Rädd för att dricka, rädd för att inte dricka

Är inne på min andra nyktra dag efter ännu en utökad helg (onsdag-till-måndag-fylla) fylld av pinsamheter, idiotiska upptåg, oräkneliga taxiresor mellan Bolaget, hemmet och diverse krogar, blåmärken både här och där (varför alltid dessa blåmärken överallt??) och därtill en del onödigt brutal ärlighet gentemot en av mina närmaste vänner. Är jag sexton år eller är jag närmare trettiofem? Hur länge kan jag fortsätta innan saker och ting inte går att reparera?

Läste här större delen av dagen igår och grät, grät och grät.. och skrattade ibland. "Vindåre", vilket utmärkt ord. Var ska jag börja? Det har varit såhär länge. Ett par uppehåll under graviditeter och amning, men sedan har det börjat igen. Till en början eftersom jag ofta var ensam med barnen under helgerna och då "unnade" jag mig en liten flaska vin till maten efter att de somnat. Efter en tid blev det en hel flaska och sedan dröjde det inte lång tid förrän jag pilade ner till närköpet för att köpa folköl när vinet tog slut. Efter det övergick jag till boxar och då räckte de även till dagen efter och det var ju praktiskt.

Visst har jag tänkt tanken redan för åratal sedan, att det här inte är normalt. Men sedan nyktrar jag till igen, och ungefär vid dag nummer 4 brukar jag känna mig så pigg och kry och fräsch att jag tycker att det är en bra idé att "äta middag med några vänner", gå och "ta en fika med en kompis" eller något liknande. Och det är alltid bara en ursäkt för att få "spontan-dricka".

Men det har jag insett för länge sedan att det verkligen inte handlar om något "spontan-drickande". Det har det nog aldrig gjort för mig, inte ens när jag var yngre. Det är ett väldigt planerande bakom allt drickande även om det sker nästan automatiskt (ville skriva "omedvetet" men det vore en lögn). En stor del av livet planeras efter mitt drickande. Kundmöten (bara på eftermiddagar), barnöverlämning (måndag eftermiddag), socialt umgänge (tidigt på dagen med vänner som inte dricker så mycket så de inte fattar hur full jag tänker bli efteråt, och senare på dagen med vänner som också dricker mycket).

När jag väl börjar dricka så håller jag på i flera dagar.. Sedan den fruktansvärda skammen och ångesten och all skadereglering som måste göras. Det hemska är att jag har känt mig stolt ibland för att jag kommer undan med nästan allt, som en supermänniska. Sedan tänker jag på hur mycket jag hade kunnat göra här i livet om jag inte hade behövt lägga såhär mycket energi på att dölja hur mycket och ofta jag dricker.. om jag inte behövt bygga upp vardagen igen efter varje dricka-period: Mat som blivit gammalt i kylen för att vi äter ute alla dagar när jag dricker ("det är ju så trevligt", "jag orkar inte laga mat idag", "så kan vi ta ett glas vin också"). Lyssna av mobilsvararen och förklara för kunder och kollegor varför jag inte varit anträffbar ("har varit på utbildning", "har varit på konferens", "barnen var sjuka"). Eftersom jag driver eget kan jag komma och gå som jag vill, också detta något som jag planerade redan när jag startade eget ("det skulle passa mig eftersom jag tycker om att styra över min egen tid", yeah right, mer sanningsenligt hade varit att "det är enda alternativet för mig för det är inte jag som styr över min tid").

Sedan blir jag deprimerad över det här berget av saker som måste åtgärdas för att jag har druckit, och tycker att det är lika bra att dricka igen, "tills jag blir gladare".

Två olika alternativ snurrar runt i huvudet på mig (beroende på vilket tillstånd jag befinner mig i för tillfället):
a) Sluta dricka
b) Sluta bry mig helt och hållet om vad andra tänker och tycker

Idag vet jag inte hur alternativ b kan kännas så tilltalande medan jag är onykter, men det gör det. Mitt liv är väldigt stabilt utåt sett och på något sätt verkar sambo och barn leva i en tyst acceptans om att det är såhär jag är. I början anmärkte han på mitt drickande men det slutade alltid med att jag drack mer i ren protest (inte heller i detta verkar jag vara särskilt originell).. så numera håller han tyst i förhoppningen att det ska få mig att dricka mindre. Märkligt hur mycket tysta överenskommelser som uppstår i en familj där det här problemet finns. Ibland är jag öppen om det, men det är alltid när jag har druckit och då vågar jag berätta hur omfattande mitt drickande är. Några dagar senare viftar jag bort det och kommer med någon bortförklaring om att jag hade en dålig dag bara och överdrev alltihop.

