@Kirskål bra jobbat och grattis till din andra nyktra måndag 🥳 Nu kör vi kompis, en dag i taget mot en mycket härlig tid.

Ha en fortsatt fin dag 🤗

@Kirskål hej du ville bara titta förbi och säga god kväll. Hoppas du har det bra och att du fortfarande vill vara här med oss. Vi är kvar här i alla fall, vi kämpar tillsammans det vet du!

Dag 19 - jag har tagit mig hit till denna dagen men det har varit så svåra dagar/kvällar och jag har känt en stor sorg, en tomhet och ett enormt sug flera eftermiddagar/kvällar senaste veckan.

Tacksamt nog har jag haft fullt upp med arbete, aktiviteter, familj och husdjur vilket gjort jag "inte hunnit" ta det där första glaset vin ...
Målmedvetenheten jag hade i början har varit som bortblåst och är idag väldigt vacklande. Var så bestämd över alkoholfritt vid tillställningar men inte alls lika övertygad idag. Jag har festligheter som Kräftskiva och familjesammankomst på gång kommande helger - och jag vet faktiskt inte om jag kommer klara det - men jag ska ta ett steg i taget och idag är suget, just nu, hanterbart - tanken finns där men jag har inte känslan att jag behöver rusa iväg till Systemet för att inhandla det där vinet.

Jag har inte haft tiden att vara här inne på forumet - men bara vetskapen om att ni finns här har gjort att jag fått styrka från den insikten att ni är här - häftigt!

Jag vet inte varför känslorna varit så upprörda den här veckan, jag reagerar starkt på framför allt tjafs med min tonåring - det gör mig sååå frustrerad och upprörd, första tanken har varit - JAG BEHÖVER ETT STORT GLAS VIN! Dessa tillfällen har varit vardag för mig tidigare, jag har inte småsippat på glaset med vin utan dragit i mig det som om det vore ett glas vatten. Ibland har jag faktiskt tänkt att "Fy, f-n vad äckligt, det är ju inte ens gott!" men varit i stort behov av ångestdämpning och ruset varför jag genast slagit upp ytterligare ett stort glas och efter en stund känner man inte smaken ... (här pratar vi inte några standardglas inte, mitt favoritvinglas rymmer 3,5 dl ... GALET!

Jag är glad över det faktum jag är på min tjugonde nyktra dag, men förälskelsens rus har lagt sig känns det som och jag står svajigt. Även matbiten har vacklat och jag har, för att dämpa suget, ätit och druckit alldeles för mycket läsk, godis och chips ... Men tänkt att det är bättre det än några flaskor vin ... Får se om ork, lust och inspiration infaller här i helgen för att få till matlådorna inför nästa arbetsvecka. Det är ganska ofta som suget faktiskt varit hunger, jag behöver de vanliga målen OCH mellanmål - speciellt det där melliset på eftermiddagen - annars kommer suget galopperandes vid halv fem-tiden ...

Idag s k a avsätta tid till självhjälpsprogrammet och titta på lite klipp och lyssna på lite poddar som ni tipsat om här.

Idag ska jag inte dricka det där första glaset vin.

@Kirskål Alkoholen är bara ett symtom. Alkoholen funkar både som startgas och fartdämpare. Vi har vant oss vid att dränka alla starka känslor i vin. Liksom trötthet och rastlöshet. Så för att avstå alkohol i längden så behöver vi göra förändringar. Hitta orsakerna - skruva och ratta lite för att finkalibrera motorn.

Av ditt inlägg låter det som att du har fullt upp. Lite väl fullt upp. Kan du stryka något i kalendern? Bereda plats för lite andhämtningspauser. Det låter också som om dina behov kommer i sista hand. Kan du göra en förändring där? Och vikten av måltider och mellanmål har du redan identifierat - bra.

Och slutligen: Om du dricker så destruktivt att du häller i dig två glas vin på stående fot så finns det nog ingen medelväg. Men det viktigaste är att du ger dig själv minst tre nyktra månader. Till att börja med. Så gjorde jag. Efter tre månader tog jag nytt beslut för varje månad. Sen började jag tänka att jag skulle vara nykter inom ”överskådlig framtid”. Nu har det gått 4,5 år. Och det är det bästa beslut jag har tagit. Önskar att jag tog beslutet många år tidigare.

Kram 🐘

Bra kämpat, och hög igenkänning på vad tonåringarna triggade.
Men du, en väldans viktig del i att bli nykter- eller ha ett rejält uppehåll- det är att skaffa sig kunskap och hitta stöd. Jag rekommenderar allt från poddar till Annie Grace, som du säkert redan känner till. Och så forumet! Läs och skriv här. Det är viktigt för motivation och stöd. Det är klart att beslutsamhet svajar, det är grejen med beroende och vinsug. Det måste övervinnas. Man måste bli sin egen chef och inte hoppas eller tro att det ska bli på det ena eller andra sättet.
Tre månader är en väldigt bra start. Det kan också vara bra att gå tillbaka och läsa sina första inlägg här. Heja dig!

