@B.Å Tack för att du uppmuntrar mig. Lite besviken idag. Drack bara ett par öl men jag drack! Vilket var helt onödigt. Men du har rätt, dag 2 imorn. ❤️

@Kirskål Jättebra strategi att äta regelbundet så du inte blandar ihop sug med hunger eller låg blodsockernivå. Hoppas träning kommer hjälpa dig lika bra som det hjälpt mig. När det krupit i kroppen på mig har jag åkt och tränat, gått ut på en löprunda eller långpromenad. Det är en enorm hjälp förför att må bättre ❤️Kram

Dag 7 och jag har identifierat en trigger!
Upprördhet - v i l k e t sug som slog till igår eftermiddag! Jag blev väldigt upprörd i en situation och hjärnan SKREK åt mig att genast slå upp ett glas vin! Åhh, vad svårt det var att vända det! Kunde bara tänka på ett kallt glas rosé - tiltade lix i huvudet! Så glad att jag inte hade något vin hemma och Systembolaget var stängt ...
Jag åkte iväg och handlade närodlade grönsaker och ägg, tog en promenad i omgivningarna där och sakta, sakta kunde alkoholmonstrets käftar lossas lite i taget - men "maj-gad" vad jobbigt det var!

Så kom nästa elddop - festligheten på lördagskvällen! Jag stod framför spegeln och mumlade tyst för mig själv en bra stund -"Ikväll ska jag inte dricka ett första glas vin." Det gick, det funkade och att få köra hem i sommarnatten, nykter och alert var en så härlig känsla. För att inte tala om hur gott det var att vakna nykter imorse - I like it!

Jag behöver läsa på hur jag ska arbeta med min upprördhet och varför vissa saker triggar igång den så enormt! Tips någon?

@B.Å Härligt med stöttande vänner och så starkt av dig att våga berätta! Det är jag inte beredd att göra än. Och jag älskar att dricka ur vackra, fina och speciella glas, koppar och muggar så det är något jag också gör för att det ska kännas extra gott med vatten - som jag ju gillar - och det får gärna vara iskallt och några isbitar i.
Jag gillar också Hanna H så ska verkligen se om jag kan hitta igen den intervjun med henne och Skavlan!
Den här veckan har jag kunnat lägga mycket tid på det här forumet där jag läst och skrivit, jag har planerat för den här veckan och även för arbetsveckan som börjar imorgon. Kommande vecka vet jag att jag inte kommer ha den tiden, men jag har planerat in tid till det "som ett möte" varje kväll - det blir min strategi för att hämta kraft, pep och motivation.
Så precis - vi stöttar varandra och tar oss an en dag i taget!

@thompa90 många som tipsar om den "Skål ta mej fan" så den vill jag läsa/lyssna till.
Att komma i kontakt med känslor tycker jag är jättesvårt och något jag också behöver "gå till botten" med. Jag hade inte klarat ge min respektive den tiden att utforska sina eventuella känslor - men oavsett hur du ställer dig till det så är lösningen INTE alkohol - det vet du! Du, och jag, ska inte dricka alkohol idag! Cyberkraft till dig!

@TessanTuss - kallt vatten med färska hallon i tycker jag är riktigt lyxigt att dricka - prova! :)

@Lobster - Känner så väl igen mig i att det där lugnande första glaset vin stannar inte där - det blir 2-3 till eller varför inte hela flaskan. Så jag måste tänka att jag går den här fighten för att bli alkoholfri - inget annat! Jag har försökt och hållt upp i perioder men alltid tänkt och haft som mål/belöning med kall skumpa - urbota dumt!

@Pion1 - som @Se klart så bra beskriver det - "nykterhet är ett beslut - varje dag, varje timme i början" Nu hjälps vi åt - vi ska klara att vara nyktra idag. Morgondagen tar vi oss an i morgon. Vi tar tag och håller iiii! Du kan - jag tror på dig, jag tror på oss!

@danisa - Så härligt det låter med ett "älvdopp" - hoppas din dag varit bra med dig! Virka är kul! Själv har det blivit en långpromenad i regnet med maken, goda & nyttiga måltider/mellanmål, bokstund med rabarberte och lite förberedelser inför jobbstart imorgon. Snart en ny dag att ta oss an och vi börjar den med att titta oss i spegeln och säga "-Idag ska jag inte dricka alkohol!"

@Flarran - Gillar din ny-nyktra rutin, låter gott med varm mjölkchoklad och limpsmörgåsar! Positiva cybertankar till dig AH-kompis!