Märkligt är det också hur länge man kan hålla på utan att allt raseras, men jag vet att det är bara en tidsfråga. Andra ser kanske inte (än) men jag vet att det går långsamt utför. Jag orkar mindre och mindre. Jag tycker att saker som inte handlar om att dricka blir mindre och mindre viktiga för varje dag som går. Det är detta som skrämmer allra mest, detta att jag kanske har förlorat förmågan att känna mig glad över saker som en "vanlig människa". Jag är rädd för att jag aldrig kommer att känna glädje eller förväntan igen om jag inte får dricka mer. Om allt går åt helvete så kan jag ändå dricka tänker jag, men det är nog för att jag dricker som allting kommer att gå åt helvete.

Jag gör vanliga saker och aktiverar mig och familjen men allt är för syns skull medan jag bidar min tid tills jag får dricka nästa gång. Under tiden känner jag mig bara rastlös och liksom fångad i ett vakuum. Jag gör vanliga saker både för att dölja det onormala och för att bygga på mitt duktighets-konto så att jag får känna att jag har "rätt att dricka" efteråt. Samtidigt som jag känner en hemsk skuld över det jag gör så är jag en mästare på att skapa skuld hos mina nära redan i förväg så att de inte ska våga anklaga mig eller säga något när jag väl sätter igång.

Puh.

Tack till alla som har skrivit här och delat med sig. Många tårar blev det, men också en hel del hopp. Tack.

Vinter i min t…

En hel vecka sedan jag var här inne! Och det beror inte på något återfall eller så utan helt enkelt på att jag mått bättre. Lite trist egentligen, att strunta i forumet när saker och ting känns bra. Under helgen tänkte jag flera gånger på att gå in och skriva, men det var så fullt upp hela tiden att det aldrig blev av.

I helgen umgicks jag konstant med vänner som drack. Men jag upptäckte till min förvåning att folk inte alls dricker så mycket som jag alltid har intalat mig att de gör (för att själv ha en ursäkt att hälla i mig, förstås). En eller två personer i sällskapet drack sig märkbart berusade, men de allra flesta sippade på sina vinglas och satt med tomma glas de sista tre timmarna av kvällen, dessutom (något som aldrig har hänt mig, av någon anledning ;)).

Något helt underbart hände, kanske låter det som en liten sak för någon annan men inte för mig. Flera gånger under helgen som gick skrattade jag helhjärtat, äkta och innerligt åt saker. Jag skrattade inte ett fylleskratt åt något skämt som jag sedan glömt dagen efter, utan skrattade verkligen på riktigt. Jag minns inte ens när det hände senast, måste ha varit åratal sedan.

Efter helgen har det fortsatt.. Jag har skrattat tillsammans med mina barn och skrattat för mig själv när jag läst eller tänkt på någonting roligt. Och det känns alldeles, alldeles underbart att upptäcka att jag fortfarande har den förmågan.

Många gånger, särskilt under de senaste åren, har jag resignerat inför tanken på att aldrig mer kunna känna äkta glädje eller förväntan inför någonting. Och så har det blivit ännu en anledning att fortsätta dricka.

Tilde, och ni andra som skrivit (tack!), visst är det så att det kanske inte var rätt tidpunkt för förändring eller bearbetning förut. Så tänker jag också. Som sagt, ibland är det bara att kriga på och då har man inte tid eller ork. Sedan kom alkoholen och liksom sade "hej, jag tar hand om det där åt dig så kan du bara köra på som vanligt". Och det blev ju, med facit i hand, inte så bra. Men alla trampar vi snett, för oss var A den lurigaste fällan.