@Kirskål så bra att du skriver av dig och sätter ord på dina känslor och hur jobbigt det är. Jag minns också alla tonårstjafs, åh så frustrerad jag blev när jag som mamma bara ville väl och de uppförde sig som jävla idioter! Så synd det var om mig då, så tänkte jag och tackade gudarna för att jag hade mitt glas som gav tröst för stunden.

Så bra du är tillbaka hos oss och grattis till dina snart 20 dagar! Jag tror det är jättebra om du lyssnar på mycket poddar just nu, du kan göra det i bilen och i hörlurarna, kör en hjärntvätt bara, det finns många där ute som varit som oss och lyckats!

Det som hjälper mig mest av allt är att faktiskt logga in hit flera gånger om dagen, läsa och skriva något varje dag så blir jag påmind om att jag inte är ensam....det hjälper mig.

Jag är fortfarande väldigt rädd att "ge råd" här i forumet, eftersom jag själv är så ny i min nykterhet och är osäker på om säger rätt eller fel. Men jag vill ändå att du ska veta att jag har din rygg och jag tror på dig.

Du har varit jätteviktig för mig och min resa och jag hoppas jag ska kunna stötta dig med.

Önskar dig en fin lördag. En dag i taget, om och om igen!

Kram

@Andrahalvlek Jo, min motor är i stort behov av service - så ja, det är dags ta fram verktygslådan och gå igenom hela paketet.

Jag är duktig på att lägga till och ta på mig saker men har ursvårt för att säga nej, även till mig själv ... Men när du skriver det så fattar jag lix, min vardag innehåller för många "måsten", behöver skala av och ner - jag förstår det, men det är svårt det också - precis som med suget.

Destruktivt drickande ja, det är vid de tillfällen när ångest, upprördhet och förtvivlan slår till - som för att döva det så har jag utvecklat något slags fort-snabbt-tänk för att komma ifrån det ... Jag är dålig på att sätta ord på vad, hur jag känner. Jag blir tyst, går undan och har tills för snart 20 dagar sedan vänt mig till vinflaskan och många gånger "hällt-i-mig" vin - så sorgligt känner jag nu. Inte bara sorgligt, för jä-gt, oansvarigt och urbota dumt. Förmågan, viljan eller kunskapen att komma ur/ifrån det har inte funnits hos mig.

Jag har börjat med Självhjälpsprogrammet - men har som sagt svårt sätta ord på känslor, svårt att förstå vad det är jag känner - förutom upprördhet ... Har lyssnat på Alkispodden men inte riktigt fastnat för den så ska leta vidare för att hitta någon som gör att jag lyssnar aktivt.

TACK för du tittar in till mig här och är bollplank för mig i mina tankar och funderingar.

@Se klart TACK för kloka råd, tips och pep! Annie Grace bok har jag reserverat på Biblioteket och om jag gillar den lika mycket som flera av er här på forumet ska jag köpa mig en egen. Behöver hitta en pod jag gillar också - har lyssnat på Alkispodden men inte fastnat för den.

Just nu känns tre månader som en e v i g h e t ... Men redan har faktiskt snart tre veckor gått, vilket också känns som en lång tid ... :) Men jag vill verkligen ge mig själv dessa tre månader, i början kändes det som - det här fixar jag, men den här veckan har jag verkligen haft en längtan till vinglaset och dess innehåll. Jag sitter faktiskt med mitt vinglas bredvid mig nu, det är en härlig känsla i det där glaset - men idag, nu när klockan är "vindags" för mig i vanliga fall, är det fyllt med en kall citronlemonad - idag ska jag inte dricka det där första glaset vin.

@h20 jo, en hel del bättre är det med de där chipsen och godiset - jag får ta mig an dem när jag väl fått lite styrfart på att avstå alkoholen. Och precis nu är värsta tiden för mig, vid halv fem - så nu sitter jag här med Citronlemonad i ett fint gott glas och läser på forumet och ska lyssna in klipp och podar. Ikväll ska jag inte ta det där första glaset.

@Kirskål ”En beroendepodd” och ”Bara en till” kan jag rekommendera. Och Craig Beck och SoberLeon på youtube.

Tänk inte för stort och långt - ta en enda jävla dag i taget! Plötsligt har det gått 4,5 år.

Jag tänker på alkoholdjävulen som en lismande dryg egocentrerad typ som jag har låst in i en trälåda i skallen. Spikat igen locket. I början skrek och bankade han ofta högljutt, men sen många år tillbaka ligger han livlös på botten i lådan. Inte död, för häller jag vin på fanskapet så kvicknar han nog till. Så det gör jag inte.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

@B.Å Hahaha, jag skrattar högt åt igenkänningen - tonårsbrat's som beter sig som lättkränkta "jävla idioter" när man är, i mitt tycke, en omtänksam mamma.

