@Carisie en person i min närhet erbjöd ett glas vin nyss (de flesta har ju ingen aning om att jag har problem). Tackade nej! Känner mig oerhört stolt. Oavsett hur det går i framtiden vill jag klara en helt vit månad nu. Och sen är väl nästa mål tre månader. Jag hoppas ju såklart att jag aldrig mer dricker, men en vit månad hade varit en fantastisk start.

En minigrej: tänk inte att ”en vit månad hade varit en fantastiskt sak”
Nykterhet är inte som väder- ”sol på bröllopet hade varit fantastiskt”
Nykterhet är beslut, beslut, ihållighet. Och insikt om att det är man själv och ingen annan som står för detta.
Du bestämmer.
”En vit månad kommer att vara en fantastisk prestation som jag kommer att klara” ”Jag ska bara låta bli att ta första glaset. Varje dag.”
Du klarar detta såklart!

@Se klart åh ja bra poäng. Men man är så van vid att misslyckas. Jag har ju försökt i långt över ett år med stöd av min vän. Skillnaden nu är väl att jag vidtagit fler åtgärder och skrivit här, skrivit till dem som jobbar här, går det här programmet och ja verkligen försöker… mer. Jag vet ju att jag vill men jag vet att jag velat i så många gånger förr och det är ju något som gör att jag faller dit igen. Att säga att jag ska klara det känns nästan arrogant och högmodigt eller vad man ska säga haha. Men jag ska göra mitt bästa.

När man är beroende är det ju som om man är två personer. Jag vill mig själv det bästa, jag vill att jag ska klara det här och få läka och bli frisk. Men jag vet ju att den andra sidan, alkoholisten är så jäkla stark och ihärdig och lögnaktig…

Dag 3 och break down Nr 2. Blir så arg och ledsen och frustrerad så lätt och just nu slår mitt hjärta så hårt och jag vill antingen skada mig själv eller dricka. Vilket ju i och för sig också innebär att skada mig själv. Jag önskar att jag var mer hårdhudad och obrydd. Men jag blir lätt ledsen och sårad och jag har många runt mig som jag måste vara med men som får mig att må dåligt och som triggar mitt drickande.

I alla fall. Har inte druckit något. Har tagit en promenad och har barnvakt och nu ska jag lyssna på musik och dricka en pepsi och tänka på vem jag vill vara och hur jag måste göra för att bli den personen.

Vet i alla fall vem jag inte vill vara och jag vet att jag inte vill dricka alkohol.

Men det är svårt när hjärtat slår så hårt så det känns som om det ska brista.

@LovisaLo bra jobbat med 3 dagar, sakta men säkert går det…alltid framåt fast det kan vara jobbigt i början.

Just nu håller din kropp på och gör sig av med det giftiga, därför mår vi som vi gör i början. Tar du ett glas nu (eller fem) kommer du hamna på ruta ett igen. Att döva sin ångest med något som framkallar ångest är ingen bra idé utan det är en garanti på fördröjning av hela processen.

Så håll ut nu, du är på god väg och det kommer bli bättre ❤️

Godmorgon! Idag börjar dag fyra. Fortfarande dålig (ingen) sömn men jag vaknade hoppfull. Så skönt att inte vakna med bakisångest och behöva kolla mobilen för att se vad för dumt man gjort på fyllan.

@LovisaLo grattis till dag 4 i frihet – så bra jobbat.

Sömnen kan vara lite jobbig i början men den kommer bli stabil när kroppen har blivit mer giftfri. Det är så värt att stå ut i början. Jag brukade jämföra min dåliga sömn i början av nykterheten med mitt dåliga mående när jag fortfarande drack. Att vakna med ångest, dålig mage och minnesluckor (som jag ofta gjorde) var tusen gånger värre än den tidiga ”dåliga nyktersömnen”. Att komma långt långt ifrån sitt sista glas har så många fördelar och det gäller att njuta av allt positivt man upplever på denna resa.