Jag har fortfarande inte fått tillbaka känslorna för sambon. Vet inte riktigt varför, jag har ju alltid känt starkt för honom. Vågar inte riktigt tänka alla tankar till slut just nu vad gäller detta. När jag drack så fanns han där som en trygghet, han hjälpte mig att handskas med ångesten. När jag var rädd för att förlora honom på grund av mitt drickande så kände jag mycket starkare för honom. Att ha sex var en ångestventil. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska ha honom till, eller varför jag ska ha sex med honom - det finns inget spännande i det alls längre. Jag har alltid upplevt "relationstrygghet" som tråkigt och oinspirerande, men när jag drack fick jag spänningen därigenom och kunde stå ut med tristessen. Nu är jag inte alls säker på om jag kommer att hitta en tillräckligt bra anledning att stå ut med den.

Usch, det låter ju hemskt :(

Men så känns det just nu. Strategin är att inte ta några förhastade beslut, att bara låta det vara ett tag nu. Många av er har skrivit om förändrade känslor gentemot era respektive när ni slutade dricka, och att det lika ofta kan förändras till det bättre bara man ger det tid. Så - det kommer jag att göra.

Nu har jag mycket att läsa ikapp här i era trådar!

Askan

"Efter helgen har det fortsatt.. Jag har skrattat tillsammans med mina barn och skrattat för mig själv när jag läst eller tänkt på någonting roligt. Och det känns alldeles, alldeles underbart att upptäcka att jag fortfarande har den förmågan."
Gör mig alldeles varm i hjärtat.
Vad fint att läsa och vilken underbar känsla. Jag har precis som du resignerat och tänkt att jag nog är en sådan person som inte skrattar 'på riktigt' längre. Tänk om det inte är så? Jag ligger 6 dagar efter dig i nykterheten så då förväntar jag mig en helg fylld av fniss.. :D
(Även om svärföräldrar och tentaplugg möjligtvis kommer dra ner magskrattsfaktorn lite.)

Och för övrigt tycker jag inte alls att dina tankar angående din sambo låter hemskt, de låter snarare väldigt logiskt. Frågan är så klart om man kan hitta andra anledningar och drivkrafter och det är väl det som du ska leta efter nu.

Åh. Det här inlägget gjorde mig verkligen glad. Välkommen tillbaka till livet Vinter!

höst trollet

Vad glad jag blir, när jag läser ditt inlägg!
Och vad skönt, att du är upptagen med ditt liv istället för A *ler*
Ha ett fortsatt bra liv!
trollis

Vinter i min t…

Ja, Askan, någonstans där inne fanns jag kvar med skrattet i behåll - och det gör du också, det är jag säker på! =)

Tack höst trollet, och detsamma!

Måste bara gnälla lite i min tråd så att jag får det ur mig. Jag blir så irriterad på min sambo och särskilt de helger då vi har möjlighet att hitta på något för oss själva för att barnen är hos kompisar. Förr gick vi alltid ut och åt middag, drack oss berusade och gjorde spontana saker som att ta in på hotell fast det var nära hem. Jag saknar det så förbaskat mycket! Och jag saknar att prata på det där sättet man gör när man är fulla tillsammans, när man pratar om saker man inte tar upp annars (saknar inte fylletjafset dock!). Saknar att känna mig busig tillsammans med honom, att träffa på mer eller mindre udda typer ute och ljuga ihop historier tillsammans. Känna mig sådär snygg och sexig som man bara gör efter tre glas vin. Jag saknar att se honom full och inte så kontrollerad som annars.

Han har inte druckit någonting sedan jag slutade. Inte för att jag bett honom sluta, utan för att han själv får väldig ångest av att dricka och tycker att det är skönt att slippa helt enkelt.

Då när jag drack tyckte jag att han var oerhört tråkig de gånger han inte ville "bli full", bara drack tre öl på en kväll om vi gjorde något tillsammans. Men jag har upptäckt att jag känner precis likadant nu när jag INTE dricker. Jag önskar att han skulle dricka! Jag saknar personen som glimtar fram hos honom då. Usch, jag tycker att han är en riktig tråkmåns alltså.

