Började för kanske tio år sedan när jag kom till insikt att jag drack för mycket. Aldrig i volymer så att minnet sviktat. Men höga nog för att vara ett direkt riskbeteende och snuddande nära alkoholism (och ibland över gränsen).

Otaliga gånger har uppehållen varat från 3 till som mest 67 dagar (vi räknar väl alla en dag i taget?). Satt för ett par år sedan och mådde så ruskigt dåligt av alkoholen "att nu får det f*n i mig vara slut", ändå fortsatte jag dricka starköl den dagen. Någon dag senare blev det ett uppehåll. Gång efter gång har jag slutat, men gång efter gång har alkoholen fått mig tillbaka.

Förra sensommaren/hösten var den längsta alkoholfria perioden, 67 dagar. Åkte sedan på en semesterresa tillsammans med en god vän. Drack bara en öl eller ett glas vin på kvällarna till maten, mens min vän drack öl, vin, whiskey och rom. Kände mig ganska duktig efter den veckan, men veckan avlöstes av nya veckor staplade på varandra där jag var "duktig". Sedan kom julmiddagar med kunder och personal, jul, nyår och ledighet. Antalet kvällar med alkohol blev fler samtidigt som volymerna ökade. Samma gamla visa...

Tidigt i december blev beslutet taget att från 1 januari -15 och en bra bit framöver (maj månad ut), skulle det bli alkoholfritt. Klarade det galant fram till i söndags, mycket tack vare de 67 dagarna som gav mig facit på hur det är att leva utan alkoholen och hur den ena skitdagen med abstinens kan ersättas av en fabulöst underbar nästkommande dag. Iväg med goda vänner här i helgen och det ledde till ett halvt glas vitt vin, ett glas rött och en liten IPA. Trots att nivån var låg blev jag ändå oroad, vill inte slå in på den gamla linjen utan fortsätta där jag var.

Googlade lite under f.m. och fann texten "Never let a small setback ruin your future". Det får bli dagens ledstjärna.

Har läst här inne sedan ett par år tillbaka, utan att aktivt hjälpa andra eller be om hjälp själv. Men nu är nog tiden mogen att skriva lite kring sin egen historia.

Några glada tillrop kommer det säkert som ger positiv energi på vägen, samtidigt som jag kanske kan hjälpa någon annan på sin resa.

Avslutat konto

Gillar verkligen texten du fann. "Never let a small setback ruin your future"
Mycket kloka ord. I mitt fall så stämmer det på pricken in på vad jag gjort hela mitt liv. Alla fel och misstag har jag lagt på hög. Den högen har jag sen fått bära på mina axlar. Bördan har slutligen blivit så tung att jag inte kunnat ta ett steg framåt längre utan blivit stående men också i värsta fall stapplat bakåt.
Men nu känner jag att det finns stora chanser att förlåta mig själv och mina misstag och det leder mig framåt i livet. Dig/er också.
Bra ledord!

mod60

Mot nykterheten är bra. Man ska bara inte ge upp utan komma tillbaka igen. Nya tag!!!
Du kan jag kan bara vi är starka i vår tro på att det är rätt.
Jag behöver övertyga mig själv och det har gått bra men än är jag inte säker. 38 dagar! Det sitter i huvudet. Tänk så skönt det är att vakna på morgonen o köra till jobb. Utan ångest och skam!! Heja dig och alla som kämpat! // mod
Ursäkta om jag låter flummig är väldigt trött

Arne

Dag 35 (minus ett litet snedsteg). Vaknade som i ett töcken. Hjärnan känns mosig och seg. Har allt sedan jag la av med alkoholen vid nyår använt dagliga nivåer på hur jag känner mig. På en 10-gradig skala så befinner jag mig idag på Defcon 4. Jämför man det med dagarna innan nyår där jag pendlade mellan 6 - 8, så mår jag betydligt mycket bättre. Ingen tvekan om det.

Gäller att man tänker på det i situationer där det kan vara lockande med en öl eller ett glas vin. Vill jag fortsätta att må bättre än tidigare eller vill jag tillbaka och må sämre?

Svaret är enkelt, men inte alltid så lätt att leva efter.

Arne

Köpte ett par Erdinger alkoholfria öl igår kväll, ett alldeles utmärkt alternativ. Drack en av de till middagen. Gillar för övrigt Erdinger, Mariestad, Mikkeller och Nanny State alkoholfria öl. Hört mycket gott om Fentimans Ginger Beer, så den får jag prova framöver.

Idag är det en sk Defcon 4 igen, men så fort jag börjar röra på mig så mår jag alldeles utmärkt - det vet jag.

Ser fram emot att våren snart är i annalkande och då att kropp och själ kommer må så mycket bättre jämfört med tidigare. Ska bli så underbart. Men dagens töcken känns även det skönt på sitt sätt, då jag vet att det i grund och botten handlar om en reningsprocess från tidigare alkoholmissbruk. Myntet har ju alltid två sidor.

Arne

Köpte ett par alkoholfria Mariestads igår kväll också till helgen. Får några goda vänner på besök till kvällen och har bullat upp både med alkoholhaltiga drycker likväl som alkoholfri öl. Ser inga problem att komma igenom kvällen nykter. De vet sedan tidigare att jag har mina torra perioder (dock inte att jag själv anser att jag har ett alkoholproblem).

