Jag vet inte om jag orkar mer, min energi sjunker och jag märker hur lite ork jag har att försöka samtidigt som hela mitt liv kretsar runt honom.
Jag och min kille har varit tillsammans strax över 2 år, jag bor med honom när jag är här (vi bor långt ifrån varandra) så jag bor här ca 1-3 månader i taget. Men det är inte problemet. Han har problem med sitt drickande, jag tror han har problem allmänt med beroende. Förut kunde han dricka då och då, som normalt. Däremot tog han droger nån gång då och då, inget jag tyckte om men bara det inte var ofta eller ett beroende. Han sa att det bara kunde ske ibland på speciella tillfällen som födelsedagsfirande med vänner osv. när jag redan fallit började det tillslut öka mer och mer, tror inte jag tänkte på det mycket då eftersom vi inte bodde ihop men något jag reflekterat över i efterhand. Med droger blev han inte galen, snarare lugn, mycket energi och kunde prata om djupa ämnen och känslor.
Tillslut blev det dagligen med droger, han gick ner i vikt, sov nästan aldrig så han såg som sjuk ut. Han började spela casino på telefonen och blev helt besatt av det. Alla pengar gick till droger och spel. Det blev alldeles för mycket och väldigt oattraktivt. Han sa att han kan sluta om han vill och jag sa att han behöver sluta för jag vill inte leva med någon som är drogberoende. Han lovade mycket om att det var sista gången, som bröts många gånger. Jag tänkte ge upp om att ha hopp att han ska sluta. Men en dag slutade han faktiskt, från en dag till en annan tog han inte droger alls mer. Inget spel heller. Jag blev väldigt glad och mycket stolt, han började se bättre ut, sov och åt normalt och gick upp. Han kände sig bättre, äntligen.
Då när han slutade med droger sa han att han skulle börja dricka mer öl igen, bara ibland för att gå upp i vikt så som han var i början när vi träffades. Tyckte det lät väldigt dumt, jag försökte istället få han förstå att öl är inget hälsosamt och att bästa sätt är att äta bättre mat och alla mål. Inte en gång eller varannan dag som han kunde göra på droger..
dessa ölen, jag avskyr dem. Varje gång jag ser en ölburk, eller hör det där ljudet när man öppnar får jag en klump i magen. Allting ökades och idag dricker han dagligen mellan 6-12 öl normalt vis. Ibland över 15 eller med starksprit också, men då är det oftast om vi är iväg. Har vi öl hemma tar han en direkt på morgonen, dock brukar han ha druckit upp allt på kvällen. Han köper alltid minst en öl när vi går in till butik, har vi glömt något och går och handlar strax efter igen så köper han igen, även fast han har. Storhandlar vi så köper han åtminstone 6-pack och hinner dricka upp 3 innan vi ens betalat och gått ut. Jobbar han så dricker han, efter jobbet sätter han sig nästan alltid på puben innan han åker hem och där vet jag inte alltid hur mycket han dricker. Sen kommer han hem, inte alltid jätteberusad men det händer många gånger. Men den här ölen är alltid i handen eller i påsen som han köpt med sig hem. Jag tycker inte alls om det, ibland är det till och med så att jag dricker, även fast jag inte gillar öl så han inte blir full. För när han blir full blir han inte rolig.. det är därför jag får klump i magen när jag ser han köpt hem mycket, eller när jag känner av han är på gränsen och inte kan dricka mer. Men han blir sur när man säger till, skulle vi inte ha pengar, butiken är stängd eller jag säger till så är det som allt går under. Ändå säger han att han inte är beroende, han bara tycker inte om vatten eller annan dryck.
Hans problem tar han ofta ut på mig när han är full, mycket är mitt fel. Han höjer rösten, man kan inte prata med honom då han bara avbryter och pratar över mig. Han kan sätta på maxvolym musik på teven hela natten när vi bor i lägenhet, även om jag vill sova och inte kan för att det är högt, samtidigt som jag tycker man ska respektera sina grannar som säkert också vill sova. Har jag stängt av teven tillslut för att han inte lyssnar på att sänka eller ta hörlurar eller något, (han kan ju lyssna om han vill men bör tänka på andra) .. vilket det känns som han inte kan ibland. Nä då kan han bli så arg att han börjar slänga runt saker, det är mycket han tagit sönder. Bara två av mina mobiler har han krossat totalt. En anledning är att jag tittade i telefonen när han bad mig hämta en öl när jag inte ville, när jag inte ville han skulle dricka mer. Jag kan bli rädd för honom i de stunder, han tar alltid nästan min telefon ifrån mig för han är rädd jag ska ringa någon i hjälp. Tar nyckeln så jag inte kan gå ut osv.
