Jag är en medelålders man med ett helt vanligt jobb, med en vanlig familj, med ett vanligt socialt umgänge i en helt vanlig stad i Sverige. Jag har vad jag har förstått en inte helt ovanlig ovana att dricka för mycket. Jag dricker i princip varje dag och jag inser att om jag inte slutar med detta kommer det som är vanligt i mitt liv snart bli väldigt ovanligt.

Jag har upparbetat en väldigt hög alkoholtolerans vilket gör att min omgivning väldigt sällan ser mig påverkad eller berusad. Jag har också utvecklat det klassiska missbruksbeteendet i att dricka i ensamhet.

Alla varningsklockor ringer på högsta volym och signalerar att nu är det verkligen dags att på allvar ta tag i missbruket och starta min resa mot ett nyktert liv.

Efter att jag har läst här på forumet inser jag att vi som missbrukar och skriver här har ett likartat missbruksbeteende och har samma vilja att bli nyktra. Även på detta område är jag alltså helt vanlig.

Min avsikt med mitt deltagande i Forumet är att detta får bli min loggbok under resans gång. En påminnelse om mitt missbruk men också som ett sätt att skriva av mig min tankar och känslor när tvivlet sätter in och jaget är svagt.

Jag hoppas att ni här kan vara med mig på denna resa och ni som har gjort denna resa tidigare får gärna uppmuntra mig och klappa mig på huvudet när jag är duktig. Men mest behöver jag tröst när jag tvivlar på mitt beslut och ger upp inför ovanan.

Jag känner mig faktiskt lite skrämd och rädd för mitt beslut om att bli nykter. Tänk om jag inte klarar att fullfölja resan, att jag hoppar av. Förblir detta då min tillvaro. Det är enklare att inte ha tagit beslutet eftersom det då finns kvar som en tröst när det känns mörkt. Att en dag skall jag ta tag i missbruket.

Men nu har jag tagit mitt beslut och nu hoppar jag upp på tåget och startar min resa. Ni som vill får gärna följa med mig. Vi kommer säkert att få mycket att prata om under resans gång.

Pellepennan

Hej och välkommen Stigfinnaren!

Under vissa tider är det ganska stillsamt med tillströmningen av nya skribenter här på Forumet. Idag när jag tittar in så ser jag att det plötsligt är ett stort antal nya inlägg. Kan det bero på att det varit ett antal långhelger och mycket lediga dagar den sista tiden? Ja, vad vet jag? Alkoholmissbruket finns ju alltid därute och är nog relativt konstant, men det behövs nog alltid en form av individuell utlösare för att ta tag i problemet. Något som tänder gnistan! Något som gör att man hittar hit. Något som gör att man skriver det första egna inlägget. Det är bra och det har hjälpt mig under de gånga månaderna som gått sedan jag med ganska stora problem föresatte mig att ändra på mitt liv. Mycket jobb med att kämpa mot impulsen att ta det första glaset, och mycket jobb med ganska påfrestande självrannsakan är det. Det kan vara en tuff resa, men på sikt blir den säkert värd all energi du lägger på detta. För min del har det varit ganska mycket energi men det är inget jag ångrar en sekund. Tåget har ny avgång varje dag, och det gäller bara att hålla sig kvar. En dag i sänder om så krävs. När dom "fläckfria" dagarna blir fler får det ett eget värde att inte acceptera att man tar sig det där återfallet. Envishet är en egenskap jag försöker odla. Trillar man trots allt av så ta nästa avgång direkt.

Välkommen in du och alla ni andra som tillkommit det sista dygnet!

//PP

konstnären

Välkommen ombord på tåget. Själv har jag rest i snart 8 månader. Hunnit se och känna mycket. som
jag var så rädd för innan. Det är ett tufft arbete men det blir lättare för varje dag. Jobbigast
var i början men kommer man över den tröskeln går det bättre.
Du har ju tagit steget hit och det är bra. Själv har jag testat lite olika, men det som hjälpt mig
mest är detta forum. Man kan vara helt sann och skriva av sig det man har inom sig. För mig har det
varit en befrielse. Men jag har garden nedstoppad i fickan ifall jag ställs inför en frestelse.
Men numera är det inte så ofta. Tänk bara att slippa planera, inhandla se till att det räcker.
I början åkte jag godståg, men nu är det ett mer snabbgående tåg.
Kämpa på
Konstnären

