@Molnet grattis till dag 17 i nykterhet, bra jobbat!

Så bra idé att ta "en låda i taget" bra för ordning i hemmet, bra för hjärnan som behöver lära sig nya rutiner och bra för dig som (pga nya vanor) har lite tid över och så :)

Önskar dig en fin kväll :)

@B.Å Tack så mycket.ja en låda i taget är perfekt.På så vis har jag hunnit med en hel del genom att bara ta en i taget.Jo lite tid har jag ju fått över tack vare nya vanor.Är fortfarande lite trött men tänker att läkning pågår av kropp , knopp & själ.Plus studier om att tillfriskna tar ju åxå tid & kraft rent mentalt.Piggade upp mig med att plocka ett gäng äpplen & träna efter jobbet.Nu blir det lite chill & kura skymning.Önskar dig en fin kväll!

Bra jobbdag som flöt på.Kom på mig själv med tankar som:Ikväll skulle det vara gott & mysigt med lite vin.Avkopplande för kropp & knopp.Blev medveten om mina tankar(självbedrägeri) & satte stopp för dem med att tänka andra tankar(sanningen)Nej ,nej du kan inte bara dricka lite vin.Du kommer att dricka mycket vin.Du kommer att få ångest, sova dåligt,må skit och vilja fortsätta.Nej ikväll ska du ta en lång varm dusch.Lösa ett korsord & se en film.Du ska mysa och koppla av med:stekta äpplen med glass & dricka lite pepsi.Så nöjd att jag stoppa och genomskådade mina sjuka tankar./självbedrägerier Pust & stön men jag slipper må dåligt imorgon.!Förstår att jag måste vara extra mycket på min vakt nu.Vara medveten om mina sjuka tankar.Slå hål på dem och säga sanningen till mig själv om hur det blir!Må så gott ikväll alla ni som kämpar med sug!

@Molnet bra jobbat!

Det finns ingen i denna värld som någonsin ångrad att den gick och la sig nykter. Att få vakna efter en sån natt är oslagbart så du har gjort ett jättebra val du :)

Ha en fortsatt fin kväll 🤗

@B.Å Ja.jag är väldigt tacksam för att jag blev medveten om det felaktiga i mina tankar & att jag fick till ett alternativ.Sov uselt inatt.Det undermedvetna arbetar men idag känns det otroligt skönt att vakna nykter & klar i huvudet.Tacksam för att jag la mig nykter😁🙏🍄

@Molnet Bra jobbat med att genomskåda lismande tankar från Alkoholdjävulen och byta fokus till tankar på sköna nyktra aktiviteter istället. Det är så vi tränar upp vår logiska konsekvenshjärnan till att bli starkare och dominera över känslohjärnan, där suget och djävulen hänger. Att byta fokus på tankarna och lägga energin på sköna och bra saker. Och träning ger färdighet, det går allt lättare och man blir allt starkare i att motstå och suget minskar. Hjärnan återhämtar sig och blir mer balanserad.

Det tog ett tag för mig innan min sömn blev bra, ont i huvudet till och från, men jag tänkte på att läkning pågår och även om jag kunde känna mig trött på morgonen var jag i alla fall inte bakis. Det gjorde det hela mycket lättare och till slut blev sömnen bra.

Ha en fin lördag och bra jobbat!🌞💕

@Molnet visst är det en sådan seger när man vaknar upp efter att ha besegrat den där lismande alkoholdemonen och lagt sig nykter. Så ljuvligt få vakna utan ångest, skam, bakfylla och minnesluckor. Heja dig, heja mig och heja oss!
Idag ska vi inte ta det där första glaset.

@vår2022 Tack.Jo jag tänker åxå att krämpor som låg energinivå, dålig sömn& huvudvärk beror på att läkning pågår.Jag räknar åxå in mardrömmar i det.Ja det gäller att ha sunda strategier för att hantera sig själv.Idag blev det skogsdusch.Dvs.Strosande,svampplockning & matsäck i skogen.Blir så skönt avslappnad i knopp & kropp efter det!

