@Himmelellerhelvette Jag också. Jag blev så arg så jag kokade. Skällde ut min chef högljutt inför rätt mycket folk, så hon fick ha orossamtal med mig efteråt. En annan medarbetare skickade ett drygt mail, som jag svor över en hel arbetsdag. Kunde knappt tänka på annat. MEN jag lärde mig att aldrig reagera i affekt - att alltid sova på saken. Om det är möjligt.

Och jag skrattade så jag kiknade också, på ett sätt som jag inte gjort sen jag var barn. Jag kan sakna de jättestarka känslorna och den nyfrälsta/nyförälskade känslan, men samtidigt vore det nog svinjobbigt i längden. Det går över i alla fall. Skratta gör jag dock gärna glatt. Väljer humorprogram på tv.

Kram 🐘

Dag 40 i total nykterhet!!

Helt otroligt – om 5 dagar är jag halvvägs till 90. Vilket är mitt nästa delmål 💪

Haft en underbar dag i solen, skapat nya minnen och kiknat av skratt :)

Upptäcker varje dag hur jag är så mycket klarare jag är i hjärnan, har tom börjat bli rolig igen, tänker lite snabbare på något sätt och älskar att umgås med andra.

Det jag tror hände nu igår var det att jag under den sista tiden har fått lite uppmärksamhet som jag inte riktigt vetat hur jag ska tolka. Tror det kickade igång väldigt bekanta ”farligt, härligt” känslor. Att flörta nykter måste jag helt enkelt ta det jävligt lugnt med, det har jag kommit fram till efter en djupanalys av mig själv 🤯

Inte redo för sånt – just nu är jag alldeles för kär i mitt liv som det är.

Nu ska jag gå och lägga mig. Nykter och tacksam.

God nattsömn öskar jag oss alla, imorgon får vi en ny dag, en ny och nykter dag bara vi låter bli det första glastet.

❤️

@B.Å Grattis till 40 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Det är en fröjd att följa din resa, det är nästan som att återuppleva den första omvälvande tiden själv. Också viktigt att påminna sig om, vilken enorm skillnad det var i början. Nu är det mer det nya normala.

Kram 🐘

@B.Å Grattis till 40 dagar och halvvägs till nästa delmål!🥳. Så roligt att höra att du hade en underbar dag igår och att du skapat nya minnen av stunden. Det är dessa nya minnen vi ska samla i minnesbanken och gå tillbaka till vid behov för att få sköna känslor i kroppen.

Den självupptagenhet du nämner är en sund och positiv sådan. En omsorg om dig själv för att lära känna dig själv, dina skav och dina behov på djupet. Och en stolthet över dig själv, att du visst duger precis som du är, att du är bra som du är. Det är så bra för självkänslan och i sina tankar om sig själv, som ofta kan vara väldigt kritiska och fel. Som man brukar säga, för att älska andra måste man först älska sig själv😁.

Ha en fin söndag och fortsätt vara kär i ditt liv❤️

@B.Å Vist är det underbart när man känner hur glad man är som person när man mår bra med dig själv, när den där dimman av alkoholen försvunnit och man börjar se tydligt❤️ Det är så häftigt att få tänka tillbaka på den tiden genom det du berättar, jag var så kär i nykterheten! Det är jag såklart fortfarande men det är som med en ny förälskelse den går över till stabil kärlek efter förälskelsefasen.

Ja var försiktig med flörtandet, bli mer stabil först innan du ger dig in i ett förhållande. Jag har hört att rådet är att vänta ett år innan man startar ett nytt förhållande för man behöver den tiden till att lära känna sig själv. Kram

@Andrahalvlek tack för det, vad glad jag blir att du känner igen dig! Jag går mer än gärna i dina fotspår, det känns tryggt och rätt väg att gå 😍👏💪

@vår2022 tack för fina ord. Ja vet du vad, jag tänker fortsätta vara självupptagen och lära känna mig själv på nytt. Som sagt; har gått runt med skygglappar och negativa tankar (om mig själv då) alldeles för länge. Jag kommer ihåg de första dagarna (när jag mådde så fruktansvärt dåligt) att någon av er skrev till mig att skammen och skulden brukar lätta och att istället kommer vi känna medlidande för den personen vi en gång varit…tror jag är där nu. Allt jag vill och försöker göra nu är att ge mig själv en rättvis chans. Det förtjänar jag, så det så! 💁‍♀️

Önskar dig en fin söndag. Fylld av fina stunder och magiska ögonblick 🥰

@Himmelellerhelvette tack ❤️

Ja denna dimma alltså. Nu när det börjar klarna tycker jag det är obegripligt hur jag ens orkade ta mig från sängen…vad var det för liv jag levde. Och tänk att jag körde bil varje dag i detta tillstånd…med skygglappar, hjärndimma och alkohol i hela systemet.

Tänk att allt vi behöver göra är att inte ta vårt första glas.

