@Flarran En av de viktigaste funktionerna på detta forum och att starta sin egna tråd är att kunna skriva av sig om det som pågår i ens tankar och känslor. En slags dagbok och en slags egenterapi. Vissa frågar om råd, önskar stöd, andra inte. Jag var flitig att skriva i min egna tråd det första året och sedan skriver jag mer sällan i den, mest när jag har haft tankar och reflektioner som jag vill sätta på pränt. Det är inte alltid som någon svarar, men för mig har det haft betydelse att få skriva av mig. Nu skriver jag mest i andras trådar, när jag känner att jag kanske kan vara ett stöd eller komma med igenkänning. Jag läser ofta inlägg under senaste kommentarerna utan att kommentera. Som tex din tråd läser jag, men kommenterar inte alltid. Det är intressant att få ta del av dina tankar och följa din nykterhetsresa. Sen kan man behöva ta en paus om det känns så och återkomma längre fram.

Sköt om dig!❤️

Har hunnit fundera lite idag kring skrivande i detta forum och dess betydelse som det har haft för mig att kunna vara alkoholfri så pass länge som jag faktiskt har varit. Kan ärligt säga att det finns en del stunder som det är detta forum som har hållit mig ifrån att ge upp och bara åka iväg och köpa öl, vin eller starkare grejer. Har inte velat svika mina forumkompisar och göra som jag oftast gjort i en himla massa år och bara ta till flaskan när det känts psykiskt svårt.

Tittade nyss på mitt första inlägg i min tråd där jag skrev att jag trodde att detta inlägg skulle bli det första och sista då jag egentligen alls inte är mycket för att skriva i forum som jag har gjort i nu åtta månader och en vecka drygt. Kan säga att jag inte alls är fri från tankar på att dricka alkohol av och till men vet ju dess risker och att jag snart säkert kulle vara tillbaka på ruta ett så att säga.

För det är väl bara en vecka sen jag faktiskt stoppade på mig tusen kronor i sedlar och tänkte att det kunde vara bra att ha lite stålar med sig i fall jag kom i närheten av ett rätt så nyöppnat systembolag en bit bort som jag inte besökt tidigare. Men det som fick mig att avhålla mig från att åka iväg och köpa alkohol trots att tanken fanns, var att jag främst inte ville vara en usel lögnare och svika min skapare som jag lovat att vara nykter bara jag fick vara kroppsligt frisk till sista andetaget.

Har kroppsligt sett mått bra mycket bättre dessa drygt åtta månader än på faktiskt många år. Men psykiskt sett har jag inte mått bättre, mest känt mig allmänt tom och omotiverad att till och med göra musik som är det jag normalt har som min passion och grej som ger mig avkoppling och får mig att känna något som åtminstone vissa stunder kan liknas vid det som kanske kommer allra närmast ordet glädje stundtals då musiken nästan skapar sig själv när inspirationen är som starkast.

När jag igår var på loppis så köpte jag ett väl i princip gammalt leksakskeyboard med ett fåtal ljud och några enkla färdiga grundkomp. När jag hade klinkat lite på dess tangenter så infann sig plötsligt skaparglädje igen vilket kändes som ett löfte om att det går att ha kul utan alkohol och att mina inbyggda musiktroll, positivt sagt, så att säga inte har lämnat mig. Var faktiskt barnsligt glad och väl en aning nostalgisk över att enkla toner från förr och rytmer från ett keyboard för knapp hundra spänn kunde ge mig så pass mycket glädje och harmoni utan att behöva vara det minsta berusad.

Musik är för mig nästan som en drog som då inte ger oönskade biverkningar. Nu när jag inte har kostnader för att ständigt som förr om åren handla dyr alkohol så kan jag om jag så vill ju faktiskt köpa mig lite mer högkvalitativa musikprylar vilket jag framöver nog även kommer att göra då min musikdator sjungit på sista versen i en himla massa år. Så ska försöka att hålla fast vid nykterhet och vara alkoholfri fast det ibland är en kamp att stå emot känslan till att bara skita i alltihop och supa skallen av sig. Det är inte lätt att ha problem med det psykiska.

