Tredje gången gillt på forumet! 2017 var jag här med tråden "Förändring" och höll i under några månader. Ambivalent i målet med min närvaro, jag hade insikt i att jag överkonsumerade alkohol och en vilja att kunna dricka kontrollerat men först med en tids uppehåll-oklart hur lång tid det skulle vara. Med facit i hand var det första kvartalet 2017 där det blev några enstaka dagar med alkohol, men de flesta utan. Sen körde jag oreflekterat vidare som förut, kanske med ännu större intag. 2022 gjorde jag ett kort inhopp på forumet och konstaterade att "Nu är jag här igen!". Med backspegeln i hand så har jag druckit hårt sen dess, men också varit utsatt för en enorm psykisk press i form av nära anhörigas sjukdomar, egna karriärbyten och sjukdomar. På läkarbesök i maj frågade läkaren rutinmässigt som avslut på vårt samtal om "hur har du det med tobak och alkohol" och jag svarade ärligt om alkohol och fick ett hyfsat bra samtal ändå där han var tydlig med att med mina sjukdomar är det nollintag som gäller. Jag svarade att jag vill försöka minska själv och börja med ett mer medvetet intag, innan jag eventuellt klipper.
Innan semestern blev det mer att jag kunde överblicka och se att där väljer jag att inte dricka, där dricker jag men max fyra glas på kvällen, och så vidare. Sen semester med ett väldigt överblickbart drickande...ca kl 16 på dagen fick jag min första öl av min danske vän och sen drack vi öl/vin innan vi åt middag ute och då minst en flaska vin till maten. Genomsnittet på våra två veckor var nog ändå ca 2 flaskor vin/person/dag. Sen hade jag en vecka med andra vänner, svenskar :) , och då landade vi på i genomsnitt 1 flaska/dag.

Nu har jag hunnit arbeta två veckor. Första veckan drack jag alkohol ungefär som om jag fortfarande hade semester. Ligger i skilsmässa och min man kom på besök, vi drack tillsammans och en bag på en kväll inga problem. Sen åkte han. Droppen för mig var när jag på söndag kväll plockade ihop efter mig själv och insåg att jag på egen hand druckit sex flaskor vin sedan fredag kvällen.

Så i söndags bestämde jag mig. Detta måste ta slut! Jag kan inte fortsätta såhär! Än så länge funkar kroppen och knoppen hyfsat, än så länge går det bra med jobbet och relationerna till vänner och barn. Men vad kan komma att ske om jag fortsätter dricka??

Så, vad vill jag nu då? Vad vill jag denna gången? Jag har beslutat mig för att avstå alkohol helt och hållet under kommande sex månader, kanske längre men allra minst ett halvt år. Jag har oreflekterat, regelbundet och under senare år allt mer frekvent och i stora mängder hällt i mig av ett nervgift som vi vet påverkar oss psykiskt och fysiskt negativt.
Jag har aldrig tagit reda på hur jag mår UTAN detta nervgift?

Idag är sjunde dagen utan alkohol. Under gångna veckan har jag haft ont i kroppen, huvudvärk, känt mig yr och svag och ofokuserad samt oerhört trött och energifattig! Den här helgen har jag feber, men inga andra förkylnings-eller sjukdomssymtom. Jag tror det är min kropp som är i chock och återhämtar sig och för att säkerställa att jag inte hittar på några dumheter ger den mig feber för att öka chansen till stillhet och ro!
Jag har skaffat en alkoholcoach för att ge mig ett bollplank och utöver det så tänker jag hänga här och läsa och skriva när andan faller på!

@Hjärnklar Så bra att du är här igen! Jag förstår att det är en process vi går igenom för både kropp o själ!
Jag får jätte mycket stöd o pepp här i forumet och med telefon rådgivningen!
Nu hjälps vi åt! Vi blir starka!
Ta hand om dej!