Ser så mycket framemot att fortsätta leva mitt liv. Nykter och stabil. Blir väldigt glad när ni skriver att det jag upplever nu är något ni upplevt och kan minnas med värme. Det bekräftar att jag är på rätt väg – jag följer er nu och har ingen anledning att vända tillbaka. Jag har en väldigt klar bild i mitt huvud, på en grusväg där vi alla går. Mot ljuset alltså – det är dit vi ska.

Ha en fin söndag ❤️

@B.Å Precis, aldrig ta första glaset, ha tillit till processen, och ett enormt tålamod behövde jag jobba på med i perioder. I de perioderna fick jag bara blint lyssna på de som gick före mig att det kommer bli bra trots att det kändes som allt annat än det. Kram

Vecka 6 (dag 43)

Sakta men säkert börjar jag identifiera mig med mitt nyktra jag. Känner fortfarande brutal tacksamhet varje morgon jag vaknar och upptäcker att det här på riktigt. Jag drack inte igår.

Lyckoruset börjar lägga sig – men jag känner så mycket annat så det är ok. Vet dessutom att ännu häftigare saker kommer hända, ju längre tiden går, så det ser jag framemot.

Har en resa inplanerad denna månad. Den bokades för länge sedan. Just nu förbereder jag mig för den, återfallsrisken bör vara stor och därför lyssnar jag väldigt mycket på poddar just nu och gör upp olika strategier för alla möjliga situationer, känslor och tankar som kan uppstå.

Jag tänker inte avboka utan jag åker med inställningen att skapa nya och nyktra minnen. Har gjort ett avtal med mig själv, bestämmer jag mig för återfall under resan så får hålla ut och ta det när jag kommit hem. Har läst och hört att återfall efter en lite längre tid (dvs längre än 4 dagar, som mina tidigare återfall då) kan bli riktigt vidriga och ångesten värre än allt man varit med om tidigare. Så det har jag bestämt mig för att inte ta på resande fot…(och inte heller hemma för den delen) Hoppas jag inte behöver använda den (psykologiska) livlinan ”gör det när du kommit hem då!”

Vaknade väldigt tidigt imorse, låg och drog mig i sängen och tillät mig själv att tänka tillbaka på alla gånger jag vaknade och kände att jag inte fick nån luft. Visste inte om jag hade försovit mig eller ej, hade kvar gårdagens smink och denna v i d r i g a ångest…usch jobbigt att påminna sig själv men skönt att veta att det kommer aldrig mer kommer hända.

För det har jag bestämt. Aldrig glömma, aldrig ta det första glaset.

Ha en fin dag mina vänner ❤️

@B.Å Hej 👋🏼
Visst är det nya jaget mer tilltalande. För mig är nog känslan av att jag har kontroll på alla bitar av mitt liv väldigt viktig. Den känslan tycker jag om. Att alltid veta vad jag sagt och till vem och att alltid minnas vad som hänt.

Hög igenkänning på att vakna med kletigt smink, tapetklister i munnen och med andnöd fånga dagens första tanke "vad hände igår"? 💭 Aldrig mer! Det känns långt bort men för min del (har skrivit det förr) är det viktigt att hålla de dåliga minnena levande. Inte för att vältra sig i dem och medföljande självömkan - utan för att ett levande mörker får mig att styra kosan bort från det!

Jag läser allt du skriver och tycker du är grym!
🩵

@Carisie tack du för att du läser, uppmuntrar och delar med dig. Jag läser också det du skriver – dina insikter hjälper mig på min resa. Vi gör det tillsammans ❤️

Håller med om att just känslan av att ha kontroll över sitt liv är viktig.

Som du säger, alla morgnar man vaknade upp och det första som hände var tanken ”vad hände igår, hur hamnade jag i sängen, pratade jag med någon…”.

…Blir nästan gråtfärdig av äckel när jag tänker att så såg mitt liv ut, för inte mer än 6 veckor sedan. Tänk att man utsatte sig själv för allt detta.

Så skönt att bli fri och ge sig själv en andra chans på livet 😍

@B.Å Tack! Ja jag tror på att dela med sig. För när man skriver ner något så blir det mer påtagligt. Mer sanning. Jag "tar åt mig mer" av det skrivna ordet. Jag är dock lite försiktig eftersom jag inte är helt alkoholfri - men nära på iaf och lutar mer och mer åt det hållet. Men full har jag inte varit sedan i februari och det känns så långt bort men känslan ligger mig nära vilket jag tror är en förutsättning för att inte vilja gå den vägen. Att jag vet hur nära vägen rakt in i mörkret är. Aldrig mer!

