Första steget måste ju vara att ens registrera sig här.
Är väl inte alkoholist, men har ett väldigt komplicerat och osunt förhållande till alkoholen. Osunt, eftersom jag använder vinet till avkoppling, nedvarvning och belöning. Känner mig sällan så lugn och lycklig (typ) som efter ett halvt glas vin. Hade jag inte barnen, skulle jag nog pimpla vin varje kväll. Inte mer än två glas, det varken orkar eller kan jag. Så inte blir jag full direkt. Vanligen.
Har i säkert tio års tid varit väldigt försiktig med festdrickandet. Försökt hålla mig till de där två glasen. Aldrig någon sprit. Och om det alltid höll sig så, då skulle jag gärna fortsätta med det här osunda förhållandet. Men de senaste åren har jag flippat ur, kanske två-tre gånger per år. Tror att jag ska klara det där tredje glaset, vi har ju så himla trevligt. Men sen tappar jag det helt. Det blir inte mer än kanske fyra-fem glas, men det räcker för att jag ska tappa omdömet, bli alldeles för frispråkig och vakna med rejäla minnesluckor. Och en ångest som är på gränsen till suicidal.
Senast nu i veckan, med jobbet, för första gången. Barnen och jobbet, det har alltid varit totaltabu. Där tappar man INTE kontrollen. Men med ungarna blev jag full i somras, vet inte om de märkte det, men bara rädslan räcker. Och nu i torsdags morse vaknar jag med en skenande ångest. Vet inte riktigt vad jag sagt, i baren på konferenshotellet. Vet inte riktigt hur jag kom i säng. Letar panikslaget efter något dömande i kollegornas blickar vid frukosten.
Nej, för hundraelfte gången ska jag försöka i gen. Att bli helt nykter. Kanske går det bättre om jag skriver av mig här....

mod60

Du har ju tagit första steget med att skriva här. Det låter definitivt som att du ska göra ett rejält uppehåll med A. Det kanske inte är mängden vi dricker( jo ibland) men det är väl främst hur vi mår efter vi druckit. Du mår inte bra så varför inte lägga ner A. Hur länge det vet ju du bäst själv.

Jag mådde också pyton i många år men det accelererade i höstas. Nu är jag nykter sedan 44 dagar och det känns så bra.
Jobbet och dina barn är viktigast så jag är säker på att du vet vad som behöver göras. Ta en dag i taget så ska du se att du snart mår mycket bättre med dig själv. Läs och skriv mycket här det hjälper också.....

Känslan av att vara bra för familj och kära är obetalbar..
Lycka till//mod 60

dreamcatcher

Känner så igen mig Marianne.. Ångesten suicidal. Ja. Idag bestämde jag mig för att jag bara har ett val. Ett lugn kom över mig. Heja oss!

MarianneM

Det är som tvångstankar, att jag måste tänka på hur gott det är med ett glas rött vid middagsfixningen. Och hur det ändå aldrig kommer att gå. Men sen kommer nån skön känsla, när man tänker att "det är ju ett val jag faktiskt KAN göra".

Anders 48

Kämpa på! Den suicidala ångesten ger sig, den gör det.......låt den ta tid. Det finns något på andra sidan. Gå igenom ångesten. Fan, det är ett helvete - man känner sig som värdelösast på hela jorden. Men - det går över, det gör det. Låt det klinga av. Kanske tar det 2 dagar, eller en vecka - men det lugnar sig. Har varit där för många gånger - och varje gång så intalar man sig: aldrig mer....jo jo....... Svettas, sov dåligt, ät dåligt, darra och skaka - det går över. Det går över.......... Men f-n vad svårt det är att inse när man ligger där i fosterställning och känner sig ensammast på hela klotet......

MarianneM

Hade inte tänkt göra det, eftersom jag inte är en "sån alkoholist".... Tänkte att det väl bara är för dem som dricker hela tiden. Jag dricker ju bara lite, men tappar konceptet någon gång per år
NOT!! kommer jag på sen. Finns det vin tillgängligt dricker jag ju, vardag som helg. Finner en njutning i att börja redan vid 13. Dricker ju trots allt bara två glas. För det mesta...
Hur mycket orkar man lura sig själv? Hemskt, egentligen.
Så jo; jag ska också räkna dagar! Idag: dag 6!

mod60

Ja det har man varit strålande bra på- att lyura sig själv!! Jag lurade mig själv i många år men sen gick det inte längre. Kan inte dricka normalt ! Ok så är det... Kapitulera och börja om .... Igen!
Bra jobbat med 6 dagar! Lycka till under veckan//mod60

MarianneM

Jag har nog kommit en liten längre bit på vägen mot nykterhet tror jag, än jag trodde. Berättade om min vita plan för min bästa vän. Hon som också har ett osunt förhållande till alkoholen och som nog är den enda som förstår hur jäkla trasig man kan känna sig. Och hon svarade att "ja, det är nog bra att bli vit, åtminstone för ett tag". Och det är just det där "ett tag" som jag känner att jag släppt. Målet måste vara "för alltid". Måste!!

