Hej. Min mamma 64 år har haft problem med sitt drickande under många år och jag och mina syskon upplever att det har blivit värre efter hennes magoperation (gastric bypass). Vi har försökt lyfta det med henne i flera år. Men det har övergått till att hon har smygdruckit nä vi är på besök eller att hon dragit sig undan mer och mer få sociala sammanhang inom familjen. Till att hon knappt är närvarande alls i dagd läget.
Hon går i pension om några veckor och då känner vi en oro i hur hennes drickande kommer eskalera då hon inte har "en tid att passa".
Som det ser ut just nu så dricker hon alla dagar i veckan och kommer inte ihåg samtal vi haft. Om man försöker ringa tidigt under dagtid så kommer hon heller inte ihåg dessa samtal.
Hon har en eskalersnde alkoholdemens och jag vet inte hur jag kan försöka konfrontera min oro för henne eller hur jag ska ta upp att jag vill att hon söker hjälp innan det är "för sent".

Någon tanke?

Det är tyvärr vanligt att dom med gastric bypass får alkoholproblem.
Tror inte på hota och be om det gått så långt! Möjligtvis en soc anmälan man kan göra det anonymt

Skickar styrka

Ville bara säga att jag har en mamma i väldigt lik situation och man kan hjälpa men det finns också gränser man själv måste ha. Jag har pratat med en psykolog i ett halvår nu som hjälpt mig att fokusera på att inte ta på sig ansvaret för dem själv. Du kan t.ex. skicka telefonnummer till beroendemottagning eller hemsidor där hon kan söka hjälp, men hon måste själv vilja ändra sig. Det är så himla lätt att säga såklart, men försök verkligen att sätta en medveten gräns i hur mycket ansvar du ska ta. Orosanmälan kanske är det sista steget du kan göra till exempel.

Om det hjälper att veta så lyckades jag övertala min mamma att själv ringa soc här om dagen. Det kanske kan vara något!