Vill dricka mindre men det går ej. Vad ska jag göra? Känns helt hopplöst. Skilsmässan är klar och det har blivit värre efter det... Är det vanligt? Att dricka mer efter en separation? Jag blir inte heller bakis efter 3 flaskor vin. Men mycket ångest dagen efter så klart. Hjälp...

@Nymis Hej 👋🏼 Jag skulle ligga och prata i den stora vita telefonen om jag druckit så mycket. Men du är kanske tillvand.

Men nu när du skriver här.. vad vill du? Vill du fortsätta kröka eller vill du sluta? Vill du dra ner? Vad tänkte du när du blev medlem på AH? Frågar i all vänlighet. Har du en målbild? En plan? Är det dag 1 eller har du fortsatt?

Allt kan bli bättre ❤️‍🩹

Jättebra att du frågar. Mitt mål är att dricka mindre. Dricka vanligt liksom. Och sluta dricka medan jag lagar mat. Utan istället bara ta ett glas till maten och så får det vara nog! Men det blir alltid för mycket om jag börjar dricka vinet redan under tiden jag lagar maten. Men jag gillar det liksom, att dricka lite vin medan jag lagar mat. Jag älskar att laga mat, det är liksom min avslappning och med lite vin till så blir det superavslappnat. Så jobbigt....Jag behöver en plan, men vet inte var jag ska börja. Låter jag superförvirrad, eller?

@Nymis Kikar in här och går också i dom tankarna. Var precis på bolaget och köpte två nedtrappnings flak. Dricker ca 6-8 50cl 5,2or per dag och skulle väl vilja dricka i genomsnitt 4st per dag istället. Men vet inte riktigt hur jag ska komma dit. ska man dricka varannan dag eller försöka nöja sig med 4st per dag. Upplever att saker går lättare, och chanserna att få lite gjort ökar. Blir heller aldrig bakfull och känner mig inte så berusad, livet känns bara lite lättare.
Ölen är på kylning ifall jag blir sugen och det kommer jag bli. Dela gärna med dig om du får nån strategi. Jag kanske hakar på.

Det finns en ny medicin som heter Selincro som ska göra att man dricker mindre. Jag har testat den men blev fullständigt utslagen i 2 dagar efter varje gång jag tog den. Den funkade inte för mig tyckte jag, dvs tyckte inte att mitt drickande minskade nämnvärt + den utdragna tröttheten. Men alla är olika. Tyvärr ingår den inte i högkostnadsskyddet.

@Nymis hej hej

Jag började också dricka (mer)i samband med separation och jag blev inte heller helt utslagen och ”bakis” som många andra. En värktablett och vätskeersättning så var det fysiska borta. MEN jag fick fruktansvärd ångest. Det blev bara värre och värre. Började som ”kemisk ångest” även efter måttligt drickande och sedan blev det så jävligt att jag var tvungen att dricka mer och typ varannan dag för jag orkade inte rida ut den. Var nog aldrig helt nykter tror jag.

Har varit nykter i 5 veckor nu – satte först mål på 7 dagar, sedan en månad och nu känner jag som så att det finns ingen anledning för mig att gå tillbaka till vinet för jag mår så tusen gånger bättre nu.

Ångesten är borta. Magen är bättre. Jag sover hela natten, varför skulle man återgå…tänker jag.

Jag har lyssnat på många poddar och läst här och överallt jag hittar information. När man har överkonsumerad, så som vi gjort, verkar det vara jävligt svårt att gå tillbaka till ”måttligt drickande”. De flesta (experterna) rekommenderar ett längre uppehåll eller att man slutar helt.

Nu är jag väldigt ny-nykter och ingen expert men jag kan bara berätta för dig att jag är så glad att jag vågade testa. Trodde aldrig jag skulle kunna förlika mig med att inte kunna dricka måttligt – men just nu känner jag hur det är mycket lättare att låta bli ”det första glaset” än att försöka nöja mig med ”bara ett glas”. Jag är som du beskriver; vi räknar hellre i flaskor 🙋‍♀️

Hoppas du kommer fram till vad som är bäst för just dig. Det är inte tråkigt att vara nykter, det är faktiskt väldigt mysigt och mycket roligare än jag trodde det skulle bli.

Kram 🤗

@Nymis Jag vet inte om det var mig du svarade men kanske. Är det inte bra att formulera en plan? En målbild. För det blir ju grymt svårt att mäta framgång utan mål.

Jag tycker du ska göra som rekommenderat: tre månader nykter. Du hinner klarna till i huvudet och slippa kemisk ångest. Gör upp en plan i nyktert tillstånd. Jag trodde jag var en person med ångest... till jag slutade dricka och insåg att jag inte alls är någon ångestperson. Nu tar jag ju nåt enstaka glas men började på noll i dryga två månader sen med en snål budget (max 4 glas/v och max 2 dagar/v) under tiden har jag i realitet druckit hälften av det. Upptäckt att livet är så mycket bättre utan. Jag lagar också en massa mat och älskar att planera med vin etc men det går precis lika bra utan. Det trodde jag aldrig jag skulle höra mig själv säga 😅

@Carisie och @B.Å. Tack för alla stöttande och kloka ord. Det låter som en bra plan att sätta upp som mål att inte dricka på en vecka (först). Det har jag klarat tidigare men fallit tillbaka in en superfylla efter det. Det är precis som att jag längtade tills veckan var över och jag kunde laga den där goda middagen och dricka det där god vinet/vinen till. Precis som du skrev @Carisie så planerade jag för det under hela veckan. Vilken mat, vilket vin passar till. Men hur undviker jag detta på bästa sätt? Behöver annat att tänka på, en ny sysselsättning. Kanske skriva i forumet när suget/infallet att dricka börjar komma och inte vänta till man står där med vinet upphällt. Att inte köpa hem vin är också viktigt tror jag. Samt så kan jag dricka alkoholfritt medan jag lagar mat. Har ni några fler tips för att undvika att "falla tillbaka" och se "maten+vinet" kombon som en belöning på veckans hårda arbete?