Han anklagar mig mycket för att jag varit otrogen, igår blev han sur från ingen stans och när jag frågade vad som hänt svarade han inte och kollade endast med arg blick. Jag har slutat att bry mig mycket då jag som sagt inte har energi för det. Men det påverkar mycket ändå. Tillslut sa han iallafall att han sett ett svart kort hårstrå.. ingen har varit här förutom han och jag samt våran katt som är svart vit. Så det är ju kattens tänker jag, nä absolut är det inte det enligt honom. Nähä..
det är så tröttsamt, vi bråkar mer o mer. Hela mitt humör förändras när jag ser ölburken eller när han ska gå och köpa även fast vi haft en bra dag så vänds det för mig när det går upp i antal. Jag försöker att hålla mig och vara glad men jag känner mig inte lycklig mer. Han beter sig illa mot mig och även mot andra ibland när han dricker, beter sig konstigt och jag skäms då när vi är bland folk. Luktar öl och när vill krama mig eller ligga så äcklas jag. Så jag har tappat sexlusten mycket, ännu mer när jag säger nej och han inte accepterar. Ibland har jag till och med skrikit nej och puttat iväg honom, han kan fortsätta ändå eller går han iväg sur och i värsta fall ger mig ett slag. Jag känner mig så förnedrad, ledsen och förtvivlad. Han varken lyssnar eller respekterar.
Och så får jag torka upp efter hans skit, alla burkar, öl som han spillt, om han kräkt får jag städa upp, kissade i sängen gjorde han för någon vecka sen. Somnar han på golvet har jag nu börjat strunta i han, jag bryr mig inte mer om han skulle vakna och ha ont i ryggen.
Ja.. mycket kan nämnas och allt är bara rörigt. Jag har länge skyddat hans beteende och skyllt på alkoholen, det gör jag till viss del fortfarande. Men jag har insett att han har problem, som tog ett tag. Jag har insett att min pojkvän är alkoholist. Jag har tagit upp min oro, hur jag känner. Då kan han reagera med ”snacka inte skit” på ett skämtsamt sätt och ber mig hämta en öl. När jag sagt han är alkoholist, säger han nej alkohlister dricker mycket mer. Han fattar nog inte att han dricker mycket, och att det inte är sund relation till alkohol, utan kontroll. Det är många gånger han frågar dagen efter vad som hänt, att han inte minns vad vi gjorde, eller att han behandlat mig illa. Men jag vet inte om jag ska tro på det.
Det ändå som jag ändå är imponerad av är att han sköter alltid sitt arbete, han jobbar i princip varje dag och har aldrig struntat i det. Jag vet inte vad jag ska göra mer. När vi pratade seriöst för inte så länge sen sa sa han att han vill sluta, men han tror han behöver hjälp, att han har mycket stress och behöver få i ordning på saker men inte vet hur. Så jag tror han vet innerst inne han har problem, men förnekar det. Och blir arg om man nämner det eller agerar på ett sätt anti alkoholen. Jag vill tro han kan sluta, som med drogerna. Men det verkar som han ersatte drogberoendet med alkoholen istället. Och helt ärligt då var han bättre med droger, han blev aldrig aggressiv av det. Jag har tänkt många gånger på att lämna, jag orkar inte mer, jag måste tänka på mig själv, jag är värd bättre, jag är ung och ska inte fastna med en kille som honom. Men när han är nykter är han så fin, fin mot mig, mot andra runt omkring, hjälpsam, ställer upp, jobbar hårt och ser alltid till jag har det bra, uppskattar mig, är lugn och harmonisk och väldigt känslosam person. Han vill ha ett bra liv, han vill vi ska gifta oss och skapa ett liv ihop. Jag vill ju det också. Men sorgligt nog är han mer berusad än nykter. Mår han skit och bara kräker känner han att hans kropp inte är bra, då blir han rädd och tror alkoholen är orsaken. Då kan han sluta dricka 1-2 dagar sen fortsätter igen. Jag tror på att han kan sluta, frågan är när. Och om det är värt att stanna, jag tror inte det. Jag älskar han men jag tror min kärlek och känslor börjar tappas eftersom jag mer och mer äcklas av han och irriterar mig på honom. Den enda lösning som finns är att han slutar och det måste ske en förändring nu. För mitt hopp är snart slut. Även för hans skull också, han är 25 och hans kropp och hälsa kommer ta stryk om det ska fortsätta såhär, jag blir ju orolig.

