Jag skulle nog kalla mig själv en periodare. Varje period har dock en tendens att bli värre och värre. Och när jag befinner mig i en sund period verkar jag helt glömt av att jag någonsin haft problem. Då är jag en vältränad kille som gymmar och går på dieter. Sommaren är lömsk. Den här gången började det med en grillfest. Efter detta fick jag mersmak och började jag dricka hemma för mig själv, igen. Lyckas ändå klara av att jobba mellan varven men det är på den skakiga gränsen, känner hur psyket blir sämre. Isolerar mig allt mer från sociala kontakter ty jag intalar mig att jag måste få mer tid för mig själv. Helt fel.

Kommer hem från jobbet, har redan börjat fundera över vart jag ska åka och införskaffa min alkohol den här gången. I det här läget, när perioden gått en tid, skäms jag över att besöka samma system flera gånger. Så för att undvika att möta samma kassörska åker jag till andra städers systembolag blott för att få dricka lite alkohol. Hur mycket tid lägger jag då ner? Timmar. Flera timmar. Sjukt. Väl hemma. Tar en ordentlig grogg för att snabbt känna av alkoholens effekter. Smyger sedan igenom kvällen med folköl för att ta ytterligare en grogg när allt känns oinspirerat och segt. Börjar ringa massa dumma samtal. Helt plötsligt är jag ovanligt social. Ringer upp gamla kontakter (som jag egentligen hatar) arbetskollegor. Dagen därpå är jag inte alls lika social som kvällen innan. Kanske har jag 5 missade samtal och 7 sms. Orkar inte svara på något.

I dag är det min 2:a dag utan alkohol. Fick nog i förrgår. Jag var bakis, det var söndag och jag stod i en lång och kallsvettig kö på Överskottsbolaget med några 3,5or i korgen. Mina ögon var små och påsar under. Kände ingenting på mina folköl längre.. brukar faktiskt kunna göra det, men nu kändes det bara dåligt. Som tvångshandlingar. Jag fick nog. Hällde ut de sista folkölen i vasken, tog mig igenom en skakig natt. Igår var jag fortfarande bakis, oinspirerad, gick runt i cirklar och käkade riskakor. Idag ska jag jobba, har bara velat sova för länge. Går på klockan 15:00. Känner mig bättre idag men fortfarande en grå och tom känsla i hela kroppen. Jag vet av tidigare erfarenhet att det kan ta upp till 2 veckor innan man känner sig normal igen och börjar känna lust och inspiration för att göra saker. Saker man annars tycker är kul.

Vad som fick mig att skriva här: Jag måste hålla mig påmind, få ner mina tankar. Det känns oerhört viktigt just nu.
Tack!

Ebba

"gick runt i cirklar och käkade riskakor" Helt otroligt, detsamma gjorde jag i söndags och jag hade Sveriges största ångest. Fy fan, just det där om att prata med folk man inte står ut med nykter. Ångest, ångest, ångest. Jag är livrädd för alkohol. Livrädd. Den kan göra vad som helst med mig. Jag hade kunnat vara död.

Andy

Förjävligt, Ebba. Vi får stötta varandra i det här.. Vi är inte ensamma!

I dag vaknade jag relativt enkelt. Det var liksom inte jobbigt att kliva upp ur sängen. Redan frisk från bakfyllan? Här går det undan, tänkte jag. Men det är nu det börjar bli lite farligt samtidigt. Igår när jag kom hem från jobbet blev det tufft för vad ska man ersätta tomrummet med? Egentligen borde jag bara gått och lagt mig direkt, men jag har alltid någon slags oro i mig, så jag började trimma skägget. Idag har jag inget skägg kvar. Min enda stolthet. (Fast det växer ju ut igen. Nya och nyktra skäggstrån, får vi tänka)

Nä, det luriga börjar nu. Nu känner jag mig ganska pigg, men jag vet att jag inte riktigt är där ännu. Det brukar ta ett par veckor innan kroppen hämtat sig ordentligt. (Och innan levern och inre organ hämtat sig?.. det är en annan fråga. Det är just därför man får hålla sig påmind. Det handlar ju faktiskt om min hälsa. Farsans blodkärl sprack ju. Jag kan hämna där jag med.)

