Hej!

Jag är 57 år gammal, kvinna, och beroendet tar mitt liv. Det måste bli ett slut på detta. Skammen och ångesten varje gång det spårar ur - hemsk, ändå trillar jag dit igen. Utan att älta detaljer, det har jag gjort tillräckligt för mej själv, så känner jag nu att botten är nådd. Jag lever ett bra liv med snäll make och bra jobb. Det är skönt att hitta detta forum och få känna att man ändå inte är ett alldeles hopplöst monster. Den här gången ska jag klara det, finns ingen annan väg. Min man säger inte så mycket, han dricker själv för mycket ibland och vågar väl därför inte slå näven i bordet. Man nu känne jag att hans tålamod börjar tryta. Hur kul är det att ens fru slocknar framför TVn på kvällen?
Jag bor på en liten ort där det är svårt för att inte säga omöjligt att vara anonym så jag känner inte att jag kan söka professionell hjälp. Jag tror också att man kan klara det själv. AA är hur som helst inget för mej, det känner jag.
Jag vet att jag kan och nu har jag bestämt mej. Ska följa med forumet och er andra.

Kram!

vill.sluta

Känner jag ÄNNU igen att din skrivelse om energitjuvar var riktad MOT mig?
Kanske har jag fel.
Men nu vill jag, återigen, verkligen försöka slippa alkoholen.
Jag vet att det är fler med dig och Maligbt som VERKLIGEN misstror.
Men som jag bad Malignt så vädjar jag till dig.
Vill du inte HJÄLPA istället för att Skjälpa?
Och om din text om energitjuvar så var ju rådet att låta dem vara.
Men varför gör du inte det då?

Om du anser att jag suger så mycket energi och inte ger ngt tillbaks?
Markatta smackade mig välförtjänt i skallen och tydliggjorde hur hon tyckte, och VARFÖR hon tyckte så.

Men om det är så som jag uppfattar det, och det är mig du har ngt mot så säg det.
Istället för att smyga runt och tycka på ett eller annat sätt och gratta de som är nedslående mot andra.
Då är ju du lika dan!
Var inte det, efter alla år du varit här så tycker jag att du borde veta hur svårt det är.
Jag kämpar och försöker. Även om du kanske inte ser/förstår så GÖR jag det!
Kanske har jag fel, men min magkänsla säger att du är skadeglad om jag ÅTERIGEN misslyckas.
Men nu är jag än mer stärkt och du framstår som sorglig!
/A

FylleFia

Skälpa? Ja, inte stjälper du mig i alla fall Santorini. Jag tycker faktiskt att du är en bra förebild för mig (Detsamma gäller Victoria). Läste vad du skrev hos Nationalteatern och jag förstår vad du menar. Jag smög ju runt här ett bra tag innan jag vågade skriva själv. Innan jag vågade komma ut som alkoholist. Då såg jag att ni var ett bra gäng som verkligen stöttade och vågade ifrågasätta varandra. Ifrågasätta på ett bra sätt. Nu är agendan här på forum en helt annan. Många tassar på tå för att inte få en elak släng av sleven som vill.sluta viftar med. Jag har slutat bry mig. Men jag tror han gillar dig. Om inte annat så citerar han dig flitigt och att härma sägs ju vara en av de ärligaste komplimangerna. Jag hoppas att du inte slutar att titta in här och dela ibland. Jag lär mig av dig och några andra själar här.

Nu är det dags att gå ut och gå. Ännu mera gnugglår ska hädan. Nu gnuggar de ju inte längre men något måste jag fixera på. Det får bli en fin kropp.

Stanna här! Fia

Gammel tanten

Instämmer med helt och hållet med Fia:
Santorini, du har verkligen hjälpt mig med många kloka inlägg. Det har varit så härligt peppande att läsa hos alla er som klarat resan.
Ni är många som blivit förebilder för oss som tar de första stapplande stegen mot ett nyktert liv!

Kram

NyMan

Ville bara berätta för dig att du är en högeligen respekterad och aktad vän i mina ögon. Någon man kan lita på. Någon som är ärlig, klok, empatisk och välartikuklerad. Någon som jag gärna skulle suttit och språkat med länge även utanför cybervärlden.

Du är helt enkelt en av mina människor härinne. Jag vill absolut att du ska veta och känna det ända in i märgen.

STOR KRAM!/NM

m-m

att det var synd om du inte är kvar och skriver. Blir inspirerad av att läsa att det går bra för dig och det arbete du gjort. Men valet är såklart ditt, man ska inte stanna kvar i något som man känner tar energi av sig själv. Respekterar hur du än gör, men ville framföra detta.
/m

vill.sluta

Pga mig?