Dag 19 .Den första delmålet är 3 veckor, dit når på tisdag den 1 Oktober.Mitt andra delmål är 1 månad.Har lagt delmålen tätt då jag ofta har trillat dit på återfall mellan den tredje & 4 veckan.Även efter 50 dagar har jag tagit återfall.Tror jag varit för nöjd med att jag klarat av det & inte är lika vaksam & inte haft nån handlingsplan för sug/tokångest.Nu har jag det & kommer att träna på det ofta.Fortsätta lyssna på poddar som handlar om tillfrisknande.Lära mig mer om sug & skriva här.Fortsätta med mitt Morgonlöfte med reflektion samt summera dagen skriftligt.Både tacksamhet & sånt som inte känts bra.Fortsätter med promenader & Jympa & lägga till nya saker vartefter.Ledig dag ska jag skogsbrands & plocka svamp.Kan fokusera på här & nu just då & blir så skönt trött efteråt.Idag provade jag nått nytt.Va på danskurser som jag anmält mig & min partner till.Det blev såklart rörigt både i knopp & kropp men man lär sig väl mer vartefter.Önskar alla en skön Söndagskväll.Jag ska duscha & kura skymning med en film.

@Molnet Låter som du har en bra strategi och plan för din nykterhetsprocess. Då blir ditt goda arbete helt klart mer målinriktat, genomtänkt och hållbart över tid. Att skogsbada är så härligt och att plocka svamp är så rogivande och dessutom gott. Vad roligt att ni börjat på danskurs, det ger mycket måbra hormoner och träning.

Ha en skön filmstund❤️

@vår2022 Ja nu känns det som jag har en mer hållbar strategi än tidigare försök.Nu ska det gå.Vill aldrig mera uppleva den första hemska abstinensveckan igen.Älskar skogen så här på hösten & dansen kändes utmanande men socialt & kul!

Godmorgon alla ni som är i tillfrisknande.Idag når jag mitt mål 3 veckor som nykter.Tänk att jag fixade den första veckan med svår abstinent.Det vill jag aldrig tillbaks till.Har fokuserat på mig själv & lagt till några rutiner.De jobbar jag på så att de ska sitta.Sömnen är ett gissel.Svårt att sova & vaknar ofta.Försöker att intala mig själv att det kommer att rätta till sig med tiden.Har ni ni göra bra tips som främjar sömnen?Har alltid haft problem med sömnen & även druckit på att jag känt mig så trött.Men den här gången är jag vaksam.Sociala kontakter & mina närmsta har jag heller inte orkat träffa under dessa veckor så det måste jag ta tag i utan att för den skull låta det dåliga samvetet ta över.Kom ihåg att inte ta det första glaset!Nu frukost sen jobb.

@Molnet Grattis till 3v. nykter, starkt jobbat. Jag försökte komma ut på promenad varje dag för att få frisk luft o skingra tankarna och det hjälpt mig med sömnen o även med att processa mitt nyktra jag. Jag var trött väldigt länge och fick vara försiktig med att träffa och vara för bokad med familj och vänner. Jag verkligen inte orkade, all kraft gick åt att jobba med mig själv. Nu förstår jag att det var helt rätt för mig för att orka avstå A. Ta hand om dig 🤗

@Molnet Grattis till 3 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Det värsta har du bakom dig, nu blir det bara bättre vecka för vecka.

Sömnen är kinkig, jag har haft stora problem historiskt (*ta i trä*). Det finns inga genvägar. Man måste skapa hållbara rutiner och i dessa ingår tex att gå upp och lägga sig ungefär samma tid varje dag. Jag går tex upp 6 eller 7 på vardagar och kl 8 på helgerna, och lägger mig kl 22 varje dag, vardag som helg. Ställer larm i mobilen på 21.30 så jag hinner ut en snabbis med hunden och göra mig klar för sängen kl 22.