Om någon orkat läsa allt, tack 🙏🏼
Jag behövde verkligen skriva av mig, jag kan inte prata med någon om hur det verkligen är, jag behövde få det ut. Och jag känner mig så ensam, jag är också ensam här. Då jag bara har honom här eftersom han inte bor i Sverige, och min familj och vänner i Sverige. Jag vet inte vad jag ska göra, jag går från att vara förkrossad till glad när vi har det bra. Men det vänder så snabbt och för det mesta är jag ledsen och tom. Sitter hemma själv på dagarna och väntar tills han kommer hem, bra eller dålig..

Hej! @Samna, Har läst dina ord och blev starkt berörd av din situation. Men tror att du nog inom dig redan har svaret på hur du ska agera. Men var lugn och gå försiktigt fram tills du kan återvända till en tryggare hamn. Ibland kan man ha hamnat på helt fel spår och visst kan väl kärleken vara blind som man hört nån gång. Men ibland måste man nog öppna ögonen en aning och visa lite kärlek till sig själv för att inte gå under så att säga. Var rädd om dig och tänk på ditt eget bästa. Kämpa på kompis!

@Samna Hej! Bra att du skriver här. Jag blev också starkt berörd och bekymrad av din situation och har svårt att se att du ska kunna må bra i denna situation. Förstår att du har känslor för honom och hopp om att han ska sluta dricka, men det är bara han själv som kan ta tag i detta och han är verkligen långt ifrån att göra det. Han sitter fast i ett beroende och behöver hjälp för att ta sig ur, men det kan du inte hjälpa honom med. Du är på väg in i ett medberoende som också kan vara väldigt svårt att ta sig ur så du behöver agera nu. Han använder psykiskt våld mot dig och kontrollerar dig genom att slå sönder dina mobiler så du inte kan ringa, låser dörren och tar nyckeln, vrider tv på högsta volym och är misstänksam om att du är otrogen. Risken finns också att han börjar att använda fysiskt våld mot dig. Han bryter ner dig mer och mer och till slut sitter du fast och orkar inte ta dig ur.

Det kan förekomma olika typer av våld i nära relationer som psykiskt våld, fysiskt våld, sexuellt våld, ekonomiskt våld, materiellt våld. Det du berättat om är psykiskt våld och materiellt våld och risken finns att det även kommer att bli eskalera med tex fysiskt våld.

Så här står det på SKR hemsida: https://skr.se/skr/arbetsgivarekollektivavtal/arbetsmiljo/valdinararela…

Psykiskt våld. Våld i nära relationer innehåller alltid psykiskt våld. Det kan handla om verbala kränkningar, manipulationer, lögner, hot och isolering av den utsatta. Det psykiska våldet kan få den våldsutsatta att börja tvivla på sig själv och på sin uppfattning om omvärlden. De som utsatts för både psykiskt och fysiskt våld säger ofta att det är det psykiska våldet som är värst. Det är det som gjort mest ont och som varit svårast att återhämta sig ifrån.