Känns gott vi är varandras "axelkompisar" - vi står sida vid sida med axlarna mot varandra och jobbar oss framåt tillsammans. :) TACK för ditt stöd - det betyder mycket! Jag kom in till forumet strax efter dig och jag säger detsamma - din tråd och dina inlägg har hjälpt mig mycket, jag har tagit rygg på dig som varit några dagar före mig! Din tro på att jag kan stärker mig, jag skaaa klara idag också!

Det ÄR en fin lördag, jag/vi tar en dag i taget, om och om igen - idag ska jag inte ta det där första glaset vin. Kram, kram!

@Andrahalvlek Tack för många bra tips!

Skrattar högt åt din beskrivning av "Fanskapet i trälådan och att inte hälla vin på eländet", just så - medvetenhet om ett slumrande kaos som inte ska väckas eller matas.
Jag ska inte glömma, jag ska inte ta första glaset idag och jag ska ta en jävla dag i taget!

@Kirskål Fint att höra att du fortsätter och kämpar på!💪 Det kan komma trösklar som känns motiga men ge inte upp! Det kan också hjälpa att skrika högt åt alkoholdjävulen att dra åt helvete! Att du minsann är starkare och fixar det här! Att det är du som bestämmer i ditt liv. Det har hjälpt mig😁. Gör något fysiskt aktivt eller krävande, det hjälper också. Att få ur sin ilska på olika sätt är hjälpsamt och då kanske det blir lättare att tas med tonåringen också när man blir mer lugn av urladdningen. Sen kommer det också medgång och ljusning ju längre tid man är nykter, man blir mer balanserad och cool😎.

En dag i taget, du fixar det! Du jobbar på så bra!❤️

@vår2022 TACK för du tittar in hos mig och ger mig support och hejarop! 💕

Jag har svårt vara högljudd, säkert därför jag blir så upprörd - jag vänder det inåt, vilket får kropp och knopp sjuda, min strategi för att lugna mitt kokande inre har varit att lindra det med vin - något annat sätt vet jag inte något om - vilket betyder jag behöver hitta andra sätt att hantera min upprördhet med. Så kanske ska jag ge mig på att lära mig skrika åt Alkoholdjävulen ...
Jag har börjat träna ett par pass i veckan - borde kanske överväga att börja på boxning eller någon sorts kampsport där det är tillåtet att vara explosiv och skrika ut frustration ...
Jag vill verkligen inte vara den jag blir när upprördheten slår till, men hellre det än den fyllekaja som jag innan valt att bli när jag dövat upprördheten med vinglas efter vinglas!

Tack än en gång för du tror på och hejar på mig!

Här känner man sig igen sig med jobbiga tonåringar och att fylla ut tomrummet med chips och godis. Men varför inte? Hellre godis än vin, mycket hellre till och med. Efter en 40 dagars nykterhet så minskade godissuget i alla fall för mig, rätt skönt :-) Vissa perioder är ju kämpiga, ja rent plågsamma snudd på. Man får som du skriver ibland ta en timme i taget, ibland en dag i taget. Plötsligt går det några dagar men man får vara vaksam på när nästa skov kommer och minnas det man lärt sig om hur det här giftet fungerar. Bara att komma ihåg hur bedrövligt man mår, det var ju därför man startade sin tråd. Vill man verkligen ner i träsket igen, börja om? Egentligen är väl svaret: "Skulle inte tro det".

Du är inte ensam med det här, vi är många som har det här eländet över oss. Men är det inte så att man blir lite starkare tillsammans? Jag tycker det här forumet har hjälpt mig och att bolla sina problem med andra ger lite perspektiv på saker och ting.

@Kirskål hej hej, här kommer jag galopperande och vill önska dig en fin tisdag. Hoppas du börjar må bättre nu och snart tittar in igen. Jag hejar på dig, en dag i taget och varje dag. Kram

@B.Å

Åh, bästa du! T a c k för galoppstegen förbi mig❣️

Jag har gjort 23 nyktra dagar 🥳

Idag hämtar hem två böcker fr bibblan;
”Jag som var så rolig att dricka vi med” och ”Skål ta mig fan”, ser fram emot att läsa dessa! 🤓
Läste lite på Karin Adelskölds Insta, hon är som jag förstod nykter alkoholisthem sedan 4 år. Jag gillar hennes humor och hennes sätt att prata om sitt beroende.

Suget har backat bak och jag kan andas ett tag igen ☺️ Jag har mkt i mitt liv och borde säga mer nej men det är svårt … Men ikväll avslutade jag med något för mig själv! Ett dopp i sjön - ljuvligt! Och gjorde simturen till en Mindfullness- och andningsövningspass, gick bra att fokusera på det - så mkt klarare i tanken än på väldigt lång tid!

När jag kört bil har jag känt mig sååå lättad att jag utan tvekan är 100% nykter, så tacksam för mitt beslut och pannben samt stöttning här på AH av dig och andra i ”samma båt”! 🙏

Nu ska jag läsa några sidor i en av böckerna innan sovdags! Spännande!

Nattinatti strax alla! 🥱
PSST För en gångs skull använder jag mobilen och skriver med = lättare få in emojis 😛