För när det gäller ångest av olika slag, nedstämdhet och energibrist så har den då inte försvunnit av att jag blev nykter. Den är lika stark för det mesta som den alltid har varit. Men nu på sommaren med ljusare dagar så känns det ju lite lättare. Men hur det blir med det psykiska måendet när den mörka och regniga gråa hösttiden är tillbaka om nån månad är väl något man får tampas med då. Har märkt att nykterheten och skrivandet dock har skingrat mycket av de ständigt malande mörka tankar jag haft inom mig i en himla massa år. Det är inte fullt lika mörka tankar jämt och ständigt.

Så visst är det bra att skriva av sig i måttliga doser här på forumet. Men känner att jag kanske varit allt för flitig då det tagit rätt mycket energi som kunnat användas till annat som att att skapa musik. Det är väl därför som jag i morse kände att det är dags att pausa mitt skrivande eller att åtminstone starkt ransonera detta liksom. Kommer så klart att gå in och läsa här som tidigare och kanske även skriva något ord i min tråd om andan faller på, men kanske inte lika frekvent som tidigare. Ska nu snickra vidare på en låt i min gamla musikdator och ta mig en slurk läsk tror jag. Förresten, kul att ni tittade in idag @Carisie, @Andrahalvlek, @vår2022.

Ha det gott!

Visst är forumet bra, skiva om sina funderingar och vad man känner och hur man mår. Det blir lite som terapi för en själv. Sen att kunna gå in o lösa vad andra skriver om. Jag orkar inte själv skriva varje dag men är inne o läser varje dag. Härligt att du börjar känna lust till att skapa musik.

@Flarran Att sluta dricka är nummer ett. Allra viktigast. Att inte börja dricka igen är nummer två. Näst viktigast. Därefter följer tre, fyra, fem, sex, sju…. Den nyktra resan har så många kapitel. Väldigt många byter jobb, skiljer sig, flyttar osv. När man börjar lyssna inåt - tar reda på vad man verkligen vill och står för, så sker förändring. Och den processen mår bra av att man skriver av sig och får feedback. När man skriver tvingas man sätta ord på vad man tänker och känner. Orden lägger pusslet, och ofta får man aha-upplevelser bara av att skriva.

Om du vill kan du börja en helt ny tråd under ”Det vidare livet”. Eller be admin flytta den här tråden dit. Där hänger vi ”gamlingar”. Aktiviteten är inte lika hög där, men forumet finns alltid som ett skönt kompisgäng. Här vet man att alla vill en väl, och vi hjälper varandra framåt.

Kram 🐘

Godmorgon @flarran
Jag vill med emfas instämma i det @andrahalvlek skriver. Man kan ha sina ups and downs- ibland skriver man för sig själv, ibland i dialog med andra. Men forumet är för oss som inte har annat stöd i tex beroendevård eller sjukvård- något som jag tror - och vet för egen del- är viktigt.
Jag tänkte just härom dagen att du kan flytta över till oss gamlingar nu- kanske ett litet steg för mänskligheten men ett sorts statement?
Du har kommit en lång lång väg @flarran, vi är många som håller hårt på dig, vi vill att det ska gå bra, stöttar och hejar på. Men jobbet, och inte ta första glaset- det gör vi bara själva.
4,5 år har jag varit nykter nästa vecka. Forumet är för mig- fortfarande en plats för att utbyta tankar och känslor, peppa varandra och få stöd i livets skeden.
Häng kvar 💕

Måndag och ny månad är det. Tänk redan juli och sommaren är i full gång utanför mitt köksfönster. Har sovit ovanligt bra efter att ha pysslat med att komponera lite musik som för ovanlighetens skull var lite mer gladlynt och därför hamnade på ett annat musikställe än vad man berättat om här. Tyngre, elektroniska ofta ambienta grejer har ju blivit lite av en nykter musikterapi för mig när det är lite mörkare i sinnet än vad det är ljust liksom.

Sitter och mornar till så här den första dagen i en ny månad och allt. Tänk nog är det bra att vakna nykter i alla fall. För annars så hade man ju varit tvungen att starta om maskineriet igen genom att korka upp en ny flaska med nån alkohol som man gjorde nästan vareviga dag inte minst förra året vid den här tiden. Nog är det nästan en berusande känsla av frihet att slippa ett sånt tvångsbeteende.

Har fyllt mitt favoritglas med gott kallt vatten och funderar nu på vad man ska hitta på för skoj att pyssla med idag alltså. Får nog börja med att dra upp persiennerna här i köket och få mig en nypa med frisk luft. Tänk, över 35 grader varmt i solskenet är det nu. Det får nog först bli ett besök på min balkong i skuggan tillsamman med ett glas läsk, eller kanske en glass känns det.

