Jag antar att det är lite utav en kliché att så här på nyårsdagen vilja förändras.
Jag har aldrig tidigare försökt att förändra mitt drickande och är väldigt rädd för att misslyckas. Så rädd att ett litet spöke sitter på min axel och säger "misslyckas du nu så har du ju ett problem!"

Tanken är att ta en vit period, en månad eller två och anledningen är att det har blivit lite väl mycket fest på sista tiden.

lite om min situation;
Jag är 25 år. Jobbar mycket i en branch där det ofta finns orsaker att festa.

Jag dricker inte dagligen, aldrig dagen efter och har inget problem att ta bara ett eller två glas vin.

Det är efter de där två första glasen jag har svårt att sluta. Jag kan börja kvällen med att vara säker på att jag inte vill bli packad, men sen sitter jag där ändå.
Många människor blir trötta, somnar efter för mycket alkohol, eller kräks. Jag verkar inte ha den spärren. men oj vad jag önskar att jag hade!
Och detta kan applicerat på mycket annat i mitt liv, så som snusande och mat.
Jag vet inte om jag någonsin trappat ner, på något, i mitt liv. Det har varit en stadig uppåt-kurva. Jag är rädd att inte kunna bryta mitt dåliga mönster.

Jag kan dagen efter få såndan fruktansvärd ångest!
jag blir sällan arg på fyllan, och även om jag inte minns hela kvällen, litar jag ändå på att jag inte säger elaka saker eller så till folk.
Problemet är just minnesluckorna, de skrämmer mig verkligen!
och sakerna jag gör, som jag aldrig annars skulle ha gjort! tex. stöta på karlar fast jag är i en väldigt fin och lycklig relation.
jag kommer på mig själv ibland att ljuga om antal glas jag druckit, varför vet jag inte. Och det är i sammanhang där alla dricker, så jag har egentligen ingenting att skämmas för. men ändå gör jag det.

jag känner också att det finns en viss press från mina vänner, att när man ses så kretsar det till stor del kring att bli packad, man ska gärna köra hela natten.

även om jag känner att jag kan hantera livet som det är nu, vill jag hitta ett hållbart sätt att dricka. Gärna resten av livet, för jag uppskattar verkligen en god öl, eller ett glas vin.
Och jag är rädd att om det fortsätter såhär så kommer jag tillslut inte kunna det.

Nu till 1000-kronorsfrågan

Hur ska jag göra för att kunna säga stopp när det räcker, när jag inte behöver mer? Istället för att varje gång bli plakat, komma hem klockan sju på morgonen, till en sambo som legat och oroat sig.
Detta har hänt en för många gånger på sista tiden.

Är en vit period ett bra förslag eller behöver jag seriösare hjälp?

är det någon här inne som har några konkreta tips på vad jag kan göra för att hitta en mellanväg?
Och de här minnesluckorna, hur ska jag göra för att de ska försvinna? är det ens möjligt att ta ett steg tillbaka? Det känns som att de är svåra att bli av med när man väl fått dem.
de kan komma trots att jag inte är mitt absolut fullaste jag.

När jag läser texten jag här skrev har jag själv svårt att ta den till mig. Det är svårare än man tror att få det som känns i hjärtat och huvudet i ord.

ser mycket fram emot att höra era tankar om det finns någon som orkar ta sig tid.

Bara_Adde

Tjena Kija!
Jag såg att du hade varit inne och skrivit detta när jag satt på Vantaa airport och har längtat till att få skriva av mig ett litet svar till dig!

Vi har ett jätteöppet, fysiskt och helt underbart förhållande till varandra, jag och mina barn. Vi har pratat en hel del om detta och min dotter brukar fråga om jag druckit lite då och då och när jag svarar nej så skiner hon upp som en sol och säger -"Grymt pappa, du är bäst!" Det värmer ordentligt i mitt hjärta.

Det är bra att du fått med sambon på tåget, även om det är ofrivilligt för hans del, men jag är helt övertygad om att det inte skulle gå om man inte meddelar sin omgivning, i alla fall dom/den som står en närmast.
Bryt mönstret och kör på med era små belöningar, det är ni värda!

