Jag var aldrig särskilt intresserad av alkohol. Emellanåt drack jag, men ibland kunde det gå månader utan att jag drack något för att jag helt enkelt inte var sugen. Jag brukade skämta om att jag inte hade kunnat bli alkoholist om jag då hade försökt.

Men så gjorde jag en gastric bypass-operation 2021. Sedan dess har alkohol känts fantastiskt. Jag blev berusad på en mindre mängd men drack ändå mer. På årskontrollen 2022 uttryckte jag oro över mitt drickande. De kollade peth och det var 0,06. Ett år senare bad jag dem kolla peth igen och det var 0,05. Jag tolkade det som att jag kunde fortsätta mitt drickande.

Men något har inte känts rätt. Jag har inte alkohol hemma eftersom jag vet att det ofta leder till att man dricker mer än vad man tänkt sig. I stället går jag till en pub. Jag dricker vanligtvis tre glas och efter min operation blir jag berusad på det. Detta gör jag cirka två gånger i veckan men jag längtar ofta efter det och önskar att jag kunde göra det oftare.

Nu har jag gått igenom en separation och mår dåligt. Jag har druckit 4-5 glas i stället för de vanliga 3. Det har lett till minnesluckor och att jag är bakis dagen efter.

Jag tycker inte om vad alkoholen gör med mig, hur bra den får mig att må och hur jag längtar efter den. Nu har jag bestämt mig för att sluta helt innan det blir värre. Jag vet inte hur svårt detta kommer att bli men jag hoppas att jag klarar det på egen hand.

@Lora Tack för studien! Jag känner till denna forskning och det pratas en hel del om det i Sverige också. Det tas upp på möten inför operationen för att man som patient ska vara införstådd med risken och dricka med försiktighet.

Men jag trodde ALDRIG att det skulle drabba mig eftersom jag inte hade några som helst tendenser till alkoholproblem.

@Cynthia Jag är också gbp-opererad och har sedan dess fått problem med alkoholen. Har alltid varit lite gladare i att dricka än många i min omgivning men efter operationen har det börjat spåra ur med smygdrickande etc. Så nu har jag bestämt mig för 100 nyktra dagar till en början, sen får vi se. Dag 4 idag och det känns bra.

Hur går det för dig?

@Arvedelen Så trevligt att träffa på andra GBP-opererade här (även om det självklart är tråkigt att du har fått problem med alkoholen). När opererades du? Och när började du få problem?

Jag tycker att det är så svårt att bedöma vad som är en rimlig alkoholkonsumtion efter GBP. Jag har läst vad andra skriver i det här forumet och jämfört med dem dricker jag ju väldigt lite, men alkoholen tas upp helt annorlunda och jag blir berusad av att dricka väldigt lite sedan operationen.

Hela min inställning till alkohol har förändrats. Tidigare kunde jag njuta av ett glas vin. Nu kan jag dricka ett glas vin och det enda jag känner är att jag vill ha ett till, och sedan ett till. Jag vill bli berusad. Så även om jag varit hyfsat bra på att hålla nere konsumtionen är det tydligt att jag har problem.

För mig är det också dag 4. Det går bra! Jag har en vecka med mycket inbokat på kvällarna och tänker att det är bra i sammanhanget för då sitter jag inte hemma och tänker att det vore gott med ett glas vin.

@Cynthia Jag opererades för två år sen och alkoholen började spåra ur för ungefär ett år sen. Jag har också blivit av med ”stopp-knappen” känns de som, blir helt fixerad efter första glaset och vill genast ha ett till. I början blev jag också berusad på en mindre mängd men min tolerans har ökat allt eftersom, inte bra. Jag har sökt hjälp hos vården men det har inte riktigt hjälpt, eller de har ju inga magiska trick… man måste göra jobbet själv. Har testat Naltrexon och Campral med varierande resultat så jag har skippat medicinerna nu.

Vad tufft att gå igenom en separation ovanpå allt, men förhoppningsvis känns det ändå som ett bra beslut?

@Arvedelen Jag opererades för tre år sedan. Gjorde sedan som kliniken rekommenderade och väntade tre månader med att dricka, men när jag väl gjorde det blev det väldigt fort att jag började dricka mer än tidigare. Effekten som jag kände av alkoholen var helt fantastisk.

