Har nu varit utan alkohol 53 dagar, men ändå så känns som om min familj misstror mig. I fredags tex jag blev irriterad på min familj för att jag var trött och utarbetad och tyckte att deras krav på mig var för mycket. Jag tog då bilen och åkte och tanka och köpte lite godis. Jag hade inte varit borta mer än 15 min föränns mobilen börja ringa från samtliga i familjen. Menar då 5 personer. Och alla trodde att jag druckit.... men vad i hela hel...!! Ska jag inte kunna visa känslor nu heller ?? Kanske ska googla efter ett forum för det oxå?? Jag sa till min man eller rättare sagt vråla rakt ut i köket där alla satt när jag hem. Att det fick fan i mig vara nog. Jag ringer inte dig helt hysteriskt när du har åkt i väg någonstans eller medd mig att du blir sen från jobbet. Och inte ni andra heller som sitter här i köket. Den/dom enda som druckit sig packade under den här tiden jag varit spik nykter är min man och ena vuxna dottern. Men ska ni misstro mig så kan jag ju lika gärna dricka. Det blev tyst runt bordet och min man bad om ursäkt för att han ringt ett ex antal gånger och erkände att att han gjort fel. Jag känner nu dåligt samvete för mitt utbrott, men går man upp klockan 0400 och kommer hem ca 1700 så är man fruktansvärt trött när man gjort det ett par dagar. För sen väntar tvätt och matlagning och städning och det som ska fixas hemma. Hur ska man göra för att inte bli misstrodd för att man är trött? Hur ska man göra för att inte få utbrott? Hur i hela helv... ska man/jag vara för att bli trodd på. I det här läget tror jag knappast på mig själv längre.

Stingo

...som diskuterats relativt litet här. Jag har inte själv varit med om direkt motsvarande, men nog misstro på andra plan. Visst känns det jävligt när sånt där händer, man kämpar och gör sitt bästa och sen möts man av misstro från dem som man allra mest behöver stöd av.

Vad kan vi själva göra? Jag har två tankar. Den första är att jobba med att inse att förtroendet har brutits medan vi drack och att förtroende är svårt och tar tid att bygga upp igen. Därtill kan det löna sig att fundera över huruvida det vi tolkar som misstro kanske är mera oro än direkt misstro?

Den andra tanken är parterapi/familjeterapi. Sitta ned tillsammans med någon professionell och tala igenom saker. Känna efter vad som gått snett, försöka förstå varandra och börja bygga upp tillsammans. Jag är själv i parterapi och upplever att det gör mycket nytta fast det också kan kännas väldigt svårt ibland.

Det var ett par tankar från mig, hoppas andra har mera, som de kan fylla i med.

Ditt utbrott tror jag iofs att inte var så illa. Du visade tydligt hur du kände det och det kan vara bra att göra ibland. Bara det där med att dricka igen kunde ha lämnats bort.

Hej! När jag gick min behandling, 12-stegsmetoden fick jag jag se en film som handlade just om detta. Han kallade det för the circle of trust. När man druckit som du gjort så hamnar man utanför cirkeln. Befinner man sig i cirkeln har man tillit och utanför är man misstrodd. Som beroendeperson har man ju ofta ljugit, smusslat och på andra sätt myglat och man hamnar då utan för denna tillitscirkel. Frågan är ju hur man tar sig in igen? Hur lång tid tar det? Svaren på frågorna är högst individuella. Vad gäller hur man tar sig in igen är att alltid vara ärlig, prata om saker, visa känslor mm. Hur lång tid tar det. Oftast månader och ibland år. Parterapi kan påskynda fasen. Anledning till misstroendet är också att din familj är medberoende och bryr sig om dig. Det låter kanske konstigt men de bryr sig och VILL inte du ska dricka. Deras erfarenheter när du visar ett visst humör/sätt är just att du kanske visat detta när du druckit. Prata om detta med din familj. Förklara läget. Ju längre tiden går och om man är ärlig så kommer tilliten sakta att byggas upp. Jag har inte druckit sedan juli 14 men min fru litar inte på mig än. Detta är jobbigt och frustrerande men tiden läker alla sår. Kämpa på med din nykterhet så kommer snart tilliten.

Ann

Tack aeromagnus och stingo för era kloka ord, det gav mig mycket tröst.

Man får nog vara beredd på att det tar tid att bygga upp förtroendet igen. Nu känner jag inte dej, Ann, och vet inte hur din historia ser ut men är du som vi andra så har du kanske slutat några gånger förut och fallit igenom. Bara du vet i så fall att du menar allvar nu. Grattis till 53 dagar. Det är mycket bra. Din familj är nog bara fruktansvärt rädda att du ska dricka igen, dom är glada nu men vågar inte koppla av. Prata med dom, övertyga dom om att du menar allvar. Dom bryr sej.
Sköt om dej och lycka till! Det blir lättare med tiden, det kommer svackor emellanåt men det blir längre mellan dom. Jag har slutat räkna men då jag tänker efter är det två år och nio månader nu. Min identitet är varken nykter alkoholist ellet absolutist eller nykterist. Jag dricker inte alkohol, numera ett enkelt och självklart val och det är jag stolt över!