Jag låg och lyssnade på ett av mina favoritavsnitt av "en beroendepodd" med Markus Enochsson avsnitt 68 (om du inte lyssnat så rekommenderar jag det finns på Spotify bla. Även om han missbrukade det mesta innan han blev ren och numera är beroendeterapeut så är det ett fantastiskt avsnitt som får en att förstå hur man hela tiden flyttar gränserna framåt men han kommer också med konkreta råd och idéer hur man kan tänka i sitt tillfrisknande. Det är han som inspirerat mig till morgonmeditation och kvällsinventering. 🙏🏼

Ja är det inte konstigt? Att kontroll kan leda till frihet? När det var friheten vi "behövde" för att släppa på kontrollen?! Alla insikter som kommer till en...

Jag önskar dig en fantastisk dag
🩵

@B.Å Visst är det häpnadsväckande hur livet kan förändras till det bättre bara genom att vi inte dricker! Och att lyfta varje positiva del av nykterheten är något som @andrahalvek brukar framhålla. Att ha kontroll över livet, att kunna planera och också genomföra planenligt är något som kommer med nykterheten. Älskar det! Snart sovdags och jag vet redan nu att imorgon kommer bli en bra morgon, kläderna strukna, jobbväskan packad, kaffemaskinen laddad! 🌱🥰

@B.Å Visst är det härligt få vakna upp nykter! Kan lääängta till morgonen när jag går till sängs - vilket är väldigt länge sedan jag var ens medveten om, för kvällarna var ett vin-rus-sus-dus för bara drygt 5 veckor sedan.

Så klok du är som förbereder dig inför din kommande resa - vi hänger med dig på resan och kommer finnas där varje gång tanken eventuellt skulle sticka upp som fula gubben i lådan - och skrika -Häck-väck-med-dig-fula-tryne! Nu är det - precis som du skriver - dags för att skapa nytt tänk, andra aktiviteter som ersätter vinklunkandet och skapa nya nyktra minnen vid resor att tänka tillbaka på - och vara stolt över!

Heja dig B.Å - jag tror på dig - du är så stark!

Dag 46

Har haft så mycket att stå i – är inne i en stressperiod just nu. Nykter! 💃

Lite konstigt, det känns nästan som att jag aldrig varit denna fyllekärring som jag beskriver mig här i tidigare inlägg, på något sätt har jag blivit den jag är nu och jag blir ledsen när jag tänker på att för inte länge sedan utövade jag systematisk själv-misshandel och levde i sånt mörker. Vem var jag ens!? Jag ska inte och vill inte tillbaka dit.

Åt middag hemma hos en kompisar i veckan, vi brukade ofta dricka tillsammans. Nu blev det så att jag drack läsk och jag kände inget sug eller tyckte det var konstigt att inte halsa vin.

För sån har jag blivit – jag dricker inte alkohol.

Känns nästan som att jag har en on/off knapp inom mig…varför kom inte jag på det tidigare, nu är det ”Off” som gäller. På obestämd tid och en dag i taget.

Tittade mest in här för att önska alla en trevlig helg. Hinner inte vara här lika mycket just nu, men jag är still going strong och jag hoppas du som läser har en fin dag, du med ❤️

@Himmelellerhelvette juste, viktigt med påminnelse. Så här i efterhand tycker jag att mina första inlägg här är så vidrigt jobbiga att läsa, men det är till stor hjälp att vissa saker finns dokumenterade (för mig) för jag kastas tillbaka till tiden jag aldrig mer vill uppleva. Aldrig glömma. Aldrig ta det första glaset.

Kram ❤️

@livima En sak har jag lärt mig de senaste veckorna och det är att jag kan må så här idag och helt annorlunda imorgon.

Jag ser min resa mot nykterhet (bättre liv!) som en berg och dalbana, är förberedd på att det går snabbt och långsamt, är läskigt, kul och upp och ner. Det pirrar ibland och ibland vill man spy, så är det!

Det är bara att spänna fast sig – försöka njuta av upplevelsen, skratta, skrika, blunda och andas på vägen. Jag vet ju att jag fastspänd och så länge jag följer säkerhetsreglerna är jag övertygad om att jag kommer helskinnad i mål.

Så tuuuut tuuut, nu kör vi 😂👊

@B.Å Ja, det gäller att spänna fast sig ordentligt och aldrig glömma att ta på sig bältet😂. Utan bältet kan det gå illa och det räddar liv. Som nykter kan man också stå stadigt med båda fötterna på jorden, vilket man inte som påverkad gör precis. Det blir både dikeskörningar och krascher som skadar en illa.

Så på med bältet och en trygg, säker körning mot framtiden❤️

@vår2022 du och ni här på forumet är mitt säkerhetsbälte, känns trygg att ni åkt före mig :)

Haha ja det där med att stå stadigt, såg en gubbe igår kväll som gick (i badtofflorna!) mellan trappuppgångar och blev allt rundare under fötterna ju fler grannar han hade hälsat på. Tror han hade en plunta med sig (jag satt och spejade på balkongen 😂).

Skulle inte vilja vara han idag!

💁‍♀️☕️💃