Det är exakt den där stoppknappen som har försvunnit för mig. Jag känner också att min tolerans har ökat. Får jag fråga hur mycket du brukar dricka? Och hur många glas kan du dricka innan du börjar bli berusad?

Tråkigt att det inte har hjälpt med vården. Men det är ju så, jobbet behöver man göra själv. Väldigt bra att du har bestämt dig för 100 nyktra dagar. Är det första gången du försöker dig på en nykter period?

Det blev ändå väldigt bra med separationen. Vi har pratat om det och är överens.

Hur går det för dig?

Nu senaste månaderna har jag kunnat dricka en flaska vin, eller något mer, flera kvällar i veckan. Stannat och tagit två glas vin mellan jobbet och hemmet (i smyg). Köpt hem en flaska vin att dela med maken och fyllt på mitt eget glas i hemlighet från en undangömd flaska i jobbryggsäcken. Helt sjukt när man sätter ord på det. Det har inte ”hänt” nåt men att barnen sett sin mamma påverkad så ofta känns otroligt jobbigt. Ångest.
Har hållt upp i perioder förut. Senaste gången var 4 veckor inför operationen, det upplevde jag inte alls som något svårt. Stor skillnad mot nu.

@Arvedelen Något som jag tror har hjälpt mig är att jag bestämt mig för att inte köpa hem alkohol. Jag går ner på närmaste pub när jag vill dricka. Det har nog hållit nere konsumtionen men det har blivit för mycket ändå. Jag har lyckats ganska bra med att hålla mig till att dricka två kvällar i veckan enbart. Det kräver så oerhört mycket självdisciplin att hålla det på den här nivån och jag är trött på det. Det är inte meningen att det ska vara såhär.

Det är bra att du tar tag i det här innan det har "hänt" något. Ju längre det går desto svårare blir det ju att sluta. Har du några strategier för att inte dricka? Typ stödgrupper, annat som du sysselsätter dig med?

Jag berättade för en nära vän till mig igår. Hon har varit alkoholberoende och nykter sedan tio år tillbaka så hon förstår allvaret. Hon sa att om jag känner för att dricka kan jag kontakta henne så berättar hon en historia om något hemskt som hände när hon drack. Tydligen har hon många sådana historier.

@Cynthia Jo, jag tänkte..., hjälper det dig om jag säger att du är duktig enligt min bok, om du bara går ner till lokala puben nån gång i veckan - för inte dricker du mycket då, kan jag tänka, dyrt som det är. Steady as it goes, för nu skulle jag säga, och sedan kan du ta nästa steg. Du har inget alko hemma, och du dricker alltså inte där i hemlighet - det är väl toppen.

Hej @Cynthia! Att göra en förändring kan för många handla om att hitta en balans mellan acceptans (inte slå så hårt på sig själv) och en drivkraft framåt.

Du har ett tydligt mål framför dig: du vill bli alkoholfri, bli av med tankarna som kretsar kring alkohol, inte behöva ha den otroliga självdisciplinen som du behövt. Som både du och @Arvedelen är inne på, kan det vara extra knepigt med kontrollerat drickande när man gått igenom en Gastric bypass operation. Fint att ni hittar stöd här! Spännande att följa eran resa mot alkoholfrihet!

@Nell Tack! Jag gillar det här forumet. När jag känner för att dricka går jag in här och läser och blir påmind om varför jag vill avstå. Det finns så många här som berättar väldigt öppet om sina erfarenheter och det hjälper.

Jag börjar mer och mer landa i att operationen förstört min förmåga att ha en sund relation till alkohol. Hur lite jag än dricker har själva inställningen till alkohol blivit förändrad i grunden. Intressant, egentligen, hur en magoperation kan förändra det här.

@Cynthia Jag hänger med i tråden. Även jag har gjort en GB och har precis haft 2 års kontrollen och konstaterar att jag dricker för mycket. Även jag separerade efter årsskiftet och drack mer efter den.

@Anabanana Hej! Så fint att du har hittat till den här tråden. Det är verkligen tråkigt att du dricker för mycket. GBP kan verkligen ställa till det med alkoholen.

Jag har varit nykter i 19 dagar nu. Har haft ett par jobbiga kvällar men på det stora hela har det gått bra.