Efter drygt ett år som smygläsande turist här på forumet har jag beslutat mig för att våga starta en egen tråd.

Jag är 36 år och lever i ett distansäktenskap. Själva äktenskapet fungerar bra, men jag har för mycket tid ensam, när ingen ser hur mycket jag dricker. Mitt alkoholintag har ökat sakta sedan jag var ca 20 år. Det började med att unna sig en öl eller två efter jobb lite då och då men de senaste åren har jag druckit mig redlös ett par gånger i veckan och salongsberusad de övriga dagarna. I stort sett uteslutande i min ensamhet. När jag är tillsammans med min äkta hälft håller vi ett "normalt" alkoholintag. Visserligen ser jag ofta till att få i mig lite mer än övriga, men det har sällan uppstått problem.

Eftersom vi bor i olika länder träffas vi bara varannan helg (+ semestrar) och det innebär att jag är ensam 3/4 av tiden. Mina föräldrar bor 10 mil bort, så några spontanbesök behöver jag inte oroa mig för. Alltså fritt fram att dricka ostört varje dag, vardag som helg. Brukar planera duktigt och utföra sysslor som kräver viss sinnesskärpa först, för att sedan försvinna in i ruset.

Har vid ett par tillfällen försökt sluta. Klarade 3 månader som längst. Det är ju skitsvårt...! Det verkar som jag lyckats hålla mitt alkoholmissbruk ganska dolt, för folk är helt oförstående när jag börjar prata om att hålla upp ett tag. Det är mitt största problem, att folk inte accepterar ett "Nej tack" utan ska truga och ifrågasätta. Tyvärr är jag inte modig nog att berätta som det är, att jag är en alkis som absolut inte borde dricka något. Det är något jag måste jobba på, att stå fast vid mitt "Nej".

Nu har jag alltså beslutat mig för att göra ett seriöst försök att lägga av med alkoholen. Det vore naturligtvis trevligt att kunna dricka någon gång, som normala människor gör, men det går inte har jag förstått. Det är nolltolerans som gäller, annars sitter jag snart där hemma med flaskan igen. För mig handlar det om att skapa nya vanor. I nuläget är allt förknippat med alkohol; Gräsklippningsöl, tvätta bilen-öl, dammsugningsgrogg o. s. v. Vilken syssla det än har gällt, har jag motiverat/belönat mig med alkohol. Ska börja med att INTE svänga förbi Systemet på vägen hem idag, utan köpa mat och något annat gott att dricka.

Första steget för mig är att inte dricka alkohol, allt annat får komma efterhand. Det blir för mycket att börja med bantning och träning och alla andra "måsten" just nu. Har även reggat mig på e-Change. Detta är dag 3 utan alkohol...

till forumet Panodia !!

Fint att du turistat lite innan du sätter ner foten på allvar, då vet du ju hur det fungerar. Jag känner igen din historia, hur det ökar och även typ gräsklippningsölen :-) Att ändra alla mina rutiner var bland det första jag fick lära mig av "Di Gamle", jag satt mig på en annan plats framför tv'n, läste tidningen annorlunda, körde annan väg till jobb och handling mm mm Alla små förändringar påminde mig om vikten att förändra hela mitt liv.

Klokt beslut att ta det viktigaste först, resten får komma när du känner dig mogen för det.

Häng på nu så får du en fin höst !!

Panodia

Tack för de uppmuntrande raderna, Adde!

Lördagskväll och jag har inget inplanerat. Tackade nej till att följa med mitt ex och några andra ut på krogen. Det hade varit alldeles för riskabelt.

De senaste dagarna har jag varit helt utmattad, kan lätt sova 12 timmar per natt. Förmodligen har kroppen mycket att ta igen. Innan har jag varit uppe hur länge som helst i mitt kreativa rus.

Idag har jag pysslat lite här hemma, tvättat och läst boken "ansvarsFULL" för andra gången. Suget efter alkohol är något mindre nu när det inte finns något i huset och Systemet är stängt. När möjligheten till införskaffande är borta så verkar hjärnan kunna fokusera på annat.