Du behövs, du gör nytta här.
Kom tillbaka!

Läste i Berras tråd av Fia att det är du som är upphovskvinnan till mitt
nya mantra.
DET ÄR SÅÅÅÅ BRA!!!

TACK!

-DU ÅNGRAR ALDRIG EN NYKTER DAG/KVÄLL!!!

lSå djävla klockrent!

/A

som gör att man slutar bry sej om vad andra ska tro och tycka när man inte dricker alkohol längre? Så mycket tid jag ägnade åt att fundera ut förklaringar och ursäkter, tillställningar jag undvek för att slippa fundera på det. Nu bryr jag mej inte alls om det. Jag tror det handlar om ens egen inställning, att man är klar med spriten. Jag var väl inte riktigt det vid tidigare försök. Jag ids inte ens förklara och folk bryr sej inte så mycket. Jaså tänker du inte dricka nåt nu heller? Fick jag höra senast jag erbjöd skjuts till en middag från jobbet. Nej sa jag. Ok, inget mer med det. Kanske det pratas men det bryr jag mej inte heller om. Jag vet ju att dom har rätt, haha, hon har alkoholproblem! Eller hade, för det är inget problem längre. Och det är en sån underbar frihet, känns fortfarande som en förälskelse. I LIVET kanske. Jag tror känslan kommer att bestå. Jag kommer aldrig mer att dricka alkohol och det känns som mitt eget val nu. Jag ser i forumet att det är många som är på god väg mot den friheten, det gläder mej.

NyMan

Vill egentligen bara säga: Hej!.. och att jag, som vanligt höll jag på att säga, känner igen mig i det du skriver. Hittar inte heller på några förklaringskonstruktioner längre. Säger, till dem som genuint verkar nyfikna, att jag kommit på att jag generellt och övergripande mår otroligt mycket bättre om jag inte dricker. Detta är ju sanningen, så det är det enklaste att berätta. Men jag tror, liksom du, att man måste känna sig trygg med att vara ärlig. Jag känner mest; "Köp det eller skit i det! "
Du är stark, trygg och övertygad i att du lever ett bra och bättre liv utan A och det tycker jag är mkt inspirerande om jag någonsin tvivlar. Jag känner stor samhörighet med dig och dina tankar, Santo. Ganska häftigt faktiskt.
Stor tisdagskram!/NM

m-m

Det är nog viktigt att komma dit, att vara trygg i sitt beslut och val. Jag känner också att jag inte bryr mig så mycket nu, om vad andra ska tänka. Jag får väl säga att jag mår bättre av att inte dricka, precis som du skriver. Tror inte att det är möjligt att få till en varaktig förändring om man inte kommer till den insikten, att det inte är så viktigt vad andra tänker. Jag känner helt annorlunda för det nu mot för ett år sedan, när jag gick med här.

Skönt att ta del av er som lyckats komma en längre bit på väg. Det är viktigt när man/jag känner att man vacklar, att få ta del av hur ni som kommit en bit längre känner och tänker.

/m

och att fler känner igen sej. Jag är i en period av reflektion nu, det är som ett led i den personliga utvecklingen. Som faktiskt stått stilla under åren då missbruket tagit de mesta av energin. Jag läser just nu på nytt AnsvarsFULL och de slår mej igen hur mycket energi som gått åt till att ljuga för att hålla skenet uppe. Hitta på förklaringar, planera inköp och se till att det räcker, vilket det ju ofta inte gjorde så man fick försöka få tag i mer.

Nå jag tänker inte fördjupa mej mer i det förflutna. Alltmer sällan tänker jag på det som varit eller grämer mej över förlorad tid. Jag tänker att den kanske inte var förlorad. Jag har lärt mej otroligt mycket av mitt missbruk och er andra här. Jag känner stark samhörighet när jag ser hur lika vi är i missbruket, trots olika ålder och bakgrund. Kampen vi för. Det hjälper mej att förlåta mej själv, förlåta det jag inte kan ändra och istället se framåt med äkta glädje. När vi kommit ur missbruket har vi vunnit en stor seger, nåt som den som inte varit i det inte kan förstå. Jag har en erfarenhet som jag helst skulle varit utan men nu är det så här och då får jag se det positiva med den. Jag är starkare än nånsin och det syns!

Äkta glädje. Det känner jag nu när jag är ärlig och sann i mej själv. Och jag är också ärlig när jag säger att jag mår så mycket bättre utan alkohol. Glädjen med alkoholen var konstlad och ganska kortvarig och fick betalas dyrt med ångest och skam. Och pengar, för all del, inte obetydliga summor.