I helgen var jag bortrest och mådde SÅ bra. Kunde verkligen släppa loss och ha kul utan att dricka. Jag vet att jag kommer att hitta tillbaka till den där äventyrliga och spontana personen som jag faktiskt är även utan alkohol. Men han kommer att vara samma tråkiga typ. Jag kunde stå ut med det på vardagarna förr (med hjälp av en hel del vin), för på helgerna kröp ändå hans vilda sida fram med hjälp av A. Men jag vet inte om jag kan stå ut med det här konstant, han är ju totalt ospännande nu :(

Vinter-i-min-trädgård, 16 år?

höst trollet

Du får nog ta och dejta den här mannen, för att se om det finns några nya sidor hos honom, som du inte upptäckt förut (om du vill ha honom kvar?)
När vi slutar att dricka, blir det ett tomrum.. Vi tittar tillbaks, och minns en viss gemenskap (en del av oss åtminstonde)
Nu måste vi fylla detta "nya" tomrum med något annat än A.
Det känns konstigt för mig med, speciellt nu, när gubben dragit ner.. Han dricker ur sina öl (ibland ganska snabbt) sedan får han långtråkigt.. Och oftast slutar det med att han går och lägger sig..
Inte så kul, när klockan bara är halv 8 på kvällen, hmm.
Förut, kunde vi sitta och prata långt in på småtimmarna, när vi drack vin.
När jag nu tittar i backspegeln, blev det nog mest upprepningar (ju fullare vi blev) Själva tyckte vi ju att vi var såååå spirituella (och duktiga, som "pratade" med varandra)
Faktum var, att vi nog pratade "bredvid" varandra, och när vinet var slut, var det dax att gå och lägga sig..
Jag tror att det uppstår någon sorts rastlöshet, som man förut dövade med alkohol. Man hamnar ju i den berömda bubblan, där man inte bryr sig..
Nu måste man lära sig att både roa sig själv, och att uppskatta den andre, eller åtminstonde hitta något som man uppskattar, om man ska fortsätta förhållandet..

Vinter i min t…

Du har rätt, och jag inser att jag projicerar en del av min egen tomhet och rastlöshet på honom. Som om det vore hans ansvar att roa mig.

Det vände lite i helgen, vi hade en ordentlig diskussion om livet och vad vi vill få ut av det. Vet inte om det leder till någon fortsatt förändring, men det är i alla fall en början.

Idag är en riktigt trist måndag som jag bara försöker genomleva. Vaknade deppig och det har inte släppt på hela dagen. Det går väldigt snabbt upp och ner, känns okej ena sekunden och jättedeppigt i nästa. Livsglädje som varvas med känslor av att vardagen är helt övermäktig eller ännu värre, meningslös.

Märker att jag mår bättre av att vara ute på uppdrag och resande fot. Det är hemma som deppigheten sätter klorna i mig. Samtidigt går det ju inte att fly från familj och vardagsliv stup i kvarten. Så lätt det var att dricka sig igenom alltihop!

höst trollet

på den springande punkten.. Det kanske var JUST DÄRFÖR, vi en gång tog till A ;-)
Nu måste vi backa bandet och stirra tillbaks på allt det där som vi förut svepte in i vindimman...
Det är inte enkelt, att börja LEVA igen, men jag tror att det är värt det!
Jag antar att man måste lära sig att "ha tråkigt" också.. DET, är man ju som beroende, specialist på att undvika..?
Sätt dig ostört i en kvart,(ställ en klocka) och var så deppig, tråkig, tragisk du någonsin kan (fullt tillåtet att tycka så synd om sig själv som det bara är möjligt. ÖVERDRIV bilden.. Så ska du se att det slutar med att du, om inte skrattar, så åtminstonde småler en smula åt dig själv..
Jag tror att humöret "åker jojo", för att vi helt enkelt inte är vana vid "normala" känslor..
Oftast är vi ju det man kallar för känslo-människor.. Tuffa på ytan, men ack så ömtåliga inuti..
Nu har vi slängt fasaden, skyddet, och bränt broar till fortsatt drickande.. Inte undra på att vi reagerar?
Tröstkramar från trollis

med tiden när man vant sej vid att man är "nykterist" (trist ord:). Man ser ju allt och alla med nyktra ögon nu, bokstavligt talat, och det kan vara lite jobbigt. Min man blir fortfarande berusad ibland och jag blir så irriterad på honom. Tycker han blir så fånig och jobbig. Han blir kärvänlig och ger mej komplimanger och det är gott och väl så men jag har svårt för honom som han är när han är berusad. Jag vill helst inte att han ska röra mej då och jag tror faktiskt det är en av anledningarna till att jag själv drack för mycket för när jag själv var berusad så tänkte jag inte på det. Just ett snyggt par vi var! Han dricker i alla fall mindre nu och pratar om att det inte är så trevligt att somna klockan åtta en lördagkväll i fyllan. Så jag tycker det finns hopp och nu när jag blivit så mycket fräschare inser han kanske att han måste skärpa sej:)

