Då har det snart gått en vecka på jobbet efter semestern. Det har känts helt ok, rätt lugnt och roligt att träffa mina kollegor igen. Jobbar hemifrån några dagar och det är skönt att kunna både vara social några dagar och sedan lite mindre social resten av dagarna. Bra balans. Det bästa med att jobba hemifrån är att kunna promenera eller ta en löptur med hundarna i skogen. Det ger energi och saker som jag funderar på faller ofta på plats eller vidareutvecklas i huvudet i skogen.

Idag nådde jag mitt första delmål med vikten. Jag gick ner bortåt 10 kg det första året jag slutade dricka och började motionera regelbundet. Jag åt bättre och nyttigare och tränade. Påföljande år har vikten gått upp flera kilo sakta och smygande. Mer tillåtande socker och jag har jag ätit mycket jordnötter. Det blev en vana med några nävar i början sedan en hel skål typ varje kväll. Det är lika mycket kcal som för en hel måltid, efter en hel måltid!

Gjorde en tredagars fasta som jag köpte på nätet i somras, som gav mig motivation till att göra ett omtag med maten, en nystart. Har efter det börjat räkna kcal, något jag aldrig orkat och tyckt varit rätt knepigt och tråkigt. Hur mycket jag helt enkelt kan äta för att både gå ned och för att hålla vikten. Hittade en app som är gratis FatSecret som räknar kcal. Där kan jag kolla vad olika livsmedel innehåller och kcal samt planera mina måltider. Den gör allt så mycket lättare och håller koll åt mig. Det jag även gjort några veckor är 5:2 metoden. Att jag två dagar, inte i följd, äter ca 500 kcal. Då äter jag lunch ca 250-300 kcal samt även till middag. Har hittat många goda recept för detta på nätet. Jag har även de dagar jag kan äta mer kunnat äta glass, på middagsbjudning, om jag planerat mina kcal för den dagen, så att jag inte överskridit totalen för dagen. Men vill inte ha det som vana. Mitt nya godis är torkade fikon. Det är nyttigt i lagom mängd. Lite sött och tuggmotstånd. Det kan jag ta två av och festa på istället för jordnötter. Äter också mer frukt och som kan mätta mellan målen.

Jag känner mig glad och nöjd över att det nu känns rätt lätt och även roligt att planera mina kcal och måltider. Som en matlagningskurs. Att jag fått ned vikten och ska sätta en ny målvikt. Det kommer även att ge mig ett lättare löpsteg. Ska springa en halvmara i höst. Jag har lärt mig så mycket mer av vad allt egentligen innehåller, att saker jag trott är nyttigt inte är det och vice versa. Och att inte äta för lite, inte för mycket, att äta rätt saker och precis lagom och det håller mig mätt😁. Och att motionera regelbundet, men det gjorde jag även tidigare.

Ha en fin fredag!❤️

@vår2022 Grattis till att ha nått ett viktdelmål! 🥳🥳🥳 Och du har gjort det på ett sunt och klokt sätt. Jag gillar också att räkna kalorier, gjorde ju det i vintras, men jag orkar inte hålla fanan jättehögt hela tiden. Tänker att delmål är nice, då kan man mellanlanda lite.

Jag gick ju ner 17 kg i vintras och vågen visar nu +2 kg mot den siffran. Helt okej. Upp till ett år efter viktnedgång kämpar kroppen för att återfå den gamla vikten, som den upplever som ”trivselvikt”. Så det gäller att skynda långsamt. Just nu har jag fokus på att fylla mina rörelse-cirklar i min klocka, på den nya högre nivån. Och 15 min styrketräning varje morgon under jobbdagar. Och mitt sockerstopp. En sak i taget, eller tre 🤣 Men det är inte bråttom med någonting.

Kram 🐘

@vår2022 Torkade dadlar äter jag, men var hittar man torkade fikon? Bland påsarna med nötter? Tror inte jag provat torkade dadlar. Mycket frukt blir det här, rågkex med smör och vaniljkvarg med blåbär och hallon till kvällsmat.

Tack för att du delar detta @vår2022 🙏❤️
Det är så mycket lättare när vi är fler som går mot samma mål precis som vi gjort mot alkoholen. Som vi vet är ensam inte stark och vi vill alla leva ett liv med mer energi, balans, harmoni och hälsa. Mata våra kroppar och hjärnor med bränsle vi mår bra av och motion som stärker oss både psykiskt och fysiskt ❤️Kram

@Andrahalvlek Tack!😁. Hade tänkt nöja mig med detta delmål, - 4 kg, men fortsätter som jag gör med målet - 3 kg till, så får jag se vad som händer och om det går.