Satt i en lång diskussion med mina kollegor på en restaurang igår, som är vida känd för sin whiskey tillverkning och alla hade något att säga om mitt nya nyktra liv, de flesta var negativa till det och trodde också att det var en tokidé som snart skulle gå över. Jag är övertygad om att det helt enkelt sticker i ögonen på dom när någon ställer sig upp och tackar nej till alkoholen. Det är så sjukt utbrett i min bekantsskapskrets och de flesta mår nog dåligt av att man helt enkelt har tagit tag i sin egna situation.

I will brake for nobody...

Vad spännande med tal, vad ska du prata om?
Tacktal, avskedstal eller vad? (får jag fråga det?) ;)

Jag själv gillar att hålla tal och snöade in på retorik för ett par år sedan och har både utbildat mig själv och andra grupper inom retorik, eller konsten att uttrycka sig.

Ett tips om du är nervös och inte riktigt vet vad du ska säga är att tänka "Igår, idag & imorgon" när du ska sätta ihop ett tal.

Igår, eller INNAN nuvarande läge, kan vara allt ifrån just igår eller för exempelvis fyra år sedan när du började på företaget eller lärde känna denna person eller såg detta hus för första gången (o.s.v).
Berätta gärna något som har en liten twist och utgå från dig själv och vad du kände vid just det tillfället. Jag ska ge dig ett exmpel på slutet.

Idag är nuläget. Hur ser det ut idag, enligt dig. Hur känns det just nu, vad har blivit bättre/sämre sedan "igår" och varför är det så?

Imorgon är framtiden. Berätta om hur du ser på framtiden och hur det känns för dig?

Låter det corny? Det funkar faktiskt ganska bra till de flesta situationer!

Detta är en sann berättelse och ett litet tacktal jag höll för runt tjugo pers på en middag när jag blev avtackad från mitt dåvarande jobb.

-"Jag kommer ihåg den första dagen jag började jobba här, det var en tisdag för fem år sedan.

Det kan också vara den värsta dagen i mitt liv!

Jag blev anställd som säljare för norrland och för att göra ett gott intryck på alla er här i huvudstaden denna första dag så gick jag och köpte en ny fin, mörk, kavaj. Den kom visserligen från Hennes & Mauritz men det är det ser man ju bara på insidan.

När det blev lunchdags så hade jag ingen matlåda med mig utan jag blev rekomenderad till den grekiska lunch restaurangen som låg i entré plan på det här bygget. Dagen hade gått väldigt bra och jag hade blivit presenterad för många av er som varit med sedan den tiden och det kändes fantastiskt bra med både jobbet och alla er som jobbade här.

Man kan nog säga att jag var lätt euforisk och lite stolt när jag klev in på den jättemysiga restaurangen som var inredd till en grekisk taverna. Man gick fram till en stor disk och beställde vad man skulle äta och jag minns än idag att jag fick en riktigt stor portion moussaka och till det tog jag vatten.

Jag satte mig vid ett av fönsterborden med utsikt och snett emot mig så satt en väldigt attraktiv tjej med sina arbetskamrater. Jag myste verkligen av hela situationen med nytt jobb, fantastisk mat och jag minns att t.o.m. glasen var häftiga med en liten utbuktning mitt på.

Rätt vad det var så såg jag att hon tittade på mig. Jag började le och tittade blygt ut genom fönstret. Våra ögon möttes flera gånger och jag var i himlen.

Helt plötsligt så reser hon på sig och kommer fram till mig.

-"Du, prislappen hänger ut under armen på din kavaj och det är kanske inget du vill skryta med? sa hon och log ganska brett.
Jag höll på att sjunka ner under bordet och efter att jag tackat henne för infon så ser jag att hon stannar upp.

-"...om du inte visste om det så dricker du vattnet ur tillbringaren också!"

Jag var officiellt död.
Två timmar senare blev vi presenterade för varandra och det var Maria V. på ekonomiavdelningen som skulle göra min lön sedan i alla dessa år som var där med hela ekonomiavdelningen..."
***

Jag fortsatte med hur tråkigt det kändes att lämna dom alla och vart jag skulle ta vägen och hur det kändes, men det ska jag inte tråka ut dig med.
Hoppas att det hjälpte dig lite i alla fall!