Askan

En snabb tanke bara, kan det inte vara så att din man också längtar efter sin mer "vilda" sida men inte riktigt vet hur den sidan ska få komma ut när han är nykter? Alltså lite som vi men kanske inte fullt så... eh, alkoholiserat då. ;)
Jag bara menar att han kanske inte heller är så himla nöjd med vardagen och tristessen och rutinerna och det är ju en bra grej! Då kan ni fortfarande bränna in på hotell den dagen ni orkar.
Om viljan att ändra livet finns hos båda är det ju så otroligt bra. Sen HUR man gör det, det vet jag inte riktigt men där måste det finnas mycket hjälp att få.

Tillbaka till tentaläsningen!
/ Askan

kaeru

Alkoholister är jobbiga jävlar,som av olika anledningar finner att alkoholen gör det lättare att stå ut att vara en jobbig jävel.Alkoholen blir en flykt från den jobbiga verkligheten,alla krav som man ska leva upp till.Alkoholism är klassat som sjukdom,men det vet du inte om själv när du super.Att du är sjuk alltså.-jag ,sjuk,pyttsan heller.Alkokholen blir din bästa vän så länge DU tror att DU har kontroll.Stress stresss krav krav,faan vad gött med vin för att landa..Stör mig inte unge,du ser väl att pappa är upptagen.Det lovar jag ,vi gör det i morgon.Ja, ja ,ja, tjaata inte mer.,jag skaa,jag lovar.ÅÅ inte det också,jävla telefon,faan att man aldrig får va i fred.Jävlar,jag ska ju laga middag också...ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ.Faan va törstig jag är,jag måste pissa också.Undrar va klockan är?Var är alla ,Va sover dom redan?

Jag fattar knappt fortfarande vad som hände under alla år jag söp.Mina tonår,mina småbarnsår,mitt äktenskap,min karriär.Min självkänsla,mitt självförtroende,min självbild..Allt låg jämnsides på botten bredvid Titanic.Faan vad det var synd om MIG..Ställa bort flaskan,min bästa vän,mitt allt,min trygghet.ALDRIG,över min döda kropp.Sen kom allt slag i slag.Arbetslöshet,skilsmässa,äldsta dottern fick hjärntumör,farsan dog,och så dog till råga på allt Katten.Hade jag självmordstankar,javisst hade jag det.Det var ju så SYND om mig.Det fanns bara två vägar ut, leva eller dö.Jag kunde inte göra mina tre döttrar så illa så jag valde livet.Jag ställde bort flaskan och sökte hjälp.

Nu har det snart gått 9 år sedan jag ställde bort flaskan,och först nu börjar jag så smått få kontakt med mig själv.Ting tar tid,men jag mår bra och jag är nykter för min egen skull.En dag i taget gäller fortfarande.Alkoholen har jag delvis ersatt med träning,och så naturligvis godis och glass ibland,nåt som verkar vara obligatoriskt för alkisar.Sen har jag stöd från en väldigt fin AA-grupp.Inte att förglömma.Men jag är fortfarande en jobbig jävel,för det är min personlighet.Det är ju JAG.Men jag jobbar på det..

Kram K

höst trollet

För en helt ostylad bild av en person!
Vi är/blir inte "änglar", för att vi lagt undan flaskan..
Ibland är det kanske tvärtom.. En del, (som du skriver) lovar och lovar en massa..
Sedan när ågren dyker upp med sin fula nuna, minns de inte riktigt vad de gav för löften, men skit samma, de mår så dåligt att de köper sig lite samvetsfrid..
Min gubbes båda äldsta barn, lärde sig att utnyttja detta..
När han sedan satte stopp, var han "elak" och de har sagt upp bekantskapen..
Visst är han ledsen över detta, men inser att det inte var honom, utan plånboken de ville träffa..
Så fortsätt för all del att vara DU! Jobba gärna på din personlighet, men gör det för din skull :-)
//trollis//

Vinter i min t…

Hoppsan, här händer det grejer i tråden när man är borta i ett par dagar. Kul, kul!

kaeru, höst trollet: Visst kan man vara en jobbig jävel, med eller utan alkohol :)

Liten snabb uppdatering innan läggdags. Jag tänker som så att det är lite styltigt med allt till en början, oavsett vad det är (att inte dricka, att hålla på med en ny arbetsuppgift). Så det måste även gälla när relationen/vanorna man haft tillsammans förändras. Därmed har jag bestämt mig för att övning ger färdighet och har planerat in lite spontanitet i våra liv, hur skumt det än känns att göra spontana saker planerat.

