@eling Jag minns de sista jularna innan jag blev nykter. Min äldsta dotter krävde att de skulle vara alkoholfria. What!? Hur kunde man ens fira julen nykter? En sak jag fick lära mig då är att jag orkade inte lika mycket. Jag fick tagga ner på det mesta, både inför och under själva julen. Alkohol har varit vår ”dunderhonung”, för att orka lite till. Utan alkohol märker vi hur trötta vi är. Antalet ”måsten” måste skalas ner, det är oundvikligt.

Och det gick förstå bra att fira jul nykter. Och nyår, påsk, midsommar, kräftskivor, födelsedagar, studentfester osv. Varje sådan högtid är jag numer hundra procent mer närvarande, njuter mer. Otroligt otippat, men alkoholen bedövar oss, vi söver ner delar av hjärnan. Utan alkohol kan vi bli höga av livet istället, verkligen känna eufori över roligheter vi upplever 🥰

Kram 🐘

@Andrahalvlek haha ja så sjuka tankar, "hur ska jag kunna göra detta nykter är du inte klok?!"
Jag behöver lära mig, som du säger, att tagga ner. Släppa krav och "måsten". Det kanske te x inte behöver vara kliniskt rent här hemma, det kanske går att fira jul ändå. Det är precis som du säger, alkoholen har använts som dunderhonung. När jag inte har tagit till den de här senaste nu 49 dagarna har jag varit så trött så trött, disk och tvätthögar har fått växa etc.
Jag ser fram emot att kunna känna sann lycka i livet. De senaste dagarna känner jag att det vänt lite till det bättre vilket jag tror har att göra med att jag kommit till djupare insikt om mina alkoholproblem. Tack för att du finns och delar med dig av dina erfarenheter, så tacksamt ❤️ Kram

@Andrahalvlek tidigare i mitt liv har jag varit den tråkiga som ställde krav på att mitt förälder ska var nyktert när vi ses. Helt otroligt obehagligt att tänka att jag själv blev en sån som drack mig igenom hela december och tyckte det var normalt att vara bakis och/eller lullig på julafton (och fortsätta supa när alla gått hem). Vem var jag - aldrig mer säger jag!

@eling denna jul kommer bli så mysig – utan ångest och minnesluckor 🧑‍🎄⛄️

@B.Å Jag har också fruktansvärda barndoms- och ungdomsminnen från jular då de vuxna i sällskapet inte spottade i glaset. Vid en viss tidpunkt fejdade de ut, var inte längre tillgängliga för oss barn. Minns min moster som kom smygande med ett ”busigt” tonfall ”vad hittar ni på då?”

Ett enda ord från henne och jag fick en orosklump i magen. Just förändringen på rösten på berusade kan fortfarande i vuxen ålder ge mig en orosklump i magen. Som ett trauma som hälsar på.

Och exakt så betedde jag mig, i den omfattning att min äldsta dotter vid 19 års ålder tyckte sig vara tvungen att kräva en alkoholfri jul för alla. Fy fan, jag skäms fortfarande.

Trevlighelgkram 🐘