Så bra jobbat av dig!🥳. Du har lyckats hålla i och inte ökat speciellt mycket. Ja, det gäller verkligen att skynda långsamt så att det blir hållbart och en livsstilsförändring. Och 15 min styrka varje jobbdag är ju så bra och sockerstoppet! Det jag upplever med min förändring är att sockret liksom begäret och suget efter det minskat radikalt, jag vill hellre äta god mat och lägga kcal på det😁. Vill jag tugga på något så kan jag ta en halv knäckemacka utan något på och njuta av det😂.

Jag köper soltorkade fikon, Saltå kvarn, på Ica. Ligger vid nötter. Läste att det är mindre kcal i torkade fikon än dadlar och att det är mer kostfibrer i. Köpte torkade Eco Ica fikon men tyckte inte de var lika goda, mer kladdiga och mindre. Vaniljkvarg, frysta blåbär eller från skogen och en skivad banan samt 2 knäckebröd, lite Bregott och lite ost brukar vara min lunch. Så lätt att fixa till. Och utan knäckebröd på 5:2 dagar. Bra tips med cheddar popcorn, 458 kcal/100 g😂. Det kan man unna sig ibland och spara för i totalen😁.

Och jag blev även inspirerad av dig och ditt goda arbete. Ha en fin fredag!🥰

@Himmelellerhelvette Ja, det är så bra att vi kan dela nya hälsosamma mål, ge tips, råd och inspirera varandra. Har gjort omtag efter omtag med maten då vikten långsamt ökat, men inte riktigt fått till min motivation med kraft i. Är så glad att den kom i somras och förmodligen då jag hade mer tid och lust för att ta tag i det på djupet. Ville dela med mig då jag vet att vi är fler som pratar om det och vi har @Andrahalvlek som det går så bra för och som inspirerar😁. Det gäller att hitta sin metod som känns bra, som passar och som blir hållbar över tid. Precis som med att sluta dricka och det har vi fixat!

Ha en fin fredag!❤️

@vår2022 Soltorkade fikon från Saltå kvarn ska jag leta upp!

Jag tänker att jag vill minska några kilon till för att ha marginalen på rätt sida. Plus att det är så skönt att ha lite svängrum i kläderna. -5 kg motsvarar ungefär en storlek. Jeansen jag köpte i våras har jag inte använt på länge.

Men som sagt, jag har nog med utmaningar just nu. Styrketräning, aktivitetsmål och sockerfri. Viktigast först!

Kram 🐘

@vår2022 Även jag tackar för tips på fikonen! Har också lämnat godiset. Blir 8 veckor utan på måndag. Vikten har inte varit problemet, men känslan av kontrollförlust. Och socker o kemikalier är ju inte bra för oss!
Ha en fin lördag🌸🌸🌸

Hela veckan har det gått bra med mina nya utökade aktivitetsmål: 90 min träning (promenader), förbränna 900 kcal, stå upp minst 12 gg på 12 tim (en gång per timme alltså). Jag har varit omväxlande ledig och jag har jobbat 10 tim i sträck, men jag har ändå uppnått målen. Och styrketränat 15 min innan jobbdag (mån, tis, fre). Det ska kännas i kroppen att den har använts, men när man vaknar nästa morgon ska den kännas okej.

Igår kväll fick jag rejält ont i hela kroppen, i morse likaså. I onsdags hände en olycka med min yngsta dotter, hon ramlade med cykeln och fick ett djupt sår som krävde 9 stygn. Jag såg bilder, såret var jättestort 😱 Jag var bara inblandad på distans, personalen på boendet och hennes pappa skötte det praktiska, men känslomässigt blev jag förstås påverkad. (Hon är okej, jag hälsade på henne i torsdags. Hon var nöjd och glad över att sjuksköterskan ”lagat” henne.)

Samtidigt är jag van vid att saker händer runt henne, vi löser det bara. På ytan är jag cool, för det måste jag vara gentemot henne. Inombords är jag nog inte lugn alls, men jag kan inte fiska upp känslorna. De är nertryckta i en koffert i ett låst utrymme långt ner i källaren.