Vi har varit ute och ätit en långdragen middag nyktra, och faktum är att vi hittade saker att prata om och hade riktigt kul ihop (!).

Ett par kvällar har jag föreslagit att vi ska ligga i sängen och titta i taket och lyssna på musik, oavsett om vi har något att prata om eller ej (sådant som de senaste åren bara känts naturligt om vi har druckit mängder av vin). Det experimentet ledde till att vi båda drabbades av lite rastlöshetskänslor, liksom "jaha, här ligger vi.. vad gör vi nu då? Borde vi ha sex nu? Vi kan ju inte bara ligga här".

Men jag tror att sådant här kommer att kännas mer och mer naturligt även i nyktert tillstånd om vi, som sagt, övar. Eller så kommer vi på efter ett tag att det är skittråkigt att göra vin-grejer nykter, men det är ett senare problem.

Askan: Funderade över det du skrev, om att även han kanske längtar efter att få leva ut saker (nykter). Och det är nog så att medan jag druckit så är det jag som har styrt och ställt, eller snarare: mitt drickande har styrt och ställt. Mitt drickande har bestämt vad som är kul eller lämpligt för dagen, alla har fått anpassa sig till det - även han. Så mycket för den spontaniteten! Han är nog inte helt van vid att kunna ta plats utefter sin dagsform, sina infall eller behov. Inte så konstigt att han inte tar initiativ, gud vet när initiativ från honom senast välkomnades på allvar från min sida. Och nu är jag plötsligt missnöjd med arrangemanget som jag själv har tvingat in honom i. Stackars man :)

God natt alla!

höst trollet

En hel del tänkvärt, du skriver om.. Känner igen den där "rastlösheten" du skriver om (hos gubben iaf)
Han har såå länge gjort olika saker med en viss promillehalt i kroppen, att han har v ä l d i g t svårt att "bara va´".
Jag har inga problem med att sätta mig med t.ex. en kopp te, i soffan. Förr satt vi där och drack vin..
Numera undviker min gubbe soffan, eftersom han förknippar den med vårt vin-drickar-prat..
På något sätt, känns det som han ändå tycker att det inte är okej, att han sitter och "fyllnar till", medan jag fortfarande är nykter..
Och tyvärr, när han dricker sina öl,( jag har inte förbjudit honom) så nästa smyger han undan..

Kanske är det så, när vinet och ölen fortfarande är "favvo-hobbyn", att man har svårt att hitta på något annat, om man inte dricker (eller själva drickat?)
De dagar han inte dricker något, har han gått och lagt sig tidigt och jag kan riktigt se hur uttråkad han är.. Det är som om han räknar timmar, till han får ta en öl igen..(och så påstår han att han inte har sug *asgarv*)

Jag tror, att man måste tillåta sig att exprimentera med saker att göra, och konstarera att det känns annorlunda! (inte "fel", utan annorlunda)
Visst kan man ligga och lyssna på musik, utan att säga något.. Man måste ju inte prata jämt..
Tänker på att EN av egenskaperna, som fick mig att falla för gubben, var att vi kunde vara TYSTA ihop, utan att det kändes konstigt eller pinsamt!

oj, nu blev det en riktig radda igen..
Kram Vinter, fortsätt må gott! / trollis

Maria42

Innan jag slutade så hände det att maken krävde några nyktra kvällar i veckan. Då var jag sur, minns att jag tyckte att livet var pest, fanns absolut ingenting att göra och jag gick och la mig jättetidigt så det skulle bli ny dag. Maken tyckte jag var jättetråkig och nästa dag fick jag vin och var glad.
Så hemskt!! Jag gjorde så för att straffa honom, en tanke bara...

Vinter i min t…

Ha ha, ja det där känner man igen (både höst trollets gubbe och du Maria). "När vinet är favorithobbyn har man svårt att hitta på något annat": verkligen. Och man vill inte hitta på något annat. Bara längtar tills man får dricka.

