Hej på er alla!

Kallar mig Wilja här och detta är mitt första inlägg på forumet.

Min överkonsumtion av alkhol är ganska ny(?). Jag har druckit för mycket knappt ett år.

Det var en räcka negativa och jobbiga händelser i livet som fick mig att hitta till "vintrösten". Vinet har tidigare bara varit förknippat med fest, helg eller någon enstaka gång ett par glas mitt i veckan.

De sista månaderna har jag druckit varje dag. Dock inte i sådana mängde att jag "spårat ut" eller fått minnesluckor.
Men ändå alldeles tillräckligt för att kropp och själ ska protestera. Dessutom har extrakalorierna lagt sig på magen, och sugen efter mat och snacks ökar ju också när man dricker.

Problemen i mitt liv är kvar, och uppenbart är att jag har skaffat mig ett problem till nu: vinet.

Förra veckan började jag ta tag i drickandet lite halvhjärtat. Jag var nykter tre dagar.

Igår var jag också nykter, och det är nog därför jag vågar registrera mig här nu.

Är dock redan orolig för hur det kommer att gå i kväll.

Det är väl jag och min vilja som ska bestämma. Men när oron tar över är det så lätt att glömma alla goda föresatser.

Har läst här en tid och stämningen verkar vara god och välkomnande. Och nu har jag tagit steget att registrera mig här (fast jag knappt vågar)!

Wilda

Wilja

Hej Bältdjuret och Muränan och tack för att ni skrev. Tack Ebba också för dina råd!

Jag känner mig så ledsen och ensam.

Ska se om jag kan få till en dag 1 idag.

Med lite hejarop från er kanske det går.

Ja, det är inte så att jag har vinsug vid den här tiden.

Det kommer senare.

Men jag är redan orolig för det och ledsen över andra saker.

Vi hörs!

När suget kommer så sätter jag upp en tid som jag ska klara. Det kan handla om tex en kvart eller 20 minuter. Jag ska klara av att inte dricka under den kommande kvarten. En kvart klarar man väl. När kvarten har gått - så gör jag samma sak igen. Och igen. Plötsligt har det kanske gått en timma och suget börjar ge med sig. Det handlar om att aldrig, aldrig låta sig spontandricka. När suget kommer, så är planen att du måste vänta 20 minuter (eller en kvart). Sedan tar du dig en ny funderare. Under den här tiden ser du till att hitta på något, sysselsätta dig.

Det handlar till stor del om att bryta ner "den nyktra evigheten" till hanterbara tidsrymder. En minut, timma, dag i taget. Funkar i vart fall för min del.

Sedan handlar det om att bryta ett mönster, en dålig vana. Gör något HELT annat än vad du brukar. Utsätt dig därför inte (nu i början) för att slentrianmässigt stå där vid diskbänken (eller var du nu är) med ett glas i handen. Ut. Träffa folk. Eller isolerad dig genom en skogsprommenad. Gå och simma. Gå på bio. Gör något - vad f-n som helst för att distrahera dig själv.

Stå på dig den här gången och var stark. Du klarar det Wilja.

Bamsekram

belinda

Hej Wilja! Ja det där suget som kommer smygande på eftermiddagen känner vi alla igen. Det som funkade för mig var att jag blev förbannad på den där alkoholdjävulen som tjatade på mig. Jag badhonom fara och flyga, vill inte ha med honom att göra. "Jag har bestämt mig för att inte dricka, så håll käften!"
Gör något. Gå ut och gå. Sätt på musik på högsta volym och dansa dig trött. Vad som helst. Fysisk aktivitet är bra mot rastlösheten. Det går över.
Och självklart ska man inte ha alkohol hemma. Då blir det svårt.
Kämpa på Wilja! Du klarar det.
Styrkekramar

Stingo

Heja Wilja (och Bältdjuret, i fel tråd). Ni klarar det om ni vill.