@Lora - Tack för många bra tips på positiva tankar! Ja, vi kör 21 dagar - jag är med!

@MärtaMaria - WOW 17 dagar! Så bra kämpat! Hoppas du haft en härlig söndag!

@erivan - Heja dig! Dessa lockelser! Att tydligt tala om att "-Jag kör ikväll." var för mig en bra strategi - då var det inget snack lix. Men om jag inte haft tagit bilen skulle jag sagt "-Jag äter penicillin just nu så nej tack!" Tror vi måste vara stentuffa mot oss och planera in våra svar om vi nu ska utsätta oss överhuvudtaget att gå iväg på lockelseplatser så här tidigt i vårt nya nykterhet. Nu kör vi, imorgon är en ny dag!

@Himmelellerhelvette - TACK för pep och tips! Japp, dricker m a s s o r med vatten just nu - ingår i min kostplan som jag lagt upp denna vecka. Så vackra glas, både "krankallt" och iskallt, med eller utan färska hallon i - blir ett himla spring på WC dock ... fniss!

@vår2022 - så grym du är som lägger tid på oss nykomlingar - guld värt!

TACK alla för all support den här första veckan - utan er hade jag inte tagit tag i mitt beroende - hade inte insett att för mig är det alkoholfri som gäller - så tacksam!

@Kirskål God kväll! Jag känner igen det här med triggandet. Det värsta är att det är många olika saker för mig. Det har ju varit när nåt gått emot, när jag är glad, när jag är/eller ska vara lediga. Men det måste jag jobba bort.otroligt starkt av dig att stå emot på två festligheter två dagar road så här tidigt. Imponerande. Ja imorgon tar vi en ny nykter dag.

@Kirskål Gällande upprördhet eller ilska. Jag minns en episod då jag blev så himla irriterad och kände ilska. Jag upptäckte att ilska var en trigger för att dricka, vilket jag inte riktigt hade koll på. Jag sade högt till min man att jag ville ha vin! Han sade att han åker och köper glass till mig istället😂. Jag skrek också högt till alkoholdjävulen att han skulle dra åt helvete! Det hjälpte för mig att få ur mig ilskan, den energin gjorde mig lite matt. Har också dragit iväg på löprunda som hjälpt, först upprörda känslor som sedan mattas av vart efter. Sedan blir man mycket mer chill ju längre tid man är nykter, så nu blir jag inte lika arg eller ilsken längre. Känner jag upprördhet eller ilska idag så triggas inget drickande längre, då räcker det med lite djupandningar. Det beror också på att jag grottat i det som orsakar upprörda känslor, lärt mig att hantera dem och förstå vad det består av. Tex att inte lägga tid och energi på saker eller på personer som tar energi.

Ha en fin kväll och en bra första arbetsdag imorgon!❤️

Hej Kirskål. Att doppa sig och bara simma lite i riktigt kallt vatten ger en kick som jag lärt mig den här sommaren. Jag och min man ska försöka hålla i det så länge som möjligt. Det blev en bra dag. Idag ännu bättre. Nu är det bara framåt och uppåt som gäller.
Kram

Första arbetsdagen efter flera veckors semester - jobbet hållit mig sysselsatt under dagen och kvällen har varit planerad in i minsta minut - blev lite senare än jag tänkt mig ... MEN jag har inte tänkt på det där iskalla glaset vin när jag kom hem! Så enormt glad och stolt! Och väldigt tacksam för hjälp och stöttning här och för mitt pannben som överraskat mig dessa dagar!
Lovade mig själv att boka in möten med AH varje dag - denna dag blev det lite för sent och lite för lite tid - men känner mig ändå väldigt "stadig-på-handen" så att säga.
Dag 8 och jag har inte druckit alkohol idag - woop, woop! Go'natt AH-vänner!