Jag var så brutalt rastlös under påtvingade nyktra dagar/aktiviteter. Sur var jag också, inombords, och det märktes förstås även om jag försökte dölja det så gott det gick. Det var ändå lite pinsamt att alltid vara sur när det inte dracks, det blev ju så himla uppenbart då..

Höst trollet: Jag hade två strategier när jag skulle dricka men inte sambon. Antingen hitta på någon aktivitet som krävde alkohol (träffa kompis, extra fin middag) eller när det inte gick/när jag inte orkade anstränga mig, så drack jag demonstrativt istället. Jag osade verkligen att "nu har jag det så fördjäkligt så nu måste jag helt enkelt dricka allt det här vinet, därmed basta!" För visst kändes det fel att sitta och hinka i sig glas efter glas när den man lever med försökte ha en normal hemmakväll.

Vinter i min t…

var jag egentligen medan jag drack? Bara tvungen att utveckla det lite till.

Under den här tiden har jag glatt mig åt att dricka riktigt goda juicer och alkoholfria drinkar, smoothies osv. Testar något nytt varje vecka.

Medan jag drack tyckte jag att all vätska utan alkohol i var helt meningslös så jag drack ALLTID vatten, fick jag inte sprit så spelade det ingen roll. Inget fel alls på vatten, men inställningen.

För övrigt är det förbannat skönt att känna sig FRÄSCH hela tiden nu (nästan iaf). Även efter en middag ute. Man blir ju ganska äcklig av alkohol. Ärligt talat. Saknar inte att vara torr i munnen direkt :)

Vinter i min t…

Oj vad snabbt tiden går, och så länge sedan jag tittade in här. Var tvungen att skriva ett inlägg för att hålla räkning på dagarna. Två månader nästan, men det känns mer som en evighet. Som ett helt annat liv. Det är märkligt, för när jag höll upp i 7 månader (med två dricktillfällen under tiden) förut, så kändes det mest som en lång väntetid genom hela perioden. Jag blev ordentligt deprimerad.

Det fanns inget riktigt beslut bakom. Nu är det i första hand för min egen skull jag gör detta, och depressionen har inte slagit till ännu.

Under första månaden var det många "dippar", dagar då jag var nere. Men de har blivit färre och färre. Det är faktiskt den stora anledningen till att jag inte skrivit här. Jag har inte TÄNKT på alkohol.

För ett par nätter sedan drömde jag att jag stod med ett stort glas whisky med is i handen, alltså inte ett vanligt glas utan ett stort dricksglas med whisky! (Varför inte något godare? Aldrig varit någon favorit) Precis som förra gången jag drömde om alkohol, tänkte jag direkt på forumet i drömmen, och på vad jag skulle skriva när jag druckit ur, hur jag skulle motivera det.

Forumet är en stark kraft! Ja, inte forumet i sig men alla ni människor som finns här, tillsammans. Drömmen påminde mig också om att jag skulle gå in här och skriva ett inlägg för att inte glömma mitt beslut. För om man börjar glömma bort alkohol tror jag att jag även kan glömma mitt beslut.. A är en lurig jäkel!

En väninna som tidigare druckit i klass med mig har minskat ner ordentligt. Inte slutat helt men hon har tagit initiativ till att börja ordna roliga aktiviteter och träffar utan alkohol. Det gör mig så otroligt glad. Jag har även upptäckt att det inte är omöjligt att hantera sina känslor utan alkohol. Känslor är inte farliga.

Dags att läsa ikapp i era trådar...

höst trollet

Till varenda nykter dag ;-D
Jag har upptäckt, att många innerst inne "vill" dra ner.. Nej, alla är inte beredda att sluta helt, men det är okej för min del.. (så länge de inte lurar sig själva, vilket iofs inte är "mitt" problem heller..)
Jag tror att det kommer fler alternativ, med tiden, på saker man gör, UTAN alkohol.
Och när fler och fler ser att det går att ha kul, utan att dricka, så tror jag att man får inspiration att hitta på ännu fler saker..

Jag tror också, att många dricker av, sas ohejdad vana, för att umgänget (tjejfesten, jobbarkompisarna, "afterworken"(vilket är ett ganska nytt begrepp för mig)) "alltid gjort så"..
Ingen har ifrågasatt eller ens funderat på andra alternativ..

Fortsätt du att "vaccinera" dig här på forumet!
Stor kram/ trollis