Jag har alltså redan börjat fundera på när jag kan dricka igen.
Det är därför jag skriver ner allting här. Det handlar om så mycket mer än att bara må dåligt och ha bakfylleångest. Det handlar om mitt liv. Mina anhöriga.
Jag måste välja. Jag väljer att idag ska jag vara nykter. Dag 3 alltså.

Ebba

Ja, så är det, ju bättre man börjar må ju närmare att dricka igen kommer man. SJUKT. " Alkohol är beroendeframkallande", Du vet dessa gulliga små varningar under alkoholreklam i tidningar. Det är dags att ta dessa varningar på allvar. Usch. Byta systembolag, åka till olika eller som jag: köpa konstiga öl sorter, flera olika så att det ska se ut som att jag ska ha en liten ölprovning eller köpa presentförpackning till bubblet. Hoppas inte jag gav nya tips på sätt att smussla nu utan att du ser hur du/jag/många håller på med oss själva. Och ännu mer vill befria dig ifrån det! Riskakorna jag gick runt och åt smakade ingenting, men jag bet och tuggade på dem som om att jag ville tugga sönder ångesten. Idag har jag klippt ner mina naglar och när jag gjorde det tänkte jag att jag : "nu får jag bort alla spår från helgens bravader som kan ha fastnat." Jag noppade även ögonbrynen och borstade håret om och om igen. Typ trimmade skägget alltså. Jag råkade alltså i helgen inte längre kunna dölja mitt drickande för typ halva släkten på en middag och sen drog jag iväg utan att säga något till en hårdrocksklubb. Där hade jag aldrig hamnat nykter. Ja så nu vet ALLA och har konfronterat mig. Det gjorde de när jag fortfarande var onykter så jag hade inte förmågan att neka och nu ler jag åt det plötsligt. Tro mig jag genomgår enorm panik, ångest, skam,rädslor m.m men tänker att det som hände var bra. Annars hade det fortsatt längre och jag tänker på dig, Du kan öppna en öl och fortsätta detta helvete utan ögon på dig? Så ska det inte bli. Gör inte så mot dig själv. Du är inte ensam, Vi är många...

Promille

Ebba... ler igenkännande... byta systembolag, köpa presentförpackning till bubblet, konstiga ölsorter så det ser ut som ölprovning. Vem lurar vi egentligen? Bara oss själva. Själv lagar jag god och nyttig mat, för att tvätta bort allt från den senaste dumma fyllan.

Ebba

Tänk vad skönt och konstigt på en och samma gång att man inte är ensam :)

Promille

Eller hur Ebba! Dricker också mycket vatten. Med citron och ingefära. Ska rensa ur kroppen bra. Sen också espresso. Men det sistnämnda är mest som ett substitut för den belöning min alkoholhjärna egentligen ropar efter.

Andy

Köpa olika ölsorter (För att det ska se ut som provsmakning eller att folk vill ha olika, att det ska se ut som att man inte dricker ensam)
Köpa nötter till folkölen (För att det ska se ut som att man ska ha öl och nötparty.. men vem fan bryr sig?)
Köpa en hel middag är också en klassiker (Fast man bara vill åt alkoholen).

Andra grejer jag har för mig är att:
- Åka till olika bolag
- Se till att alltid ha med mig en väska eller påse att dölja systempåsen i.
- När jag är bakis säger jag att jag har åkt på en förkylning och är seg.
- Ibland har jag till och med klätt upp mig partystyle med skjorta och rubbet för att det ska se ut som att man är i rätt sammanhang för sitt ändamål.

Det är som du säger, Ebba, skönt att man inte är ensam i alla dessa idiotiska saker.
Som någon annan tidigare sagt i forumet; Vi kämpar mot precis samma fiende allihop här.

Ebba

Nu ska jag dricka kaffe & läsa tidningen helt obakis.

Jag är glad över det.

Hoppas du får en bra & nykter dag!

Ebba

Ni är några här som har fastnat i mig och som jag tänker på.

Hur går det för dig?

konstnären

Vad skönt att må bra och dricks kaffe och läsa tidningen. När jag var riktigt dålig kunde jag inte koncentrera mig på någonting.
Glad för din skull.
Konstnären