Kom ihåg den gyllene regeln. Inte vara för hungrig, för törstig eller för trött (för mig gäller också för mätt). Så ät och drick lagom mängder tillräckligt ofta och gå och lägg er i tid. Laga te eller kakao på kvällen (nu när det börjar bli kallt) och ersätt vinet med det. Mitt speciella trick mot sug var att knapra på små bitar av chili, men det passar nog inte alla.

Wilja

Ja, Muränan. Det där med att skjuta upp gör jag. Fast inte tillräckligt länge för att det ska bli dags att gå och lägga sig utan vin, suck. Jag får träna mer på att skjuta upp och distrahera mig.

Belinda: ja, jag börjar bli väldigt trött på detta tjatiga vindrickandet (både drickandet och förhandlingarna med mig själv). Tack för tipset om att säga till på skarpen!!!

Och Stingo: tror på det med regelbundna vanor med mat och sömn. Fast det har jag redan... Jag kanske borde testa ditt chilitrick. ;)

En kvart till....och sen en till...

Heja på Wilja! Idag är det fredag och vi är glada & nyktra. Imorgon bitti vaknar du och är pigg och fri att göra precis vad du vill. Ingen ångest, bara må-bra-känsla i hela kroppen!

Bamsekram

Wilja

...som inte ens gör ett riktigt försök att sluta dricka vinet.

Dagarna då jag har att göra vid den vanliga "vinsug-tiden" tänker jag inte ens på vin och förundras över att det kanske är lättare än jag tror att sluta.
Nu är jag sjukskriven och känner mig ofta understimulerad och negativa, mörka tankar får fotfäste så lätt. Det är dom känslorna och tankarna jag försöker jaga bort med vin.

Jag tror jag är rädd för att sluta. Men vad kan hända?

Känner mig lite hudlös och otrygg den här fredagen.

steglitsan

Hej Wilja, en så relevant fråga du ställer. Vad är vi rädda för när vi slutar? Är det att vi tror att vi aldrig kommer uppnå exakt samma känsla på annat sätt. Vad är det vi älskar med berusningen. Är det avslappningen, är det den personen vi blir, hur vi ser på oss själva eller hur vi vågar vara mot andra? Det är bara vi själva som kan svara på detta, men jag tror att vi också måste vara redo att kavla upp ärmarna och hitta andra vägar för att stimuleras. Som jag upplever det är det ett arbete, dels att analysera och dels i att genom handling aktivt börja att leva ett annat liv. Och det är allt annat en enkelt. Hoppas du orkar, skriv här om det blir tungt ikväll. Kram

Suget ja det där jävla suget när kroppen skriker efter alkohol är inte kul. Det gäller att ha en plan för det. Hålla sig sysselsatt sätta upp tider. Sedan är ju detta med barn och a för jävligt. Kommer man och ber om hjälp för beroende så ska man bli utredd som förälder. Det rimmar jävligt illa. Är ju som att bli utredd om man går med i en sluta-röka grupp. Tänk så många som vägrar söka hjälp pga detta. Visst i 99,9% av fallen läggs detta ned men att bli föremål för en utredning är absurd. Du fixar detta med viljestyrka och ett mått av hjälp. Kämpa på.

Meredith11

Jag tror att en bra anledning att sluta med vårt frekventa vindrickande, att idag kan vi efter lite kämpiga dagar slippa undan med blotta förskräckelsen. Medan om du och jag väljer att dricka vin dagligen så kommer vi, oklart när, fastna djupare i alkoholism och det blir svårare och mer omständligt att ta sig ur beroendet i det läget, samt att kroppen kommer att ta mycket mera stryk.
Sen låter det svårare att sluta när man går hemma tycker jag, hoppas det inte är en för lång sjukskrivning.
Lycka till iallafall med din hälsa och dina vinbeslut. Kanske unna dig ett hälsosamt uppehåll, och se hur det känns?

Wilja

Har haft ett vinfritt dygn!

Det är inte så mycket att skryta om.
Men bättre än inget.

Och svårt var det inte heller!