MarianneM

Andra fredagen sen beslutet att bli Snövit! Men förra helgen räknades inte, för då var jag fortfarande så inne i bakfylleångest efter konferensen som spårade.... Alla hjärtans dag i morgon. Då brukar vi alltid dricka bubbel, hela familjen. Jordgubbsbubbel till ungarna och rosa champagne till oss. Det där kan jag liksom se fram emot i veckor... Men nu blir det jordgubbsbubbel till oss alla. Var till och med inne på Systemet för att leta efter en lite flådigare flaska alkoholfritt. Och klarade det!
Blir nästan lite rädd för att det känns så lätt och bra. För jag vet att när suget kommer, så kommer jag att använda just den där positiva känslan som argument för att jag nog kan unna mig ett glas vin trots allt.
Sen försöker jag istället glädja mig åt att det är så lätt. Det KAN ju inte vara svårt jämt. En dag i taget, för fan!! Och jag slipper iaf den där fysiska abstinensen som vissa av er måste gå igenom. Problemet hos mig blir ju den psykiska abstinensen, och den kommer ju så småningom. Men kan jag försöka glädja mig åt att det känns lätt och bra nu?!!!

MarianneM

Två nyktra helger. Det sjuka är att det känns som att jag har minnesluckor ändå... Nån sorts automatik? Men ändå väldigt skönt att komma på att det iaf inte beror på alkoholen. Än så länge känns det bara skönt och som en lättnad. Men jag märker ju hur tanken på att "belöna sig" kommer upp. Kanske till sommaren. Få dricka vin på lantstället. Ta risken att det blir en snedfylla, bara för att det är så himla mysigt att gå och sippa. Men jag hoppas att det håller sig till en tanke, har faktiskt ingen lust att en endaste gång till i mitt liv, må så vidrigt som jag gör efter de där glasen för mycket.

mod60

Detta var nog min första riktigt svåra kväll med ett sug värre än vanligt. Men Marianne jag klarade det. Det blev godis och sprite, inte sprit, och glass. Men det gör inget. Det får jag springa av mig i morgon. Tack för ditt svar i min tråd. Det värmde väldigt.
Jag inser att alkoholen varit en väldigt stark tröst och flykt och belöning allt och lite till på samma gång. Idag behövde jag fly för det har hänt hemska saker på jobb, jag är inte inblandad direkt men mycket nära. Kan inte skriva mer om det. Men som jag har gråtit. Ville bara fly i i en fylla och inte tänka men jag lät bli :)

Tanken är inte farlig utan det är när vi reagerar på våra tankar som kan gå åt pipsvängen. Milt uttryckt. Jag tänker också på sommaren och ett glas gott vitt vin. men det stannar ju aldrig vid ett glas eller hur? Inte för mig. Nä det är väl bäst att låta bli ett tag till.
Hoppas du får en bra helg//mod60

MarianneM

Bra jobbat! Min helg var lite av en prövning, då jag reste med barnen till mina föräldrar. Där finns alltid en rödvinsbox öppen och det är så nice att sippa vin och bara bli ompysslad. Men jag klarade det! Många små trösklar man ska över... Och mycket läsk och godis, som ju iaf inte gör en personlighetsförändrad!
Och du har så rätt i att tanken i sig inte är farlig. Den är ju naturlig. Och det är ju när det svajar runt omkring som suget är som starkast.
F-n vad bra vi är, ändå.

MarianneM

En annan skön grej; när man snubblar till här hemma nu, är känslan så skön när man kommer på att det bara är allmän klumpighet och inte vinet!

mod60

Ja den eller att man är så trött. Naturligt trött och det är ok. Min självkänsla har blivit mycket bättre i rakt med nykterheten.
Det är något konstigt med detta självförakt som man har så svårt att bryta. Jäklar vad stark alkoholens inverkan är på en. Vilket gift man hällt i sig år efter år.
Idag är jag inne på dag 62.... Och jag lår bättre än på länge. Känner mig ok som mamma, hustru, farmor, dotter, syster , arbetskamrat och människa. Gjort är gjort... Nu är en ny tid!!!