Dags att komma igång med träning också. Har legat av mig de sista två veckorna. På med dojorna till kvällen och 10 km i löpspåret.

Hoppas alla här får en nykter och underbar helg. /Arne

Arne

och fortsatt nykter. Vissa dagar är bara hur enkla som helst, medans andra dagar så funderar man på hur länge man ska behöva kämpa med sviterna efter sitt misstag - att dricka för mycket under får många år.

Märker på träningen nu att det alkoholfria livet ger effekt. Orkar mer, längre och i högre fart. Härligt med ett sådant kvitto. Nu kommer två helger på raken med vänner på besök. Fördelen är att man kan handla hem alkoholfria öl till sig själv. Helgen därefter blir borta, lite svårare, men det ska bara gå.

Snart 1,5 månad. Dags att fira ikväll med att vara nykter / Arne

Arne

100 dagar. Första gången sedan tidiga tonåren som jag varit nykter så länge. Många problem har försvunnit utefter resans väg, vissa finns fortfarande kvar, Men på det stora hela är jag otroligt glad och nöjd med min nykterhet. Var resan slutar, det får jag se, för min del har den precis bara börjat.

Frågan är bara - hur ska man fira fredagens 100 dagar?

Säg Ja till livet

Hur firar man 100 dagar? Kanske det räcker med att bara ge sig en himla massa beröm för att man varit så fantastiskt duktig! Eller kanske köpa något för alla pengar du sparat genom att inte dricka på 100 dagar. Stort Grattis hur du än väljer att fira! :-)

Arne

Med äkta påskmust för att fira de 100 dagarna.

Fick som det står lite längre upp i tråden ett litet snedsteg runt månadsskiftet Januari/Februari. Men om jag hade grävt ned mig av den orsaken hade jag aldrig nått fram till de 100 dagarna, utan fått ett antal återfall. Glad för att jag såg det som ett litet snedsteg som inte skulle få förstöra min nyktra framtid.

Anders 48

Bra jobbat!!! Klappa dig själv på axeln - och belöna dig med att sikta på 200-dagarsmålet. Typ?! Håller med dig fullständigt i att vi måste försöka "glömma" det som har hänt tidigare, och inte bära skuld- och skambördan i famnen hela tiden. Lärdom kanske man kan dra - men att försöka sluta älta det gamla. Jag håller tummarna för dig, och önskar dig styrka att tuffa vidare på den nyktra stigen.

Arne

Ja till livet o Anders 43 för gratulationerna.

200 dagar ligger för långt väck för mig. Mina mål delas upp i små portioner. Först timme för timme, därefter dag för dag, vecka för vecka och nu 100 dagar. Nästa mål 1/3 dels år, inte långt bort, men nåbart utan att kännas oöverstigligt. Först därefter sätts nästa mål.

säger jag också. Så hemskt att bli övergiven av en förälder och berövad sin bror. Klart att sånt sätter spår. Alltid skönt att höra dom som blivit nyktra. Jag känner sån samhörighet, när han sa att det blir fem år i maj så tänkte jag stolt på mina tre!

Arne

Igår, efter snart fyra månader, så var det snubblande nära att det blev en kall pilsner. Blev nykter efter nyårsfesten och har inte varit i närheten av gårdagskvällens sug efter alkohol, det var helt enormt. Det som räddade mig var att sambon var hemma.

Underligt att ett sådant starkt sug kan komma efter så många veckor. Häromveckan tänkte jag att öl kommer det aldrig mer bli, kanske något enstaka glas rödvin. Där ser man hur fel ute man kan vara i sina tankar.

Anders 48

Grattis till fyra månader, och grattis till att du skippade sug-ölen igår! Vet inte hur det är för dig, men för min del så funkar det att dricka alkofri öl. Jag har alltid älskat öl, speciellt den första och iskalla. Första klunkarna på första ölen. Jag har testat en del alkofria - och de är verkligen av olika kvalitet och smak. Tycker att Mariestad och Carlsberg är de bästa och godaste. De första klunkarna smakar "nästan" som riktig öl. De är dock alla lite sötare än vanlig öl - vilket gör att man är rätt nöjd efter ett par stycken - vilket ju är bra i mitt fall. Själv "firar" jag en månad utan A idag - eller igår faktiskt. Kan inte säga att jag känner något större sug - kanske snarare en önskan om att kunna sitta och dricka ett par tre öl/glas vin - utan att det leder vidare till överkonsumtion. Det är väl kanske också en typ av sug måste jag nog medge. Dock låter jag bli att ens försöka i nuläget - förnuftet säger mig klart och tydligt att jag inte är redo för det ännu - om någonsin? Det får tiden utvisa - fast inte nu. Nu blir det alkofritt tillsvidare.

Arne

Grattis till månaden Anders 43.

Drack en del av de alkoholfria ölen tidigare, fram till mitten på februari, men kör sedan dess helt utan. Håller med om att vissa är rätt goda, medans andra smakar apa (Carlbergs smakar apa för min del), men smaken är ju som baken, delad.

Håller också med dig om att låta bli att ens försöka f.n. alltför stor risk att överkonsumtionen går igång igen.