I det ingår också att man behöver dagsljus varje dag, helst på förmiddagen, för att ha optimala nivåer av sömnhormonet melatonin, som frigörs när man får dagsljus i ögonen. Min hund ger mig två promenader innan 12, perfekt! Varje dag året runt, oavsett väder.

Sova dagtid är big nono. Det fördärvar nattsömnen direkt. Hur jobbigt det än är - håll dig vaken dagtid. När du har fått bättre nattsömn kan du möjligen ta en powernap: Max 30 min innan kl 15. (Jag ställer larm i mobilen på 45 min, då får jag en kvart att varva ner också.) Jag kallar det höneblund (tupplur) och det tar jag ibland på helgen när jag ska hitta på något kul kvällstid. Mycket livgivande!

Och apropå roligheter, sista timmen innan läggdags ska man titta på något halvdant tv-program, INTE en spännande serie i många delar för då hamnar man lätt i ”ska bara kolla ett avsnitt till”. Låt bli mobilen sista timmen också, lägg den på laddning och låt bli den helt. I ett annat rum än sovrummet.

När jag lägger mig har jag en rutin där jag räknar och andas. Andas in (räkna till 6) andas ut (räkna till 6) och repetera 20 gg minst. Antalet gånger räknar jag på fingrarna, jag brukar göra 40 in/utandningar totalt, liggande bekvämt i sängen. (Somnar ofta mitt i räknandet.) När man djupandas lugnar man ner det parasympatiska nervsystemet, man går ner i varv. När man räknar aktiverar man pannloben, där förnuftet finns, och amygdala (dramaqueen) kan inte vara aktiv samtidigt. Plus att när man räknar kan man inte släppa in andra tankar. OBS: Det funkar inte direkt - man måste träna, träna, träna.

Slutligen: Ha tålamod. Sömn är en ickehandling, man kan inte prestera sömn. Man kan bara skapa bästa möjliga förutsättningar. Det kan ta tid, men till slut ordnar det upp sig. Jag lovar, jag har gjort ”sömnresan” fler gånger än jag orkar tänka på.

Jag har också druckit för att somna back the days. Men när vi dricker funkar alkoholen som en slags lättare narkos. Hjärnan behöver processa på natten: Sortera, slänga , arkivera. Det är därför vi drömmer så mycket när vi är nynyktra. Det lugnar ner sig med tiden.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack så mycket för alla goda tips & råd kring sömnen.Ser att jag har några som jag måste jobba lite extra på.Typ kura skymning timmen före läggdags:inget korsord,ingen spännande serie, ingen aktivitet i forum samt djupandas i sängen & se till att gå upp / lägga mig samma tid varje dag.Finns lite bra justeringar att göra.Tack för omtanke & tips!

@Andrahalvlek Jag kommer att ge mig själv bra förutsättningar för sömn framöver & justera vanorna till det.Har ju ett låååångt förflutet ända sen barnsben med sömnstörningar.Har ett rätt realistiskt mål kring det.Utvärdering av sömnvanorna & resultat kommer om ett par veckor/en månad.

@Ros Tack så mycket.Skönt att höra att det finns fler som jag som valt bort att träffa nära & kära under denna nu krävande period att bli nynykter.Ja promenader & rörelse är jättebra.Försöker ta mig ut på promenader &/ jympa varje dag.Skönt för kropp & knopp.Ta hand om dig du med på bästa sätt!

@Molnet Att jobba med sin nykterhet parallellt med att det vanliga livet med jobb etc pågår är ibland utmattande och utmanande. Försöker så gott det går att vara självsnäll nu för att inte överanstränga mig. Promenad och jympa är superbra men glöm inte att bara vara/vila också. Stor 🥰, nu tar vi hand om oss och nykterheten 🥰