Jag vet inte vad jag ska göra.
Jag va på en tjejkväll med två av mina vänner. De skulle dricka lite alkohol för att ha lite roligt och slippa ångesten lite. Jag drack ingenting då jag inte dricker någon alkohol. En bit in på kvällen så kommer några bekanta till en av mina vänner för att umgås och dricka lite. Men här går det snett. En av mina vänner börjar dricka kopiöst mycket. Jag är van vid att mina vänner dricker så mycket att det börjar sluddra i talet, har svårt med balansen och inte är 100% medvetna om vad som hänt eller händer. Men i helgen drack hon alldeles för mycket. Vid 23 tiden på kvällen ramlar hon ihop och blir medvetslös. Jag försöker få kontakt med henne men ingenting händer. Jag ropar hennes namn och försöker göra olika ljud med händerna för att se om hon vaknar till, men det gör hon inte. Jag provar att göra smärtstimulering på henne, men ingen reaktion. Jag börjar då kontrollera hennes andning och märker att hon andas lite konstigt, väldigt tungt. Så jag lägger henne i sidoläge och kontrollerar hennes puls, den va normal. Just i stunden fick jag ingen panik utan jag bara fokuserade på hennes tillstånd och ringde till sos alarm, de skickar då ut en ambulans. Efter ett tag vaknar hon till lite och kan röra på sig, men hon svarar inte på tilltal och jag får ingen respons överhuvudtaget. Vid flera tillfällen under natten hamnar hon tillbaka i att hon inte reagerar på någon stimuli eller något. Så jag sitter och vaktar henne resten av natten för att se till att hon är okej, och om hon skulle behöva akut vård så fanns jag där och kunna larma till sos igen.
Som sagt under händelsen kunde jag trycka bort alla känslor och enbart fokusera på att hjälpa och vårda. Men när jag kom hem dagen efter och började bearbeta och tänka på vad som egentligen hände, så blir jag överväldigad av massa känslor och panik. Varje gång jag slappnar av och sluter mina ögon är jag tillbaka där igen, sittandes på golvet bredvid min vän som är medvetslös. Jag vet inte hur jag ska hantera alla känslor. Jag klandrar även mig själv för att jag inte hade mera koll på hur mycket hon drack och satte stop när jag började märka att det blev för mycket. Jag vet inte vad jag ska göra

Det låter fruktansvärt jobbigt. Jag tänker att det är två frågor här. Dels om du kan uppmärksamma henne på att hon troligen behöver hjälp, men det är också en fråga om att DU kan behöva hjälp att hantera vad du har varit med om. Dricks det alltid mycket i din vänkrets? Jag reagerar på att du skriver att det dricks tills det sluddras och tappas balans osv, för mig låter det som att det är ett väldigt gränslöst förhållande till alkohol. Är de vana vid att du får anta rollen som Florence Nightingale så att de kan fortsätta dricka? Har du berättat för sem hur det får dig att må? Jag har också haft såna tendenser i mina vänskapsrelationer, att prioritera andras välmående före mitt eget, och det är väldigt tärande både för en själv och för relationerna. Fundera på om du vill ändra på dynamiken er emellan.

@emilö Hej! Jag kan verkligen förstå hur jobbigt det måste kännas för dig efter det du varit med om. All oro och skräck som du i stunden trängde undan som sedan kommer över dig när faran är över. Helt normalt och det är bra om du får ut allt du känner, bra att du skrev här. Du ska verkligen inte klandra dig själv för det är inte ditt ansvar att se hur mycket hon dricker och att stoppa henne. Det bara hon själv som kan stoppa och ta ansvar för sitt drickande. Det verkar som hon inte kan kontrollera sitt drickande men det är ändå inte ditt ansvar. Det kan vara en bra idé att du pratar med henne om att du känner dig orolig för hennes drickande och kanske fråga hur hon själv ser på sitt drickande. Kanske avfärdar hon dig. Det är ändå inte ditt ansvar och om du börjar kontrollera henne, kan er relation bli skev. Som vänner ska man stötta varandra och hjälpa varandra, men inte kontrollera varandra. Då blir det mer en föräldrar-barn relation, du är en fin och omtänksam vän, men du är inte hennes förälder. Hoppas ni kan prata om detta på ett bra sätt och att du inte hamnar i denna situation igen. Om det blir något liknande framöver kan du ju lämna stället innan det går överstyr och sätta en gräns för vad du vill vara med om.

Sköt om dig och vad bra att du inte dricker alkohol bara för att dina vänner gör det💕