Sedan jag slutade att köpa en massa onyttig alkohol så har jag ju skåpet fullt med en massa godsaker av allehanda slag. Kommer även idag att alkoholfritt köra vidare på inslagen väg, då det känns vettigast liksom. Förresten, @Ros, @Se klart, @Andrahalvlek det är alltid kul när ni tittar in en sväng här och skriver nåt trevligt och tänkvärt.

Ha en fin dag!

Har nu suttit på min balkong och gjort som jag tänkte och drack lite god alkoholfri läsk av typen med lite ciderkaraktär med äppelsmak. Sedan fick det faktiskt bli en glasstrut. När jag satt där på min balkong i den ljumma sommarvinden och solen sakta närmade sig min uteplats. Då kände jag mig nästan som när man var liten och hade fått en glass och en läsk.

Något som var rätt sällsynt förekommande. Men något som kunde hända när vi i familjen hade åkt till en närbelägen badplats som väl inte var av det mest natursköna slaget men som farsan brukade säga var bra då det fanns goda parkeringsmöjligheter för bilburet folk. Sommartid när det var mest folk där om kanske lördagar så kunde det en högsommardag se ut som en strand i något avlägset turistmål med tusentals soldyrkare på filtar i solen.

Skulle man ta sig en simtur fick man stångas med en massa folk som hoppade och plaskade runt omkring en och skrek en i öronen och slängde badbollar omkring sig. Var väl även som liten grabb en aning behäftad med social ångest kan jag säga. Brukade fråga farsan om vi inte kunde åka till nåt annat ställe för att ta vår nästan varje dag obligatoriska simtur. Men innan man var tio år så var det bara en enda plats som gällde, men minns ett par gånger när vi åkte till en idag igenvuxen liten tjärn och hade picknick där för oss själva vilket inte var dumt.

Det är många minnen som kan komma till en när man som nykter sitter och funderar på sin balkong en solig julidag som denna. Sitter nu här i mitt kök och lyssnar på lite svängig instrumental musik och har det nästan oförskämt bra. Börjar väl kanske bli lite mer förnöjsam som helt alkoholfri. Det är då allt som de visa säger att det händer mycket i hjärnan med tiden om den får vara i fred och inte ständigt bara förgiftas med nervgiftet alkohol.

Ha en fortsatt fin dag!

Har tagit det medvetet lugnt idag och tillåtit mig att bara vara, och inte jaga efter något alls fast det har känts som att man inte bara kan sitta inne och häcka och göra ingenting när det är en solig dag som det har varit idag. Bestämde mig för att äta en fiskgratäng och ta god burksallad till samt ett glas mjölk vilket väl gjorde mig en aning trött och slö så att jag när jag bara tänkte vila mig en liten stund för att hämta krafter och vila mig på eftermiddagen då somnade till i några timmar. Borde väl ha dåligt samvete över det och känna att jag borde vara mer strukturerad och följa klockan för optimala förutsättningar för ett bra sömnmönster.

Men när jag nu sitter här vid min dator igen och dricker ett stort glas vatten så tänker jag att det nog var meningen att jag skulle vila mig efter lördagens rejäla ansträngning då jag fotvandrade närmare en halvmil efter att ha cyklat rätt så raskt över en mil i gassande sommarsol. För nu så känns det att man nog har lite allmän, kanske inte träningsvärk i benen direkt, men visst är man väl lite mör och behövde säkert vilan. När jag drack en massa alkohol som knappt till sist ens gjorde mig påtagligt berusad så kände jag väl inte efter på samma sätt utan kunde då liksom fast inget vettigt blev gjort hålla igång dygnet runt utan att varken äta eller sova.

Det är inte konstigt att kroppen till sist började konstra av väl fysisk utmattning. Kan tänka mig att kroppen trots drygt åtta månaders alkoholfrihet har mycket att ta igen för att kunna bygga upp sig. Har funderat över varför jag inte går ned något i vikt utan snarare har gått upp ett par kilo sedan i höstas då jag halkade in på den nyktra banan. För jag äter faktiskt inga större mängder mat mot vad jag gjort tidigare. Men kroppen kunde väl när jag var missbrukare av alkohol inte tillgodogöra sig näring på ett bra sätt kan jag tänka. Det är synd att jag ska ha så himla svårt för att komma igång med vettiga rutiner för ätande och sovande. Men jag tänker då på det hela och håller i alla fall fast vid alkoholfrihet vilket är den enda rutin som jag följer oavsett hur jag mår rent psykiskt.