Som du gör nu, tänk att du slipper kolla mobilen och inte har bakisångest, visst är det oslagbart och ännu bättre kommer det bli!

En dag i taget nu, heja dig!

(Jag vaknar ofta och behöver nästan nypa mig i armen och tänker: shit det här är alltså på riktigt, jag drack inte igår och är inte bakis!)

Ibland kan jag vakna upp på morgonen och har drömt att jag druckit kvällen innan. Första sekunderna av den där paniken när man vaknar och har gjort bort sig. Men det är så skönt när man sen inser att nej jag drack faktiskt inget igår. Vaknar upp utan skam i kroppen och utan bakisångesten. Fortsätt kämpa! Första tiden är jobbigast.

Plockar upp min tråd om att ”hoppas jag klarar” till att ”jag kommer vara beslutsam kring att inte ta ett första glas och inför risksituationer kommer jag att ha en plan, för vanlig tristess och ångest ska jag ta hjäl av forumet, poddar, programmet. När det känns som inget funkar ska jag vila/promenera och ta en stund i taget”.
Jag förstår mer än väl rädslan att misslyckad - är nog därför jag inte ens försökt dricka måttligt. Vad jag bara vill sätta ljus på är att du har enorma möjligheter, att klara det den här gången. Glöm inte det en enda dag! Heja dig!

@LovisaLo styrkekraft till dig - jag tror på och hejar på dig!
En stund i taget - andas. Vi ska inte ta det där första glaset.
Vi lägger oss nyktra och nöjda sen vaknar vi nyktra och lyckliga över det!

@nykteristen24 ja det där känner jag igen! Man är så van att vakna med bakisångest och minnesluckor så det känns nästan overkligt att inte göra det! Drömde att jag var full bara häromdagen (de få korta minutrar jag fick någon sömn). I natt sov jag min första bra (nåja hyfsat) natt på länge! Vaknade pigg och bäst av allt - nykter och utan ångest! Dag fem idag! :)

@Se klart Tack! Idag är det dag fem och jag har äntligen fått lite sömn. Känner mig så hoppfull. Ser ett tydligt mönster i hur jag blir enormt (verkligen enormt) sugen på att dricka när jag är ledsen och arg. Och när är jag det? Jo när jag är hungrig. Men nu när jag är nykter så äter jag inte så mycket som när jag är bakis, så jag måste verkligen tänka på jämna måltider. Låter kanske löjligt men så fort jag får en blodsockerdipp av hunger så blir jag så lätt ledsen och upprörd och vips vill jag supa bort den känslan. Misstänker att mittt blodsocker och annat är lite extra känsligt nu när jag precis slutat också. Det kanske stabiliserar sig när kroppen vänjer sig vid ett liv utan alkohol i blodet 24/7.

@Kirskål tack! Att vakna utan bakisångest är så underbart. Bara det gör det värt att sluta. Att vakna med ett rent samvete och slippa kolla i mobilen vad man gjort för dumt. Aah underbart! Dag fem idag!

@LovisaLo Grattis till 5 dagar😃 Jag hade som du problem med sömnen och humöret var upp o ner de första veckorna. Jag blev enormt sötsugen och åt mycket godis i början. Men bestämde mig för att det var okey det var bättre än att dricka. Kände och hade även inte orken att vara duktig i allt, focus var att inte ta det första glaset. Stor kram till dig som kämpar på. Gå in här läs och skriv önskar dig en fin dag🤗

@LovisaLo Bra jobbat och dag 5 idag!🥳. Bra att du börjar identifiera dina triggers till att dricka. Det finns HALT, H=hungrig, A=arg, L=lonely, ledsen och T=trött, som kan vara bra att ha med sig. Att när sug kommer känna efter om man är hungrig, arg, ensam, ledsen eller trött och då ta hand om det, med att äta något, vila osv. Vi dricker lätt på känslor och tror att obehaget försvinner om man dricker.

Ha en fin helg och tänk vad skönt att vakna upp nykter! Det blir lättare och bättre ju längre tid som nykter. Kram❤️