Funderade på att köra till ett AA-möte idag men fegade ur. Var på några möten för ca 2 år sedan. Egentligen tyckte jag om stämningen på mötena, men kände mig obekväm med att där fanns så många etikettsregler som jag inte kände till och tydligen bröt mot. Men jag får väl ta mod till mig och åka dit igen och säga från början att jag inte känner till alla "regler".

Nu ska jag ta och köra en sväng med mc:n. Det är ju det bästa som finns nu när supa inte är ett alternativ längre...

Mammy Blue

känner igen lättnaden när systemet stängt!

En grej jag gjorde när jag skulle lägga av var att bara ha kontanter med mej till jobbet, precis så mycket så det räckte till lunch. Storhandlade efter att systemet stängt. Lättnaden att inte kunna köpa sprit även om jag ville var enorm!

Keep up the good work!
Kram!
/MB

Panodia

Tack för tipset Mammy Blue! Det borde fungera utmärkt för mig. Vi får mat på jobb så jag kan ju lämna plånboken hemma. Cykla hem från jobb på eftermiddagen och ta bilen till affären efter kl 18!

Idag har jag besökt mina föräldrar och några andra släktingar. Går lättare att tänka på annat än nästa möjlighet till alkoholintag när man är tillsammans med andra människor. Har så smått börjat komma igång med skytte igen. Var ganska duktig och tävlade för ca 8 år sedan, innan intresset för fyllerus tog över. Har all utrustning kvar, så det är bara att komma igång med träningen... Behöver något som intresserar mig att fokusera på. Bara hålla på med alla "måsten" fungerar inte tyvärr, då svänger tankarna in på spår som "Det är ju så mycket roligare att måla om verandan när man kan dricka öl samtidigt".

Tröttheten håller i sig fortfarande. Somnade på soffan idag när jag kom hem och sov ett par timmar, trots att nattsömnen varit god.

Kanske vågar jag besöka ett AA-möte imorgon...

Mammy Blue

Panga på bara! (-:

Ett annat hett tips eftersom du pysslar med idrott: fånga tankarna du tänker om alkohol, de flyger ju för det mesta ganska snabbt genom huvude, fånga dem, analysera varför du tänkte dem. Bemöt dem därefter med motargument. Du skulle ju aldrig träffa tavlan om du inte justerade siktet eller vad det nu var som gjorde att skottet inte hamnade där det skulle. Att bara slänga upp geväret på axeln och skjuta hej vilt i hopp om att NÅGOT skott kanske kommer träffa, det blir man inte mästare på. Samma är det med alkohol för oss alkisar. Det kräver ett medvetet tänk som styr tankarna dit vi vill ha dem. Litegrand som en fårhund som jagar ifatt får som inte vill gå ått samma håll som resten av flocken om du förstår vad jag menar. Det blir kaos, kanske inte med en gång, men så småningom, om man låter frifräsarfåren tuta runt som de vill. De tankar som frifräser om alkohol, som i ditt exempel om att måla verandan blir mycket roligare om man dricker öl bör jagas in i flocken igen med tanken ja men nu är det så här att jag VILL INTE DRICKA, så det så!
Det är nog detta som hjälpt mej mest, inspiration fick jag efter att ha lyssnat på ett program på P1 om idrottspsykologi plus att jag lusläst Allen Carrs bok Äntligen ickerökare.

Ja, jag låter styv i korken och stöddig, men är egentligen bara skitglad över att jag lyckats lägga av, och relativt enkelt också när jag kom på " den rätta knycken" för mej..
Ha det gott i sommarvärmen!
/MB

Panodia

Tack för de visa orden Mammy Blue! Jag har också läst Allen Carrs bok, fast den om att sluta dricka alkohol. Det var ganska länge sedan så det är kanske läge att läsa den igen.

Idag har det känts ganska okej. Fullt upp på jobb, så tankarna har inte haft så många chanser att flyta iväg på annat håll. Fortfarande trött och har svårt att komma igång med saker. Blir lätt hängande framför datorn och slösurfar/halvsover. Men lite blev gjort i alla fall; Vikt tvätt, planterat om några blommor och diskat.

