@danisa Vad bra att du blir stärkt av det jag skriver. Det känns bra om jag kan vara till något stöd för dig i detta svåra. Här är lite mer som jag läst och som kan vara bra för att stärka dig i dina känslor om vad som pågår: Vad kännetecknar psykisk misshandel?

Här följer några exempel på psykisk misshandel du bör vara extra uppmärksam på.
* Kritiserar eller förlöjligar dig
Oavsett vad du gör så är det aldrig tillräckligt bra enligt din syster. Hen kan förödmjuka och skämma ut dig offentligt. Som hon gjorde när hon skrek på dig inför alla i midsomras.
* Skämtar på din bekostnad
Din syster drar elaka skämt på din bekostnad, som du inte tycker är roliga. Hen säger sedan att du är överkänslig om du blir upprörd.
* Skyller på dig varje gång ni bråkar
Din syster kan anklaga dig och säga att det är ditt fel då du provocerar henne. Hen kan också förneka eller bagatellisera det som skedde.
* Isolerar dig från familj och vänner
Detta sker oftast smygande, för ju mer isolerad du känner dig, desto mer förlorar du perspektiv och desto mer beroende blir du av den som misshandlar dig. Tänker på det du berättade om att hon försöker splittre dig och din man.
* Manipulerar dig
Detta kallas också för ”gaslighting”, vilket innebär att din syster manipulerar dig genom att tvinga dig att ifrågasätta dina tankar och upplevelser. Till slut kan du drivas så långt att du ifrågasätter ditt eget minne och din hälsa. – Gaslighting är en kraftig manipulation som ingår i begreppet psykisk misshandel. Det handlar om att någon hela tiden försöker påvisa att du uppfattar saker fel, glömmer saker och anklagar dig för att vara till exempel aggressiv eller psykiskt instabil.
* Hotar dig
Hotar eller antyder att hen kan skada dig fysiskt, lämna dig eller få dig att lida på något annat sätt. Hon hotade med att ”tömma stugan”.
* Invaderar ditt personliga utrymme.

Läste också att – Din förövare vill inte att du lär dig om manipulation eller har kunnigt folk omkring dig som du kan fråga. Därför vill förövaren isolera dig och få dig att tvivla på allt och alla. Du ska bara lita på hens ”sanning”. Så ju mer kunskap och ju tydligare du ser allt som sker, desto svagare blir hon, liksom av att du tydligt markerar gräns och avstånd från henne och hennes grepp om dig och står på dig.

Och du, vad bra att hjärnan vaknat, det kommer att hjälpa dig genom detta och göra så att du kan hantera allt så mycket bättre med ett nyktert sinne😁. Om detta är något som plågat dig mycket i bakgrunden och genom åren så har det säkert bidragit till att du använt alkohol för att lindra och minska stress och oro.

Oj, vad mycket jag skriver men vill bidra så gott jag kan❤️

Så sitter jag här i förtältet och dricker fruktdryck ur vinglasen som jag druckit så mycket vin i. Det känns bra men lite konstigt. Undrar om det är så att man måste genom 1 år. Göra allt för första gången utan alkohol.
Väntar på tevatten, en kaka och en bit choklad.

Vaknade tidigt. Alla andra sover. Var på middag hos släktingar i går. När vi kom stod hon och blandade en drink i vinglas. Tänkte hjälp vad gör jag nu? Så var det en jättegod alkoholfri drink. Så glad jag blev. Det blev sent. Kl. 12 när jag la mig. Ändå är jag vaken nu. Pigg glad och ingen baksmälla. Trots det sitter förhandlaren där på axeln igen. JAG SKA INTE GE EFTER. Hoppas att en dag vara fri från det monstret.

@danisa God morgon! Flytta fokus på positiva tankar om hur skönt det är att vara nykter och hur bra du mår av det. Alkoholdjävulen gör lite tester då och då och blir allt svagare med tiden. Be den fara dit pepparn växer! I början kunde jag skrika högt och be den fara åt helvete! Det hjälpte😁.

Ha en fin dag!❤️

🤣🤣🤣 Vår 22. Har simmat en vända och skrikit fula ord. Ska iväg igen. Vi är på en camping ca 20 min utanför Ålesund. Vädret är obegripligt vackert och tro det eller ej. Havsvattnet är varmt. Hoppas du har det lika bra.
🥰 Kram

@danisa Ju fulare ord ju mer verkan😂. Underbart att även havsvattnet är varmt och så vackert väder. Har pysslat på i trädgården och skördat min första semestervecka, mestadels vackert väder och det har varit så rogivande och utan stress. Imorgon ska vi iväg norröver en vecka till vårt lantställe och träffa familjen. Det ligger vid en sjö och då ska jag bada varje dag!

Ha det fortsatt gott och fortsätt vråla på fan om det behövs!😂❤️

Vår22
Så härligt det låter. Nu när min kusin varit på besök har vi simmat nästan varje dag oavsett väder. Att bada i riktigt kallt vatten ger en enorm kick. Hoppas du har det riktigt bra. Så roligt det är att logga in och höra från dig. Kram😍🥰❤️

Idag var vi in i Ålesund och köpte försk fisk direkt från fiskebåtar sen var vi till systemet och vi köpte vanligt vin och 3 flaskor alkoholfritt vin. Jag valde 2 vita och en röd med stor omsorg. Det ska bli spännande att smaka det vita till fisken. Ingen alkohol som bedövar smaklökarna men ändå en festlig dryck till fisk av högsta kvalitet. 😋

@danisa Härligt att kunna köpa purfärsk fisk direkt från fiskebåt. Minns när vi var i Norge en gång och köpte helt färska räkor i en hamn och den smaken glömmer jag aldrig. Vi levde på räkor många dagar på raken😂. Hoppas det var goda viner du köpte. Jag föredrar alkoholfritt bubbel och har nog inte köpt något vin ännu. Igår kom vi fram till lantstället och jag badade flera gånger efter bastun. Det var ljuvligt! Kallt första doppet men sedan kändes det allt varmare. Blir ny bastu och bad i eftermiddag.