lisselie

Alkoholismen är en väl utbredd sjukdom. Trots det talar man inte öppet om den. Skönt då med sådana här ställen. Jag har försökt klura på många lösningar när suget sätter in. Ja, det är inte så mycket sug, mer en röst som envetet tjattrar. Antingen är jag värd en belöning, eller så ska jag tröstas. Vore det inte en så ful sjukdom hade man kanske kunnnat knata in på bolaget och vänligt be dem att inte försälja dessa drycker till mig. Men hur skulle det uppfattas, Och tänk vad pinsamt för dem. De blir ju kanske medberoende...Igår intogs en liten flaska whiskey. Sms gick varmt och syster blev utskälld igen. Kändes helt rätt då, men dagen idag blev en repris av skam. Jag förstår nu att detta aldrig kommer att ta slut, såvida jag inte resolut skär bort kung alkohol ur mitt sinne. Tog antabus och har nu en frist om tre dagar att skaffa kraft och motivation. Klarar inte detta själv men vet att jag måste. Tips på motivation^?

Stigfinnaren

Tack för välkomnandet!

Du har helt rätt PP. Det var en specifik händelse som gjorde att jag till slut tog beslutet att inte dricka mer. Det var ingen tragisk eller dramatisk händelse men den var för mig en utlösare.

Jag har också kollat tidtabellen och jag ser att det finns många avgångar men jag vill så förtvivlat gärna åka med detta tåg fram till slutstationen. Jag önskar ju dessutom att det är ett expresståg men inser att jag nog får ta många olika fortskaffningsmedel för att nå slutdestinationen.

Idag har jag inte druckit något och så skall det förbli även under kvällen. Jag är såklart för tillfället supermotiverad så det skall nog inte vara några problem de närmaste dagarna. Jag oroar mig mest när det inte längre är nyhetens behag som hjälper mig. Men jag får ta en dag i taget och låta den insikten bli mitt mantra också.

Ett missbruk och därmed skammen tror jag kommer först när man har förlorat kontrollen. De flesta av oss är nog lite svaga för människor som har kontroll. Det hade det ju inte funnits så många filmhjältar annars.

Så nyckeln till framgång ligger i att återta kontrollen över oss själva. Är det jag som bestämmer eller är det alkoholen? Vi får se vad mitt svar någon gång i nära framtid blir på den frågan.

Lilla fågel blå

Önskar dig all lycka på din resa! Själv så har jag imorgon klarat och stannat på tåget i en vecka! Jippiiii!* klapp på axeln till mig själv* Gjorde ett försök i januari, blev två veckors nykterhet innan ja trilla dit, fyllde år så såklart skulle det firas. Sen åkte man utomlands o där va det öl öl o mera öl förutom på en dag... Men sen höll ja mig ganska bra efter hemkomsten, till typ 2gg i veckan o Inte när ja skulle jobba o köra bil dagen efter.. Sen eskalera det... Men nu har ja gått me i den där behandlingen på nätet som man hitta på alkoholhjälpens startsida.
Har blivit förvånad över hur mycket ja faktiskt orkar o hur mycket ja nu får gjort, eftersom det va en av anledningarna till att ja drack, att ja va trött o slut men med en kall rackare fick ja motivation till att ta tag i allehanda hushållssysslor, blev till och med riktigt trevlig, tills det slunkit ner lite för många glas...

Bara det att du erkänt ditt problem för dig själv och att du bestämt dig för att "logga" här gör ju att du är en fin bit på rätt väg!
Heja heja!!

Pellepennan

Ja, ungefär lika snabbt som ett vanligt x2000 i vinter
Sverige! När jag blir helt stående har jag bara lutat mig tillbaka
och försökt hålla mig lugn, och borta från bistron.
Men det ska enligt "degamle" och erfarna vara just så.
Nykterheten får ta sin tid. Måste säga att du ger ett
genomtänkt och stabilt intryck, så det ska nog gå fint.
I morgon tänker jag vara garanterat nykter. Häng på!
//PP

sofiiie

Hej,
vad skönt det känns att ha hittat hit, att få läsa att andra beskriver de känslor jag har så svårt att sätta ord på. Skammen, ångesten, all tid jag lägger på att finna en "bra" anledning till att få dricka och rädslan över att ta beslutet om att sluta. Jag vet att jag måste sluta och jag vill, men så länge inte beslutet är taget får jag mig själv att tänka att jag i alla fall inte har misslyckats.... pendlar starkt mellan motiavtion att tag i problemet och "äsch, jag skiter i det, det är inte så farligt".
Dagtid går det bra, då sitter ångsten och skammen från gårdagen i, men på kvällarna kryper det i kroppen, oerhört svårt att få "läggdagskänslan" att infinna sig utan att "ta några glas".
Är så oerhört imponerad av er alla som klarar det och som tagit beslutet om att att sluta dricka!! Försöker vara stark, men är så jäkla rädd att misslyckas samtidigt som rädslan över att bli avslöjad som alkoholist inför vänner o familj gör att jag dragit mig undan andra mer och mer...

