Jag undrar om det finns nån som gjort det.

viktoria

Ulrika grattis till din vecka! Vad fantastiskt bra jobbat, heja dig!
Du undrar över om det är lika svårt hela tiden eller om det blir lättare. Min upplevelse är att det absolut blir lättare. Men den första tiden är det upp och ner, kan vara med ganska kraftiga svängningar. Det är då det gäller att ta fram det där jävlar anamma och ta till allt vad som behövs! I mitt fall hade jag god hjälp av tips jag fick från vänner här på forumet som kommit lite längre på den nyktra vägen än jag. Här kommer några tips från mig:

I mitt fall tröstade/belönade jag mig med godis, en liten present eller annat som pepp. Visst kan man ju se det skeva i tröst/belöning, precis samma mönster som då jag druckit, men i en övergångsperiod var jag tvungen att ta till alla medel för att hålla alkoholmonstret borta. Kalorier finns ju även i alkohol i mängder, så det fanns ju lite utrymme för utsvävningar tänkte jag ;-)

Se upp tör HALT! dvs Hungrig, Arg, Ledsen, Trött. Dessa känslor triggar vårt alkoholsug.

Analysera och lista de situationer och personer som kan utgöra en risk för att du bryter ditt nykterhetslöfte mot dig själv. Tex: i mitt fall fick jag lov att undvika att tillbringa kvällstid med den väninna jag oftast druckit vin med. Jag tackade nej till många tillställningar. Jag gick inte på krogen osv. Däremot är det viktigt att fylla det tomrum jag upplevde. "Ska livet aldrig bli roligt igen nu då?". Jag började göra lite nya saker pö om pö. Fick ju tvinga mig till mycket, eftersom att jag kände att inget ändå var kul utan vin, men gjorde det ändå. Gick på bio, teater, någon föreläsning det annonserats om. Egentligen handlade det om att fylla ut de tillfällen i veckan som jag identifierat som risk-tillfällen. I en akut situation bokade jag frissatid en sen fredagkväll, haha:D

Skriv och läs här! Då jag hade riktigt jävliga kvällar sökte jag mig hit och kunde hänga här en hel fredagkväll. Ibland var det stiltje här (fast det var oftast då en pågående aktivitet)och då läste jag gamla trådar och lät mig lugnas lite av igenkänning och det hoppingivande i att andra faktiskt gjort det här, varför skulle inte jag klara detsamma?!

Det ni gör nu, du och Spec får mig att känna stor glädje och gott hopp! Precis detta hjälpte mig så ofantligt. Att förutom att ta rygg på de här som hade längre erfarenhet, också hitta en vän/vänner att hålla i hand, att gå tillsammans med. Någon som är där du är, i fas så att säga. Någon av mina vänner här har jag idag flitig kontakt med utanför forumet och det är en verklig livsgåva att ha någon som gör/har gjort samma resa.

NÄR blir det då lättare kanske du undrar?? Det är med all säkerhet väldigt individuellt, efter min första nyktre vecka kände jag mig väldigt taggad att "banne mig ta" en till osv. I perioder, särskilt i början tyckte jag det var lättare att bestämma mig för en lite längre vit period i taget. Att tänka "aldrig mer" skrämde slag på mig! Jag började med målet på en månad. När den var över beslutade jag för att klara tre månader osv. Andra tycker tänket en dag i taget är det bästa. Då det varit riktigt riktigt illa med suget har jag fått bryta ner mitt mål och riktigt djupandas och bara fokusera på att Idag/ikväll blir det ingen alkohol, bara just idag - imorgon vet jag inget om än. Precis så, en dag i taget då det känns för stort med allt annat, en vecka eller månad om jag kännt mig stabil och trygg i det beslutet. Alla medel är tillåtna, allt utan att dricka det där första glaset!
Efter tre-fyra månaders uppehåll mellan november 2009 och februari 2010 tog jag ett återfall. Konstig känsla, men efter det var det som att poletten trillade ner. Jag bara gav upp, helt och hållet kapitulerade inför att jag KAN INTE dricka. Luften gick liksom ur mig, på ett bra sätt. Jag kunde med det sluta älta om "kanske ändå?...när?...hur?...osv" jag ev skulle kunna dricka igen. Jag gav mig där! Och efter det var jag färdig med alkoholen. Jag säger inte att det inte kommer sug ibland. Men det är flyktiga tankar och känslor idag, de fladdrar förbi och det är inte svårt längre. Snarare en befrielse, ett lugn inför faktumet och en enorm tillfredställelse över att leva och inte bara överleva utan alkohol.