Har funderat på hur det ska gå om två veckor. Då ska vi spendera en vecka i en stuga tillsammans med två andra par. De är alla "normala" vad det gäller alkoholintaget och har ingen aning om mina problem. Jag är inte mogen att berätta sanningen för dem, inte ens min äkta hälft vet ju hur illa det är! Men jag vill verkligen fortsätta vara nykter. Kanske blir det att jag dricker alkoholfri öl. Om man sitter där med ett glas så kommer inte frågan upp. Eller så säger jag bara att det är en nykter period som gäller. Får se...

Panodia

Vilken dag!

Stressigt på jobb.

Lokala TV-nyheterna ringde och vill intervjua mig imorgon. Det handlar om ett ganska udda intresse jag har. Tyvärr har dethär intresset blivit väldigt försummat de senaste åren, när jag har ägnat mig åt alkoholintag i stället. Borde ha spenderat kvällen på att läsa in mig på ämnet igen.

Utnyttjade det fina eftermiddagsvädret och skrapade flagnad färg från uterummet och förrådet. Kändes rejält motigt att bara stå där och jobba utan möjlighet till ölpaus med jämna mellanrum. Försökte jaga bort suget genom att tänka på allt som gått snett tidigare p g a spriten och hur skadligt det är för kroppen. Det funkade inget vidare tyvärr.

Katten kom hem efter att ha varit försvunnen några dagar. Hon såg inte frisk ut och ena bakbenet var skadat. Verkade vara brutet... Medan jag plockade fram transportburen, för att kunna köra henne till veterinären, lyckades katten halta iväg och försvinna igen. Inte bra. Nu har jag så himla dåligt samvete. Tänk om hon inte kommer tillbaka mer utan ligger och dör någonstans... Jag kommer aldrig att förlåta mig själv. Just nu är det en väldig tur att det inte finns något alkoholhaltigt i huset, för då hade jag tröstat mig med det och dränkt obehagliga känslor.

Panodia

Idag var det jäkligt nära att jag trillade dit igen. Vid 17-tiden fick jag ett "anfall" när allt kändes meningslöst och jag ville bara döva alla känslor. Satte mig i bilen och körde mot centrum och Systemet. Men som tur var lyckades jag övertyga mig själv att köra till mataffären i stället, efter att ha kört lite planlöst fram och tillbaka. Väl hemma tog den eviga tröttheten över och jag sov bort det mesta av kvällen på soffan.

Intervjun i eftermiddags gick ganska bra och jag lät nog inte alltför förvirrad.

Katten har inte kommit tillbaka än och mitt samvete håller på att ta död på mig. Drömmer t. o. m. om det...

Eken

Bra! Nu har du vunnit över suget och diskussionen med a-spöket flera dagar. Grattis till dina dagar!

Tråkigt med katten. Förstår din oro.. Finns det någon byggnad i närheten dit den kan ha tagit sig in tex? De har ju för vana att isolera sig på någon trygg plats då de är sjuka. Håller tummarna att den kommer hem igen snart! De är ju trots allt överlevare!

Ha en bra dag!

Panodia

Katten hittad och transporterad till veterinären. Så nu kan jag släppa det dåliga samvetet i alla fall.

Har just spenderat ett par timmar med min äkta hälft via Skype. Jag nämnde att jag vill hålla mig nykter nästa gång vi ses och ska tillbringa en vecka tillsammans med två andra par. Det uttalandet möttes inte av någon större överraskning, bara ett "Jaha, då håller jag mig också nykter". Men vi kom in på ämnet alkoholintag och hur personlighetsförändrad jag blir på fyllan. Även om min fru inte tycker att jag har alkoholproblem och tycker jag är tramsig när jag pratar om att försöka sluta dricka, så kom det ändå upp en massa exempel på när hon tyckte jag burit mig otrevligt åt. Inte angenämt att höra, men bra som argument till mig själv när suget sätter in. Dessutom ett bra argument till henne i framtiden, om jag lyckas hålla mig nykter och hon tröttnar och vill truga i mig en öl...

