Har tusentals med gånger tänkt att jag dricker för mycket och fel. Utan att göra något åt det....
Har förstör flera kompisrelationer på grund av mitt drickande. Utan att göra något åt det....
Har orsakat min familj lidande på grund av mitt drickande. Utan att göra något åt det....
Har ljugit och smusslat och levt ett liv som jag inte vill ha på grund av mitt drickande. Utan att göra något åt det...
Listan kan bli hur lång som helst med all idioti som jag gör ( och inte gör ) på grund av alkoholen.

När jag ser det så här svart på vitt känns det som om det är någon annan som skrivit orden.
Det kan väl inte vara jag?
Vem/vad har jag blivit? Ett monster?

Hur kan jag med vilja utsätta mig och min omgivning för detta lidande?
Vet inte....
Det enda jag vet just nu är att jag vill vända på skutan.
...och jag behöver hjälp.

Känns lite bättre att läsa att man inte är ensam om att inte ha makt över sitt drickande.
Grips av allas öden och berörs starkt av allas styrka att vara här på forumet. ( inkl. jag själv ;))
Framförallt blir man mycket berörd över allas vilja att stärka och hjälpa varandra.
Tack!

Promille

Förslag är att du ser det som en liten studie du gör. Hur är det att vara nykter i detta sammanhang. Finns fördelar? Finns (eventuella) nackdelar. Var på kräftskiva min 4:e dag. Och kunde inte säga att jag skulle köra. För det var i trakten. Det gick hur bra som helst. Men beslutet måste finnas där innan. Hade minst lika roligt som vanligt, men lessnade när några i sällskapet blev lite för dragna. Och just det. Patetiska. Och sen vaknade jag upp igen bakfylla dagen efter. Toppen! Kör nyktert - även om du inte kör!

Avslutat konto

Bra råd, Promille! Ska tänka på dina ord ikväll. Lite som på studiebesök i en nykter persons liv. Vet att det kommer att kännas toppen om jag lyckas och jag kommer hata mig själv om jag misslyckas. Just nu känns valet lätt såklart men har känt så förr och ändå fört ett glas till munnen utan någon behövt hota mig med pistol. Har flera dagar i jobbet framför mig med prövningar i att stå emot alkoholen men tar en dag i taget. Eller till och med timme för timme...

Promille

Haha... ja absolut behövs inga pistolhot för mig heller. Tyvärr. Du klarar det. Se det som något "kul"/spännande - fast du kanske kommer se lite tragik runtomkring dig. Men du behöver ju inte delta i den. Delta istället i det roliga - nyktert.

Lycka till! Det kommer gå bra ska du se! Men ta beslutet redan nu: du ska inte dricka på festen vad som än händer! Man ångrar aldrig en nykter dag. Den kan man lätt ta igen... Svårare åt andra hållet!!

Kram

Avslutat konto

Så sant så! Har aldrig ångrat en nykter dag. Tvärtom! Det är en så härlig känsla att lägga sig nykter och vakna fräsch dagen efter en fest eller liknande. Känner mig stolt då på nåt sätt. Tänker att så här vill jag alltid må. Ska försöka fokusera på den belöningen det ger istället för den falska belöningen A ger. Kommer inte att vara så enkelt men alla drivkrafter behövs, eller hur?

Ikväll när du kommer hem känner du dig trött, men glad och stolt. Allt har gått så bra, så bra. Imorgon bitti vaknar du som en nyponros. Affirmationer är riktigt bra!! :-)

Ikväll när du kommer hem känner du dig trött, men glad och stolt. Allt har gått så bra, så bra. Imorgon bitti vaknar du som en nyponros. Affirmationer är riktigt bra!! :-)

Avslutat konto

Hemma nu och känner mig precis så som du skriver Muränan. Trött och stolt. Tillställningen flödade av alkohol men jag kände inget större sug. Lite kanske, men hade inga bekymmer med att stå emot. Vissa höjda ögonbryn blev det när jag tackade nej men det blev inget större fuzz om det hela. Sa bara att jag hade en lång dag imorgon och ville vara pigg.
Nu ska jag snart sova och vara riktigt pigg imorgon.
Natti!

Vickan69

Och hoppas att du får en skön sömn och en riktigt bra dag imorgon då du kan känna att det verkligen var värt det!

Nattkram

Avslutat konto

Tack Vickan!
Har sovit som en prinsessa. Somnade med ett leende. Vaknar nöjd med mig själv men känner mig rätt låg och lite som om jag vore bakis. Är inne på min 5 nyktra dag och känner att nu börjar prövningen. Har några supertuffa dagar framför mig i jobbet där det kommer att serveras alkohol redan till lunch. Puh, Gud hjälpe mig...