Ha en fin kväll!

Har nu läst lite mer på detta eminenta forum i flera olika kategorier och tänkt på det här som ofta återkommer i inlägg om att livet som nykter kan bli lika bra som det var innan ett missbruk. För min del som väl inte hade mycket till liv tidigare som nykter. Så är det nog bra mycket mer hjälpsamt att tänka lite längre och mer positivt än att bara se tillbaka för att hålla den dagliga motivationen till en fortsatt nykterhet uppe. Jag tänker nu faktiskt mer som så att det mesta är möjligt bara man är helt nykter och inte förgiftar sin kropp med alkohol. Tar man bara vara på sina unika talanger och gör det mesta och bästa man kan efter sina egna unika förutsättningar, så kan nog livet som alkoholfri bli bra mycket bättre än den bästa tidigare dag man kan minnas är i stunden känslan.

Ha det gott!

Ja, verkligen. Har funderat en del kring vad skillnaden är förutom alla negativa konsekvenser man nås av genom att dricka? Vad är egentligen skillnaden? Har lite sådär krasst landat i alkoholens effekter. Man slappnar av och har sedan enklare att ta ut svängarna (social & kul). Sedan att man följer samhällsnormen och inte sticker ut. Enklare så ju.
Alternativet skulle då vara att man lär sig hantera sig själv, jobbar på att våga mer och sedan inser att samhällsnormer är rätt galen kring alkohol.

Träna på att våga gå sin egen väg utan att lägga någon värdering kring hur andra gör är då en del. Våga jobba på hur man skapar långsiktiga och genuina relationer där man deltar som alla andra oavsett om andra dricker eller ej vid olika tillställningar är ytterligare en. Gör man det har man ju eliminerat alla delar och då återstår enbart det goda med att inte dricka så som fysisk & psykisk hälsa.

@Flarran För min del har livet blivit ännu bättre än det var innan, även som nykter. Det beror på att min kontakt med mig själv har fördjupats och att jag förstår mig själv bättre nu. Tänker att livet är en process som hela tiden utvecklas i det man är i. Även ålder och mer livserfarenheter spelar in. Jag känner mig själv och mina behov bättre, bättre självkänsla, kan vara mig själv och kan stå upp för mig själv. Skammen över massor av saker finns inte längre. För min del har jag sökt och sökt pusselbitar som fattas, mig själv, under tiden som livet pågått och med mitt totala alkoholstopp har det varit lättare att se klart och djupare. Jag förstår vad som fattas och har kunnat reparera och förhålla mig till mig själv. Så livet är en process som hela tiden pågår och idag som nykter tar jag emot livet och lever i samklang med det, både i medgång och motgång. Då blir det meningsfullt och värdefullt.

Ha en fin dag!🌞

God morgon! Har inte sovit nåt vidare i natt, för jag fick faktiskt lite inspiration till att göra lugn instrumental musik på min dator och ville då passa på. För om man inte ibland spontant tillåter sig att göra sånt som man i stunden gillar så länge det inte är helt tokigt så blir då tillvaron onödigt trist. Har alltså inte fått till några vettiga rutiner på sovandet än, men det kommer nog det med.

För vem kunde tro den här tiden förra året att man idag skulle sitta nykter vid köksbordet och vara nöjd med att dricka helt vanligt kallt vatten. Nog är det en intressant resa som man gör när man börjar tänka med ett nyktert sinne. Har läst lite kloka ord här på forumet nu på morgonen och kör alltså alkoholfritt vidare även denna dag vilket känns som det bästa hur som helst. Det var trevligt att ni tittade in här och delade med er av lite tänkvärda ord @Lora och @vår2022, sånt uppskattas.

Ha det gott!

