@danisa Så bra tänkt! Och så rätt att du utgår ifrån vad du själv vill och mäktar med. Även om några i din omgivning är frågande i början så tror jag att de kommer att förstå med tiden. Så stå på dig. Förmodligen har du tidigare flytt till alkoholen istället för att lyssna till dig själv. Men för att må bra så Måste man ta hänsyn till sig själv också. Annars tar man slut helt enkelt.
Så fint att tar du chansen att förändra ditt liv! ❤️

Tack Amanda L. Precis det jag börjat ana. Har dövat med alkohol istället för att lyssna inåt och gett mig själv det jag behövde. Ska fortsätta jobba med medveten närvaro och lyssna inåt.
Kram🥰

@danisa Så härligt att läsa! Medveten närvaro är så hjälpsamt och ger tröst i de svåraste situationerna. Det ger styrka, mod och inre kraft. Den vänder dig bort från att gå ned djupare i onda spiraler och se andra perspektiv. Livet blir liksom lättare att leva. Jag har ett motto ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Det hör ihop med medveten närvaro. Det jag fokuserar mina tankar på, det ökar i omfång, kraft och styrka. Med goda, positiva tankar om sig själv så ökar tillväxten i dessa tankar och det ger positiva känslor. Det samma gäller det motsatta. Med negativa tankar om dig själv så ökar dessa i tillväxt, ger negativa känslor och det skapar alkoholsug. Så om jag fastnar i negativa tankar flyttar jag bort mitt fokus på dem till positiva tankar. Det kräver lite träning men det går när man blir närvarande i nuet och upptäcker hur ens tankar går.

Bra att du satt dina behov främst och gör det som får dig att må bra! Kram❤️

God morgon Amanda L Tack. Genom inlägg här lär jag mig så mycket om mig själv.
Vår22 Var kan jag läsa om ACT. Har du någon bok att rekommendera.
Kram allihopa

@danisa God morgon! Jag har på olika sätt lärt mig om ACT, genom deltagande, lektioner, kompendium och olika författare. Mindfulnessövningar och hade appen ”mindfulness” där det finns massor av olika övningar med olika lärare. Om man googlar på böcker om ACT kommer det upp många böcker att välja på. Har ingen speciell bok att rekommendera. Kanske kan du höra med den som du går på samtal hos om tips?

Ha en fin dag!❤️

Hej
Jag har börjat i samtal, hon känner till ACT men vi har inte inriktat oss speciellt på det. Däremot mindfullness. Så nämnde du ACT. Jag läste det jag hittade. Mindfullness övningar funkar så jättebra för mig. Efter så kort tid mår jag så mycket bättre.
Det vi kommit fram till i samtalen är att jag gått in i ett medberoende med min syster. Hon bär en stor sorg och har troligen utvecklat narsisistiska drag. ( eller om hon haft det från början?) Vem vet. Jag har tidigare varit gift med en man med alkoholproblem och gick då in i ett medberoende. Trodde jag kommit förbi det, men inte.
Nu ser jag helt plötsligt en bild. Nu när jag lägger allt fokus på medveten närvaro. Pratar mycket med min man. Vi har provat övningar tillsammans. Klart jag dövat med alkohol men nu är det som dimmorna lyft. Känslan är vad ska jag med alkohol till?😄
Vill utforska det här mer och förstår vad du menar med att alkoholen hindrar en från full närvaro.
Kram på dig🥰

@danisa Låter riktigt bra! Mindfulness är en viktig och stor del i ACT. Jag tänker att mindfulness och meditation, medveten närvaro verkligen kan få oss att bättre reflektera över oss själva och våra tankar. Då får man bättre fatt på sina känslor, vad som händer inom oss och börjar att förstå sig själv bättre. Och även hjälper oss att kunna släppa på känslor och göra oss mer lugna. Känslorna blir då inte lika läskiga när man lär sig att låta dem passera i kroppen. Det är en del av oss själva.

Sköt om dig och vad roligt att ni kan göra övningarna tillsammans, du och maken❤️

@danisa Låter härligt! Ska njuta av de sista dagarna denna vecka med skogspromenader, svampplockning, läsning och bara vara, innan det är dags för jobbet på måndag igen.

Ha det gott!❤️

Hej
Jag börjar också på måndag men har pratat med min chef att min terapeut menar att jag har utmattningssyndrom. Min chef anpassar därför mina uppgifter så jag får ta korta dagar. Ska tillbaka för samtal på måndag. Kämpar på men njuter av bad, promenader och gott sällskap.
Ha det så gott.
Kram

@danisa Vad bra att du pratat med chefen och att det går att anpassa arbetstiderna. Låter som en förstående chef. Bra också att du går på samtal och får stöd i återhämtningen och hanteringen av livet. Du får lyssna på din kropp och inte köra över den. Promenader, bad och gott sällskap är rehabiliterande. Sköt om dig❤️

Hej allihopa
Såå fullt upp. Jag och min man har ett nytt projekt. Vi ska rusta en stuga som vi ska ha till uthyrning. Älska barnbarnet har flyttat till oss för att plugga.
Så skönt att vara alkoholfri och kunna vara närvarande i stunden. Tror att sista återfallet var en vändpunkt på nåt vis. Suget, tanken eller lusten till alkohol finns bara inte. Det känns skönt och befriande.
Jag har brutit med min syster. Försökt 2 gånger att vara förnuftig men hon fortsätter att skuldbelägga mig för sitt utbrott. Det känns skönt att äntligen ha satt ner foten. Jag tror att med alkoholen hade jag inte orkat.
Så mitt i all stress och röra börjar jag må ganska bra.
Är så tacksam och glad för varje dag som nykter.