Mammy Blue

att katten fick komma till veterinär, det var rena nagelbitaren här att följa "Katten som försvann", en thriller i tre delar typ! ;-)
Skämt åtsido- du har verkligen bestämt dej för att lägga av med alkohol! Bra jobbat, nio dagar och det verkar som om du trivs ganska bra med det. :-)

Keep up the good work!
/MB

och gratulerar till 9 dagar. Jag går in på min dag 11 i morgon så vi kan slå följe på den nyktra vägen.
Fenix

Panodia

Fortfarande nykter men har inte hunnit skriva. I fredags var det enormt svårt. Jag hade bestämt mig för att börja måla om huset, vilket jag knappt kunde föreställa mig utan öl som uppmuntran. Men iväg till färgaffären efter jobb. Färgaffären ligger vägg i vägg med Systemet... Det krävdes mycket övertalning av mig själv för att inte svänga in om där också. Men det gick!

Igår var jag på utbildning med jobb hela dagen. Det serverades starköl till lunch och inga andra alternativ. På kvällen bjöds det på öl, vin, snaps o s v. Oj, oj, oj! Som tur var hade jag samåkt med chefen och skulle vara chaffis på vägen hem. Så på frågor som "Men du kan väl ta en öl, du ska ju inte köra på många timmar än?" kunde jag svara "Jag vill inte dricka alls när jag ska ha chefen i bilen". Praktiskt. Det blev kranvatten hela dagen för min del.

vad är det för djävla företag som serverar sina anställda starköl till lunch ???????????
För mig låter det som en chef som har grava alkoholproblem ?!

Jag är iaf glad över att du klarade utmaningarna du stod inför och med dessa i ryggen så har du fått en liten stadigare plattform att stå på. En dag i taget och ett bra beslut på morgonen så knallar det på.

markatta

hade jag ett jobb inom restaurangbranschen där chefen, en halvtimme före stängning, gick runt till all personal och tog beställningar. Vi fick välja mellan en öl eller cider som vi drack efter gästerna gått. Det kallades personalvård och chefen var stolt över att vi hade den traditionen att varje kväll sitta ner och "varva ner" tillsammans. De flesta av oss jobbade 6dagar/veckan så på en månad fick man alltså 24 öl som ingick i lönen, i en bransch där många utvecklar alkoholproblem...

Bra jobbat panodia! Varje sådan här delseger för dig framåt.

Panodia

Dag 3

Förra försöket att hålla mig nykter gick åt skogen efter några veckor. Då trodde jag att dricka som alla andra nog skulle gå bra. Ha ha! Föll tillbaka i mönstret med att pigga upp alla vardagssysslor med alkoholintag. Drack mängder i min ensamhet och något över "normalt" tillsammans med andra.

Men sedan ett par månader tillbaka har jag börjat förlora spärren när jag är tillsammans med andra. Bara måste få i mig mer och mer, gärna en öl, ett glas vin och en snaps redo på bordet framför mig samtidigt. Detta har resulterat i missnöje och kommentarer, främst från min fru naturligtvis. Men även chefen har märkt att jag fortfarande varit påverkad på morgonen efter att ha druckit halva natten. Mitt konstanta tuggande på starka halstabletter talar väl också sitt tydliga språk...

Så nu gör jag ett nytt försök. :-)

Panodia

Idag står jag inför en liten utmaning. Det är sedan länge bestämt att några avlägset bekanta ska komma hem till mig på tack-för-hjälpen-middag eftersom de hjälpt mig med en grej. De bor långt bort och har sällan vägarna förbi, så det vore väldigt oartigt av mig att ställa in middagen.

De gånger vi träffats tidigare har alkoholen flödat. Efter mycket funderande beslöt jag mig för att handla några lättöl och några alkoholfria öl. Planen är att servera gästerna lättöl och skicka de överblivna ölburkarna med dem efteråt. Hoppas det kommer att fungera. Tyvärr är jag för feg för att deklarera att kvällen ska vara alkoholfri.