@Flarran God middag ☀️🌈 Hoppas du har en skön dag och kan låta spontaniteten råda. Jag tänkte på dig när vi var ute i skogen och plockade svamp. Då kom vi fram till en tjärn (den var då jag tänkte på vad du skrev om badplatser) som var helt mörk och stilla. Det var så varmt i skogen att vi kastade av oss paltorna och spontadbadade i det mörka mystiska vattnet. Trots att jag är en tant, dessutom en tant som djuphavsdyker flera ggr om åren sen för alltid, så får jag alltid en mild panikkänsla när jag simmar i en tjärn. Att jag ska dras ner under ytan av "nåt". Att jag ska fastna i nån växt och inte komma upp. Att jag ska se nåt skrämmande när jag tittar under vattnet. Men jag kan ändå inte låta bli - älskar att bada.

För övrigt var det en väldigt god jaktlycka i svampskogen - vi kom hem med fulla korgar gul kantarell. Enligt rutinen blev det en macka med smörstekt kantarell under rensningsprocessen - med iskallt kranvatten för min del - ölen skippade jag - det fick de andra ta.

Hoppas du får en skön dag
🩵

Hejsan! @Carisie, Det har faktiskt varit en bra dag i sin enkelhet. Fick sova några timmar extra på eftermiddagen och en del tankar tog form så sakteliga i lite mer tydliga konturer. Det behövdes nog lite vila en stund efter att jag komponerat ny elektronisk musik i natt. Kunde inte få grepp om en vettig titel på mitt musikverk, men var i känslan inne på att man väl ofta driver fritt som ett moln på himlen.

Det låter som att du har haft en fin dag när du badade i en tjärn här om dagen med de dina som du skrev om. Nog finns det mycket att vara tacksam för när man kan ta in saker och ting med ett mer nyktert och alkoholfritt sinne. Bara att få tag i goda kantareller i skogen kan kännas som att vinna högvinsten liksom. Stekta kantareller det är gott det.

Bra gjort att du skippade ölen också, för sånt leder ofta, åtminstone när det gäller mig inte till nåt gott så att säga, det blir lätt för mycket av den varan och vet man nu med sig att man har en svaghet för att gå loss för hårt på alkohol i vissa stunder och situationer ska man ju inte kasta sig i fara alltså.

Ha en fin kväll!

@Flarran Hej. Skönt att du fick vila lite du "natt-kompositör" synd att "eine kleine nachtmusik" är taget..annars hade det kanske varit passande?! ☺️

Badet var fantastiskt - men du får inga såna tvångstankar i mörkt vatten? Jag minns när jag nattbadade i min ljuva ungdom hur "Hajen-musiken" dök upp i huvudet. Fast jag badade i Östersjön. Pinsamt!

Ja ang ölen så har jag ju fortfarande ett mycket modest intag - skippar per automatik allt som av automatik slank ner förr. Typ. Nä men allvarligt skämtat så känns det inte långt från alkoholfritt det jag pysslar med. Funderar vidare på att stänga dörren helt.. är icke främmande för tanken 🙏🏼

Hoppas du får en skön kväll. Själv ska jag göra mat & titta på film med barnet (13) jag råkade få med mig hem från Småland.

🩵

Hej igen! @Carisie, tänker på när man badade i den där tjärnen jag talade om. Var inte speciellt rädd för att simma runt lite där. Men minns att farsan varnade mig för att simma för nära vass och näckrosor och sånt. Han var nog lite som du och oroade sig för att man kunde trassla in sig i växter. Kommer ihåg när man var där själv för några år sen innan tjärnen ifråga hade blivit igenvuxen, att man var mer rädd för att det fanns en bäverfamilj där som simmade i vattnet. Jag hade väl en gång hoppat i med ett plask och lockade väl genom detta till mig en bäver som simmade emot en. Minns vad snabbt jag simmade mot stranden då. För såna djur har rejäla tänder som man inte ville råka ut för alltså. Har haft en bra kväll, suttit lite på balkongen i kvällssolen och även ätit en halv pizza med sallad och cola till när jag tittade lite på en engelsk deckarserie. Det märktes då att man väl borde försöka att komma i säng lite tidigare än vanligt, då jag höll på att somna till i Tv-fåtöljen alltså. Det är klokt att du är sparsam med öl och sånt. För det bästa är väl om man kan vara alkoholfri.
Ha det gott kompis!

@Flarran Hahahaha... imaginärt se dig simma för ditt liv från en ilsken bäver.🦫 Skönt att du haft en bra kväll. Här är det nyktert med "barnet" efter Tortellini och nu med glass. Himmelsk röra som sannerligen är himmelsk.

Hoppas du sover gott inatt
🩵