Jag vet att jag låter väldigt "präktig" och mästrande men jag är i min fulla rätt, haha. Jag har kommit långt. En väldigt viktig sak var att jag direkt bestämde att detta är för gott. Inte en dag i taget utan aldrig mer. Det kan inte förhandlas. Jag skrev upp någons visdomsord som jag ändå läser nu och då: "Efter att du fattat det du vet är det korrekta beslutet-ifrågasätt aldrig någonsin det beslutet." Så enkelt. Och svårt, jag vet nog det också.

En mening som figurerar här ibland och som kanske jag skrev först, kanske inte, är att man aldrig ångrar att man inte drack kvällen innan. Det är en absolut sanning. Tänk att du är på en fest, du har varit nykter i sex veckor och är med all rätt stolt över det. Du blir frestad och väljer att dricka ett glas, två, kanske det slutar vid tre glas. Du ångrar dej ändå dagen efter eftersom du fattat beslutet att inte dricka alls. Vi vill gärna räkna dagar och veckor av nykterhet och nu måste du börja från noll. Shit. I bästa fall går det bra att börja om. I många fall blir det början till en spiral neråt igen.

Men säg att du på samma fest håller fast vid ditt beslut. Det kanske känns förargligt och du stör dej på dom som dricker för mycket och man förbannar sej själv för att man från början drack sej till missbruk. Det känns rentav jävligt trist på den festen och du ångrar kanske att du tog bilen. Men morgonen efter, då ångrar du aldrig att du inte drack. Då har beslutet blivit starkare.

Ha en trevlig nykter kväll gott folk! Jag ska på bio. Tar bilen för det regnar:)

FylleFia

Visst är du i din fulla rätt att vara mästrande och präktig Santorini. Fast nu upplever jag dig ju inte så. För mig är du en förebild. Punkt. Jag - och säkert många fler - behöver förebilder. Folk som visar att man kan sluta. Och att man kan sluta själv. AA är en fin organisation men den passar kanske inte alla och då är det fint att veta att AA-light/Alkoholhjälpen kan fungera. Du lyckades, NyMan lyckades och Victoria lyckades. Era lyckanden stödjer mig. Ja även andra har lyckats men gett sig av härifrån. Det är lite trist men jag förstår tänket. Kanske orkar man inte vara alkis dag ut-och-in. Därför är det livsviktigt att ni som stannar finns kvar. Underskatta aldrig det. Jag är stundtals nästan säker på att jag ska ordna detta och då stärker ni mig i mitt beslut. Nu lät jag väldigt präktig och lite naiv, men det bjuder jag på. Hoppas du får en bra Bio-kväll.

Fia

PS: Sen rent personligt så känns det lite maffigt att ha tre bra förebilder som faktiskt står i min ringhörna och hejar när jag tar kampen mot a-djävulen. För det känner jag att ni gör. Det är fint. Jag ser er i munkjackor med ett Fia på ryggen. Hihi. DS

m-m

Du har ju kommit så långt och har många kloka tankar och reflektioner om ditt tidigare och nuvarande liv.

Håller med dig till fullo Fia, mycket bra formulerat, det är jätteviktigt att ha förebilder.

/m

visst hejar jag på er! Självklart! Fia, det är INTE naivt att säga att du är nästan säker på att du ska ordna detta! Tvärtom, det är inte nästan utan säkert! Att nykterheten ska hålla är inget man kan "hoppas på" eller "önska sej", det är nåt DU bestämmer dej för och om inte du tror på dej, då blir det svårare. Klart du kan! Du har visat sån jävlar anamma så det är ingen tvekan! Och tro mej det blir lättare. Och man kan också gå på fester och ha verkligt roligt utan alkohol, det är i början bara det känns lite sådär. För mej i alla fall. Jag är t.o.m. arrangör för en fest på jobbet, ska bli så kul!

För mej var det också en stor lättnad när jag läste nånstans att de flesta som slutar dricka gör det på egen hand. Var och en blir salig på sin tro och jag "kan själv" men inte helt själv ändå. Att skriva och läsa här, att se att andra är likadana, det var en stor lättnad! Jag trodde jag var helt udda, att ingen annan smög och gömde. Bara det lyfte bort lite skam. Sen att läsa och höra om kända, kloka människor man beundrar som har haft samma problem, det är stort. Det var min hjälp.

Livet behöver inga droger har jag läst som slogan nånstans! Ikväll har jag dansat loss på köksgolvet till Lady Gagas "Born this way"! Ensam hemma, släckte lampan så jag inte syns utifrån och så har jag kört den på repeat! Härligt motionspass också! Gratis! Hitta din favorit och kör så det ryker!

