Mitt drickande har spårat ur det senaste året, troligtvis har det att göra med flera stora förändringar i mitt liv. Jag tappade min trygghet och mig själv på vägen och hela livet känns kaos.

Jag har inget beroende eller sug efter alkohol, men tappar kontrollen 9/10 gånger. Jag är fullast, tappar omdömet, är helt känslostyrd och kan egentligen försätta mig i vilka situationer som helst. Jag mår fruktansvärt dåligt både fysiskt och psykiskt efter mina festkvällar - vilket blir i stort sett en kväll varje helg. För att överhuvudtaget orka mig vidare så måste jag ta lugnande annars tar ångesten över helt. Jag känner mig så misslyckad. Jag börjar ju inse att jag har problem och vill inte leva så här - men hur tar jag mig ur det? På torsdag/fredag mår jag oftast som vanligt igen och sen kan karusellen vara igång åter igen.

Känner någon igen sig och har något råd?

@Memmy Hej 👋🏼 Välkommen. Om du lever som du beskriver - har du, med handen på hjärtat, haft tid att reflektera över ifall det finns ett beroende? Man kan vara beroende utan att dricka varje dag. När jag läste ditt inlägg kände jag att jag var tvungen att svara eftersom det du beskriver ganska exakt sätter fingret på vad jag skrev idag i en annan del av forumet till en "forum-vän" nämligen såhär:

"Intressant att du skrev som du gjorde om att köra på helgerna och sen bara "vänta på fredagen" så man får köra igen. Min syster och jag diskuterade det där: vem vill ens dricka på fredagen igen (i tanken) när man vaknar på måndagen och går till jobbet? Tisdagen känns något bättre. Onsdag - äntligen känner jag mig normal. Torsdag - kanske blir det en nykter helg - jag måste iaf inte dricka imorgon. Fredag - jipppioliiiiiiiiiiiii 🎈 HELG! Det måste vi fira. Lördag - vaknar & känner sig lite sunkig men inget man inte kan rädda upp med en öl efter lunch. Söndag dödstrött och känner sig outvilad men rastlös eftersom hela helgen försvunnit - bäst att ta en öl på em.. överblivet vin till middag... eller öppna en ny flaska om inget finns. Måndag - repeat 🔂

Vilket skitliv! Tycker jag nu iaf 😅 Känns inte lockande inskrivande stund iaf."

Mitt råd - nu när du ändå har hittat hit - ta ett par nyktra månader. Skriv här. Läs. Gör självhjälpsprogrammet. Lär dig att förstå din dryckespersonlighet. Lyssna på "en beroendepodd". Skriv- skriv - skriv. Här finns många personer med olika erfarenhet men du måste hitta vilken väg du behöver gå för att finna hur du ska förhålla dig till alkohol framledes. Har du någon målbild? Hur ser den i så fall ut?
🩵

Vad kul att få ett svar! Det är första gången jag egentligen jag vänder mig någonstans med mina tankar kring alkohol, oftast funderar jag mest själv. Jag ska absolut kika igenom sidan och försöka ta till mig det stöd man kan få av materialet här.

Jag vågar nog säga att jag inte är beroende av alkohol så, men har en beroendepersonlighet. Sitter jag hemma själv behöver jag inte dricka för att det är helg, men så fort det är ett festligt sammanhang så trillar jag dit och kan inte säga nej. Jag har oftast trevligt och roligt tills jag blir för onykter. Jag slutar inte dricka, utan dricker och går på efterfester och kan komma hem kl.9 dagen efter. Jag beter mig som om jag vore 20 år, inte 40+ som jag egentligen är. Det finns inget omdöme kvar, jag skulle lika gärna kunna vakna upp i en annan stad flera mil bort (nu har det tack och lov inte hänt!).

Mitt mål är att kunna hitta andra aktiviteter, eller ha något att göra på helgmornar som är viktigt och som jag känner ett ansvar för att göra. Jag hatar verkligen alkohol och hur mycket det kan förstöra. Även mina relationer och min ekonomi tar stryk.

@Memmy Jag fattar precis 😂 Kunde varit jag som skrivit - tills dess att jag började dricka ensam - fast jag inte behövde - jag var 40+ då även jag. Man skulle kunna tänka sig att jag stod bakom nästa vägkrök - den du inte kommit till än. En du verkligen inte vill komma till. Men då är det ju bra att du kommit hit 🙏🏼

Intressant att du använde ordet "beroendepersonlighet". Om du inte lyssnat på Markus Enochsson än - så gör det. "En beroendepodd avsnitt 68" ❤️
Han har ett finger med i spelet i hur jag för mig nu. Skulle du vilja vara helt alkoholfri? Eftersom det är den delen av forumet du befinner dig i.

🩵

@Carisie Ska absolut kolla upp podden.

Jag fungerar mycket "allt eller inget", ser ingen poäng med att dricka en öl eller glas vin, är inte ens speciellt förtjust i smaken - jag får inte ut något av det, därför känns det lika bra att utesluta det helt och hållet.

@Memmy Hej 👋🏼 Ja där skiljer vi oss åt. Jag vill mest bara dricka sånt som är gott 😂 Däremot när jag klivit i och inte kliver ur då tar jag vad som helst bara det tystar bruset och stillar oredan inombords. Känns som en evighet sen men fortfarande för nära i tid.

Roligt! Vad tycker du om det du hört so far?
🩵