m-m

Välkommen hit. Det känns som att du har tänkt igenom din situation och är beredd på att göra en förändring. För mig har det varit en viktig del att skriva ofta, främst i början, både när det känns bra och mindre bra. Har gått tillbaka då och då och läst och påmint mig om varför jag behöver stå fast vid mitt beslut. För tvivlen dyker ju upp, då och då...Är det verkligen nödvändigt att...? Inte har väl jag så stora problem, egentligen...? Osv. Jag har snart hållit uppe i sju månader nu, och det har varit en varierande bekvämlighetsresa, kan jag säga. Ofta har det tuffat på framåt med en rätt så behaglig takt och komfort, men då och då har det känts rätt så obekvämt och tveksamt om det överhuvudtaget gått framåt. Men det gör det, på ett eller annat sätt!

Lycka till, du har allt att vinna,
/m

Lilla fågel blå

Tror vi behöver vända på våra tankar och se alla nyktra dagar som att vi lyckas istället för att vi inte vågar försöka för att vi är rädda att misslyckas. Som PP skriver så får man nog bara luta sig tillbaka och sen hoppa på det igen, inte göra det värre än så.. Jag har inte tagit ställning att jag ska leva ett helt nyktert liv däremot vill jag kunna kontrollera mitt drickande och inte dricka var o varannan dag. Mitt långsiktiga mål är att kunna ta ett par glas med familj o vänner vid valda träffar o att det vid dessa gg stannar vid just ett par glas, inte hälla i mig liter efter liter. Helgen som var, var ett medvetet avståndstagande från alkoholen men det fanns heller ingen "för den normale" anledning att ta ett glas eftersom det var en lugn ledig helg hemma. Helgen som kommer ska vi iväg till vänner och kolla på mello men eftersom ja har bestämt att det Ska va totalförbud för mig att dricka om ja ska jobba o köra bil dagen efter så Kommer ja att lyckas även denna helg då jag jobbar på söndag..:)

Hälsningar
Fågel blå

Pellepennan

det där sista inlägget. Det är naturligtvis inte så att det inte går fort, det gör det ju. Men ibland har jag en önskan att det ska gå jättefort. Det var mer så jag menade. Förväntningarna och förhoppningarna är större och kräver mer än vad som kanske är möjligt i tillfrisknandet. Det beror säkert även på hur man jobbar med processen, och många hävdar ju att man måste ta hjälp. Jag har själv inte tagit någon hjälp, så jag kan inte veta hur det varit då. Men jag är nöjd med mitt resultat ändå. Mer om detta med hur jag upplevt mina olika månader tar jag säkert bäst i min egen tråd senare.

//PP

Stigfinnaren

Jo, jag tolkade ditt tidigare inlägg PP som du nu beskriver det. Det är inte alltid det är så självklart enkelt att formulera sina tankar i ord. Dessutom är det ju läsaren som tolkar så det kan ju bli hur tokigt som helst.

Jag har varit bortrest ett antal dagar i jobbet och var inledningsvis lite orolig för hur jag skulle kunna hantera kvällsmiddagarna på hotellet. Men jag behövde inte ens förhandla med mig själv om vilken dryck jag skulle dricka till maten. Det blev vatten och det kändes faktiskt riktigt bra. Jag är fortfarande supermotiverad av mitt beslut att inte dricka.

Jag mår förhållandevis bra men jag drömmer som en tok vilket gör att jag vaknar ett antal gånger på nätterna. Men det är ett helt annat uppvaknande än det som inträffar med mycket alkohol i blodet. Jag tror alla här vet vad jag menar.

Jag har tagit till mig av begreppet ”mindfulness”, medveten närvaro, och försöker inte fundera så mycket på hur jag kommer att må i morgon eller senare på kvällen eller om suget kommer att infinna sig som en blixt från en klar himmel. Just nu är det bra och det är gott nog. Men detta har väl nykterhetsrörelsen alltid predikat ”en dag i taget”.