Ha det fortsatt gott!❤️

Vår22. Tack detsamma. Ska försöka hitta färska räkor också. Det låter riktigt gott. Så härligt med bastu. Vinet var gott. Blötte läpparna ( bokstavligt talat) med det vanliga vinet. Undrar om mina smaklökar ändrats. Det smakade beskt och jäst. Mitt hette Natureo blommigt med lite honungssmak. Riktigt gott. Kan rekommenderas.
Njut av semestern🥰

@danisa
Jag anmälde mig här för flera veckor sedan och tyckte allt gick så bra. Tyvärr drack jag igen. Nu har jag tagit proffshjälp av läkare, sjuksköterskor på en klinik här i staden. Ska gå deras motivationsprogram efter sommaren. Under tiden går jag ditt på besök plus att jag ringer alkoholhjälpen och pratar. Jag blev så besviken på mig själv och blev såklart påkommen vilket var ännu mera skam. Jag vill verkligen kämpa för jag förstår nu att jag har ett beroende som jag tidigare inte velat erkänna. Jag har ett fint stöd socialt av mina döttrar, min mor och några till. Jag måste ha proffs och har dessutom fått en medicin som minskar alkoholsuget och den hjälper. Kom hem ensam med tåget till min stad och till mitt boende UTAN att vilja gå iväg och köpa vin. Det känns skönt. Jag har dämpat ensamhet, oro och tagit till denna drog i åratal trots att jag samtidigt skött mitt jobb och mig själv. Förstår att jag bara förvärrar allt och ser fram mot varje dag där jag kan känna att jag klarat ännu en dag utan vin. Ger mig sådan skön känsla. Bara på det igen, du kommer klara det och det finns så mycket fint stöd.

Hej
Livet har så mycket att ge. Jag är full av energi och vaknar nyfiken varje dag. Lofvas bra att det finns stöd att få. Är inne här en sund varje kväll. Det ger mig kraft till en dag till.
Vi fixar det tillsammans.

@danisa Låter som att du mår bra och omfamnar livet, härligt! Det handlar så mycket om hur man vill förhålla sig till livet och ta sig an det. Nykterheten är också en förutsättning för att man ska kunna ta sig an det på ett bättre sätt med klara sinnen och en hjärna i balans. Jag kunde aldrig tro att det skulle bli en sådan skillnad för mig och mitt förhållningssätt till livet genom att leva det i nykterhet. Det är jag så tacksam för. Här är det träningspass av något slag på morgonen med efterföljande dopp i sjön, ljuvligt! Sedan blir det bastu på eftermiddagen som rensar och stärker kropp och själ.

Ha det gott!❤️

Hej igen Vår22.
Du har så rätt och ger mig så mycket stöd och styrka. Visst går det bra nu men det finns fortfarande en oro för att jag inte ska klara det i längden. Tänker mycket på att vara här och nu. Dessutom finns oron kring min syster. Nu är vi borta men när vi kommer hem är jag övertygad om att hon hör av sig. Det kommer bli ett tufft samtal. Men som du säger. Hjärnan blir klarare när man inte dricker. Just nu njuter jag av havsbad. Mina eksem är helt borta... tror det är saltvatten och vem vet, sjögräs kanske är nyttigt.
Njut av bastun.
Kram

@danisa Förstår att det kan finnas en oro och framförallt kanske gällande din syster. Tänker att om du kanske kan separera på drickandet och själva oron. Att du inte ska hantera oron genom att dricka. Hjärnan har blivit inlärd på att så fort oro kommer så ska du släcka den med alkohol, men nu behöver du hantera det på annat sätt. Du hanterar din oro så mycket bättre om du skippar alkohol, för det ger noll lösningar och ger ännu mer oro. Tänk att du absolut inte ska dricka när du ska hantera din syster för du behöver vara så klartänkt och stå upp för dig själv. Nykterheten ger styrka, mod och ärlighet. Alkoholen ger ängslan, självdestruktivitet, svaghet och feltänk.

Att vara nykter kommer att vara ditt bästa skydd och vapen. Det kommer att leda dig framåt. Jag brukar tänka att jag skulle aldrig ha klarat av olika tuffa saker i livet och min kollega om jag inte varit nykter. Det är jag så tacksam för och det är mitt bästa skydd och vapen. Det får mig också att må bra, tycka om mig själv och det ger mig styrka och mod till att stå upp för mig själv. Jag slukas inte av ångesten, även om det känns tufft och svårt. Ilskan jag kan känna ger mig kraft istället för självdestruktivitet. Jag sover på saker som triggar, lyssnar inåt på mina behov för att kunna stå på mig och oftast hittar jag ett bra sätt att hantera det på. Jag ber om tid för att tänka och agerar inte direkt.

Njut av din semester och dina havsbad. Sätt oron åt sidan ett tag och låt den inte störa dig just nu. Kram❤️