Hej! Jag har en 60-årig mamma som är alkoholist. Jag visste inte hur illa det var förens ca 6 månader sedan då jag hittade henne på golvet hemma och fick ringa ambulans. Sedan dess har det kommit fram hur illa det är och hon började gå hos AA och fick antabus. Inget av det har direkt hjälpt då hon är tillbaka i gamla spår igen.

Både under påsken och på valborg skulle vi ses, men hon blev full innan vi skulle ses båda gångerna. Vi försöker att vara hårda och inte träffas när hon har druckit, men på valborg sa hon inget utan vi dök upp där alla syskon och märkte direkt att hon var full. Sen blir det långa samtal där hon tycker att allt är hemskt och hon har ingen och ingenting (känns extra "kul" att höra när man sitter där och stöttar). Sedan dess har jag fått henne att ringa SOC för att få hjälp igen, eftersom hon berättat att hon kan dricka på antabus också.

Jag undrar egentligen bara om det finns fler här med liknande erfarenheter så det kan kännas mindre ensamt. Jag har pratat med en psykolog i ett halvår som jag pratat mycket med om att inte ta på sig ansvaret, utan man måste dra en gräns i hur mycket hjälp man kan ge. T.ex. skicka telefonnummer eller länkar. Allt för att man själv inte ska gå sönder i detta.

Finns det fler där ute med en förälder i liknande situation? Utbyter gärna stöd och tankar.

Hej Spiritbox!
Och välkommen till Alkoholhjälpen! Vilken skrämmande upplevelse du var med om, att hitta din mamma på golvet på det sättet. Det kan väcka många känslor samtidigt. Sen dess har din mamma fått en del hjälp, även om den verkar vara otillräcklig än så länge.

Vad fint att även du har fått hjälp och att ni riktar in er på att inte ta på sig för mycket ansvar. I slutändan ligger beslutet hos din mamma, hur smärtsamt det än kan vara. För din egen del har du hittat ett sätt att bara träffa din mamma när hon är nykter, vilket är klokt! Ett möjligt sätt att ta det här ett steg vidare är att också lämna situationen när du har kontakt med din mamma och det visar sig att hon har druckit. Vad tänker du om det? Det låter som att det blev en väldigt jobbig situation för dig där på Valborg.

Du är inte ensam, det finns många som är i en liknande situation som du, antingen med en förälder eller en annan anhörig som har alkoholproblem. Och så finns det en del saker man kan prova. Vi har samlat en del tips och tankar i Anhörigstödet, vårt självhjälpsprogram för anhöriga (Du hittar det under "Tips - Anhörigstöd" här på sidan).

Varma hälsningar,
Nell, Alkoholhjälpen

Läs i trådarna här! Är man alkoholist så ser förnekandet ofta lika ut oavsett om det är man eller kvinna.
Jag lider av att försöka komma bort från mitt ex och då var vi "bara" särbo. Tänker att mamma är värre, men att man oavsett måste lyssna till sig själv vad man orkar.