@gittan64 Hej Gittan 👋🏼
Har du någon strategi själv? Nåt du vill prova? Nåt du provat men det har inte fungerat? Vill du vara helt alkoholfri?

Jag tror att den största tillgången och din förmodligen största fiende är hjärnan. Så om du verkligen vill så kommer du att lyckas även om vägen är krokig.

Det enkla svaret på din fråga är ju "låta bli". Men det är där det blir tricky- så hur känner du att du vill gå tillväga?
🩵

Jag är rädd att bli för dålig med abstinens eller delerium . Vet inte om det är någon risk
Vill helst trappa ner o sedan inte dricka alls under en tid. Så småningom komma tillbaka till ett glas vin då o då. Om det är möjligt. Annars avstå helt

@gittan64 Då tycker jag du ska prata med någon beroendemottagning eller beroendeakuten. Jag vet inte var du bor men tex i Stockholm kan du få hjälp med alkoholbryt på beroeneakuten. Då får man läkemedel som dämpar abstinens och håller koll på att man inte får delirium plus att det pumpar dig full med B-vitamin.

Har du nån strategi? Om du ska trappa ner.. hur ska du lyckas och hur länge tänker du vara nykter?
🩵

@gittan64 Det låter som en bra början, det finns inget rätt eller fel men första steget är taget. Bra! Ta det lugnt och andas. Du behöver inte ta några livsavgörande beslut här och nu. Men efterhand kommer du att komma underfund med vad du måste göra för att må bra. Vi är alla här av liknande anledningar men vi hjälps åt.
Var rädd om dig! 🌷

@gittan64 Det är bra att du hittat hit. Här finns människor som alla har mer eller mindre problem med alkoholen. Jag själv har varit här länge och varit aktiv av och till. Du är varmt välkommen och fråga gärna någon om råd. Ha en fin lördag🙂

@gittan64 Jag är ny här sedan några veckor och känner verkligen stöd. För drygt ett år sedan la jag korten på bordet och pratade med min husläkare. Äteren medicin mot suget och det har hjälpt mig att minska mängden, tyvärr inte tillräckligt.
Det är ju så att man inte precis pratar med vem som helst om det här. Så skönt att få möta förståelse och goda råd utan att skämmas. Detta att sluta helt känns fortfarande inte riktigt bra. Men just nu spelar det ingen roll. Just nu behöver min kropp vila och idag är min sjätte helvita dag. Dag två och tre var hemska, vaknade genomsvettig. Råden att dricka bubbelvatten, att vänta 20 minuter när suget kommer så försvinner det och för min del förklara för min man ( som dricker ytterst måttligt och inte ser att jag har problem) att nu är det så här jag tänker göra ett bra tag framöver, kommer att hjälpa mig. F ö har jag inte tagit insomningstabletter den senaste veckan … Jag tror du kommer att klara det bra!

@gittan64 Jag följde Alkoholprogrammet och bestämde mig för att vara nykter tre månader. Det rekommenderas för att hjärnan och belöningssystemet ska hinna återställa sig. Alltså även om man siktar på måttlighet. Det är också så att suget återkommer när man dricker och det är mycket svårare att göra så.
Jag läste även några böcker som hjälpte mig förstå hur hjärnan fungerar ihop med alkohol. Det gjorde det lättare för mig att förstå vad som var mina tankar och vad som triggades av beroendet. Det var Tänka klart av Annie Grace och Skål tamejfan, den sista var mer igenkänning och rätt rolig.
Efter tre månader bestämde jag mig för att vara nykter tre månader till, helt enkelt för att jag mådde så mycket bättre. Nu har det gått 14 månader och jag mår jättebra, ser ingen anledning att dricka längre.
För mig var det viktigt i början att ha en plan, varje dag, varje vecka. Att förbereda mig inför en fest eller middag, aldrig överrumplas, (Numera är det aldrig ngt problem...)
Idag är jag glad att jag tog steget, det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare.
Lycka till och skriv och läs mycket här i trådarna. Det hjälper! :)