Jag försöker också fundera på om det finns något skäl till att jag har tappat kontrollen över mitt drickande. Jag läste om någon här som hade erfarenhet av alkoholdebatten på 60-talet där man tydligen myntade uttrycket ”Pelle super men varför super Pelle” (När jag googlade runt såg jag att det var Jeppe i stället för Pelle; onödigt vetande :)). Vi har ju alla en ryggsäck och en del av oss bär den med lätthet och andra av oss får fundera på innehållet i den istället för att döva känslan av tyngd med alkohol.

Det blir väldigt mycket jag och åter jag när jag försöker förstå mitt drickande. Jag funderar på om jag bara är lat och inte orkar kämpa emot. Är jag fysiskt beroende (alkoholist?)? Finns det verkligen något bakomliggande som jag inte är medveten om? Jag funderar vidare och ser vad som dyker upp. Något skall jag ju göra nu när jag har fått så mycket tid över istället för den zombietillvaron som sysselsatte mig på kvällarna tidigare.

Ni som är mina medpassagerare på denna resa mot nykterhet har säkert också funderat på orsak och verkan med överdriven alkoholkonsumtion. Har ni kommit fram till något och i så fall vad har ni gjort för att eliminera drickandet på grund av orsakerna. Är kanske medvetenheten om orsaken tillräcklig? Är det någon här som är en glad lax och tillfreds med livet i största allmänhet men som ändå missbrukar alkohol? Jag är lite nyfiken på statistiken.

Idag är jag fem dagar gammal som nykter.

lungan

Jag kan bara gratulera dig till ditt beslut. Om du bara tar en dag i taget kommer det gå bra. Du kommer snart märka alla sidovinster som kommer att "ramla" över dig. Själv gick jag med i en AA-grupp. Jag går på möte en gång i veckan. Det funkar för mig. På 5-månader har jag fått tillbaka mitt liv. Det liv jag vill leva. Min familj och närmaste vänner har fått tillbaka den människa som de respekterar och älskar. Att leva utan alkohol är att leva utan ångest och skamkänslor. Går du och lägger dig nykter så kommer du att vakna nykter. Åter igen, jag gratulerar dig och önskar dig en behaglig resa

Robin

Grattis till ditt beslut. Jag är en glad lax som är tillfreds med livet . Lever ett lyckligt liv med ett jobb jag trivs med, underbar familj, bra vänner. Trots detta missbrukar jag alkohol och har gjort det i 10 år. Är inne på min 11 vecka som nykter nu med mål att aldrig mer dricka. Det bästa är att jag har upptäckt att jag blir ändå mer lycklig nu som nykter.
Kämpa på stigfinnaren och alla andra här.

Stigfinnaren

The real voyage of discovery consists not seeking new landscapes, but in having new eyes

Marcel Proust

Robin

MP är normalt sett för djup för mej, men ovan var riktigt bra.

paradis2013

Hej!
Är ny här och vill gärna försöka skriva av mej lite.
Sitter här full av ångest och skam över vad jag gjort!
Fick en knäpp och drack på jobbet, så nu vet alla om att jag har problem och jag skäms så fruktansvärt. Kan inte fatta hur jag kunde hamna i detta jag som förr inte alls var noga med alkohol.
Till en del beror det väl på att min man dricker mycket och har tagit fram sprit i alla lägen.
Jag gillade inte detta men till slut blev det ju så att jag började dricka själv för att stå ut och nu har allt spårat ur.
Nu vet min chef och alla på jobbet och jag vet inte hur jag ska våga gå dit på måndag. Alla där säjer att dom ska stötta mej på alla vis men det är ju så pinsamt.
Jag dricker inte varje dag men jag dricker för mycket.
Ska till läkare på onsdag och får väl hoppas på att allt ska bli bra, just nu vill jag bara krypa under täcket och gömma mej!

Mammy Blue

Hej!
Ja, du, vilken sits alkoholen kan sätta en i ibland. För att inte tala om skallen som man bär runt på. För mej med den korta berättelsen du skrivit känns det som om du nästan ville att dina arbetskamrater skulle få veta? Ibland kan man hojta på hjälp på de underligaste vis...

Starta gärna en egen tråd där du kan bena ut ditt förhållande till vår gemensamma ovän alkoholen.

Med vänlig hälsning MB