Hej! Jag har några funderingar kring Peth-test. Är det verkligen så att det går ner på 0 efter en månad? Har läst att rådgivare på forumet sagt att testet mäter ca 30 dagar. Stämmer det? Om ingångsvärdet är skyhögt. Blir det ändå 0 efter 30 dagar? Tänkt ett drickande som varat alla veckans dagar och där intaget varit minst 8 starköl per dag.

Blir verkligen testet 0 efter en dryg månad då? Hur mycket spelar ingångsvärdet man har in? Förstår att det är individuellt, men hur högt kan ett peth-test visa efter 4 veckor utan alkohol? Kan det fortfarande visa att man dricker mer än normalt, fast det gått så pass lång tid?

Vore tacksam för svar.

Hej @Dalmas!
Och välkommen till Alkoholhjälpen! Det kommer då och då upp frågor om PEth och vi försöker gärna ge så bra svar vi kan.

PEth mäter en restprodukt av alkohol som lämnar kroppen relativt långsamt. När testet tas under tiden som man fortfarande dricker alkohol ger det en fingervisning på hur mycket alkohol man dricker regelbundet, precis som du är inne på. När man slutat dricka eller tagit vit period, påverkas värdet till stor del av när man senast drack alkohol. Halveringstiden, dvs tiden som det tar för hälften av ämnet att lämna kroppen, är för de flesta personer 4-6 dygn (men i vissa fall upp till 10 dygn). Därför tar det oftast en månad, men i vissa enskilda fall lite drygt en månad som värdet fortfarande syns i blodet. Efter den tiden blir värdet närmare noll, oavsett hur mycket man har druckit innan.

Vad är det som gör att du undrar? Är det något som du känner dig orolig för när det gäller provet?

Varma hälsningar,
Nell, Alkoholhjälpen

Är det normalt att efter 26 dagar utan alkoholintag fortfarande ha 0.24 i Peth-värde? Hur individuellt är provet? Beror mycket på hur den egna kroppen bryter ner alkoholen eller visar testet ungefär lika för alla? Skulle en annan person kunnat få ett lägre resultat under samma förutsättningar?

Hej igen @Dalmas!
Det finns individuella skillnader, så det blir alltid mest rättvist att jämföra olika prov som har tagits på samma person. Om man jämför provet med det provet som togs i början av den vita perioden borde man kunna se en stor skillnad. Tyvärr kan vi inte vara mer specifika i våra svar än så. Kanske du kan få bättre svar av den läkaren som beställde provet.

Gäller provet dig själv eller någon i din närhet?