@Nymis Jag fattar precis hur du menar. Jag tror (absolut ingen expert) du behöver vara helt alkoholfri. Du kanske t.o.m. borde skippa alkoholfria alternativ till du känner dig hyfsat säker på att de inte ska trigga dig. Jag dricker inte alkoholfritt av den anledningen. Jag triennal skulle sitta där och sucka och muttra Barolo, Châteauneuf-du-Pape, Petit Chablis, Pol Roger osv osv (hoppas att du inte ska känna dig triggad nu utan förstå hur jag menar. 🙈 Men om vin är din ömma tå kanske öl-mat är passande. Jag tycker Wisby Lager är en god alkoholfri öl samt Carlsberg. Men kolla ordentligt så det verkligen är 0.0. Lyssna på "en beroendepodd" om alkoholfritt.

Alkoholberoende är en progressiv sjukdom så jag är inte förvånad över att en nykter period följs av superfylla. Ge hjärnan en break från alkohol - det kommer att gynna dina syften framledes. Titta på självhjälpsprogrammet och kanske speciellt avsnittet sug. Jag har ett stort plus att jag aldrig/sällan är sugen - mitt problem har varit dricka av bara farten som om vin vore vatten & sen aldrig sluta 🙈😅

Hoppas du får en fin kväll
🩵

@Carisie Tack. Det låter faktiskt jätteklokt att inte ens dricka alkoholfritt vin, pga risken att bli triggad. Idag beställer jag hem mat och då finns inte suget efter vin heller. Konstigt! Jag har startat självhjälpsprogrammet idag. Men har ett problem - ska på bröllop på lördag! Hur göra? Det konstiga är att när jag är bland folk så dricker jag i princip aldrig för mycket. Det är när jag är själv. Vad kan det bero på?

@Nymis Egentligen är väl bröllopet inget problem. Du är vuxen & väljer själv hur du vill göra. Det handlar i sak inte om att inte dricka för mycket utan kanske att avgifta hjärnan. För varje gång du dricker alkohol så kommer du att mata begäret lite. Så blir det lite "jamen vaffan då" över det hela. Välj vatten. Välj läsk. Ta bilen. Gör valet utifrån DITT bästa och vad DU behöver. Inte en jävel kommer att bry sig om du inte dricker alkohol - tro mig! Jag skrev tom om just det i min senaste tråd, om min förvåning över att ingen höjer ett ögonbryn. Det är bara vi själva som har den uppfattningen och tron om vår egen betydelse i form av alkoholintag vid sammankomster.

Apropå mat, preppa dagen innan då så att du redan vet att du "bara ska kasta ihop allt". Lägg planeringen på hyllan en tid. Ge dig tre månader - vem vet var du står då?
🩵

@Nymis skulle precis föreslå det med, att laga mat för två dagar åt gången.

Att ta sig ur ”gamla rutiner” har för mig handlat om att skapa nya. Lura hjärnan som har blivit van att koppla vissa handlingar (tex matlagning, städning) och tidpunkter (eftermiddag helger) vid att just då ska den belönas med sitt första glas vin.

Jag försökte ändra mina rutiner, kom hem vid andra tidpunkter, tog en dusch direkt, gick en promenad…massa småsaker som gör att hjärnan blir förvirrad och inte riktigt vet när den ska koppla på ditt gamla ”nuuuuu förtjänar vi det där glaset”. Det gäller att hålla sig sysselsatt och vara klurig :)

Sen hittade jag massa ny drycker i mataffären (som jag aldrig testat innan) och började unna mig ett par glas syrlig läsk med massa is på kvällarna. Tillslut ger hjärnan upp – när den inte har sina gamla rutiner att förhålla sig till :)

…eller jag hoppas min hjärna har gett upp i alla fall, jag känner inget sug längre när jag plockar fram dammsugaren eller lagar mat.

Sen är man ju inte frisk i huvudet bara för att man lyckas hålla sig nykter i 5 veckor! Men kampen blir lättare och livet så tusen gånger mycket roligare för varje dag man låter bli det förbannade ”första glaset”.

Ville dela med om info om "alkoholsug" som jag läste på Självhjälpsprogrammet precis nyss och en superinsikt jag fick av det jag läste. Så här stod det "Det kan även vara bra att dricka ett stort glas vatten så att du inte är törstig eller äta en ordentlig måltid så att du inte är hungrig, eftersom hunger och törst kan missuppfattas som sug. ". Halleluja! Det gick upp ett riktigt ljus för mig efter att jag läste detta. Jag gör ju precis tvärtom. Drar ut på matlagningen så jag kan "dricka på mitt vin extra länge" fastän jag är hungrig som fan. Nä nu, börjat jag komma till insikt med mitt beteende - att jag nog många gånger har att misstagit min hunger för sug samt att jag utvecklat ett mycket komplicerat förhållande till mat/vin-situationer. De gånger jag snabbt slängt ihop lite mat så har det ju inte blivit något vindrickande och då har jag känt mig så nöjd och tillfreds dvs mätt. Behöver påminna mig om detta regelbundet. Ska skriva ner det i programmet...Tack igen för alla kloka råd. Igen - @Carisie där om att preppa maten dagen innan var jättebra. Tack.