@Kirskål Härligt! Bra jobbat av dig. Jag tänker också på hur det ska bli när jag börjar jobba efter semestern. Det finns ju som bekant alltid en ursäkt till att dricka a. Är det inte att fira så är det för att belöna sig efter en hård dag på jobbet. Då gäller det att vara beredd och bestämt sig för promenad, träning eller annan aktivitet tänker jag. Dricka te ska jag börja med på kvällarna tror jag. Det blir mysigt i höst att tända ljus, krypa ner i soffan med en kopp te och ljudbok en stund. 🥰

Ha en fortsatt fin arbetsvecka, du gör ett fantastiskt jobb med dig själv i din nykterhet! 💕🌸

Arbetsdag 3 och start på tionde nyktra dagen - sååå stolt och glad jag & mitt pannben klarat så här många dagar - otroligt! Jag har inte varit utan alkohol så här många dagar var 2021 ... Fattar ni!? Ett segerrus just nu - men ser alkoholdjävulen kika fram lite här och där och bara väntar på rätt tillfälle för att slå klor och huggtänder i mig! Men just idag är jag s t a r k, livet känns med ens så mycket klarare och bättre! Enorm tacksamhet jag tog mig hit till det här forumet och tog tag i mitt beroende och mående. Jag har ju gjort det tidigare men inte på allvar tänkt att det är alkoholfritt som gäller - det är den stora skillnaden den här gången.
Kvällarna är de tillfälle då jag inmundigat rosé och vitt så för att inte få för mig det är kvällarna den här veckan fullspikade med åtagande, träffar och aktiviteter - vilket gör att jag inte hunnit hänga här på forumet så mycket som jag planerat och önskat - men huvudsaken är att jag håller i och kan skriva min Nolla!
Har beställt en massa olika goda teer från Tehuset Java som jag ser fram emot att få sippa på under kvällar som kommer.
En fin nykter dag till oss alla idag!

@Kirskål Det är helt fantastiskt bra av dig! Det kunde varit dag 10 för mig med, men har tyvärr tagit ett par steg tillbaka de senaste dagarna. Om du ibland tvivlar och frestas, så kan jag meddela att det inte kommer något gott ur det. Tänker inte ge upp eller låta mig nedslås av detta dock. Nytt beslut tas idag och det vill jag gå på. Känslorna får inte styra mig ikväll!

@Kirskål ja det går bra nu! Så härligt att få ta del av all positivitet du delar med dig, du är stark och så himla bra du! Keep on going girl - vi gör det tillsammans och den där vidriga djävulen kommer så småningom ge upp.

Önskar dig en härlig nykter onsdag ❤️

Åhhh, upprördheten och ångesten har tagit ett nackgrepp på mig idag! Just nu är suget 8 på en 10-skala!!! Jag har inget vin hemma - men man kan ju gå till en bar eller restaurang som jag brukar göra när det är tomt i mina lager. Det är min fjortonde alkoholfria dag och jag borde verkligen stå emot - men just nu är jag ambivalent - och som sagt, suget stiger, stiger, stiger ...
Jag ska försöka göra mitt bästa för att stå emot!

@Kirskål Gör något aktivt och distrahera tankarna med en promenad, träning eller annat. Drick mycket vatten. Fundera på HALT, är Hungrig, Arg, Ledsen eller Trött, det kan skapa sug. Lyssna på Alkispodden. Sitt ner och andas, lång inandning, lång utandning ett tag. Registrera att suget finns där och låt det passera i tankarna. Sug går alltid över, precis som ångest. Ge inte för mycket fokus på ditt sug, fokusera på hur skönt det är att vara nykter och hur duktig du är som är nykter. Du kan också ryta åt alkoholdjävulen att dra åt helvete! Att du minsann är starkare och bestämmer i ditt liv. Det har hjälp mig😁.

Du klarar det! Det går över! Kram❤️

@Kirskål kämpa på nu. Jag brukar tänka som så att ”första glaset” leder mig bara till mitt sista glas och all ångest det gav mig…det går inte!

Ta bilen och lyssna på hög musik. Skrik och få ut all ilska. Du har kämpat så hårt nu och du klarar en dag till.

Kram ❤️

JAG KLARADE DET! Varmt tack till er @vår2022 @B.Å och @TessanTuss för er support och pep! Jag var både A och L i HALT, jag drack vatten, jag åt mat - kanske inte den mest näringriktiga - men det gör det samma för det blev inte en tur till någon bar/restaurang för ett glas vin! Jag lyssnade på första delen av Alkispodden och hög musik! Jag försökte göra som du skrev vår2022 och registrera hur det kändes i kroppen - det var som en skakad flaska med kolsyrat innehåll - visste liksom inte åt vilket håll det skulle spruta när korken släppte.
Idag nu på min femtonde nyktra dag förstår jag inte hur suget kunde ta över som det gjorde ... TACKSAM för den här sidan och stödet jag fick, tänk så lite som kan knuffa till motsatt riktning! Stolt jag kunde stå emot! Än en gång - tack AH-kompisar för er stöttning!
Idag ska jag inte dricka ett första glas vin.