Nu ska jag nyktert mysa med mina barn, denna fredag och det blir nog en tur med bilen!

Ha det gott

//Adde

kija

så oerhört mycket för tipset kring talet! det kan verkligen behövas. Det är nog rätt sätt, kan jag inte charma dom med min berusning ( jag brukar vara ganska kvicktänkt när jag är lite på pickaluren) så får jag förbereda ihjäl mig istället, det blir bra!
Det är ett födelsedagstal för en fin vän som fyller stort.
Jag tror jag kör på ditt tips, igår i dag och i morgon.

Jag misstänker att anledningen till att de sticker i ögonen på mina vänner, att jag inte dricker, är att om jag har problem, är det nog, är jag rädd, ganska många av dem som borde testa att klara sig utan också… jag är helt klart inte värst i skaran. Men i och med att jag tycker att jag har problem, så känner de nog att de "borde" ha det med, eller att jag skulle tycka att de hade.
Jag hamnade i en sådan diskussion för en tid sedan. kvinnan jag känner väl säger till mig " Men om DU tycker att du har problem, så tycker du ju att JAG har det också, jag dricker ju mycket mer än dig! ( vilket är sant, mer och oftare, ja, jag har tydligen koll på det)"

Jag orkade inte svara, att det var liiiite sant. sade bara att var man är sig själv skyldig att känna efter.

I går gjorde jag något jag inte trodde att jag skulle göra, eller hade tänkt att göra, under min vita period, drack alkoholfri öl.
Jag hade tänkte att jag skulle leva utan den typen av substitut, för att inte utsätta mig för att bli frestad av smaken.
Nu var det så att vi var på en väldigt tjusig ny restaurang här i huvudstaden, och det serverades stark asiatisk mat. och jag kunde inte hålla mig. Jag gillar verkligen öl till den typen av mat.
Just då, i beställnings-stressen tänkte jag inte. Men destå mer tänker jag nu.

jag har ju som jag tidigare skrivit lite problem med mina gränser, har jag väl gått över en, är det oerhört svårt/omöjligt för mig att hålla mig inom den igen. Och detta gäller som sagt inte bra alkohol. Utan allt gränssättande. Det blir nästan som att jag tvångsmässigt MÅSTE te.x snusa en dosa om dagen bara för att jag har gjort det en gång. oerhört svårt att förklara.

Lite skrajj blev jag, det kändes som att jag råkade ta ett steg närmre alkoholen, utan att ha tänkt igenom det. eller framförallt, att jag gjorde något jag sagt till mig själv att jag inte skulle.

MEN jag ska försöka att inte klandra mig själv. Då blir livet för jobbigt. Det var ju trots allt alkofri öl.
Detta kan dock vara en bra övning i gränssättande, kom jag på nu i skrivande stund. Nu tar jag ett steg tillbaka, jag ska inte dricka alkofri öl mer.
Nu ska vi se om jag klarar det. i sånt fall är det första gången.

Spänningen är olidlig

over and out

kija

… Jag redan dagen efter drack alkoholfritt rött vin till en bit oxfilé?
Jo. det gjorde jag.

Börjar Om. Inget mer alkofritt. Från och med i söndags.

Bara_Adde

Tjena tjejen!
Mitt liv snurrar i tvåhundra känns det som just nu och från att ha kommit hem från Finland så var det bara att kasta sig i bilen och sticka ner till Malmö. Vaknade igår morse på ett hotellrum utan att riktigt veta var jag var någonstans och nu är jag tillbaka i sörmland, haha!
(Vill nog be om ursäkt för uteblivet svar, tror jag, hmm)
Håller mig i alla fall ifrån spriten!

Om jag räknar rätt så hade du ditt tal i förrgår?
Gick det bra?

Är du orolig att du "hookar" fast om du dricker alkoholfritt. Eftersom det är alkoholfritt så dricker du ju inte alkohol kan jag tycka! 22 days and counting...

Sitter och ler åt tanken på dina bekymmer med gränsöverskridande då jag är precis likadan och med ALLT runt omkring mig! Allt eller inget, på eller av!

Vafan.... det ringer kunder hela tiden, återkommer med ett uttömande längre inlägg!

Stå på dig, du är grym!

