Hej.
Min man har blivit utsatt av en mycket dålig, okunnig, krävande chef i nästan 2,5 år innan han bröt ihop psykiskt på jobbet. Nu har har snart varit hemma sen maj 2023. Min man går idag på antidepressiva tabletter och har ångest, konstiga tankar och bilder kommer och går i huvudet.
Sen en tid tillbaka har han börjat dricka då såg jag inte riktigt sammanhanget men de senaste månaderna har jag kommit på att han smygdricker, helst när jag jobbar sent och ibland när man är hemma och jobbar i trädgården för då tar han en chans att klunka ett par ggr på en flaska han har gömt.
Har konfronterat honom och han erkänner efter ett tag och lovar att han inte ska ta mer. Har sagt att jag inte vill vara i ett förhållande som slutar i alkoholproblem. Vi går i terapi och jag stöttar honom i möten med jobbet och läkare. Berätta för honom att den som kommer att må sämst framöver är han själv och att allt vi har tillsammans kommer att försvinna till och med våra barn kommer att ta avstånd.
Han blir rädd och lovar att sluta för han själv vill ej ha det så här det har han bekräftar för sig själv.
Jag har tagit bort all sprit men nu dricker han vine och andra alkoholhaltiga drycker som han aldrig skulle dricka annars.
Vad mer kan jag göra? Behöver verkligen hjälp.
Jag till och med hota med att lämna honom på studs, men jag tänker inte göra det för han är mitt allt och tänker kämpa tillbaka vårt tidigare liv med glädje och kärlek.

Det enda du kan göra är att att rekommendera honom att ta behandling antabus osv

I övrigt är det bara han som kan vilja/göra.

Du måste ta hand om dig själv och övriga familjen.

Ta bort alkohol är tyvärr helt meningslöst.

Du kan prata med hans läkare eller med företagshälsovården via hans jobb, om han har det kvar. Koppla in socialtjänsten. Att ensam dra i detta är omöjligt.
Mitt ex söp som en svamp pga psykisk ohälsa, däribland ångest, och alkoholen tog han till för att han inte ville söka rätt hjälp. Det var först när jag drog in hans chef som dwt blev verkstad.