Hej! Helt ny här. Jag har druckit typ varje dag i flera års tid. Cirka 1 flaska vin varje kväll.
Jag sökte vård för muskelvärk för nån vecka sen och de tog leverprover på mig. Det visade bland annat ett GT på 1.6. Jag fick ett brev hem om att mina leverprover var förhöjda samt att jag har ett högt GT och att det brukar vara pga alkoholintag. Det stod också att jag ska ringa och boka en ny tid med dom om cirka 3 veckor för ny provtagning samt ett peth test.
Detta blev en ögonöppnare för mig och jag har sen dess endast druckit ett glas på kvällen. Nu till veckan så har jag bestämt mig för att även skippa alkohol helt fram till helgen.
Nu undrar jag. Hur högt är egentligen 1.6? Det säger mig liksom inte så mycket eftersom jag inte är insatt.
Måste man ta ett peth test? Är det liksom ett krav om dom ber en återkomma om 3 veckor?
Tacksam för svar
Kvinna 40år

@Rödmyran Välkommen hit ! GT visar om man haft ett långt och högt intag av alkohol men ett högt GT kan också orsakas av övervikt, läkemedel eller leversjukdom. GT är ett leverenzym som visar hur leverns hälsostatus är , kvinna 40 har referensvärde 0,15-1,2. Lycka till på din väg framåt , här inne kan du hitta otroligt mycket kunskap , stöd och pepp. Ta hand om dig 🍁

@Rödmyran Hej 👋🏼 Välkommen. Om du tittar på proverna i 1177 så ser du referensvärdet. Om jag minns rätt är GT en alkoholmarkör med måttlig sensitivitet och specificitet vilken kan påverkas av många andra faktorer än alkoholkonsumtion tex vissa antidepressiva läkemedel. Jag antar att de vill ta PEth för att bekräfta alkoholkonsumtionen. Mitt förslag är absolut inte en enda droppe före provtagningen eftersom det är en markör för långvarig alkoholkonsumtion.

@Rödmyran de kan nog inte tvinga dig så länge inte exv körkort eller vårdnad av barn står på spel eller liknande. Men vården är där för att hjälpa dig - de reagerar på de höga provsvaren och vill kolla om alkohol kan vara en del av det eller om det är något annat. Gå på provtagningen, om du inte dricker något nu fram tills tre veckor kommer ditt peth svar att lugna sig rejält. MEN! Se detta som din möjlighet att få stöd i att dricka mindre. Jag vet inte vilka konsekvenser du erfarit av att ha druckit varje kväll i flera år - men uppenbarligen mår din kropp inte bra av det ❤️ välkommen hit, här är du bland vänner! Varma hälsningar snart 40-årig daglig vindrickare som vill må bättre