Jag tänkte delge en sak som en medlem i AA delade med oss andra på ett möte:

Han har varit med i AA i sju år. Under den tiden har han tagit flera återfall. Han har druckit bort två fruar, två hus och flera jobb. Inte förrän han ändrade på tanken att han aldrig mer ska dricka till att ta en dag i taget började det funka på riktigt. Nu har han inte tagit ett återfall på två år. Efter att ha fått ta del av det han berättade funkar det bättre för mig också. En dag i taget, eller en timme i taget om man så vill.

Jag tror hjärnan gör en tankevurpa om man säger att man aldrig mer ska dricka, det blir liksom för stort.

En.dag.i.taget.

Kram

Hulda

köpte den ide'n från första början för då blev allt mer lätthanterligt för mig.
Att säga "Aldrig mer" blev alldeles för tungt och för sorgfyllt och ett begrepp jag inte kunde behärska eller förstå. Att ta mitt beslut om att inte dricka just idag och göra bra saker för min egen skull blev viktigt för mig. Och på det sättet blev också hela min livsstilsförändring förhållandevis enkel när jag "bara" behövde hålla mig till dagen i dag. Men med flera små hanterbara dagar så ramlade tiden iväg och jag fick ett bättre och bättre mående.

Fortfarande gör jag så att jag föröker låta bli att sätta för stora mål utan jag håller mig till mindre delmål i livet som jag känner att jag klarar av med lagom arbete. Att reflektera över dagen som är just idag hjälper mig mer än jag kunde ana när jag väl började med det tankesättet.

konstnären

Håller med dig om att det blir för tungt att tänka att man aldrig
mer får dricka. Jag tänker som du en dag i taget, denna dagen är
bara min och därför ska jag göra något bra av den.
Små delmål har jag stakat ut. Jag mår bra av det. Tänkte på julen
igår och blev lite deppig när jag tänkte på en vit jul, men det gick
över ganska snart.
Tittat mig i spegeln i morse och sa till mig själv, vad som än
händer idag inte det där förstaglaset.
En fördel är att man ser fräsch ut.
Ha en bra dag
konstnären

FylleFia

Hej på er! Jag är helt med på det där; En-dag-i-taget-tänket. "Aldrig-mer" känns så tröstlöst. Inte bara när det gäller alkohol, utan själva meningen. Tänk er; Jag ska aldrig mer... valfri tanke. Vad vill i alla fall jag då? Jag vill göra det direkt. Jag ska aldrig mer få ta en dusch! Fan, heller. Loggar ut direkt och nu ska jag duscha för att aldrig mer få gå en promenad i ett soligt Stockholm.

FräschaFia (för visst är det så konstnären, även fåfänga kan vara en bra motivering)

Nykter i dag

Precis. Om man tänker Jag ska ALDRIG mer dricka ALKOHOL - vad är det hjärnan snappar upp då ? Jo, orden ALDRIG och ALKOHOL. Så vips så är det de orden som snurrar runt i ens inre hela tiden.

Jag kan inte lova att jag aldrig mer ska dricka alkohol, men jag vet att jag går och lägger mig nykter i kväll, det räcker i mitt eget inre.

Jag vet inte om det var någon som såg Nyhetsmorgon i går söndag ? Ma Oftedal var med som gäst där med anledning av hennes alkoholproblematik, som hon fått behandling för, hon har varit nykter i ett par år nu. Hon sa något bra - att tänka på att man INTE får dricka tar så oerhört mycket energi. Man måste försöka styra bort tankarna på saker man mår bra av att tänka på, eller göra saker man vet att man mår bra av.

Mia Törnblom skriver en hel del bra saker om att ändra tankemönster, ett tips är att läsa något av det hon skrivit.

En ny vecka - nya utmaningar !

Kram

Hulda

Vad ni skrivit och tänker att det är naturligtvis så jag ska tänka, en dag i taget.
Jag har gjort halvhjärtade försök att bryta mitt destruktiva beteende(dricka) men har inte lyckats så bra. Problemet för mig är att jag känner mig så rastlös....tråkigt att inte känna lust inför något. Har en ständig oro i mig,tänker att det ändrar sig om jag orkar hålla ut tillräckligt länge så gamla känslor kommer tillbaka (glädje, sorg, lugn, .....ja, bara att känna lust inför loivet igen.Jag vill inte leva så här som jag gör nu, men kanske är inte min önskan om att ändra på mig så stark....samtidigt som detta är inte hållbart, man kan inte leva i en bubbla hur länge som helst. Virriga tankar och ord ifrå nmig idag, men kan inte åstadkomma bättre. Fortsätter att läsa och vara i kulisserna tills jag kan samla orden till något som kan försås :-)
Tack för att ni delar med er. Det är guld värt.

Gammel tanten

En dag i taget är nog det bästa tänket, men å andra sidan så går 30 dagar fort. (Hoppas jag).
Jag är helt inställd på att klara min vita månad.
Skulle jag misslyckas, ja då får jag börja om från början igen. Tills jag har haft mina 30 vita dagar i sträck.
Upptäcker jag att det absolut inte fungerar så tar jag kontakt med en läkare för att få hjälp.

Nykter idag: Tack för tipset om nyhetsmorgon med Ma Oftedal. Tittade nyss på det. http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2483702

Vildvuxna rosor: Har du någon läkarkontakt? Blev lite fundersam när du skrev...ja, bara att känna lust inför inför livet igen.....Själv har jag haft flera återkommande svåra depressioner. Äter sen några år tillbaka en låg underhållsdos av antidepressiva för att inte bli sjuk igen.

Önskar er allt gott!
Kram
Tanten

konstnären

Jag känner igen mig i dina ord. I början var jag väldigt rastlös
orolig kunde inte göra något helhjärtat. Hade bara vin i huvudet.
Tänkte ska jag aldrig mer få dricka. Men jag har lyckats tänka om
tog några veckor minst. Nu tänker jag bara på en dag i taget.
Mycket av ångesten har släppt på grund av att jag inte tänker på
att jag aldrig mer ska dricka. Sen om jag har det i bakhuvudet är
en annan sak. Sakta men säkert kommer du att må bättre.
Lycka till. Livet är sällan en dans på rosor.
Konstnären