Som sagt alkoholfritt är inte alkohol!

Keep it up!

//Adde

kija

Du behöver såklart (!) inte be om ursäkt för uteblivet svar. Livet händer ju hela tiden, trots att vi sitter här.

Nej inget tal än. om två veckor bär det av.

Min lilla gränsövning går bra, inget alkofritt vin-substitut.
I går gjorde jag något ganska nytt.
Var ute på och klubbade, nykter.

Eller klubbade och klubbade. vid halv två tröttnade jag och gick hem. Men det var oerhört intressant fram tills dess. en STOR eloge till folk som jobbar i den branchen.
Herregud vad folk kan bete sig, och att de orkar se denna fylle-missär natt efter natt.
Om inget annat blev jag bara mer beslutsam om att den typen av fylla är över för min del.

Det var inte svårt att låta bli att dricka. Det som var svårt, var att prata med mina vänner, som var lite fulla. gud vad jobbigt det är! Faktiskt, det är inte roligt. Man är på så olika nivåer. Själv är jag lite trött och en aning uttråkad, medan de är i gasen.

Det var inte svårt att låta bli att dricka alls, men jag är fortfarande väldigt osäker på om jag kommer kunna klara av att dricka måttligt.
Jag vill ju ha lika roligt som alla såg ut att ha det igår, men jag vill inte stå i ett hörn och vingla eller dansa ( så dåligt!) och tro att jag dansar bra.

jaja vi hörs!

kija

Jaha. Checkar in här i vanlig ordning. idag firar jag 4 veckor.

Det rullar fortfarande på. Har slutat fundera på alkohol. Jag kom på i morse att jag skulle kolla in här, och insåg att det nu är fyra veckor, nästan exakt på minuten fyra veckor sedan alkoholen gick ur kroppen på mig. Och tänkte därför göra en liten sammanfattning av den här tiden.

Det första dagarna hade jag alkoholen i huvudet hela tiden, och när jag glömde bort den var det nästan som att jag tvingade mig själv att tänka på den. Nästan som att jag kände att jag genom att ge mig själv ångest, kunde göra bot för saker jag gjort på fyllan som jag inte stod för.

När ca tio dagar gått, var det inte längre något jag tänkte på hela tiden, men magen vände sig när jag tänkte på alla de gånger jag gjort bort mig.
Jag pratade mycket med folk om att jag inte drack, jag njöt av att bli tagen seriöst, och känslan av att jag gjorde, kanske för första gången i mitt liv, någonting betydelsefullt för mig. Och jag stod på mig. Typiskt mig hade annars varit att bli övertalad till att ta ett glas eller "bara en utekväll till". lite stolt faktiskt.

Jag insåg efter en tid att det är ok att faktiskt gå hem från middagar och fester, när orken tar slut. När ens vänner börjar sluddra lite charmigt. Jag behöver inte stanna, jag har inget att bevisa.
Jag skiter i om de tycker att jag är en tråkig fan, för de har inte alls förstått vikten av att jag gör det här, och att jag gör det på rätt sätt. Det förstår bara jag.
Kosta vad det kosta vill!

4 veckor. Och varken alkohol eller nykterhet är något jag funderar över. Det bara är såhär just nu, och det gillar jag!

Än så länge inget slut datum, när fas 2 av experimentet tar vid, men jag köra några veckor till. en dag i taget som det heter.

Det blev en väldigt liten sammanfattning. men så får det vara.

over and out

Minz

Starkt av dig! Gjorde halvhjärtade försök i din ålder att avstå A, men det var tufft att avstå när de flesta andra festade o såg ut att ha så himla kul. Var ute klubbade nykter ett antal ggr och kunde ha roligt, men trodde in i det sista att jag skulle lära mig att hantera drickandet. Det gjorde jag sen också periodvis. Men i slutändan var det inte värt all ångest och alla "dumma" saker man sa/gjorde. Kämpa på, så bra gjort! (Det finns säkert de som lärt sig hantera A och enligt nya rön ska vissa kunna det med hjälp av någon metod, men jag kan inte :) )

skruttgrodan

Hej!

Nu ser jag att det gått ett tag sen du skrev.
Hur har det gått?

:-)

Kramar!