Fysiskt våld. Kan handla om att hålla fast, knuffa, dra i håret, sparka, ge örfilar, slå med knytnävarna eller ta stryptag. Våldet kan även innefatta användande av tillhyggen. Det är vanligt med slag där det inte syns, vilket innebär att den utsatta kan ha fysiska skador som utomstående inte ser.

Materiellt våld är till exempel att sparka hål i dörrar eller kasta en mobiltelefon i golvet. Sakerna som förövaren har sönder är ofta sådant som den utsatta värdesätter och behöver. Våldet är skrämmande och innebär ett underliggande hot om att det kan vara den utsatta som blir slagen eller sparkad nästa gång. Materiellt våld kan också utövas i samband med en bodelning och den utsatta kan känna sig tvingad att ge upp materiella ting för att få lugn och ro.

Här kan du läsa om hur våld ofta startar i en nära relation:
https://skr.se/skr/arbetsgivarekollektivavtal/arbetsmiljo/valdinararela…

Här kan du läsa mer om våld mot kvinnor för att få mer information och stöd: https://jamstalldhetsmyndigheten.se/mans-vald-mot-kvinnor/stod-till-dig…

Och du kan ringa anonymt till Kvinnofridslinjen för att få information. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Ring 020-50 50 50.

Du verkar vara ung och du har hela livet framför dig. Att stanna kvar i denna destruktiva relation kommer att göra livet tungt och svårt. Du är värd att få ett bra liv som du önskar dig. Lyssna på dina innersta tankar som du uttrycker och värdesätt dig själv som den viktigaste personen i ditt liv. Prata med dina närmaste i Sverige och var inte ensam om din oro och dina känslor. Isolera dig inte där du är helt ensam och beroende av honom. Ensam är inte stark. Du har styrka, kraft och mod, använd den! Kram❤️

Hej @Samna! Det du skriver berör verkligen! Du befinner dig i en situation som ingen ska behöva vara med om. Ingen människa har rätt att behandla någon som du blir behandlad.

Du tar ett stort steg idag genom att beskriva din situation, ärligt sätta ord på det. Hur smärtsamt det än är så är det något som kan hjälpa dig till förändring, att hitta en annan väg.

Jag har skrivit ett personligt meddelande till dig också i vår frågelåda. Du hittar det på din kontosida, eller under "Stöd - Fråga oss" när du är inloggad. Ta hand om dig, du är viktig!

Varma hälsningar,
Nell, Alkoholhjälpen

@Samna Hej 👋🏼
Vilken oerhört tragisk situation du hamnat i. Jag tror att du analyserat rätt - han ersatte en drog med en annan. Jag tror du vet att du inte kan göra något utan att en förändring måste komma från honom. Har det gått så långt att han kissar på sig så har det gått långt. Lägg inte din tid på att laga något som är trasigt utan välj att hela dig själv istället 🙏🏼

Med eller utan "Gud" sätter sinnesrobönen fingret på vad "vi" kan göra.

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra;
mod att förändra det jag kan;
och förstånd att inse skillnaden."

Jag önskar dig all styrka och längre fram lycka ❤️

@Samna
Befinn dig inte i samma bostad som honom. Du har en egen lägenhet - det är bra.

Om du inte orkar avbryta relationen så ta hjälp.

Du kommer att bli oerhört sjuk tillslut om du inte agerar.
Ring alkoholhjälpen idag.

