Igår hade min yngsta dotter bestämt och inhandlat efterrätten: Chokladpudding med vispad grädde och frukt, och prinsesstårta till kaffet. Givetvis åt jag. Och det var gott. Åt dock inget mer sött än det.

Nollställer sockerstopp-klockan igen. Men det är ändå grymt gjort att inför och under jul/nyår endast äta socker 2 av 26 dagar. Och min alkoholstopp-klocka visar idag 1.788 dagar. Det är allra viktigast.

Jag använder appen Nomo, annars hade jag aldrig kunnat hålla koll på mina nyktra dagar.

Kram 🐘

Boktips: ”Glukosrevolutionen - balansera blodsockret och förändra ditt liv” av Jessie Inchauspé. (Tur jag inte behövde försöka uttala det efternamnet.)

Den boken känns som överkurs i blodsockerlära. Får nog lyssna på den tio gånger innan jag ens fattar hälften. Samtidigt är den helt galet pedagogisk och full med konkreta tips.

Som att äta i rätt ordning: Grönsaker, protein/fett och sist stärkelse. Genom att inleda måltiden med grönsaker och avsluta med stärkelse (potatis, ris, pasta, bröd) kan man kapa blodsockertoppen radikalt. Och förlänga tiden innan hunger/sug uppstår med flera timmar. Fattar ni, vilken grej!

Jag pluggar vidare!

Godfortsättningkram 🐘

@Andrahalvlek
Jag har på senare tid börjat intressera mig för mat. Häromdagen tittade jag på en gammal ICA-reklam från 70-talet, och det var riktigt kul att se vad som fanns på hyllorna då, hur människor såg ut och vad de pratade om gällande inköp. Det fick mig att fundera på hur mycket mer vi äter idag. Kanske är det en bra idé att reflektera över hur mycket mat som egentligen behövs, baserat på ens ålder, aktivitetsnivå och den motion man orkar och vill hålla.

För att göra det enklare att förstå mina matvanor började jag fundera på om det kunde vara värt att väga maten. Inte för att räkna kalorier in i minsta detalj, utan mer för att få en överblick. Så jag gjorde en enkel räknesnurra där jag räknade ut ungefär hur mycket potatis, ris, grönsaker och protein som borde finnas på tallriken i snitt. Det handlar inte om att grotta ner sig i detaljerna utan mer om att skapa en känsla för vad som är en lagom mängd. Jag vill kunna hålla mig till ett snitt som fungerar för mig, utan att behöva räkna skillnader mellan olika maträtter.

En sak jag insåg är att det skulle vara enklare att använda en mindre tallrik. Porslinet idag är ju mycket större än det var på 70-talet. Och chips, de åt man väldigt sällan på den tiden...

God fortsättning!

@Lora Även matlådorna har blivit större har jag märkt. Det ser nästan ut som om maten ligger och skramlar på botten. Jag roade mig precis med att jämföra. Jag har ett gäng äldre matlådor i plast som rymmer 8 dl, och ett gäng nyare som rymmer 2 dl mer. För ett år sedan vägde och mätte jag så att jag har hyfsad koll på lämplig portionsstorlek, men det är mycket mindre än man tror faktiskt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek alltså, gick in på din sida och ser att du varit nykter i över 5 år. Wow andra halvlek, vilken styrka och vilja du har. Stort grattis! . Hoppas själv ha styrkan att gå i dina fotspår framöver, motivationen så här långt är på topp. Allt gott!