@Hjärnklar grattis till 7 dagar i nykterheten! 6 månader låter jättebra att börja med, då hinner hjärnan läka tillräckligt för att få nya vanor och perspektiv på livet.

Läs och skriv mycket på forumet, lyssna på poddar och böcker där folk berättar om sina beroenden, det hjälpte mig mycket att inte känna mig så ensam och vilsen i huvida beroende eller ej jag var. Jag ljög rätt duktigt för mig själv om att jag inte var beroende tills jag förstod att jag var det och lärde mig om att beroendesjukdomen är progressiv! Det går långsamt utför. Jag slutade dricka innan jag hade förlorat jobb, familj, hus eller ekonomi men jag drack nästan alla dagar i veckan oftast förutom när jag hade ”duktiga perioder” och försökte hålla mig till bara helgen, funkade väldigt sällan mer än någon vecka då och då, någon vit månad klämde jag in med som fick mig att dricka ikapp efteråt för jag hade varit så duktig, jag tog även återställare ibland när ångesten var för svår. För många hinner det gå mycket länge i beroendet! Jag tror att ju mer man hinner förlora desto svårare är det att få kraften att sluta man gräver bara botten djupare och djupare. Många slutar aldrig gräva utan låter beroendet bli sin död. Det är oerhört sorgligt och man tror inte att man själv kommer hamna där men det trodde nog inte dom heller.
Ta tag i dig själv nu, du kommer aldrig ångra att du blev nykter! Jag har varit nykter i två år nu och det är det bästa beslut jag tagit i hela mitt liv! Kram

Hej och tack för pepp!
Ja, jag ska hänga här och också lyssna till olika böcker och poddar.
Ikväll är jag trött efter en intensiv arbetsdag. Samtal nyss med mannen på telefon som undrar om han ska skriva på skilsmässohandlingarna gör mig sorgsen och ledsen. Just nu är jag glad att jag inte har alkohol hemma, hade varit så enkelt att ta " ett glas". Istället har jag gråtit och nu skriver jag här istället.

11 dagar
Tänk igår blev min nykterhet tvåsiffrig, tio dagar fri från alkohol.
I spegeln kan jag se att ena ansiktshalvan börjar räta ut sig. Ett öga har haft " ögonlockshäng" och jag har tänkt att det är min ålder som syns.
Men igår var det " två hela ögon" som strålade mot mig. Och stegen känns annorlunda, lite mera klipp i dem eller hur jag ska säga.
Och på jobbet har jag haft mer energi än på länge, länge.
Imorgon kommer jag hem för veckovila imorgon kväll. Min man, har lånat lägenheten. Han sa häromkvällen att han lämnade mycket vin efter sig. Mer alkohol än alkoholfritt i kylen.
Först tänkte jag att jag häller ut det öppnade och ställer upp det andra i vindsförrådet. Men sen, jag ska inte ha alkohol hemma! Jag häller ut, och lämnar igen det oöppnade på lördag. Och skulle alkoholdjävulen få mig att vilja dricka innan jag hunnit lämna tillbaka, kommer jag att hälla ut även det oöppnade!

@Hjärnklar grattis till 11 dagar så bra jobbat 👏

Så kul att du börjar känna av mer energi, det känner jag igen. Bra plan med vinet, häll ut giftet bara det är lika bra det :)

@B.Å
Tack!
Just hemkomst sent fredag kväll är så tätt förknippat med att jag har fixat hämtmat som väntar. Packa upp, ta på mjuka kläder, lägga upp mat och hälla upp ett glas vin, tända ljus, sätta på lite musik och sjunka ner i soffan.
Helt okej, om det vore 1 glas vin. Klockan är ofta 23. Brukar sluta med en flaska (1 liters box) och påbörjat nästa, innan jag stupar i säng.
Ikväll blir det allt utom vinet. Istället har jag en lover jag började träffa tidigare i somras, han får bli i stället för vinet! Bästa med honom, förutom njutning vi ger varandra, är att han inte dricker o aldrig har gjort!