Jag har tidigare tänkt att jag reagerar med värk i kroppen på känslomässiga saker. Som om min kropp skriker åt mig: Nu tar du det lugnt! Jag tycker ju att jag tar det lugnt. Men ibland kopplar den på värk som en påminnelse. En värk som får mig att vara lite mer självsnäll. Det kan vara så, jag är osäker, men jag ska fundera över det lite mer.

Fysiska krämpor som svar på känslomässigt ont? Har jag något trauma i livet så är det resan med henne, som pågått i 25 år. Just att vara cool och handlingsför inför henne, samtidigt som det är kaos och storm inombords är smärtsamt. Kluvet. Och att inte ens vara medveten om att det är så gör det svårare att ta itu med det på något sätt.

Idag blir det umgänge med yngsta dottern, hon ska sova hos mig en natt, och jag ska hämta henne strax. Vi ska gå på allsångsuppträdande ikväll och sen äta på hennes favvopizzeria. Titta på film och cocoona. (Visst var det uttryck som hette så?) Lillprinsen får korta kisspromenader, inte mer än så. Min aktivitetsklocka får ticka bäst den vill några dagar. Ipren ska jag köpa också.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag tror verkligen på att det är så att fysiska krämpor är svar på känslomässigt ont. Att kroppens minns det vi tryckt ner och att kroppen säger till när vi inte lever som vi vill. När jag inte lever i sanning med mig själv som nu när jag hetsätit sågott som varenda kväll länge får jag krämpor i bröstet, ångesten sätter sig som en tyngd och jag får ångest. Jag lever inte som jag vill och kroppen påminner mig om det. Jag är tacksam över att kroppen säger till mig. Som att min själ skriker åt mig att det räcker nu! Som den gjorde när jag slutade dricka för två år sedan. Jag drack för att det var sista veckan jag fick dricka och nu äter jag för det är sista veckan jag tillåter mig. Jag ska fånga detta fönster som öppnas och bli av med min bulemin. Jag har kunnat sluta med alkohol och nikotin. Nu behöver och vill jag sluta med bulemin! Jag vill bli frisk och leva i sanning med mig själv! Mata kroppen med den näring den behöver och ge den den motion den behöver samt styrketräning, yoga och meditation. Kram❤️

@Himmelellerhelvette Det ska bli en fröjd att följa dig på den resan 🥰 Det är som jag brukar tänka: Kan jag sluta dricka så kan jag fan göra vad som helst. Som min fysik tillåter 🤣

Kram 🐘

@Sattva Ja, fikon är verkligen ett bra alternativ och naturligt. Verkligen strongt jobbat med snart 8 veckor utan godis!🥳. Man känner sig så mycket fräschare utan massa socker.

Ha en fin helg!❤️

Hej
Tänkte att nu undrar du var jag tagit vägen. Så fullt upp. Första veckan har varit bra, mycket att göra men precis som du jobbar jag rätt mycket hemifrån. Just nu är min kompis här på middag. Vi åt kräftor igår också. Det har känts riktigt naturligt att dricka alkoholfritt. Jag känner mig lugnare, det är som om jag kommit över en spärr när det gäller alkohol. Jag frestas inte, precis som om jag kanske börjar kunna lämna det bakom mig.
Tyvärr har situationen med min syster bara blivit värre. Hon skickar meddelande och brev med långa listor där hon anklagar mig för allt möjligt och att det ledde fram till hennes utbrott. Det är alltså mit fel att hon behövde skrika...
Ska skriva mer om mina tankar kring ACT när jag hinner.
Hoppas du har en riktigt mysig kväll.
Kram

@danisa Bra att du håller kontakten på forumet😁. När det blir för tyst, vet man inte riktigt hur någon mår. Vad skönt att höra att du kommit över en spärr med alkohol och att du känner dig lugnare. Och det blir bara bättre ju längre tid som går som nykter. Bra jobbat!💪

Slitigt med din syster. Kunde föreställa mig att hon lägger all skuld på dig, utefter det du berättat om hennes personlighet. Bra att du jobbar på med ACT, det kan vara ett stort stöd för dig och att inte ta på dig skulden. Att inte låta henne förgifta eller dupera dig och dina tankar. Att du håller dig nykter kommer också att göra dig stadigare och starkare i tankarna om dig själv och hantera henne, eller hålla avstånd från henne. Jag hörde ett bra program på P1, Kropp och själ, som handlade om narcissism ”Narcissism- en missuppfattad diagnos?” heter avsnittet.

Njut av din tid med din kompis och fokusera på det❤️