Detta är något av vad som hjälpt mig, förlåt att det blev långt, andra här har andra erfarenheter. AA, Antabus, KBT osv
Jag tror på er Ulrika och Spec, något säger mig att ni fixar det här! Varm Kram

pixie44

Jag tycker om att läsa det du skriver. Men jag ska dela med mig nån gång av mi resa som har varit jävligt tuff från födelsen och framåt. Ja känner att Spec och är på samma nivå ingen som ser ner.på oss och att vi börjar våran resa. Ocj att vi kan stötta varandra på olika sätt. Jag skulle kunna sitta här hela dan men är det dags att lppa sista solen strålar.//pixie

Villvaranykter

Vill bara skriva under på att INGEN på det här forumet ser ner på dig. Det skulle jag kunna ta gift på. Ja, annat gift än alkohol så klart ;-)
Sköt om dig!

pixie44

Jag utrykte mig fel. Jag menade att här har alla gjort samma resa. Här är vi alla lika men med olika berättelser. Här kan jag säga att jag dricker för mycket, känns så jävla skönt.// pixie

pixie44

Jag funderar på det där att man ska bestämma sig i dag dricker jag inget, det känns svårt idag. Igår var det jag lättare fast jag åt kött (det bästa jag vet) men idag vet jag inte. Man tänker fredag gott rött vin nått gott till.jag kan inte tänka. Jag har en fråga kan man skicka meddelanden till nån som bara den kan läsa.. Åter till ämnet det är nog ochså för att jag vill och tror u jag kan dricka bara på fre och lör. Har inte hänt på länge förrut har inte heller försökt. En fråga till jag har alltid haft pru sen liten att sova men med vin i kroppen sover jsg som ett nöjt barn. Veckans sömn har varit skit, tur att jag är sjukskriven men börjar jobba snart. Är sömntabletter ett alternativ? Nu en änn konstigare fråga finns det några omskrivna regler här som man bör veta.// Pixie

pixie44 !!

Jag är inte så flitig på forumet längre men jag läser var dag och gottar mig åt dina och andras framgångar på er väg mot ett bättre liv. Det stärker mig i min egen nykterhet att se att det finns en lösning om jag söker den.

Var väldigt försiktig med sömntabletter (eller insomningsdito) för de påverkar hjärnan på samma sätt som alkoholen. Lika med ångestdämpande eller rogivande medel. Vi alkisar är korsberoende mot ett helt gäng olika medel. Ta en promenad, drick mjölk/varm choklad på kvällen, njut och slappna av mot kvällen. När kroppen väl drar igång sitt städjobb efter all sprit så kommer tröttheten mer än du kanske önskar !

En del av oss finns på facebook under våra nick så där kan du ta direkt kontakt.

viktoria

Gokväll Ulrika (eller godmorgon alt goddag beroende på när du läser detta :-)
Ville bara kolla av hur du har det? Själv har jag laddat med godisskålen och filten alldeles själv i soffan. Mannen har åkt iväg för att gå på en begravning imorgon, äldsta flickan drog iväg nyss för utekväll och lilla sover.
Till en av dina frågor, nej man kan inte skriva meddelanden till enskild person här. Men alkoholhjälpen har en sida på facebook, där några härifrån finns med, antar att det är med sina användarnamn härifrån - kan någon bekräfta?- är inte riktigt säker eftersom jag själv inte alls använder facebook. Där kan man väll skriva bara tvåsammen om man vill...eller?
Oskrivna regler...tja, antar att det är samma som i allt umgänge i. Inga konstigheter. Jag upplever att toleransen och respekten här vida överstiger de flesta sammanhang jag irl befinner mig i.
Hursom jag ville eg bara önska dig en fin kväll och hoppas att du mår bra!/Victoria

pixie44

Hej spes och Viktoria
Har gått ok .drack vin men lagom.men har dåligt samvete kunde inte komma över helgen. Men nya tag nu. Hur har det gått för dig spes. Viktoria jag har inte heller Facebook. Men då vet jag att man inte kan skicka meddelanden till nån privat.kram till er och alla andra

viktoria

Hej Pixie, ville bara skicka dig en hälsning och tanke. Undrar hur du har det? Du är alltid välkommen här, oavsett hur det går. Ibland (oftast?) krävs en del omtag i vår strävan efter varaktig nykterhet. Verkar vara mer regel än undantag. Kram/V