@Hjärnklar Önskar dig en härlig fredag efter jobbet och vad trevligt med en lover som inte dricker, det gör ju allt så mycket lättare! Tända ljus och göra det mysigt behöver inte förknippas med alkoholen. Och hämtmat är man värd när man jobbat sent. Tänk på hur bra du kommer må imorgon när du vaknar🥰

@Hjärnklar grattis, var hittar man en sådan lover?

Bra inställning att bryta sina vanor och bestämma att idag/ikväll blir det inget vin. Jag har märkt att små små förändringar i vardagen hjälper mig att hålla mig borta från det första glaset. Det kan vara allt ifrån att veckostäda på en söndag istället för lördag och att lyssna på en podd och ta en promenad, för att sedan komma hem och ta en dusch istället för ett glas. Det har hjälpt mig att "lura hjärnan" lite smått varje dag :)

Önskar dig en fantastisk fredag!

@B.Å Tinder.....
Tro det eller ej, men ett nattragg från början av sommaren är kvar. Tränar, dricker inte. Enda kommentar han haft om mig är " du dricker inte mycket". Han menar att han inte upplevt mig påverkad utan bara märkt på smak och doft att jag druckit lite med vännerna.
Igår berättade jag att jag har en paus från alkohol, för att se hur jag mår på sikt. Det är bra, tyckte han, när du är klar kanske du aldrig mer vill ha a.
Och det är troligt ,men det vilar i framtiden!

Hällde ut det vin som är öppnat, det var skönt bli av med det. Det överblivna vet jag inte riktigt, det är 1 liter billigt vin och en flaska mousserande. Värde ca 200 kr.
Känns lite att gå tillbaka med och mycket att ha hemma. Ge bort giftet till en vän känns fel. Vad skulle ni göra?

@Hjärnklar Gör en liten ceremoni med dig själv och häll ut det! Drick mycket vatten innan. De pengarna kommer du spara in med råge. Jag ger inte bort a längre av hänsyn till mottagaren….man vet ju aldrig vem som har problem med a. Vi kämpar tillsammans och man ångrar aldrig en nykter dag👍🥰

@Hjärnklar jag hade nog ställt det på vinden eller i ett skåp på jobbet ifall jag inte ville slänga.

Jag fick en flaska lite "finare" vin i sommarpresent den står kvar på jobbet och jag tänker att jag kanske kan slå in det och ge bort när någon fyller år eller så.

Heja dig @Hjärnklar! Jag hade inte fixat ha vin hemma - så jag röstar för att du häller ut det! Håller med @Ny dag att inte ge det till någon - vet själv att jag många gånger känt det "hopplöst" när jag själv fått en flaska vin eller bubbel i presenter, den ska jag inte dricka - men jodå, innehållet i flaskorna har försvunnit ner i mitt vinglas som jag inmundigat med stora klunkar, så ut i vasken med det.

Så härligt med en ny kärlek, vilket stöd att han inte dricker! Perfekt ju!

Nu håller vi i tillsammans - idag ska vi inte dricka det där första glaset alkohol!

Alkoholpengarna!!

Idag har jag köpt en crockpot, snygga jeans och en härlig skjorta! 3600 kronor, tjoho!
Sååå mycket pengar på mig själv!
Bara på dessa 13 dagar har jag minst 1300 kronor tillgodo, och mer blir det :)

@Hjärnklar så bra gjort! Jag lägger undan pengar varje vecka, en bib i veckan lägger jag undan i ett kuvert. Resten jag ”sparar” varje vecka (nu när jag inte dricker) slösar jag direkt. För det är jag värd 🙋‍♀️

Bra jobbat :)

@Hjärnklar @B.Å vilken bra idé att lägga undan de pengar som man tidigare lagt på vinet! Det ska jag också göra - mååånga pengar blir det ... "Maj-gad" så korkat att lägga så mycket pengar på vin i flaskor, tetra och/eller BiB's!