MarianneM

För att göra det här enklare, måste jag nästan dricka nåt alkoholfritt i vinglas när jag fixar helgmiddagarna (mitt favorittillfälle till vinsippande). Men ack så trist med Cola i glaset. Nu hittade jag ett underbart alternativ. Var inne på The English Shop, och de har ju så mycket roliga alkofria vuxendrycker. I snygga flaskor, som gör att det känns mer glammigt än läsk. Köpte upp mig på lite skumma grejer som ingefärslemonade. Och plötsligt kändes det en aningens festligare! Ett litet tips.
Annars går det väl bra, tycker jag. Lite FÖR bra. Blir rädd för det, att jag ska göra den känslan till ett bevis för att "SÅ farligt är det nog ändå inte". Men ska försöka vila i det positiva, även om det aldrig varit min starka sida.
Hur som helst; idag är jag inne på dag 25. Och det tänker jag fira med att kolla på House of Cards i soffhörnet och låta resten av familjen ta hand om det som måste tas om hand.

mod60

åh Hose of cards.. Vi slukar den serien men de är ju helt knäppa. Så konstigt avklippta och kalla. Ser en serie som heter The white queen på Netflix. Utspelar sig på 1400-talet tror jag och de är precis lika maktgalna. Inget nytt på 600 år alltså....

Var hittar man the english shop?? På nätet?
Jag letar också efter goda alternativa drycker. Just nu dricker jag tonic water..utan gin!!! 67 dagar idag och fortfarande mår jag bra. Lite piggare nu när våren kommer :)

MarianneM

Maktgalet 1400-tal, låter lovande! Kanske bättre med historiska serier. Tycker ärligt talat det är jobbigt med allt drickande i film och teve. Blir så frestad, ser så trevligt ut!
Men i dag gjorde jag nåt cool, gick på Systemet och köpte Champagne till några kollegor. Och en flaska alkoholfritt fläderbubbel i snygg flaska till mig själv. Och höll mig till den! Kändes bara lite surt, men inte så farligt faktiskt.
The English Shop finns i de större städerna; typ Sthlm, Malmö, Gbrg. Men tonic med lite is och en citronskiva är inte heller fel!
Nu kommer helgen igen; styrka till oss alla!

mod60

The white queen är verkligen kanonbra. Lagom dos galenskap, kärlek, passion och maktkamp. Tror det faktiskt är en svensk/engelsk tjej som spelar drottningen. Jag gillar historiska serier...
Nu ska jag inhandla lite gott bubbel till mig ikväll och imorgon. Utan alkohol såklart :)
Ha en bra helg du med MarianneM och alla som kämpar mot alkoholen....

MarianneM

Tack Mod! Det går bra, på riktigt. Så bra att jag inte behövt hänga här så mycket :) Funkar allt för dig?
Tycker ändå det är konstigt att jag är så trött. Det är underbart att vakna "obakis" på helgen. Men var är all den där energin jag hoppades på....
Nåt märkligt är att jag kan känna en lättnad över att jag inte "behöver" dricka när jobbet varit extra påfrestande. Det är som att det var nån sorts tvång tidigare, att unna sig ett glas vin eller två efter jobbet, bara för att visa sig själv uppskattning. Eller vad det nu handlar om.

mod60

Hej MarianneM
Jo det går fint för mig med. Har liksom bestämt mig och det finns inga val längre. Jag närmar mig tre månader utan alkohol och det är först nu som jag börjar känna mig lite piggare. Jag var otroligt trött ganska länge och frustrerad över det jag med. Men kanske våren och min ålder spelar roll och jag har även ett otroligt krävande kontaktyrke( har förstått att det kallas så när man jobbar med människor) och det suger musten ur mig. Men jag är mycket piggare än i höstas då jag trodde att jag höll på att köra rätt in i väggen. Höll nästan inte ihop. Mycket ångest, minnesluckor och vimsighet vilket gjorde vardagen så jäkla jobbig. Nu är allt lättare. Men jag tänker på A ibland, oftare en dag och mer sällan en annan. Är inne på forumet nästan dagligen. Jag tycker det är viktigare för mig att skriva och läsa här än på Facebook!!!!!!
Visst är det skönt att inte dricka oavsett vilken anledning man än har haft. Jag drack mycket för att koppla av och för att fly tror jag. Även lite uppskattning.
" idag har du gjort det och det bra nu kan du unna dig ett glas vin och koppla av".... så sa jag ofta till mig själv.
hoppas det går bra för dig och alla som kämpar mot alkoholen :)