkert ha skjutit skallen av sig för längesen.

Men jag har då ingen direkt ångest och självdestruktivt depressivt inslag eller vad man ska säga som alkoholfri i denna stund. Borde väl inte sitta och skriva en massa skit om mitt envetna och tröstlösa skoskav i själen liksom. Det är väl bara beroendehjärnan som spökar lite. Men nog är det tungt, mörkt och motigt allt. Men jag kämpar nyktert vidare så länge det går.

Ha det gott!

Jobbigt att du är så nedstämd.. Kan brukar det gå lite i vågor? Kan du finna tröst i att tänka att du kommer må bättre? Vårsol och värme gör allt lite lättare. Och att äta god frukost och ta en promenad är bra medicin tror jag. Lyssna på radio kanske, få nya tankar? P1 har många tankeväckande program tycker jag. Och jag vet att du tycker det är jobbigt med en massa folk, men jag vet också att vi människor mår bra av att ha relationer och känna oss behövda. Kyrkan har ofta volontärbehov. Kanske något att testa? Värme till dig.

@Flarran Kommer mest in för att visa att jag läser och känner med dig. Vet inte vad jag ska säga direkt. Finns nog andra med större erfarenhet av det du går igenom än jag.

Frågan som slår mig är hur vill du bli behandlad i detta nu? Finns det något vi kan hjälpa till med?

Torsdag och en bedrövlig onsdag ligger bakom en. Var dag som lagts till handlingarna liksom är allt något man är tacksam för. Sitter nykter och alkoholfri här vid köksbordet och samlar ork och energi till att försöka att förgylla denna gråmulna dag med en kopp varm mjölkchoklad. Vilket sedan i höstas ofta har blivit lite av en ny-nykter morgonrutin.

Ska nog kanske dra upp persiennerna för fönstret. Men det lär väl inte vara nån sol ute idag heller så det får nog faktiskt vara känns det som. Men visst, man kan väl göra som man brukar och kolla om det åtminstone är en dag utan regn i alla fall. Molnigt, säger väderleksrapporten att det är vilket väl stämmer för det mesta. Sju grader enligt termometern utanför köksfönstret.

Det var allt tungt och mörkt inom en igår. Idag är man bara tom, trött och lite allmänt dystert nedstämd som vanligt. Men så har ju livet oftast sett ut. Ha! När folk säger att man ska njuta av livet, då har dom då inte fått Dystymi i gåva som ständig följeslagare genom livet alltså.

Hade det varit för ett år sedan då hade man inte suttit och skrivit en massa tok på nätet. Då hade man nog redan öppnat en starköl och säkert funderat på att släpa sig i väg till bolaget för att handla starkare grejer. Kan inte påstå att det finns många dagar här i livet som man skulle vilja ha i repris. Var dag har nog av sin plåga har det väl sagts, och nog är det så allt.

Nej, se på sjutton va', solen har inte slocknat totalt fast man hade börjat tro så. Den skiner ju lite grådaskigt och blekt, långt där bortom trädkronorna på den gråa och trista himlen. Njuta av livet ska man alltså göra säger folk ofta lite hurtfriskt, och kutar sedan omkring planlöst som skållade råttor. Det vete fasen hur man ska kunna njuta av livet när det knappt finns energi kvar till att dra upp persiennerna här i köket ens.

Men man lider väl vidare, och försöker hålla god min om man ser nån granne, när man kastar soppåsen som stått där i hörnet vid diskbänken och flinat tillräckligt länge liksom. För som jag har lärt mig genom åren, så är inget så dåligt att det inte kan bli sämre. Nu börjar magen knorra också, det är väl den där mjölkchokladen som saknas. Förresten, @vår2022 och @Lora, trevligt att ni tittade in här en sväng, sånt piggar alltid upp lite.

Ha en fin dag!

Ingen alkohol i dag heller punkt. Det är allt tur att man hittade hit till detta eminenta forum och började skriva av sig lite allmänt. Ja, så att ens dystra tankar inte bara helt fritt snurrar om kring i skallen och ställer till oreda, med ett galet alkoholsug. Vilket man då är tacksam att slippa ha i skrivande stund. Såg att jag blandat ihop lite grann @Kennie, i min torsdagshälsning ovan. Men så kan det ju lätt bli ibland. Måste ha suttit och tänkt på nåt som @vår2022 skrivit tidigare kanske. Förresten, @S.Franzen, kul att du också tittade in här en sväng igår. Nej, nu får man nog allt göra som man tänkt på en stund faktiskt, och värma på lite mjölkchoklad och ta ett par limpmackor. Ha det gott mina vänner!