@bella70 jag vet inte hur jag ska ta mig hem, om jag ska lämna honom. Jag tror inte han hade låtit mig dra, säkert tagit sönder mitt pass då. Så då är frågan om jag bara ska åka utan att han vet, vet bara inte hur.
Har ingen fungerande telefon mer där jag kan ha simkort, så har inget internet ute och kan inte ringa.
Sen finns det inga direktflyg heller, alla är svindyra och har ingen alls inkomst. Nyligen kom han hem full igen, tror jag är otrogen igen för jag renbäddat. Jag vill bara hem till min familj nu..

@Flarran ja, blind av kärleken är nog det jag blev. Det kan få mig känna mig så dum, att jag borde gått mycket tidigare..
men jag försöker ändå att inte klanka ner på mig. Jag kan inte förneka det mer och jag har kommit till insikt. Jag behöver fokusera på mig själv och ge mig det jag behöver. Först och främst ta mig styrkan och mod att dra, börja om på nytt och skapa mig ett liv som jag mår bra av.
Jag ska kämpa❤️

@vår2022 jag är rädd att jag redan är så pass nedbruten, jag känner mig fast. Jag är så ledsen nu, han kom hem påverkad igen. Anklagade mig för otrohet eftersom jag renbäddat. Han ville ha sex med mig men jag ville inte då han var för hårdhänt och jag mår inte bra, han slog mig för jag sa nej. Så det fysiska har redan börjat denna sommar.
Jag vill bara hem, jag klarar inte mer, han är inte densamma jag en gång älskade. Jag måste bara våga åka härifrån, men vet inte hur jag ska klara av det själv. Jag vågar inte be om hjälp till min familj.

Tack så mycket för du la ner din tid och dina fina ord. Jag får en tår i ögat och jag behövde verkligen läsa det❤️
Jag är 21 år och som många säger ska det vara dem bästa åren, ingen ska ta fler av dem åren från mig. Vet att jag behöver ta mig härifrån, jag kommer klara det på något sätt. Sen är det bara att blocka och då kan jag börja reparera mig.
Återigen tack❤️

Skulle vara ❤️ och inte 😅
Tro mig - jag skrattar inte åt din sits. Inte alls - läste ditt svar till @vår2022.

Jag ber dig att ta dig till "svensk mark" var du än befinner dig - du kommer att få hjälp. Med eller utan pass.

@Samna Vännen❤️. Du måste verkligen ta dig därifrån och inte utsätta dig för hans våld. Har du varit i kontakt med Alkohjälpen under "Stöd - Fråga oss" som Nell skrivit om i din tråd? Kan du be om hjälp från någon där du bor? Berätta om att du är i nöd. Har du ingen bra relation med dina föräldrar så att du kan kontakta dem, eller en kompis i Sverige?

Som @Carisie skrev om kan du också kontakta Svenska ambassaden i landet där du befinner dig, du hittar var den finns längst ned i länken. Berätta att du är utsatt för våld, inte har någon telefon, inga pengar och vill hem till Sverige. De kan hjälpa till och kontakta någon i Sverige.
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/

Jag förstår att du är nedbruten, men du har kraften, styrkan och modet! Du måste vara det modigaste du någonsin varit för att ta dig ur denna mardröm. Gå till polisen där du är, nu vet jag inte i vilket land du befinner dig och hur man ser på mäns våld, men ta dig därifrån. Och minns att det verkligen inte är ditt fel, även om han försöker få dig att tro det.

Kämpa på nu och berätta hur det går❤️

Ta dig till ambassaden eller konsulatet, de kan ordna med nödhjälp så du kan ta dig hem. Fundera inte, bara gör det! Du är så ung och du förtjänar att ha ett bättre liv än det här. Har du ditt pass?

@bella70 och @Samna
Håller med om att inte säga något till honom, den känslan kom spontant, vet inte varför riktigt. Möjligen att ditt val får konsekvenser för dig, och att det kan bli väldigt farligt. Snarare farligare för dig! Verkar inte tryggt alls.
Kontakta ambassaden. Du måste bort därifrån. En kärleksfull relation bygger ett vi, och skall inte rasera ett jag. Varma tankar från mig. KRAM.