Avslutat konto

Hemma igen efter ännu en dag med alkohol "bakom varje hörn". Jag anmälde mig att köra hem och det var mycket skönt. Kunde koppla bort rösterna som tjatar om att du kan nog ta ett liiitet glas iallafall. Tänk vad man brottas med dessa röster som träter med varandra i huvudet. Den ena som är förnuftig och den andra totalt galna och självförnekande rösten som säger att: den här gången går bra, du kan ta ett par glas och dricka lite lagom. Hur många gånger har jag tänkt så? Hundratals! Dom gånger jag lyckas hålla mig och bara dricka lite "lagom" har ju ändå suget efter mer varit så stort att det varit jobbigt. Helt fixerad efter mer, mer, MER! Har varit så skönt dessa dagar att tänka att jag aldrig kommer att dricka. En lättnad. Vet att det inte alltid kommer att kännas så här men just nu är det en vila. Svårt att förklara vad jag menar. Tidigare har jag nog tänkt mer att jag önskade att jag sa till mig själv att nu vill jag inte dricka mer och mena det. Men innerst inne ville jag kunna dricka normalt. Nu känner jag att jag inte vill dricka alls. Varken normalt eller "onormalt". Nu känsla och nya tankar. Hoppas att de håller i sig. Ska inte dricka imorgon heller fast det är fredag och fest. Somnar nöjd och nykter och vaknar imorgon bitti likadan.
Natti

Vickan69

Har också börjat känna att jag inte längre har önskan om att dricka normalt. Du låter superstark. Visst mår man bra. Även när man inte mår toppen, så tänker jag att jag mår tusen ggr bättre än om jag hade fortsatt dricka. Ville också jämt ha mer, även om jag drack måttligt på tillställningar och på jobbet. Mycket mer ville jag ha och då kunde det lika gärna vara, tyckte jag i land.

Blir så glad av att läsa dina rader!

Natt!

Avslutat konto

Godmorgon! Tack Vickan och detsamma, gillar också det du skriver, det ger mig styrka. Och alla andras ord också för den delen. Forumet är helt fantastiskt! Tror aldrig att jag känt mig så här stark och peppad om jag inte hade reggat mig här i söndags. Blir glad när du säger att jag verkar stark och just nu känns det faktiskt också så. Men jag ropar verkligen inte hej. Vet precis hur det kommer att svänga och slira snart. Men idag väljer jag att inte dricka alls.
Ha en fantastisk fredag.

Avslutat konto

Snart har det gått 6 hela dagar utan alkohol. Är hemma och har lagat och ätit en god middag åt mig själv. Visst flög tankarna förbi om att det vore gott med rödvin till men lyckades tränga undan dom hyfsat lätt. Har dessutom sett till att det inte finns en droppe hemma. Men även om det hade gjort det så hade jag nog lyckats stå emot. Känner mig förvånansvärt stark fortfarande. Har en större utmaning framför mig imorgon som jag inte ens orkar tänka på idag. Vill just nu bara njuta av att jag sitter....nåja, ligger här ensam i soffan framför tvn och myser. Spik nykter. Ska snart krypa ner i sängen sova länge och imorgon ska jag vakna och känna mig stolt.
Vill bara säga till er här på forumet som hållit er nyktra en längre tid och fortfarande går in och skriver och peppar oss som tar våra första stapplande steg här.. Man undrar ibland: finns det hopp? Går det verkligen att sluta? Det är så motiverande att läsa att ni lyckas. Om än att det är veckor, månader och för vissa till och med år. Det är så motiverande att veta att det faktiskt finns en möjlighet. Kanske till och med för mig? Läser alla trådar här och finner tröst, stöd och gemenskap i allas berättelser. Är så glad att jag hittat hit. Är nog dålig på att peppa och skriva i andras trådar då jag känner mig rätt otillräcklig på den punkten just nu.
Kom på just nu att det är väl en toppenmotivation så god som någon hålla sig nykter. Så man kan blir ett stöd för andra som också kämpar. Kan jag, kan ni liksom. Och vice versa.
Tack och natti alla fina.
/ not that pathetic anymore

Avslutat konto

Tack Calle! Låter lovande!
Ligger väl något i uttrycket: time flies when you're happy. Jag antar att man blir lyckligare för varje nykter dag som passerar...

Calleqwerty

Det e nog väldigt individuellt beroende på hur motiverad man är samt vilken livssituation man har. Jag ser nästan bara fördelar, om än ett lite mer förutsägbart liv, dvs ett tryggt liv vilket passar småbarn alldeles perfekt :-)

Ebba

Bra jobbat!
Jag tycker också att det ska bli skönt att vakna imorgon och inte vara bakis och skakis och patetisk ;-)

Jag var nykter i cirka två år och det gick hur bra som helst, tillslut blev det en vana och det var liksom bara så det var och jag tänkte sällan på det, att jag var nykter.
Jag var bara en människa som inte drack och det var ingen stor grej, det blev naturligt och normalt.
Sen flyttade jag till en annan stad och jag trodde att jag hade mognat, blivit äldre och att alla mina fyllor och mitt drickande hade berott på att jag tidigare bara varit ung och dum.
Jag tog ett återfall.
En öl på en restaurang och sakta men säkert var jag där igen.
Det smög sig på och det tog tre år innan jag lyckades få stopp på det.
I fredags för två veckor sedan närmare bestämt.

Du känner att du inte bidrar med så mycket här i form av text ?
Vill bara säga att du bidrar enormt bara av att vara här och kämpa med din kamp mot alkohol!!
Det får mig att känna att jag inte är den enda och imorgon när jag äter frukost kommer jag säkert tänka på dig och det du skrev om att vakna utan ångest.

/Ebba