NyMan

...men så jävla gött att vi är fler som går bananas till den där musiken som bara är så rätt vid vissa tillfälle!

Livet behöver inga droger, so you go girl! Party On! Jag dansar med härhemma;

'Cause you know (sjung med Santo!) Tramps like us, baby, we were born to ruuuuun!

Enjoy Your Night!/NM

FylleFia

Hej Santorini och NyMan! Även jag gör det. Dansar ensam hemma i nyktert tillstånd. Ibland lyfter jag upp en kisse och svingar runt. Men jag har inte vett att släcka eller dra för gardinerna. Efter att jag börjat nyktra till har jag blivit ganska skamlös. Skam-lös i ordets rätta bemärkelse. Jag kan även rocka loss på arbetet. Om radion spelar något bra så höjer jag ljudet. Dansar och ylar med falskt i texten. Vilket kanske ses som normalt om man är 20 år och jobbar i en bar. Jag är strax 50 och har en slags ansvarsposition. Men nu dansar jag för att kan utan att skämmas. Jag vågar "göra bort mig" och min eventuella värmehöjning alstrar inte fyllesvett. Och jag har märkt att om man är glad så blir andra bara glada. Dans är som Santorini konstaterat också en jättebra träning. Ett mycket bra drogfritips!

Fia

LillPer

Jag är också snart 50 och spelar fortfarande luftgitarr offentligt och försöker låta som Ian Gillan i Deep purple.
Det skär sig ibland, men så befriande att vara sig själv.

Jag möts oftast av väldigt glada ansikten och skrattande människor pga min "galenskap"
Det är rätt gott att kunna vara lite galen i nyktert tillstånd!

I´m a highway staaaaaaaar!

Ride on, ride on everybody!

LP

konstnären

God morgon fia
Skrattade här på morgonen när jag läste din text. Tror att jag oxså
ska ta en svängom ibland. Du verkar så positiv och glad piggar nog upp
på arbetsplatsen.
Men visst känner man sig gladare utan alkohol har tänkt på det mycket
hänger inte upp mig på småsaker längre. Idag är det 9 veckor och en dag
sedan jag var i närheten av en flaska. Fattar knappt att det gott.
Men jag tror vändningen kom när jag lyckades styra tankarna bort från
den där tjatiga rösten, 2 små glas är inte så farligt.Visst har jag
sug ibland men inte värre än att det går att hantera. Det enda som
gnager lite i mig är julen. Jäkla alltså att den är så förknippad med
drycker. Men det får bli en antabus kvällen innan julafton.
Önskar dig och alla en skön dag
Spegeln har blivit min vän tittar i den varje morgon och säger högt
VAD SOM ÄN HÄNDER IDAG INGEN ALKOHOL.
Min man sa till mig i går att han tycker jag har blivit tio år yngre
sedan jag la av spriten. Jag lapar i mig som en katt.
Dansa på nu jag ska göra detsamma
Kram
Konstäre

är jag lika tacksam för att jag slutat dricka och kan välja bilen. Sagt det förut men det tål att upprepas. Det är en av de många fördelarna med ett nyktert liv. I mitt förra liv måste jag ångestfyllt överväga om jag hade promille i blodet, skaka på BiBen och försöka beräkna. Chansa och få hjärtstillestånd om jag såg nån reflexväst som kunde vara polisen. Alternativt dra på regnkläderna förstås och promenera och sen försöka låta som den hurtiga som inte låter nåt väder stoppa en. Hmm. Idag VÄLJER jag att ta bilen eftersom det blåser och ösregnar.

Trots min trygga övertygelse läser jag ändå ibland visdomsorden jag skrivit i en anteckningsbok, även det en repris här: " När du fattar det du vet är det korrekta beslutet, ifrågasätt aldrig nånsin det beslutet". Så enkel väg till ett nyktert liv om man håller fast vid det. Ja jag vet att det inte är så enkelt. När det klickat så är det faktiskt väldigt enkelt. Det blir ett så mycket enklare liv. Men tänk igenom meningen. Du vaknar en sån här morron med ångest, igen, för att du drack för mycket igår och somnade på soffan kanske. Vaknade mitt i natten med kläderna på och kröp i säng några timmar. Du har lite lätt huvudvärk, torr i munnen och ser plufsig ut. Du fattar beslutet- nu får det vara nog! Visst är det rätt beslut? Det är utan tvekan det rätta beslutet, det VET du. Sån är din situation. Alltså, ifrågasätt aldrig det beslutet sen när ångesten sjunkit och det skulle sitta bra med "ett glas vin". Du vet att du fattade rätt beslut, håll fast vid det. No. matter what